1. 1

  Het is grappig dat het oude verhaal van het Amerikaanse IMF als hypocriete neokoloniale uitzuiger van arme landen nog altijd op een flink links publiek kan rekenen in west Europa, terwijl veel van dezelfde west Europeanen nu groot voorstander zijn van het financieel leegzuigen van zuidelijke landen (zoals Griekenland en Portugal).

 2. 2

  @1: Is het niet juist een tikkeltje eng te weten dat we (=de EU) momenteel Portugal en Griekenland uitleveren aan het IMF (terwijl we ze makkelijk zelf uit de problemen kunnen helpen)?

 3. 3

  Het is eng dat je blijkbaar je eigen propaganda maakt ;-). Ten eerste is de IMF er pas na lang wachten er door de EU bijgehaald. Maar belangrijker nog zijn de herbetalingseisen van de ECB en de Commissie veel harder dan die van het IMF. Europeanen zijn namelijk ook gewoon mensen die, als het er op aankomt, gewoon hun geld terug willen.

 4. 4

  @3: Dat bedoel ik, uitgeleverd. Daarnaast inderdaad zelf ook nog lekker mee aasgieren. Vind jij dat niet eng dan? Of kan het je eigenlijk niets schelen (zolang wij maar niet aan de beurt komen)?

 5. 5

  Nou, het is damned if you do, damned if you don’t. Het lijkt er op dat Griekenland zonder de steun van de troika van de internationale kapitaalmarkt afgesloten komt te raken. Als die geldstroom op eens opdroogt kan de economie zo met 20 a 30 procent krimpen (uitgerekend heb ik het niet, maar als je kijkt naar de handels- en begrotingstekorten is het in dezelfde orde van grootte). Het alternatief – voor de Grieken – is nu een door de EU/IMF afgedwongen economische krimp in slow motion. Het is of heel veel pijn direct, of iets minder maar nog steeds veel pijn uitgesmeerd over een langere periode.

  Het derde alternatief is natuurlijk dat de EU elke maand voldoende geld overmaakt aan de Griekse burgers en economie – zonder enige verwachte tegenprestatie – zodat zij hun huidige levensstijl kunnen blijven financieren. Maar dat zie ik zo snel niet gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren