Boris Johnson pleitte in 2006 nog voor toetreding Turkije tot de EU

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Op 23 juni houden de Britten een referendum of Groot-Britannië in de EU moet blijven.

De voormalig burgemeester van London, Boris Johnson, heeft zijn politieke toekomst inmiddels verbonden aan het populistische kamp, en pleit ijverig voor uittreding.

Acht jaar geleden nog zong Johnson een heel ander toontje. BuzzFeed wist een oude BBC-documentaire op te duikelen waarin Johnson pleit voor een verenigd Europa en toetreding van Turkije.

Destijds zag Johnson zijn boterham blijkbaar gesmeerd aan de kant van het Tory-establishment. Nu ligt dat net even anders.

Via Maarten Reijnders

Open artikel

Reacties (8)

#1 Spam

2006 is 10 jaar geleden en in die tijd was ik ook voor toetreding van Turkije. Turkije heeft zich alleen niet echt de juiste richting in ontwikkeld in de tussentijd.

Ik kan me ook nog herinneren dat de AKP me best een redelijke partij leek en dat het wel eens tijd werd dat er wat ruimte werd gemaakt voor religieuze vrijheid daar. Dat is ook helemaal de verkeerde kant op doorgeslagen.

#2 Bismarck

Destijds dacht hij als neoliberaal waarschijnlijk vooral aan de 1 euro daglonen die Koerden betaald kregen.

#3 Frank789

BJ is net zo’n opportunist als Fortuyn destijds.
Hij wachtte niet voor niets zo lang om een kant te kiezen in het Brexit debat. Gewoon dat standpunt kiezen wat het meeste kans op macht levert.

#4 Le Redoutable

In 2006 zag het er nog hoopvol uit dat Turkije een modern Europees land zou worden, helaas heeft Erdogan het land volkomen de ander kant opgestuurd. Dat is niet populistisch week na week komen er nieuwe maatregelen van in het nieuws die dat bewijzen.

Interessant dat links nu de kant van Erdogan kiest, de laatste tijd meende ik toch ook regelmatig linkse kritiek op Erdogans beleid gelezen te hebben, sommige daarvan die Turkije tegenwoordig zelfs een onveilig land vonden.

#5 Amateur Commenter

Op het moment dat Erdogan in publiek zei dat democratie slechts de sneltrein naar een islamitische staat was, heb ik alle vertrouwen in die man opgegeven. Ik meen dat dit rond 2010 was. Ook de bezoeken in Istanbul en de dagelijkse protesten daar omtrent ‘verdwenen’ demonstranten lieten al snel zien dat deze man niet te vertrouwen was. Boris Johnson heeft gewoon een vergissing gemaakt toendertijd, kan iedereen gebeuren.

#6 Toko senang

Wie geen mening heeft, kan ook niet van mening veranderen.

#7 Spam

@4 Geef eens 1 voorbeeld waar ‘links nu de kant van Erdogan kiest’. Volgens mij maakt ‘links’ zich toch vooral druk over de behandeling van Koerden, oppositie, journalisten en vluchtelingen in Turkije en is het vooral ‘rechts’ dat ondanks alles de vluchtelingendeal in stand wil houden. Dat vluchtelingen terug over de grens met Syrië worden geduwd en vluchtelingenkinderen in fabrieken werken om hun families te onderhouden boeit juiste de ‘rechtse’ Nederlanders niet. Als die moslims maar niet naar Europa komen, vinden ze alles ok.

#8 Joop

@3.

Precies!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*