Brits parlementslid vermoord

Jo Cox, parlementslid voor Labour is vanmiddag neergeschoten en aan de gevolgen daarvan overleden. De aanvaller zou volgens een getuige “Britain first!” geroepen hebben. Veel is nog onduidelijk, maar ze voerde campagne voor het “remain”-kamp, en was zeer betrokken met Syrië en de vluchtelingenkwestie.

Open artikel

Reacties (44)

#1 Frank N. Stein

De kogel kwam van rechts.

#2 HenkdeWaal

Die getuige is was verkeerd gequoted door MEN. De getuige geeft namelijk aan dat er niet is geroepen “Britain First”. Degene die hier het eerste melding van maakte heeft dat ook reeds ingetrokken. Helaas copy-paste de rest van de media er nog lustig op los.

De politie geeft ook aan dat er nu geen indicatie gegeven kan worden over een motief.

#3 Mario

Een “bezorgde burger” met enkele psychische klachten. /s

#4 Joost

@2: Als ik op de site van de Guardian kijk zegt helemaal niemand dat het verkeerd gequote is, alleen de leider van de “Britain First”-beweging.

Maar je moet er inderdaad voorzichtig mee zijn. Een enkele getuige zegt op dit moment nog niets.

#5 HenkdeWaal

@4:

Ik las het twitter (I know).

https://twitter.com/Avramopoulos/status/743489911362326528

Maar ik moet toegeven, ook daar heb je natuurlijk verschillende kampen met belangen.

Hoe dan ook, het geeft wel een heel naar smaakje aan het referendum.

#6 gbh

@1: Kogels komen niet van links of rechts maar van idioten.

@2: Volgens de berichten heeft de dader dat ook bij zijn aanhouding geroepen.

#7 Inca

@Joost, wat ik niet helemaal snap is dat je er een paar dagen geleden al expliciet op bent gewezen hoe snel onjuiste informatie zich verspreidt en waarom je dus niet te snel allerlei dingen moet herhalen, en dat je dan nu gewoon weer het eerste beste gerucht dat voorbijkomt hier plaatst.
Dat slaat dus niet op de moord zelf, maar wel op wat een getuige zou hebben opgevangen. Doe dat nou gewoon niet…

#8 sikbock

nou, dat wordt nog een week delicaat campagne voeren voor beide partijen.. @5 die tweet van de geachte EU commissaris is wel een “hoogtepuntje” trouwens..

#9 frankw

@0 en @7
De verdachte is Thomas Mair. Hij wordt omschreven als een vriendelijke, behulpzame lokale “loner” met aanwijzingen dat hij in het verleden psychische problemen heeft gehad. Er zijn vooralsnog gen aanwijzingen dat hij zich ooit op een of andere manier met politiek heeft ingelaten.
Het is natuurlijk afwachten wat er verder gaat gebeuren en of de verdachte inderdaad dader is, maar in ieder geval terughoudendheid over motieven is en blijft op zijn plaats.

#10 HansR

@9: Nou, er is al veel bekend hoor en hij is zeker politiek actief geweest : Subscription to SpringBok publication, a pro white supremacist organisation. Now split to ‘Swinton Circle’, which are still active and organising with Pegida.

Zal ongetwijfeld aangescherpt worden.
En ja, vandaag lijkt het van rechts te komen.

#11 su

Mair had banden met de pro-Apartheidbeweging.

https://www.facebook.com/LondonBlackRevs/?fref=ts

#12 frankw

@10/11 dank en relevant.

Ik zat al een tijdje te denken om iets te zeggen over het in mijn ogen sterk toenemende klimaat van pure haat dat veel van onze mainstream politiek aan het overnemen is. Nog niet in Nederland, maar wel in landen als Engeland en Amerika, waar volstrekt keurige en fatsoenlijke mensen door politieke tegenstanders stelselmatig worden gekleineerd, gedemoniseerd, afgebroken (de term karaktermoord is hier op zijn plaats). Nu een rechts geïnspireerd motief aanwezig zou kunnen zijn zijn de woorden van Gabriela Giffords, de Amerikaanse politica die vorig jaar ternauwernood een schot in haar hoofd overleefde, meer relevant dan ooit:

“Just like January 8, 2011 did not deter America from its founding ideals, the British principle of pluralism and the nation’s democratic institutions will endure. However, the assassination of MP Jo Cox at the hands of a man driven by hatred is a manifestation of a coarseness in our politics and hatred toward the other that we must not tolerate,” she said in a statement.

http://www.politico.com/story/2016/06/gabby-giffords-jo-cox-224446

#13 HansR

En over het effect : BRemain heeft nu een martelaar. Het zou wel eens de winnaar kunnen zijn. 2/3 pro-remain gok ik bij de uitslag.

/cynisme
/dewereldisaltijdgekkerdanik

#14 sikbock

@13: heeft haar dood toch nog zin gehad * nog cynischer*. Ik denk nu 52 % remain, maar dat is afhankelijk van hoe deze kaart nu gespeeld gaat worden.. Maar als ik moest wedden zou ik toch (met een klein bedrag) op een brexit gokken want dat levert bij de bookies meer winst op ;-)

#15 Hans Verbeek

Europees President Tusk (benoemd, niet gekozen) dreigde al dat een Brexit het einde van de Westerse politieke beschaving zou betekenen.
Maar kennelijk moest er ook nog een Manchurian Candidate ingezet worden voor het geval niemand Tusk serieus zou nemen.

Op de lange termijn maakt het niet zoveel uit of Groot-Brittannië in of buiten de EU zit. Ze hebben hun steenkool, aardolie en aardgasvoorraden nagenoeg opgestookt. En dat zal ze gaan opbreken.

#16 Spam

@15: benoemd door gekozen regeringsleiders. En als die regeringsleiders niet gekozen zijn, ligt dat toch echt aan de landen zelf, niet aan de EU.

In ons land wordt de koning/president trouwens helemaal niet gekozen en de minister-president alleen door de politieke partijen die besluiten samen een regering te vormen.

#17 Joost

@inca:

De aanvaller zou volgens een getuige “Britain first!” geroepen hebben. Veel is nog onduidelijk…

Wat is hier onjuist aan? Ik hou hier nogal een slag om de arm, toch?

#18 Joost

@inca:

En betreffende de eerdere vingerwijzing, ook die uitspraak is terecht. Het is opgeëist door IS. Of het aannemelijk is is een andere vraag waar ik ook mijn twijfels over heb, maar ik kan vanuit mijn positie sowieso niet bepalen of iets waar is of niet. Zo bezien zou ik hier niets kunnen plaatsen.

#19 gbh

@17: Die slag om de arm mag weg, getuige verklaard tegen BBC het minstens 2 keer gehoord te hebben:

http://www.bbc.com/news/uk-england-36550304

#20 Joost

@19: Dezelfde getuige twee keer? Nog steeds onbetrouwbaar…

#21 gbh

@20: @2 heeft het over een ingetrokken verklaring @7 over een gerucht

Bij de link van @19 verklaart de getuige Clarke Rothwell in een interview wat er is gebeurd en gezegd.

Misschien zitten waar jij woont meerdere getuigen in klapstoeltjes klaar om alles in woord en beeld te registreren, waar ik woon mag je blij zijn als je één getuige hebt die een redelijk gedetailleerde verklaring aflegt.

#22 Anton

Zo hey.
Fucked up zeg!

#23 Mario
#24 Joost
#25 lmgikke

https://en.wikipedia.org/wiki/Eyewitness_testimony

Gaat over de betrouwbaarheid van getuigen. Zegt dus niets.

#26 Hans Verbeek

@25: inderdaad. We horen nu eenmaal graag wat we willen geloven.

#27 Prediker

Maar kennelijk moest er ook nog een Manchurian Candidate ingezet worden voor het geval niemand Tusk serieus zou nemen.

@15 Je bent lekker op dreef, zie ik

Doe eens fijn elders het internet vervuilen met je vergezochte complottheorietjes.

#28 su

Politie gaat nu ook uit van een extreemrechts motief. Nazirelikwieën en extreemrechtse literatuur aangetroffen in de woning van de verdachte.

https://www.theguardian.com/uk-news/2016/jun/17/jo-cox-suspect-thomas-mair-bought-gun-manuals-from-us-neo-nazis-group-claims

#29 Bismarck

@5: Die Eurocommissaris (“Jo Cox murdered for her dedication to European democracy and humanity”) waar de Brexitlui zo op los gaan had gewoon gelijk:
Thomas Mair gave his name as “Death to traitors, freedom for Britain” when he appeared at Westminster Magistrates’ Court

#30 HenkdeWaal

@29:
Helemaal niet. Want de voorstanders van ‘Europese democratie’ zijn tegen het referendum. Die zijn voor ‘EU democratie’, een hele obscure en anti-democratische invulling van het originele concept.

BTW: hoe ranzig kun je moord politiek verzilveren zeg? Over een gebrek aan moreel leiderschap gesproken.

#31 Bismarck

@30: Precies die toneelverontwaardiging die je in de reacties van de brexies ook leest. Het steekt blijkbaar dat iemand gewoon de waarheid zegt: Cox is vermoord omdat ze actief campagne voerde voor remain. De lui die daarover verontwaardigd spelen lopen dat zelf over een lijk te doen.

#32 su

Bewijs dat Tommy Mair Britain First aanhanger is.

[img]https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/p720x720/13466534_844704598995446_1018439267286017926_n.jpg?oh=463c484dba58524a52b0675c0ed3fc1e&oe=57DEFB0C[/img]

BF doet verwoedde pogingen om het bewijs te vernietigen.

#33 HenkdeWaal

@31:
“Cox is vermoord omdat ze actief campagne voerde voor remain”

is natuurlijk een wereld van verschil met

“Jo Cox murdered for her dedication to European democracy and humanity”

Dat haar standpunt Bremain is maakt haar natuurlijk nog niet iemand die opkomt voor ‘European democracy’. Dat je dat zo probeert te framen is gewoon walgelijk. In plaats van aandacht te schenken aan familie en nabestaanden gaan de lijkenpikkers met een moord aan de haal. Want als je het op argumenten niet kunt winnen, dan is dit natuurlijk een cadeautje voor het Bremain kamp.
Geen gene, gewoon verzilveren die moord.

#34 Joop

@33.

Jij bent ook een koning in het framen, in je haat jegens de EU. Want deze mevrouw was misschien wel goed in het winnen op argumenten. Walgelijk, dat jij eigenlijk al de overwinning claimt voor degenen die voor Brexit zijn, en nog wel in hun argumenten.

#35 HenkdeWaal

@34:

“Want deze mevrouw was misschien wel goed in het winnen op argumenten.”

Ik sprak ook geen dode aan, maar de live and kicking Bismarck.
Dus doe ff niet zo emo en lees het nog eens rustig na.

Daarbij, dat zou heel goed kunnen. Dan is zij de uitzondering voor de pro-EU ers. Wat dat verder met mijn reactie te maken heeft is mij een raadsel, die was namelijk tegen Bismarck, niet Jo Cox.

“Jij bent ook een koning in het framen, in je haat jegens de EU. ”

Het is geen frame, maar de realiteit die ik weergeef. De EU is anti-democratisch. Verreweg de meeste Bremainers zijn ook tegen een referendum. Die willen namelijk geen democratie als het hun standpunt niet uitkomt. (behalve dan als er een nieuw referendum kan komen voor de onafhankelijkheid van Schotland, dan wel. Niet dat ze een referendum eisen voor Nederland nav nieuwe Europese verdragen die afgesloten worden. Dan niet.)

” en nog wel in hun argumenten.”

En dat is walgelijk omdat? Laat me raden, omdat er iemand dood is gelden er geen argumenten meer? Waar heb ik dat ook al weer eerder meegemaakt #LPF

#36 Joop

@35.

Niet zo emo doen, zegt ie dan. De realiteit geef ik weer. Hahaha.

