Flagrante agressie

Vindt het regime van Assad. Dan gaat het over een nachtelijke actie van Turkije waarbij 40 militairen die de stoffelijke resten van Suleyman Shah, de grootvader van de stichter van het Ottomaanse Rijk bewaakten zijn geëvacueerd. Samen met de stoffelijke resten. Het mausoleum is een minuscuul stukje Turkije in Syrië.

De term “flagrante agressie” van de zijde van het Assad regime is diep cynisch gezien het nietsontziende geweld waarbij honderdduizenden Syriërs om het leven zijn gekomen. Helaas is de Turkse actie, waarbij geen grootschalige agressie van pas kwam (maar waarbij een dode viel vermoedelijk door een ongeluk en naar het schijnt de tombe is opgeblazen), op een hele andere manier cynisch. De Turkse militairen hebben zich een weg gebaand door Kobani om bij de tombe te komen. Datzelfde Kobani waar Turkije maanden bij heeft staan kijken hoe het verwoest werd door de belegering van de IS zonder een poot uit te steken.

In een bizar staaltje politieke middelvinger heeft Turkije een nieuwe plek opgericht voor het herbegraven van Suleyman Shad. Net over de grens in Syrië (illegaal), maar in het zicht van de Turkse troepen.

 

 

 

Open waanlink

 1. 1

  Het verwijt aan Turkije is op zich terecht maar wij en de hele wereld zitten al jaren te kijken hoe Assad zijn volk afslacht.

  [img]http://s16.postimg.org/dzucs5a5h/B9rg9c8_IQAA3m_Ru.png[/img]

 2. 2

  Een opvallende actie, maar ook een vreemde.

  Eerst even iets over de ‘flagrante agressie’, Assad heeft het gebied al heel lang niet meer onder controle, zelfs niet in de buurt, dus dat geprotesteer is vooral voor de vorm. Het is volstrekt irrelevant wat Assad er van vindt.

  Vreemd is wel het moment. IS kan eigenlijk niet de motivatie zijn, want IS heeft sinds september de controle over het gebied rond de tombe. Hoogstens zijn ze bang dat de tombe beschadigd omdat de snel oprukkende coalitie van Koerden en FSA de tombe dicht genaderd is, en deze dus in de gevechten zou kunnen beschadigen.

  Interessanter is de theorie die vanuit het NOS-journaal genoemd werd, dat het hier gaat om het in veiligheid brengen van de kroonjuwelen zodat Turkije de handen vrij heeft om rechtstreeks in te grijpen in Syrië. Dan is de timing ineens niet meer vreemd, want deze week kwam het bericht dat Turkije 15.000 rebellen gaat trainen, in Turkije.

  (terzijde, Turkije is zeker cynisch, maar op dit punt ook consequent: ze willen zich alleen mengen in de strijd tegen IS als ook Assad wordt aangepakt. Misschien ligt die toezegging er nu).

 3. 3

  Cerridwen, ik las nog een ander mogelijk motief. Het zou kunnen zijn dat de Turken bang zijn voor een op handen zijnde ontvoeringsactie door de IS van de soldaten rond de tombe. En verder ben ik het met je eens (ook over dat Turkije consequent is over haar prioriteit dat Assad weg moet).

 4. 4

  @2: ISIS was in het nauw gedreven tot een zeer kleine enclave rond de tombe (kaart) en er waren volgens Turkije aanwijzingen voor een gijzelingsactie door ISIS.

  Volgens Turkse bronnen is de verplaatsing van het stoffelijk overschot tijdelijk en wordt deze binnen Syrië gehouden omdat anders de overeenkomst van de Turkse enclave in Syrië niet meer rechtsgeldig is.

  Aktie was volgens bronnen in overeenstemming met de Koerden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren