‘Cameron gaat uitdrukkelijk met Brexit dreigen’

NIEUWS - Volgens Britse media laat David Cameron dinsdag een dreigbrief aan de Europese Raad bezorgen waarin hij uit- en nadrukkelijk met een Brexit zwaait.

Diezelfde dag zal hij een speech houden van dezelfde strekking:

“If we can’t reach such an agreement, and if Britain’s concerns were to be met with a deaf ear, which I do not believe will happen, then we will have to think again about whether this European Union is right for us,” Cameron will say, according to advance extracts of his speech.

“As I have said before — I rule nothing out.”

Open artikel

Reacties (33)

#1 frankw

Het is maar te hopen dat ze ophoepelen. UK wordt nog meer dan wij geregeerd door testosteron mannetjes van het te grote geld. U weet nog wel, de mannetjes die onze politiek ook tot op het bot corrumperen. Die mannetjes zijn gelukkig ook voor een Brexit, komt het misschien toch nog eens goed met de EU: http://www.theguardian.com/business/2015/nov/06/why-are-hedge-funds-supporting-brexit

#2 9″ Nails

En nu maar hopen dat die pigfucker het niet houdt bij enkel een dreiging en dat ‘ie z’n money put waar z’n mouth is.

#3 su

Mag ik een lans breken voor het in de EU blijven van de UK? Volgens mij is de anti-EU sentiment niet groter dan hier te lande, en wie pleit er hier voor een NLExit?

#4 Lutine

@3
Mmm..misschien zijn we beter af zonder de Britten dan met.
Ik vraag me af of the city of London overeind blijft buiten de EU.
Begrijp me goed; ik heb zelf ook geen idee.
Maar het lijkt me de moeite van het proberen waard….

Schotland en mogelijk Wales komen wel weer terug.
Noord Ierland, daarvan ben je al blij als het rustig is.

#5 zuiver

@3: Dat is zo en ik denk dat de EU er niet beter van gaat worden als GB weggaat.

Maar GB houdt de EU nu al bijna 40 jaar aan het lijntje. Thatcher is er mee begonnen en elke keer wordt gedreigd dat ze er mee gaan stoppen.

Zoals Merkel een tijdje geleden zei: stop met dat gelul of rot op (iets diplomatieker, dat dan wel weer :).

Hom of kuit.

#6 Bolke

Doei.

#7 Bismarck

Tenzij “Britain’s concerns” het gebrek aan democratie in de EU betreffen (en ergens heb ik een vermoeden dat dat niet het geval is), zou ik er zeker niet teveel aan meegeven. De huidige aanwezigheid van het VK in de EU is ook vooral ten dienste van de VS en niet van de EU.

PS. Schotland blijft uiteraard welkom in de EU.

#8 Folkward

Prima. We kunnen best vrienden blijven, maar als je elk groepsproject gaat verzieken dan zijn we je liever kwijt dan rijk.

#9 Nonkel

Voor Nederland zou het heel spijtig zijn als de VK vertrekt, maar het is zeker een interessante test case. Even aankijken hoe het ze vergaat na de uittreding, wellicht dat wij kunnen volgen daarna.
Het gebash en de negatieve reputatie van het VK vind ik onterecht. Zo is de rol van Frankrijk veel groter en vaak veel dubieuzer. Nee, alles er aan doen om Griekenland erin te houden, Turkije opeens benaderen ivm vluchtelingencrisis en het VK vrolijk eruit duwen, ik snap dat niet. Het VK zit in de Veiligheidsraad, heeft goede relatie mt de VS, zeer aanwezig qua NAVO, sterk leger, commonwealth et cetera. Als de EU nou iets gradueler zo ontwikkelen en iets minder vooruit zou hollen als een kip zonder kip dan was de VK al meer op zn plaats geweest. Tevens is het sterk in strijd met de EU gedachte om zomaar een staat te laten vertrekken, want terugkeer van natiestaat = nationalisme = oorlog = minder welvaart.Jaja, dat is een domme redenatie, maar wel eentje die bedroevend vaak herhaald wordt door dat instituut.

#10 Arjan

@9

Ik ben het helemaal met je eens. Maar het lijkt erop dat het VK gewoon echt niet wil. Het probleem is dat de Britse psyche nog niet klaar is voor een echte Europese Unie. Waar Frankrijk en Duitsland gehavend uit de oorlog kwamen en wel samen moesten werken, voelden de Britten zich overwinnaar. Britse hegemonie – hoewel allang geen feit meer – zat nog vers in de geheugens van eenieder, en de gewonnen oorlog deed niets om dat gedachtegoed te ontmoedigen. Dus was Groot Brittannië in de ogen van de Britten niet Europa. Het is beter dan Europa. Een eiland, een wereldmacht met een lange traditie van invloed op de gang van zaken op deze aardbol.

En in de loop van de vorige eeuw begon men zich langzaam neer te leggen bij de feiten dat ze geen echte wereldmacht meer waren. De kolonies gaven ze op, tijdens en na de koude oorlog waren ze verworden tot de loopjongen van de VS, de Duitse economie begon ze te overtreffen en de opkomst van Azië zorgde ervoor dat het VK steeds minder relevant werd. Op dat moment wordt samenwerken met je buren om je doelen te bereiken steeds belangrijker, en een tijdlang probeerden ze dit ook.

Maar uiteindelijk vallen ze weer terug op de oude nationalistische borstklopperij, zoals veel west Europese landen op dit moment. “Wij zijn zo geweldig, we hebben de rest niet nodig.” is het bekende refrein, al dan niet verbloemd in drogredenen over vluchtelingen, Brussels, de Euro enz. Dat wil niet zeggen dat de EU perfect is, en dat de afgelopen jaren van economische tegenslag de vinger goed op de zere plek heeft weten te leggen. Maar uiteindelijk gaat het daar niet om. Het gaat om de wens en bereidheid om een stukje van jezelf op te offeren, zodat iedereen (inclusief jezelf) meer kan hebben. Te accepteren dat je onderdeel uitmaakt van een gemeenschap, waar goede en slechte kanten aanzitten.

En dat laatste kunnen ze niet. De vergane glorie is nog niet voldoende vergaan. Er is nog teveel trots om te accepteren dat Duitsland ondertussen de boel uitmaakt in Europa, en dat je ook moet offeren als je onderdeel wilt uitmaken van de EU.

Dus nee, het zou goed zijn als ze zouden blijven en zich zouden inzetten voor een betere EU. Het laatste gedeelte van die zin geld overigens voor meerdere landen. Maar als je echt niet wil, dan komt er ergens een moment dat we afscheid (voor nu) van elkaar moeten nemen, omdat je op een gegeven moment meer tegenhoud dan toevoegt.

#11 Henk van S tot S

Het zou voor Schotland een echte rede zijn om uit het U.K. te stappen.
En dan zou het U.K. niet alleen een hoop handelsongemakken krijgen, maar ook een leuke oliestroom kwijtraken.
;-)
Voor de E.U. is het uiteraard ook niet een echte stimulans.

#12 Nonkel

@10:
Mwah, je verhaal is enigszins gechargeerd maar snijdt wel een beetje hout. Houd echter ook rekening mee welke hervormingen Cameron wilt, dat zijn hervormingen die de steun voor de EU flink zullen doen toenemen in bijv Oost-Europa, Nederland en Frankrijk. Zo gek is zijn optreden helemaal niet. Voor de EU zal een eventuele uittreding wel eens het begin van het einde kunnen betekenen. Als dat eenmaal een optie is, en je hebt een test case waar je van kunt leren is het elke verkiezing raak. Het zal veel onrust te weeg brengen.

#13 Jos van Dijk

Zoals bij alle regeringsleiders moet je ook Camerons woorden allereerst zien als binnenlandse politiek. Hij moet zijn rechterflank gerust stellen en voorkomen dat er conservatieven overlopen naar UKIP. Ik geloof niet dat het uiteindelijk tot een Brexit zal leiden. Het vasteland is voor de Britten economisch gezien veel te interessant. Omgekeerd geldt dat ook voor een groot aantal landen op het continent (zoals Nederland). En de VS zullen er bij hun voornaamste bondgenoot overzee op aandringen er bij te blijven om dit kanaal voor invloed op Europa niet kwijt te raken.

Maar de Europese politieke integratie en de Europese democratie zouden er wel baat bij hebben als de Britten zich in hun “splendid isolation” terugtrekken. De onmacht van de EU op het gebied van de economie en de migratie blijft bestaan zolang de Britse koers (ons belang eerst) het blijft winnen van een meer rationele, gezamenlijke aanpak van problemen.

#14 Bismarck

@12: “Als dat eenmaal een optie is”
Sinds het verdrag van Lissabon is uittreding officieel al een optie (daarvoor in feite niet).

“dat zijn hervormingen die de steun voor de EU flink zullen doen toenemen in bijv Oost-Europa, Nederland en Frankrijk”
Noem er eens een paar. Ik heb er namelijk zo mijn twijfels over.

#15 Dehnus

En de Duitsers hebben 2 jaar gelden al gezegd: GA DAN! En houdt op met ouwehoeren! We zijn het zat door jouw en jouw landgenoten voor NAZI uitgemaakt te worden. Ga lekker met Londen City lopen smoesen!

En gezien hoe ze op hun Facebookjes daar zelfs met nucleare oorlog dreigen en net doen alsof ze de zeeën nog kunnen overheersen? Moeten ze misschien maar eens gaan en weer eens hun eigen unietje proberen wat ze in het begin ook deden. Groot Britanië wil net als Duitsland de zooi overheersen en “Hun wil is wet”. Krijgen ze die niet dan gaan ze lopen stampvoeten. Net als Duitsland en Frankrijk.

Dus dan is het beste dat ze maar eventjes gaan in een hoekje lopen stampvoeten en uithuilen. Ome VS leeft er wel weer wel bij:).

#16 Dehnus

@14: Bij Nonkel en het “volk” bedoelt hij. Niet bij heel Nederland of heel Frankrijk. Maar bij mensen die vluchtelingen willen toelaten als het christenen zijn (want die meppen homos op zijn christens ;)), de lonen willen drukken door de Europeaan tegen te gaan houden bij de grens (waardoor nieuwe lijfeigenen ontstaan) en daarmee voor het karretje gespannen worden van het grote geld die de wereld wil onderverdelen in “Vrijheid voor ons, armoede voor jullie”.

Zonder het door te hebben.

Het lafste bewijs is nog wel, net als in Nederland, dat Cameron (in NEderland de VVD) de verzorgingsstaat uitkleed van huis tot zorg. En daarna de schuld geeft aan de emigranten. Waarna Nonkel het ook nog gelooft. Als je dan laat zien dat het anders licht is het antwoord :”Ja maar Nederland had ook te veel sociale huizenbouw” of in de VK :”De NHS kan toch ook niet met alles rekening houden” om als ware pavlov reactie toch de partij buiten het schot te houden :P.

Waarna de aanval weer word ingezet op de immigrant van “en zij jagen er nog meer kosten bij op!” :D

#17 Dehnus

@13: Ik zie alleen maar voordelen, de VS niet meer zo’n grote hand in de pot. Duitsland en Frankrijk moeten dan bij de kleine landen shoppen voor support (in plaats van constant de VK er bij te halen die dan lekker dwars kan liggen altijd) waardoor de unie opzich alleen maar democratischer kan worden.

Laat ze maar gaan.

#18 Nonkel

Godsamme, ik dacht dit dit een site voor hogeropgeleiden was. Toedeloe allemaal.

#19 su

@17

Laat ze maar gaan.

Nou, bedankt van de helft van de VK bevolking dat maar wat graag in de EU wil blijven. Alle menschen werden bruder my arse. Wat een hoop negatief gebral hier.

#20 Bismarck

@19: Tja, we kunnen niet zeggen het VK hoort bij de EU, maar zonder EU-afspraken over regulering, zonder open grenzen naar de EU, zonder EU-munt en zonder de City (dat zit allemaal in Cameron’s eisenpakket, naast de eis voor meer ACTA, TTIP en dergelijke). Onder die voorwaarden doe je gewoon niet mee en dat kan dan beter ook maar geformaliseerd worden.

#21 Henk van S tot S

@18:
Gutttegut!
Ons Alpha+Bèta genie voelt zich onbegrepen.

Nu maak je je zelf toch wel totaal belachelijk.

N.B.
Op deze site mogen zelfs Wilders adepten zoals jij, met een sociaal sociaal IQ van pakweg 25 reageren.
;-)

#22 Winston Smith

@18: Oh nee, dreigen met een exit! Hoe toepasselijk.

#23 Henk van S tot S

@22:
:-)

#25 Schuur

Als de UK uit de EU stapt, zal dat ernstige gevolgen hebben voor de UK zelf. De dag dat het pro-Europese Schotland onafhankelijk wordt, komt dan zienderogen dichterbij.

#26 Arjan Fernhout

L’Angleterre, c’est un ile. Toen Cameron op en aanmerkingen had over de eurozone zo’n vier jaar geleden, stelde Sarkozy volkomen terecht tegen hem: “You mist a good chance to shut up.” In NLD en DLD was men toen druk bezig om geldpersen geschikt te maken voor een nationale munt. Zo diep ging de crisis. Had de UK deel uitgemaakt van de eurozone …. total collapse.
@16: ernstige tikfout. Het is ‘ligt.’ In reacties op Nonkel schrijft men niet ‘licht.’

