Das Kapital reageert op kritiek bijstandverhaal

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

“En toch hebben we gelijk!”

Open artikel

Reacties (10)

#1 Jaap Walhout

Wat Das Kapital er vergeet bij te vermelden is dat gemeenten nu al de normbedragen kunnen verlagen volgens de artikelen 26 en 27 van de Wet Werk en Bijstand. In de wet zijn daar geen minima of maxima aan verbonden. Het lijkt er dus op dat gemeenten in dezen dus de vrije hand hebben. De nieuwe wet is dus gewoon volstrekt overbodig.

#2 Kalief

@1 Je linkjes werken niet.

De vergelijking van Das Kapital van de gezinsbijstand met een gezinsmodaalinkomen klopt niet. Als ze alle bijstandsbedragen van alle gezinsleden bij elkaar optellen moeten ze dat ook doen met alle modale salarissen van alle gezinsleden. Nu nemen ze alle bijstandsbedragen van twee ouders plus twee kinderen en dat zetten ze af tegen een alleenverdienende man plus heffingskorting plus studiebeurs. In elke vergelijking waarin de kinderen en vrouw ook werken valt – uiteraard – het gezinsbedrag hoger uit dan de bijstand.

#3 Anton

@2: Klopt wel, die ene modale werknemer moet het bij elkaar verdienen voor zichzelf, zijn gezin en nog 4 opvreters.

Nivelleren is een feest, behalve dan voor die sukkel die nog werkt voor z’n geld.

#4 Kalief

@3 Klopt niet, die ene modale werknemer mag je vergelijken met die ene bijstandstrekker. Als je de inkomens van de overige gezinsleden erbij telt moet je dat voor beide gezinnen doen. Dus of de bijstand van allemaal en dus ook het salaris van allemaal, of alleen de bijstand en salaris van een persoon.

#5 Bismarck

“Sargasso bijvoorbeeld, heeft z’n best gedaan om de cijfers onderuit te halen. Want kinderen tot 20 jaar krijgen een uitkering van maar €231 per maand. Wat het gezinsinkomen op €1.955 exclusief huurtoeslag brengt. Maar vervolgens schrijven ze: ‘Volgens de huidige norm is het wel zo dat wanneer twee volwassenen en twee kinderen ouder dan 21 jaar één huishouden voeren en bovendien allemaal in de bijstand zitten, ze gezamenlijk iedere maand € 3288 op hun rekening krijgen bijgeschreven (wederom exclusief huurtoeslag, maar inclusief zorgtoeslag). Ofwel € 1493 voor het echtpaar en € 881 per volwassen kind.’ Oh wacht. Het klopt dus wel?”

Onder het tabelletje van het eerste artikel DK staat toch echt “Kinderen zijn 18 en 20 jaar”. Dus nee, het klopt niet.

#6 kevin

@3 Ben jij zo’n sukkel die nog werkt voor zijn geld, of zit jij ons geld op te vieren op Gran Canaria? Waarmee maar weer is aangetoond wat een lulverhaal dat “de bijstand is een feestje!” is…

#7 Bismarck

Ik kan me trouwens maar moeilijk voorstellen dat “kinderen” van boven de 21 die in de bijstand zitten, de hele dag bij hun ouders op schoot willen zitten. Zoiets doe je alleen omdat je van een alleenstaande uitkering na de huur onvoldoende overhoudt om van te leven. Dat alles natuurlijk ervan uitgaande dat men inderdaad de hele dag op de bank zit. DK heeft blijkbaar vergeten dat uitkeringsgerechtigden tegenwoordig constant geplaagd worden met zaken als verplicht werken met behoud van uitkering (op straffe van korting van die uitkering). Ik ben er dus groot voorstander van dat iedereen die zich over dit “luizenleventje” opwindt onmiddellijk ontslag neemt om er ook eens van te genieten.

#8 Jaap Walhout

@2 edit: de linkjes werken nu wel

#9 pedro

En hoe vaak het voorkomt? Geen idee, maar gaat het dan niet om het feit dat dit kan?

Nee, natuurlijk niet. We breken de Euromast ook niet af, omdat iemand daar van af KAN springen. We breken die mast af, als er elke dag 50 man van af springen. Natuurlijk gaat het om het aantal mensen, anders presenteer je totaal niet realistische onzin.

Het gaat ons er niet om mensen als een groep profiteurs weg te zetten

O nee? Dan heb ik jullie verkeerd gesnapt. Ik had niet door, dat dit een pleidooi was om iedereen op deze mogelijkheden te wijzen, zodat veel meer mensen hier gebruik van maken zonder zichzelf een profiteur te hoeven vinden…

Stelletje jaloers losers daar bij Das Kapital.

#10 Letaupe

“We breken die mast af, als er elke dag 50 man van af springen.”

Nee dan maken we een betere afrastering, die mast afbreken is een beetje duur. Wetgeving passen we ook aan als er iets niet klopt. Of er iets niet klopt moet dan eerst overtuigend aangetoond worden. Dan lukt niet van achter een pc, maar vereist kennis van het hele dossier.

De belastingdienst kent tien duizenden windhappers, dat zijn mensen zonder enige vorm van inkomen die van de lucht leven en ook nog toeslagen opstrijken. Ook daar doet Weekers niets aan met goedvinden van VVD en PvdA.
http://www.nu.nl/economie/3485985/coalitie-wijst-onderzoek-windhappers-af.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*