Basisinkomen is niet alleen goed voor gezondheid en welzijn, maar ook voor de economie

Foto: klokwerk (cc)
Dossier:

“Het gaat goed met Nederland, maar niet met iedereen. Volgens het SCP leven 660 duizend landgenoten in armoede, onder wie 272 duizend onder de 18 jaar. Wat betekent dit voor die kinderen, is voor hen nog sprake van gelijke kansen? Eenmaal in de bijstand is het moeilijk eruit te komen. Als je een baan vindt, dan is er een gerede kans dat je er netto op achteruit gaat. Sowieso houd je tot aan modaal van iedere extra verdiende euro maximaal één derde euro over als gevolg van alle inkomensafhankelijke toeslagen en belastingkortingen. Boven modaal houd je van iedere extra euro minimaal 0,5 euro over. Is dat fair?”

Lijkt me van niet … De roep om het sociale stelsel van Nederland te hervormen wordt gaandeweg steeds sterker. Het is wachten op politici met moed die dit op durven te pakken. (Ik vermoed zomaar dat een serieus voorstel in een verkiezingsprogramma een flinke stemmentrekker zou kunnen worden.)

Open artikel

Reacties (15)

#1 Cheradenine Zakalwe

Zolang rechtse partijen een meerderheid hebben, of nodig zijn voor een coalitie, komt er geen basisinkomen. Want gratis geld zonder voorwaarden en tegenprestatie gaat tegen een verdienmodel in van die partijen: mensen met een uitkering zijn profiteurs en fraudeurs die parasiteren op de hardwerkende Nederlander, moeten worden gecontroleerd tot op het bot, en als misdadigers worden opgejaagd.

#2 Dehnus

Zou je denken, maar de VVD gaat nu al op het orgel met “Je betaalt te veel belasting, en het loont niet om te werken! Die Armen krijgen bijna net zo veel als JIJ! Die moeten minder!”. Je ziet het al meerdere keren voorbij komen, dus ze zijn er echt al mee bezig, alleen zoals gebruikelijk… met afgunst kweken naar mensen die het minder hebben dan hun. En het werkt.

#3 beugwant

@2: Want links stemmen is niet stoer. Althans, dat houdt rechts haar onderbetaalde meelopers, de temporarily embarrassed millionaires, voor.
De rijken zijn ook alleen maar rijk omdat de rest zoveel armer is, en dat willen ze zo houden.
Alleen krijg ik die armen (ook van geest, vrees ik) maar niet uitgelegd dat ze pas dan rechts kunnen stemmen als ze zelf ook rijk zijn. Als ze dat eerder doen, wanneer ze nog rijk moeten worden, dan houden ze zichzelf arm. Help mij!

#4 Karin van der Stoop

@3: We’re trying dude. Maar dat valse adagium: “als je jong bent en je bent niet links heb je geen hart, en als je oud bent en niet conservatief heb je geen hersens” lijkt zich diep in de hersenen van het electoraat te hebben genesteld. Dumb asses.

#5 Klokwerk

Ik denk dat het basisinkomen in essentie niet links of rechts is. Die afgunst bestaat op links ook – daar uit het zich in de behoefte om uitkeringsgerechtigden ‘op te voeden’. Je ziet dat vooral in de standpunten van SP en PvdA. We moeten vooral niet vergeten dat de laatste en bruutste serie afknijp- en pestmaatregelen van de bijstandsgerechtigden zijn ingevoerd onder Asscher en Kleinsma van de PvdA. Dat die totaal contrair zijn aan het idee van een basisinkomen behoeft geen betoog denk ik, en de PvdA kan zich wat dat betreft niet achter de VVD verschuilen want de maatregelen kwamen zeer overtuigd uit PvdA koker: de opdracht van de VVD was alleen maar ‘bezuinigen’ en dat had (het BI in gedachten) ook heel anders gekund.

Het gevaar is dat een rechts kabinet een heel dun basisinkomen invoert met een vlaktaks, en ook het mes gaat zetten in de uitkeringen die nu boven dat basisinkomenniveau uitkomen. (Die angst is ook de belangrijkste of in ieder geval enige geldige reden dat de SP tegen is – maar daarmee zet je jezelf wel meteen in de verdediging en in de discussie op achterstand, waar je beter het initiatief naar je toe kan trekken.)

#6 Amateur Commenter

@3: Een deel van de linkse hoek heeft zichzelf dan ook in een akelig paradox gewerkt door multiculturalisme te omarmen. Een sociaal democratische samenleving gaat ervan uit dat je met zijn allen de schouders eronder moet zetten, tot zover je kan. Helaas is door het omarmen van het multiculturalisme het principe van Bildung een schurend onderwerp, want je mag een ander niet vormen naar jouw ideaal beeld. Alleen de Ausbildung mag nog publiekelijk verzorgt worden, de rest doe je maar in je eigen huiskamer.

#7 Klokwerk

Wat een onzin. Niemand heeft “multiculturalisme” omarmd. Sommige linkse partijen weigeren mee te gaan in de blame game jegens asielzoekers en de rechtse leugenfabriek daaromtrent, en verzetten zich tegen de opkomende intolerantie en discriminatie. Wat een taak van links is. Het is immers ‘de internationale’ en ‘arbeiders aller landen verenigt u’. De ‘nationale’ en ‘arbeiders aller landen laat u zich lekker tegen elkaar uitspelen’ zijn liedjes van rechts en het failliet van de PvdA en de SP zit hem er juist in dat ze er veel teveel in mee zijn gegaan. De kiezer mist een overtuigend links geluid. Daar heeft ze gelijk in: dat is er momenteel ook niet.

#8 lmgikke

@6 het was de VVD die de gastarbeiders naar Nederland haalde en zei dat ze niet hoefden te integreren.

Het was links die gepoogd heeft om de gastarbeiders goed te laten landen in de Nederlandse samenleving.

Het was Wiegel die succesvol de Nederlandse burgers er van overtuigd heeft dat het ‘multiculturalisme’ het gevolg is van Links beleid.

Nu denkt een groot deel van Nederland dat links de veroorzaker is van allerlei problemen die toegeschreven worden aan ‘mislukte multiculturele samenleving’. Men vergeet dus dat het de VVD was die de situatie heeft gecreëerd, jarenlang elke integratie heeft gefrustreerd voor electoraal gewin.

Want zolang er niet goed geïntegreerd wordt, kun je er op afgeven, makkelijk scoren en stemmen trekken met loze woorden.

De VVD is meester in het spinnen van beleid en framen van politieke tegenstanders.

Links verdient complimenten dat ze een probleem veroorzaakt door rechts probeert op te lossen. Want we hebben het hier wel over mensen.

#9 Ronzhu

Van het prachtige lied “15 miljoen mensen” (Fluitsma & van Tijn 1996):

Het land vol van verdraagzaamheid
Alleen niet voor de buurman
De grote vraag die blijft altijd
Waar betaalt ‘ie nou z’n huur van

Dit is geen politiek, dit is gewoon Nederland, altijd al geweest. Dat is geen afgunst kweken, maar gewoon aanspreken wat al lang er breed net onder het oppervlakte zit. Het basisinkomen is daarmee bij voorbaat kansloos. Alsof de pogroms ook door de VVD kwamen.

Als je op je 24ste geen baan zoekt omdat je met je startsalaris er netto op achteruit gaat dan heb je het niet goed begrepen. Als je hier begrip voor hebt mijns inziens ook niet. Kilometers maken en jezelf omhoogwerken is geen “pulling yourself up by the bootstraps” maar gewoon hoe het werkt.

Ik ben zelf zij-instromer onderwijs, en ik had wel meer dan één klasgenoot die in de bijstand zat, en die hadden niet zoveel moeite om er uit te komen hoor… 100% baangarantie. Nu geef ik toevallig les aan redelijk wat Syrische statushouders die de bouw ingaan, die hebben ook allemaal zicht op 100% baangarantie.

@8 Integratie staat juist haaks op multiculturalisme. Integratie is verder ook een keuze, alsof een gastarbeider geen taal zou kunnen of moeten willen leren zonder overheidsbemoeienis. Er zijn ook trajecten voor Nederlanders in de bijstand om bijvoorbeeld over de grens in Duitsland te gaan werken. Ja dat is even wennen en cultuurshock, maar die zitten niet na een jaar nog stug Nederlands te praten.

En we hebben het inderdaad over mensen, met enige agency of capaciteit eigen keuzes te maken. Alsof het kleuters zijn je op moet voeden, jezus..

#10 Co Stuifbergen

Als je op je 24ste geen baan zoekt omdat je met je startsalaris er netto op achteruit gaat dan heb je het niet goed begrepen.
Hoewel mensen met werk meestal gelukkiger zijn dan mensen zonder werk, vind ik toch dat werken lonen moet.
(de verplichte “tegenprestatie” die veel mensen in de bijstand hebben, voldoet hieraan, want als deze mensen die prestatie niet leveren, krijgen ze minder inkomen).

De overheid zou kunnen zorgen dat werken loont, door eigen verdiensten niet voor 100% op een uitkering te korten, maar voor bijv. 70%. (als iemand het minimumloon verkrijgt, heeft hij/zij dan nul bijstand).

#11 Karin van der Stoop

@9: “Integratie staat juist haaks op multiculturalisme.” Wat een onzin. Integratie betekent inderdaad dat je de taal moet leren en de wetten van dit land moet respecteren, maar niet dat je afstand hoeft te doen van je oorspronkelijke cultuur.

En juist het leren van de taal is de laatste 10 jaar behoorlijk moeilijk gemaakt, o.a. door het uitbesteden aan de markt. Dat je er in eerste instantie een lening voor moet afsluiten die wordt kwijtgescholden als je slaagt, is tot daar aan toe, een prikkel om je best te doen. Maar dat daarmee ruimte werd gegeven aan malafide “opleiders” is een schande. De manier waarop die cursussen zijn samengesteld is ook absurd. Heb je wel eens zo’n examen gelezen? Daar slagen jij en ik ook niet voor, het slaat echt nergens op.

