Referendum: welke achterban stemde wat?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Onderzoeksbureau Ipsos, dat via politieke enquêtes peilt welke politieke keuzes diverse segmenten van de Nederlandse bevolking prefereren, ging eens na wat deelnemers en mijders van het referendum over het handelsassociatieverdrag met Oekraïne zoal hadden gestemd bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

En wat blijkt? VVD-kiezers zijn zo eurosceptisch als PVV-stemmers (2 op de 3 stemde tegen ratificatie van het verdrag) en GroenLinkserts bestaan vooral uit naïeve, maar nuttige idioten (maar liefst 62% is gaan stemmen, waarvan de overgrote meerderheid ‘Ja’, waarmee ze dus precies het tegendeel bereikten van wat ze beoogden).

PvdA-stemmers lijken het meest opportunistisch: die bleven massaal weg. Maar misschien is de PvdA-achterban gewoon politiek niet zo geïnteresseerd, dat kan natuurlijk ook.

h/t: Nietingelogd

Open artikel

Reacties (10)

#1 Joost

Het is wel frappant te noemen dat een aantal partijen de uitslag dus “bindend” verklaarde, en nu dus met een “nee” zitten, terwijl de eigen achterban voorstemde. Ja, dat is democratisch…

#2 Lutine

De PVV is de partij met de verreweg de trouwste achterban bij het referendum. Maar liefst 95% van de PVV-kiezers stemde tegen het verdrag. Ook de overtuiging bij opgekomen SP-kiezers uit 2012 was groot: 84% van hen volgde de lijn van de partij.

Toch wel geruststellend. De domme meute is waar je die ook verwacht. Net als de Groenlinkse ja-stemmer die je idd als nuttige(?) idioot kan omschrijven.

Opvallend is de lage opkomst onder de PvdA-achterban. Met 22% ligt de opkomst bij deze kiezers ruim onder het gemiddelde (32%). De niet-stemmers in deze groep gaven vooral aan tegen het referendum te zijn: 37% ging om die reden niet stemmen.

De PVDA achterban is dus slimmer dan de PVDA zelf. De laatste linkse Mohikanen van de lage landen.

#3 Nietingelogd

De meerderheid van de VVD kiezers, 62%, stemde tegen. Zijn dus ook dom.

#4 Lutine

Vanzelfsprekend;-)

#5 Joop

@3.

De meerderheid van de VVD kiezers bleef thuis. Jezelf beter inlezen, te gretig.

#6 zmoooc

VVD-kiezers zijn zo eurosceptisch als PVV-stemmers.

En het grote ongefundeerde duiden van de drijfveer van de kiezer gaat vrolijk verder.

#7 HenkdeWaal

@1:

Kun je mij uitleggen wat democratie met partijpolitiek te maken heeft?

#8 Joop

@7.

“Een representatieve democratie waarin direct-democratische besluitvorming wordt bemoeilijkt is een particratie: de politieke partijen hebben de macht. Met uitzondering van Zwitserland zijn de Europese ‘democratieën’ particratieën. Particratie wordt vaak verward met de democratie. Een particratie komt voornamelijk tot uiting in de partijdiscipline, waarbij in de praktijk alle verkozenen die behoren tot eenzelfde partij in het parlement over alle onderwerpen unaniem stemmen.”

(bron: wikipedia)

#9 HenkdeWaal

@8:

Dankjewel. Antwoord: helemaal niets dus.

#10 Nietingelogd

@5: mijn reactie was cynisch bedoeld omdat de tegenstemmers als dom werden afgeschilderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*