#37 Spam

Als je “Jo Cox murdered for her dedication to European democracy and humanity” al aanstootgevend vindt heb je echt de anti-Europese ziekte opgelopen denk ik.

Van een overleden politicus beweren dat ze zich inzette voor democracy en humanity lijkt me een inhoudsloze gemeenplaats. Dat mag je toch van iedere politicus wel verwachten? En dat een Eurocommisaris daarbij de focus legt op de Europese democracy en humanity lijkt me niet meer dan logisch. Die reageert namelijk vanuit zijn functie als Europees politicus. De burgemeester in haar woonplaats zal evenzo haar inzet voor de local community benadrukken.

Nigel Farage en Boris Johnson zijn daarnaast toch ook voor democracy en humanity in Europa mag ik hopen?

#38 6822

Raar om te beweren dat hier politiek gewin uit gehaald wordt, aangezien het een politieke moord betreft als gevolg van een verregaande politieke polarisatie. Dat een gevolg van de moord kan zijn dat polarisatie alleen maar toeneemt lijkt mij evident.
Belangrijker dan de polarisatie EU vs anti-EU is de polarisatie links vs rechts. Die tegenstelling is de diepere oorzaak achter deze moord, staar je dus niet stuk op de Brexit/Bremain.

#39 Arjan Fernhout

Ik zie dat onze huisapostaat weer eens met een zuiveringsactie bezig is. Indien men Tusk en Johson tegenover elkaar zet (einde van de westerse beschaving vs. EU = Hitler; wat mij betreft dus allebei idioten) waar een extreem-rechtse wacko zich mede daardoor laat meeslepen, en je betitelt deze alleszins denkbaar een ‘Manchurian Candidate’, dan ben je een complotdenker. Chinezen hebben daar een eenvoudige verklaring voor: geef een hond een slechte naam en maak hem vervolgens af.

#40 Lutine

Van een overleden politicus beweren dat ze zich inzette voor democracy en humanity lijkt me een inhoudsloze gemeenplaats. Dat mag je toch van iedere politicus wel verwachten?

Wie dat van iedere politicus verwacht, die is naïef. Het lijkt mij eerder een uitzondering.

#41 gbh

Thomas Mair

[img]https://s32.postimg.org/4j17iz0th/Thomas_Mair.png[/img]

#42 HenkdeWaal

@37:

“Als je “Jo Cox murdered for her dedication to European democracy and humanity” al aanstootgevend vindt heb je echt de anti-Europese ziekte opgelopen denk ik.”

Ik zie het meer als het hebben van iets meer rode bloedlichaampjes dan de eurofielen. Maw, ik ben wat strijdbaarder tegen dat EU-virus.

“n dat een Eurocommisaris daarbij de focus legt op de Europese democracy en humanity lijkt me niet meer dan logisch”

Ik vind dat wel vreemd, aangezien een Eurocommissaris helemaal niet democratisch is, niet gekozen, geen verantwoording. Het is gewoon politicus in een ambtenaren functie, oftewel de natte droom van iedereen die de democratie geen warm hart toedraagt.

“Nigel Farage en Boris Johnson zijn daarnaast toch ook voor democracy en humanity in Europa mag ik hopen”

Die zijn voor democratie ja, niet voor “Europese democratie”, van die anti-democratische vorm hebben ze namelijk de buik vol van. Daarom willen ze eruit.

#43 Spam

Eurocommisarissen worden door gekozen politici uitgekozen. Niet minder democratisch dan de Eerste Kamer. Bovendien verwacht ik ook van ambtenaren dat ze de publieke zaak, democracy and humanity willen dienen.

Waarom zou jij, niet gekozen door wie dan ook, een groter voorstander zijn van democratie dan mensen die ervoor gekozen hebben hun volledige leven in het teken te stellen van het vormgeven van onze democratie?

Het is toch bizar dat je al aanstoot neemt aan het feit dat iemand die alleen het woord democratie in de mond neemt. Gewoon in een inhoudsloze, maar nette, respectbetuiging aan iemand die zojuist is vermoord door een idioot die van democracy en humanity duidelijk niets wil weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*