En ik wil ook nog ff duidelijk gezegd hebben dat het Rutte I was die de stekker trok uit de (verlate) inburgering van oudkomers. Want dat vond ene blonde meneer maar een linkse hobby.

Rechts wil geen integratie. Die wil instant assimilatie, en anders ben je als migrant per direct mislukt.

#12 Klokwerk

@9: “Als je op je 24ste geen baan zoekt omdat je met je startsalaris er netto op achteruit gaat dan heb je het niet goed begrepen. Als je hier begrip voor hebt mijns inziens ook niet.”

Het gaat er niet om of je er begrip voor hebt dat het zo werkt, het gaat erom dat je begrijpt dát het zo werkt, dat als mensen die werk vinden er niet op vooruit gaan, minder mensen gaan werken.

Je mag dat van mij best veroordelen: dat doe ik ook. Maar daarmee heb je het de wereld nog niet uit.

Daarbij vind ik het gewoon veel eerlijker dat wie werkt ook meer verdient dan mensen die niet werken. Jij niet?

Ja, de Nederlander is een jaloers type-tje, juist daarom gaat het basisinkomen hier juist héél goed werken, omdat je geen scheve ogen meer hoeft te hebben naar de buren met een uitkering: jij krijgt diezelfde uitkering immers óók.

Multiculturalisme is verder de meest misbruikte term ooit. Wat het uiteindelijk betekende, is dat mensen integreerden, zonder hun eigen culturele achtergrond te vergeten. Dus Nederlands spreken, hier je eigen geld verdienen, stemmen, maar ook je arabisch bijhouden, de Koran lezen en met vakantie naar Marokko. Net zoals de buurman zijn Pools bijhoudt, de Bijbel leest, en met vakantie gaat naar Polen, en die ander ADO fan is, bier drinkt, en op vakantie gaat naar Bakkum, en die daar tegenover weer ayurvedisch kookt, wiet rookt, de Beatles draait en met vakantie gaat naar India.

Met dat model is op zich niets mis. Het gaat mis waar dat eerste verwaarloosd wordt uiteindelijk. Dus dat Nederlands spreken en werk vinden en je betrokken voelen bij de samenleving. Twintig jaar rechtse scheldpolitiek en rechtse kabinetten hebben helaas de allochtoon geen stap dichter bij de samenleving gebracht, eerder zelfs zetten de kinderen van allochtonen die opgroeiden in guur rechts klimaat waarin ‘de islam’ en ‘de allochtoon’ als ‘het kwaad’ worden afgeschilderd, zich meer van onze samenleving af. Tijd om eens iets anders te doen, of gaan we zo door met deze ‘succesformule’?

En natuurlijk hebben mensen hun eigen verantwoordelijkheid, maar als de overheid ze plichten op gaat leggen, in de vorm van examens (alleen trouwens voor nieuwkomers, terwijl degenen waar het om gaat voor 99% al lang hier binnen was of zelfs hier geboren was), dan moet daar ook een faciliteit tegenover staan. Als je wilt dat mensen het zelf uitzoeken, dan vind ik dat prima, maar wees dan ook consequent. Geen cursussen geven? Prima, maar dan ook niet zeiken als iemand (in het arabisch) zegt: ach weet je, mijn man werkt daar en daar, mijn kinderen gaan naar een islamitische school, de buren spreken ook arabisch dus ik vind het wel goed zo. Dat is dan misschien niet direct wat jij en ik een leuke of verstandige keuze vinden, maar het is óók de individuele verantwoordelijkheid.

De mensen die ik ken die het slechtst Nederlands spreken ondertussen zijn witte Amsterdamse expats en importpartners die zich prima redden in de hoofdstad – in het Engels. Om de één of andere reden heeft niemand daar problemen mee. Waarom zou je eigenlijk ook?

#13 Karin van der Stoop

@12: Dat zeg ik.
Inderdaad grappig dat veel buitenlanders hier geen noodzaak voelen NL te spreken. Ik heb een tijdje samengewoond met een Engelsman, toen al 25 jaar hier, kon nog geen formuliertje invullen. Maar dat ligt deels ook echt aan ons, we schakelen te makkelijk over naar ’t Engels.

#14 beugwant

@12 @13: Het zou niet gek zijn als, uiterlijk wanneer de brexit een feit is, Engels en Duits in het onderwijs van plaats wisselen omdat het Engels dan in Europa nog maar een marginale rol speelt en zelfs vervangen kan worden door Gaelic.

#15 Klokwerk

Voor WOII sprak de gemiddelde Nederlander beter Duits dan Engels. Dat is na WOII in de westerse wereld veranderd – maar nu zie je dat de internationale taal ook in Azië het Engels is. Ik vermoed dat die taal als lingua franca nog wel even blijft bestaan. Maar je weet natuurlijk nooit hoe een balletje rolt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*