World Overshoot Day

GlobeDe aarde kan jaarlijks een beperkte hoeveelheid energie en bouwmaterialen produceren, en afvalstoffen opnemen. De mate waarin de mensheid hiervan gebruik maakt wordt haar ecological footprint genoemd.

Duizenden jaren produceerde de aarde genoeg om aan de behoeften van de mensheid voorzien. Dat is echter sinds 1987 niet meer het geval. Sinds dat jaar zijn de grondstoffen die de aarde produceert eerder op dan dat het jaar om is en teren we op de reserves in. De dag waarop we alles van dat jaar hebben verbruikt heet World Overshoot Day. In 1987 viel die op 19 december, dit jaar was het 9 oktober.

Je kunt het vergelijken met een vissersvloot. Als de vloot te veel vis uit de zee haalt, blijven er niet genoeg ouder-vissen over die kinderen maken om hen te vervangen. Zelfs als de voorraad vissen heel groot is, zal het vermogen van de school om zich te regenereren langzaam afnemen.

[ world biocapacity / world Ecological Footprint ] x 365 = Overshoot Day

Put simply, Overshoot day shows the day on which our total Ecological Footprint (measured in global hectares) is equal to the biocapacity (also measured in global hectares) that nature can regenerate in that year.

De conclusie dat we dus meer verbruiken dan de aarde genereert hangt dus wel sterk af van hoe de capaciteit en footprint berekend worden. Hiervoor verwijst men naar het WWF’s Living Planet Report 2006 (introductie). Maar los van de precieze cijfers lijkt het me duidelijk dat we op de huidige voet(print) niet door kunnen gaan.

Toch nog maar es kijken wat de partijprogramma’s over milieu en energie hebben te melden?

 1. 2

  Precies. En wijzelf zullen de gevolgen (qua energie-problematiek dan) nog wel ondervinden. Rest is voor onze kinderen. Aan ons de keus of ons dat iets boeit.

 2. 8

  De hele uitspraak moet je met een knipoog lezen.

  Ik ben niet anti-kinderen, maar ik zie er ook niet zo het nut van in.

  Mijn vriendin daarentegen… :-)

  We zijn allemaal slaaf van ons eigen lichaam.

  Als je het zo ziet had de natuur ons maar niet zo moeten laten evolueren. Eigen schuld, dikke bult!

 3. 10

  @8 Ik heb mijn hele leven al precies dezelfde filosofie. Best aardig hoor, kinderen, maar meer gedoe dan ze waard zijn. Het vervelende is: je hoeft maar één keer je één-dag-oude-neefje in je handen te houden om je hele overtuiging onder je vandaan geschoten te krijgen. Echt waar, ik had dat knulletje in mijn handen en voelde gewoon iets klikken in mijn hoofd. Ik denk nu dat ik ooit, gegeven een geschikte vrouw, wel eens aan kinderen zou kunnen beginnen. En ik zag mijn zus vroeger misschien eens in de vier maanden, nu voel ik me al schuldig als ik drie weken niet langs ben geweest. Ze hebben vreemde krachten, die baby’s. Niemand baalt meer dan mij, laat ik je dat zeggen.

 4. 15

  Kwestie van positieve selectie. Ouders met kinder drang krijgen kinderen, zonder niet. Itsa easy.

  Leuke paradox: unicef, world food program etc helpen alleen om deze wereld nog sneller naar zijn grootje te helpen. Hoe meer mensen, des te groter de footprint

 5. 16

  @micha: het helpen van hongerende mensen zou ik niet zo weg willen zetten. En zoals je kunt lezen is de footprint van iemand in het westen veel groter dan die van bv. een – al dan niet hongerende – afrikaan.

  Het gaat erom dat we een balans vinden in wat we verbruiken en opmaken.