‘Domheid en arrogantie hebben de PvdA genekt’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

OPINIE - Arnold Heertje geeft een analyse over het verlies van de PvdA. Hij kijkt daarbij verder dan alleen de huidige crisis.

De PvdA is door intellectueel en karakterologisch falen aan de verkeerde kant van de geschiedenis beland.

Open artikel

Reacties (6)

#1 Micowoco

Geen ideologische veertjes meer, maar wel kiezers menen te kunnen houden. Ik vond het toen al waanzin. Maar Clinton en Blair deden het, dus moesten wij ook want kortetermijndenken is het helemaal. Zie ook The Century of the Self van Adam Curtis (deel 4) http://vimeo.com/75784765

#2 roland

Boeiend rijtje van Heertje: “De Partij van de Arbeid loopt voorop bij de afgeblazen aanleg van de Westerschelde Container Terminal bij Vlissingen, bij de ontwikkeling van lokale luchthavens, bijvoorbeeld in Twente, de zeesluis bij IJmuiden, parkeergarage bij de Singelgracht in Amsterdam”

Bij de laatste twee voorbeelden is het “voorop” lopen van de PvdA mij ontgaan en was er een brede steun mede van GroenLinks en de omhoog geschoten D66

#3 Jos van Dijk

Een mooi ouderwets ronkend stuk. Een rake analyse. Zou het de PvdA aan het denken kunnen zetten? Ze zijn al zo lang op deze weg naar beneden… Ook andere partijen kunnen er van leren, trouwens

#4 Spam

Volgens mij verlangen ze nog altijd terug naar de gouden jaren negentig, toen het geld nog over de randen klotste. En omdat we toen toevallig een neo-liberaal en paars pragmatisten-kabinet hadden, denken ze dat dat nu ook de beste keuze is. Het is niet eenvoudig om correlatie van causaliteit te onderscheiden.

In dat opzicht zijn politici niet slimmer dan kiezers (waarom zouden ze?). Kiezers zien gewoon dat het economisch niet zo lekker gaat en concluderen dat de zittende regeringspartijen dat dan wel veroorzaakt zullen hebben.

En de ene groep kan dan wel proberen aan de andere groep uit te leggen dat ze het verkeerd zien, maar de kans op succes is daarbij uiterst gering.

#5 gronk

@3: hetzelfde geld ook voor het CDA, en in minder mate ook voor D66/VVD (die nu toevallig het tij meehebben).

#6 pierreduval

In Frankrijk constateren politici de steeds dieper wordende kloof tussen kiezers en politici.
Diederik en Spekman zijn nog niet zo ver.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*