#27 Dehnus

@26: Ik spel vaak fonetisch als ik wat haast heb. Ik ken het verschil maar soms zie ik dat gewoon niet. Pas later, als ik de reactie al niet meer kan editen, zie ik de fout.

Ik spreek mensen meestal ook niet op hun spelfouten aan, dus ik vind het wat raar dat mensen die wat homoniemen door elkaar halen tijdens het typen dat zo zwaar word aangerekend. Als Sargasso er voor zorgt dat ik mijn reactie voor een dag of twee kan edtiten wil ik best mensen tegemoet komen en hun feedback op mijn grammatica en spelling door te voeren. :P

#28 Dehnus

@19: Als jij constant dwars licht, en altijd dreigt met “Ik ga naar huis en neem mijn bal mee!” terwijl je zusje wel op het feestje wil blijven? Dan moet je niet raar opkijken als mensen hun eigen bal kopen en je Zusje uitnodigen om mee te doen terwijl jij lekker naar huis mag. Als jij dan door je moeder opgehaald word en je Zusje moet ook mee omdat je Moeder niet twee keer op de fiets heen en weer wil? Tja arm Zusje… maar het feestje gaat gewoon door natuurlijk, nu met de bal van jantje.

Die mensen die voor zijn mogen gewoon hun best doen om te blijven, maar als de meerderheid tegenstemt. Ja sorry, dan moet je het maar aankaarten bij je partij, want kennelijk gaat de fiets niet meer apart terug voor jou.

#29 Dehnus

@18: Zullen we even over Wiskunde beginnen? Kijken of je dan nog zo’n grote mond hebt. Of is dat geen hogere opleiding voor jou? Ach nee dat zijn maar de mensen die voor jou de dingen moeten ontwerpen en bedenken. Van Natuurkundigen tot Scheikundigen, die bedenken het staal maar waarmee Henry “Hank” Rearden zijn bruggetje bouwt en claimed dat het van hem is. Want Engineer word je zo maar aldus datzelfde boek.. ik bedoel John Galt deed het toch ook? Hoe moeilijk kan het zijn Nonkel.

Sorry dat mijn homoniem verwarringen je afschrikten. Je zou verdorie maar dyslectisch zijn, die mensen worden gelijk door jou als verstandelijk beperkt aangewezen.

#30 su

@28

licht

Bedoel je niet ‘ligt’? Sorry, kon het niet laten :-P

Verder denk ik niet dat we op dat niveau moeten gaan discussiëren. Europa rommelt aan alle kanten, en ik denk niet dat de scheten van Cameron nou zo interressant zijn. De steun voor Europa is in de UK echt niet zo dramatisch ondanks draken als Farrage. Cameron wil uiteindelijk ook niet uit de unie, maar is door zijn backbenchers in de tang gezet. Met wat geluk gaat dat referendum dus ook op een sisser uitlopen.

#31 Nonkel

@29:

Het gaat mij meer om de inhoud, zoals reactie @28, of @1, of …. noem maar op. Het gaat helemaal nergens meer over hier. Of jij het nou bent, of Klokwerk die denkt van alles te kunnen beweren wat in 1 tel gefalsificeerd is.

“Of is dat geen hogere opleiding voor jou”

Dat hangt van je opleiding af natuurlijk. Als jij ingenieur bent, ben je wel hoogopgeleid. Echter, ik zal nooit, in al mijn onwetendheid, jouw de les proberen te lezen betreffende de wiskunde in dit geval.

“Je zou verdorie maar dyslectisch zijn, die mensen worden gelijk door jou als verstandelijk beperkt aangewezen.”

Ik kan je redeneertrant hierin echt niet volgen hoor. Je spelling zal mij een worst wezen, het gaat erom dat hier enorm ongefundeerde meningen tot waarheid worden verheven, omdat het populair is ze te herhalen. Nergens zijn ze op gebaseerd, nooit komt men met bronnen, onderbouwing.

Het is gewoon sneu dat sargasso een dom, schreeuwerig blogje is geworden. Geen hol meer aan. Daarom lees/reageer ik bijna niet meer. Ik denk dat de schreeuwers het wel fijn vinden, geen tegengeluid meer. Iets met holle vaten enzo….

#32 ed

Heeft niks meer met dreigen te maken door Cameron .. Ruim drie jaar terug kwam hij er al mee ..

#33 ed

@7: PS zoals het er nu naar uit ziet blijft er volgend jaar niet veel over van de EU ,behalve dan een duitsland en een nederland .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*