1. 2

  Ik wordt heel droef van het hypercynisme van China en Rusland die de voortgaande moordpartijen heel normaal vinden en actie tegen Syrië tegenhouden. Maar ja, die hebben daar natuurlijk ervaring mee. Het Nieuwe Normaal zeg maar.

 2. 4

  Het artikel in de Pers lijkt mij niet geheel objectief.
  Saudi Arabie dringt ook aan op democratische hervormingen in Syrie en “steunt op actieve wijze” de opstand. Kun je het je voorstellen?

 3. 7

  dat kan je je niet afvragen want dit is het aantal bevestigde doden, het werkelijke dodental ligt waarschijnlijk een stuk hoger, zijn vrijwel elke dag berichten over 10 tot 50 doden

 4. 8

  Dat kan ik me wel degelijk afvragen. De oppositie is niet erg betrouwbaar. Deze cijfers zeggen vrijwel niets over wie die slachtoffers zijn, zoals de VN ook toegeeft.

  Maar ik vrees nog steeds het ergste voor Syrië. Als Bashir al Assad daadwerkelijk ten val komt (en dat verdient hij natuurlijk wel), dan is de kans op een burgeroorlog naar mijn idee behoorlijk groot. Syrië heeft net zo’n gemengde bevolking als Libanon, Irak of Bosnië. Het leger bestaat er voornamelijk uit leden van minderheidsgroepen: Alawieten, Druzen, Maronieten (Christenen). Het regime bestaat grotendeels uit Alawieten uit de streek rond Latakia, terwijl zo rond de 60% van de bevolking bestaat uit Soennieten (het spiegelbeeld van Saddam’s Iraq, waar de Soennieten een minderheid waren, maar de macht in handen hadden). Stabiliteit is een veelvuldig misbruikt woord in de internationale politiek, maar in dit geval is het belangrijk te zoeken naar een oplossing die in ieder geval de Irakisering of Libanonisering van Syrië voorkomt. 2900 doden is peanuts vergeleken bij de dodentallen in Libanon, Bosnië of Irak. En als je denkt dat de loyalisten in Libië al moeilijk afstand kunnen nemen van de macht, stel je dan maar eens voor hoe het in Syrië kan worden, waar die religieuze minderheden tot de tanden bewapend hun gebieden verdedigen tegen de nieuwe, door Soennieten gedomineerde regering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren