50 doden in homo-nachtclub Orlando

Aanslag opgeëist door IS.

Open artikel

Reacties (25)

#1 frankw

Joost, je subkop “aanslag opgeëist door IS” (uit het stuk van de Volkskrant) is nou typisch iets wat niet helpt. Ja, er is sprake van een moslim dader met haat jegens anderen (in dit geval homo’s). Ja het lijkt er op dat hij iets heeft geroepen dat als IS zou kunnen worden geïnterpreteerd. Maar tegelijkertijd zou uit de interviews met zijn ex kunnen blijken dat de dader psychisch “disturbed” is. En is onderdeel van de slachtpartij het gemak waarmee je in de VS aan semiautomatische wapens kan komen.

Door het direct te framen aan de IS doe je mee aan een toonzetting die oplossingen alleen maar verder weg brengt. In plaats van het aanpakken van gemakkelijk toegankelijke wapens voor mensen die er gekke dingen mee doen leidt dit soort toonzetting tot meer haat (jegens onschuldige moslims b.v.) en meer wapen gekletter, zowel in de VS als er buiten. En dan moet je nog maar afwachten of het niet een lone wolfe was die geïnspireerd wordt door de IS.

#2 Lutine

1. De aanslag is opgeëist door IS.
2. Naar verluidt belde Mateen 911 om trouw te zweren aan IS.
3. De FBI meldde dat er een vermoedelijk verband is tussen IS en de schietpartij.
4. IS heeft opgeroepen om aanslagen te plegen tijdens de Ramadan.

Verder lijkt het mij klip en klaar dat alle aanhangers van IS gestoord zijn.

Wat we nog meer weten: van de dader zullen we niks meer horen om het simpele feit dat hij dood is. 100% zekerheid dat IS er mee van doen heeft zullen we dus wsl nooit krijgen. Dus kan je tot het einde der tijden roepen dat het een frame is.

#3 McLovin

@2: Door IS geïnspireerd? ongetwijfeld. Door IS geregisseerd en georganiseerd? Twijfelachtig.

#4 majava

@3: Twijfelachtig? Ongeloofwaardig eerder. Kijk maar wat Lutine schrijft bij puntje 2. Pas op het moment dat hij full-retard gaat, doet hij nog even een lidmaatschapje.

#5 Lutine

@3

Het blijven zaken waarover we in het duister tasten. Wie weet is er momenteel een jihadist geïnspireerd door de gebeurtenissen in Orlando? En zitten we ons over een paar maanden over dezelfde vraag te buigen.

Dat IS inspirerend werkt, daar twijfel ik niet aan. En aanslagen als deze werken ook weer inspirerend. En dan zitten we nog met een republikeinse presidentskandidaat die olie op het vuur gooit.

#7 Frank789

“Orlando Shooter Purchased Guns Legally Despite Being On FBI’s Radar”

De bevolking stemt iedere keer weer tegen elke logische inperking van wapenbezit, dus waarom zou je nog medelijden hebben?

http://www.huffingtonpost.com/entry/omar-mateen-identified-orlando-club-shooter_us_575d6f19e4b0ced23ca84a64

#8 Fred

@7: Euh, omdat ik het vreselijk vind dat anderen vanwege hun geaardheid gedood worden… Het is niet dat een NRA meeting binnen gevallen is… En zelfs dan vind ik het meelijwekkend mochten er doden vallen. Sorry, zal wel een zwakte van me zijn.

#9 Frank789

@8: Het is meer dat ik mijn schouders ophaal en over ga tot de orde van de dag. In de US zijn “mass shootings” schering en inslag, alleen de grote halen nog het nieuws.
Tot nu toe zijn er in 2016 al 280 doden en 650 gewonden gevallen.
Dat is bijna 2 doden per dag.
https://www.massshootingtracker.org/data/2016

#10 HenkdeWaal

@9:
Precies, ook geen Je suis Orlando voor mij. Shit happens.

#11 Le Redoutable

@7 Dit geld misschien voor de gemiddelde high school schietpartij, maar de ISIS terroristen in Parijs en Brussel hadden ook weinig moeite om aan wapens te komen, dus of dat veel verschil had gemaakt is sterk te betwijfelen. En bomvesten kan je al helemaal nergens in de winkel kopen.

Verder hadden de meeste voorgaande ISIS aanslagen een haram connectie: Een Amerikaanse rockbands met een duivelse naam in een Joods theater, alcohol drinkende terrasbezoekers, Mohammed belediging, Homo’s vallen wel heel toevallig perfect in dat rijtje. Je kan dat niet aanslag na aanslag blijven verkopen als Lone Wolves, eens is 1+1 gewoon 2.

#12 Cerridwen

http://speld.nl/2016/06/13/was-schutter-orlando-terrorist-gewoon-iemand-heel-mensen-doodschoot/

Na de bloedige schietpartij in de Amerikaanse homoclub Pulse is een belangrijke vraag nog niet beantwoord: was schutter Omar Mateem een gevaarlijke terrorist of gewoon iemand die heel veel mensen heeft doodgeschoten?

De Speld weet de discussie weer mooi samen te vatten

#13 Lutine

@12
Omar Mateem is in ieder geval heel erg Amerikaans. Ze hebben ons altijd wijsgemaakt dat het wilde westen een periode was. Amerika IS het wilde westen. Ook anno 2016.

#14 Bismarck

@11: En toch blijft het een gegeven dat er in de VS wel heel veel meer van dit soort schietpartijen zijn dan in Frankrijk (ook als je het deelt door het aantal inwoners), terwijl Frankrijk veel meer moslims (zelfs in absolute aantallen) herbergt dan de VS. 1 + 1 telt bij mij dan toch echt op tot de bandeloze wapenverkoop als de belangrijkste oorzaak.

#15 Frank789

@11: Als ik in een depressieve bui twee zoenende homo’s wil wraken zou ik niet weten waar zo snel een wapen te vinden.
Dat zal het aantal impulsmoorden toch behoorlijk verminderen.
In de US kun je vaak met een wapen de winkel of beurs uitlopen zonder achtergrondcheck naar je criminele of psychische verleden.

Deze beveiliger wist waarschijnlijk ook wel een illegale weg naar wapens te vinden, maar dat hoefde niet eens, het is hem niet eens moeilijk gemaakt ondanks verdenkingen van de FBI.
Niet voor niets rekruteert IS zijn zelfmoordenaars onder mislukte criminelen, die weten al de weg naar wapens en kennen hun tegenstander de politie.

#16 Hans Verbeek

Niet echt verrassend, alweer zo’n voorspelbare aanslag.

de daders zijn altijd geradicaliseerde moslims

Er worden nooit beelden van bewakingscamera’s getoond bij dit soort aanslagen. Wel onduidelijke beelden gemaakt door voorbijgangers met hun mobieltjes. Maar die peperdure bewakingscamera’s staan de laatste jaren altijd uit op het cruciale moment.

#17 AltJohan

DT addresses the Nation:

https://youtu.be/6_XOEVRcoSQ?t=16m3s

#18 AltJohan

@Lutine:

“She (Hillary) says the solution is to ban guns. They tried that in France, which has among the thoughest gun laws anywhere in the world, and 130 people were brutally murdered, by Islamic terrorists in cold blood. Her plan is to disarm law-abeding America, abolishing the second amendment, and leaving only the bad guys and terrorists with guns.

No good!! Not gonna happen folks.”

#19 Lutine

@18

Volstrekt voorspelbare Trump retoriek. In een land waar miljoenen wapens in omloop zijn is het voor kwaadwillenden een makkie om 50 mensen te doden. De VS krijgt wat haar toekomt. Door het waanzinnige tweede amendement leven ze nog steeds in het wilde westen.

De democraten staan ander beleid voor. Maar ook dan zijn er nog steeds miljoenen wapens in omloop. En die verrotte wild-west cultuur is ook met ander beleid niet 1-2-3 verdwenen.

Trump weet dan ook precies op welke knopjes hij bij de rechtse Amerikaan moet drukken. De bal ligt bij de kiezer. De republikeinen op alle fronten weg stemmen zou een goed begin zijn voor een vreedzamer VS. Maar zo slim is de gemiddelde Amerikaan niet denk ik. Dus blijven ze krijgen wat ze toekomt: moordpartijen. Ze willen het zelf.

#20 rongvk

@18

Clinton heeft zich nog nooit uitgesproken voor een wapenverbod. Haar opmerkingen zijn doorgaans in de trant van:

“I support comprehensive background checks, and to close the gun show loophole, and the online loophole, and what’s called the Charleston loophole, and to prevent people on the no-fly list from getting guns” (januari ’16)

En laat dit nu precies zijn wat hier het geval is, een man die op dit soort lijsten stond maar desondanks een wapen aan kon schaffen.

#21 Hans Verbeek

Bij deze reeks aanslagen is er iedere keer een andere groep slachtoffers.
Charlie Hebdo: voorvechters van het vrije woord
Parijs nov 2015: uitgaanspubliek
San Bernardino: mensen met een beperking
Zaventem: internationale reizigers
Orlando: homo’s, lesbiennes enz.

In alle geledingen van de samenleving ontstaat zo steun voor de militaire strijd tegen IS. Mooi, dat iedereen zich bij de ‘coalition of the willing’ aansluit.

Net als bij de reeks onthoofdingsfilmpjes in de zomer van 2014. Telkens koos IS een slachtoffer met een andere nationaliteit:
Amerikaans, Brits, Frans, Japans, Jordaans enz. En al deze landen sloten zich aan bij de luchtvloot, die IS in Irak en Syrië bombardeerde.

#22 su
#23 Henk van S tot S

In de vroege namiddag op de radio:
Deze ZomerColumn over dit onderwerp.
Zit wel wat in, zij het niet voor alle reaguurders ;-)

#24 Frank789

@23: Jolo heeft in principe wel gelijk, maar dat is een beetje mosterd na de maaltijd als al snel bekend werd dat de schutter voor zijn daad even 911 belde om zijn sympathie met IS te melden.

Overigens gaat Joop.nl regelmatig in de fout door te snel en zonder check iets over te nemen van wat zij waarschijnlijk betrouwbare websites/collega’s achten.

Ik heb ze zelf een aantal malen op foute interpretatie van rapporten gewezen die natuurlijk altijd verkeerd voordelig voor links werden geïnterpreteerd. Ik herinner me o.a. iets met rechters die allochtonen zwaarder zouden straffen.
Soms blunderen ze en verdwijnt een artikel stilletjes zonder correctie of excuus.
Vorige week nog stond er urenlang een artikel met de titel dat ‘driekwart van de Nederlanders dagelijks rookten’.

Een paar jaar terug was Joop een breed gespreid discussieforum, vandaag de dag is het 90% over discriminatie en immigratie, en pakweg 90% van die artikelen komen van schrijvers met buitenlandse achtergrond, sommigen daarvan doen uitspraken die wat mij betreft racistisch zijn.

Afgelopen weken een reeks ophemelende artikelen over Mohammed Ali, de “burgerrechtenstrijder”. Geen woord over zijn lidmaatschap van de Nation of Islam die rassenscheiding en zwarte superioriteit predikte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*