Marktwerking in de zorg zou toch leiden tot ‘kostenbewustzijn’ bij patiënten, zorgaanbieders en verzekeraars?
Maar hoe moeten we dit dan plaatsen?
De SP wil opheldering van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) over prijsafspraken die ze met fabrikanten heeft gemaakt over medicijnen tegen bloedstolling. […]
Volgens de Telegraaf besloten ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid dat de Tweede Kamer niets mag weten over de details van een dure medicijnendeal. Dat gebeurde volgens de krant in 2012, nog voor het ministerie de onderhandelingen met twee farmaceuten begon over dure pillen voor tienduizenden trombosepatiënten.
Hoewel de interne regels van het ministerie ‘maximale transparantie’ voorschrijven, ging minister Schippers akkoord met de geheimhouding. Ambtenaren lieten fabrikant Böhringer Ingelheim (BI) ook meedenken over de tekst van de regeringsbrief aan de Tweede Kamer.
Kostenbewustzijn en lagere prijzen lijken me lastig te verenigen met geheime medicijnendeals van de overheid, waar zelfs de Tweede Kamer niets van mag weten.
h/t Emile M
Reacties (8)
Het probleem hier is de overheid, niet de markt, de markt zou het goedkoopste zijn geweest.
Misschien leidt het wel tot kostenbewustzijn bij zorgaanbieders, patienten en verzekeraars, waarschijnlijk door concurrentie tussen 2 van de 3 genoemde spelers. Dit is echter een onderhandse deal tussen een farmaceut en een minister van zogenaamd liberale huize.
De onverkwikkelijke triomf van het clientelisme zou een betere titel geweest zijn.
Als dit echt waar is, lijkt me dat exit minister. Maar het kan raar lopen in Den Haag.
@1:
Leg dan ook even uit hoe…
Deze markt kent natuurlijk net als het theoretische model ontzettend veel aanbieders en vragers van dit trombosemedicijn, waardoor de laagste prijs tot stand komt. Zoiets???
Nog afgezien van het feit dat de zorgmarkt hoe dan ook niet kan functioneren, is het noodzakelijk dat de klanten (die betalen en het product gebruiken) toegang hebben tot voldoende informatie om een keuze te maken. Dat is altijd al de zwakke plek van marktstructuren en wordt daarom altijd al aan alle kanten gemanipuleerd door verkopers, maar bij complexe zaken als zorg is de informatie-ongelijkheid dusdanig dat je uberhaupt niet meer van een markt kunt spreken.
Die illusie kunnen we dus loslaten, en dan kunnen we ons nu richten op systemen die beter doen wat ze moeten doen.
De ondoorzichtigheid van de deal is niet acceptabel natuurlijk, maar ik denk dat we nu minder betalen voor de medicijnen dan als we dit aan de markt over hadden gelaten. Kwantumkorting is nu eenmaal hoger als je kwantum hoger is.
@4: In een wereld van magische marktfeeën en een gebrek aan advocaten wel ja. Anders is het gewoon dokken voor je patent. En zonder regulering zie ik een dergelijk patent nooit vrijkomen.
Marktwerking blijkt afpersing. Alweer. Goh!