Wiesenthal Centrum verandert titel “antisemiet” in geuzennaam

OPINIE - Het Wiesenthal Centrum, een organisatie die zich mensenrechtenorganisatie noemt en zich vooral bezighoudt met het levend houden van de herinnering aan de Holocaust en de strijd tegen antisemitisme, heeft de wereld op Oudejaarsdag verblijd met het publiceren van de lijst van ”Top Tien antisemieten van het jaar 2013”. En  daar waren verrassende keuzes bij, zo blijkt uit de krant The Jerusalem Post  (en een verbazend groot aantal andere rechtse publicaties die dit nieuws ook zonder commentaar overnamen).

Bovenaan de lijst van het Centrum, dat zijn hoofdkantoor heeft in Los Angeles,  stonden ayatollah Ali Khamenei, de opperste gids van Iran, en de Turkse premier Recep Tayyep Erdogan. Khamenei verdient de plaats volgens het Centre omdat hij Israël in november de ”dolle hond van de regio” heeft genoemd en onder meer had gezegd dat zionisten in feite degenen zijn die in de VS de touwtjes in handen hebben. Volgens de mensen van het Centrum was dat een ”update” van de aloude antisemitische sage dat er sprake is van een Joodse samenzwering die streeft naar de wereldheerschappij.Erdogan stond op nummer twee omdat hij de demonstraties in Istanbul in juni zou hebben geweten aan de ”rente-lobby” (waarmee hij volgens een van zijn ondergeschikten de ”Joodse diaspora” zou hebben bedoeld). En hij zou hebben gesuggereerd dat Israël iets te maken had met het wegsturen van de islamistische Egyptische president Mohammed Morsi.

Nou, daar kijken we van op. Khamenei een antisemiet, omdat hij fel anti-Israël is en een opmerking maakt over de macht van de Israëllobby in de VS? Op die manier weet ik nog wel een paar kandidaten voor de positie van antisemiet nummer 1. De ayatollah had het misschien wat ongenuanceerd geformuleerd, maar de macht van de Israëllobby over het Midden-Oostenbeleid van de VS is bekend en behoorlijk goed gedocumenteerd. Om dat een ‘update’ van een oud antisemitisch thema te noemen moet je echt wel een behoorlijk groot bord voor je kop hebben.

En wat Erdogan betreft: hij maakte toch niet zelf opmerkingen over Joodse inmenging in die demonstraties van juni? En maakt het iemand tot antisemiet als hij suggereert dat Israël iets met het afzetten van Morsi te maken had als daar niet echt concrete aanwijzingen voor waren? Het was toch duidelijk dat Jeruzalem erg blij was met de coup en er worden in de politiek toch soms nog wel ergere suggesties gewekt?

Geen sterke argumenten dus, maar het meest opvallend aan de antisemieten-lijst van dat centrum in Los Angeles was toch wel het feit dat bijna alles in hun ”top tien” gerangschikt kon worden onder de noemer ”criticus van Israël”. Zo prijken er bijvoorbeeld ook de Joodse Richard Falk op, de speciale rapporteur van de VN voor de Palestijnse gebieden, en de eveneens Joodse Max Blumenthal, die dit jaar een boek publiceerde, ”Goliath”, dat uitermate scherpe kritiek leverde op Israël en het zionisme. The Jerusalem Post sprak met rabbijn Marvin Hier, de directeur van het Wiesenthal Centrum, die niet aarzelde om Falk en Blumenthal beiden te plaatsen in de categorie van “Joodse antisemieten”. In het geval van Falk was dat, zo mogen we aannemen, op grond van diens scherpe rapporten over de mensenrechtensituatie in de bezette gebieden. En wat Blumenthal betreft, noemde rabbijn Hier het feit dat hij in zijn boek parallellen trekt tussen Israeli’s en nazi’s. Hij zou de naam judeo-nazi’s, die indertijd al door de Israëlische filosoof Yeshayahu Leibowitz  voor soldaten werd gebruikt, niet hebben afgekeurd. Ook gebuikte hij titels voor zijn hoofdstukken als ”Het concentratiekamp”, ”Nacht van het gebroken glas” (een referentie aan de Kristallnacht) en “Hoe goyim te doden en mensen te beïnvloeden.”

Nu lijkt het me nogal zwak om iemand af te rekenen op alleen de titels van hoofdstukken uit een boek (sommige ervan zijn citaten van mensen die hij interviewt), maar dat daargelaten: hier blijkt duidelijk uit dat het Wiesenthal Centrum totaal geen onderscheid maakt tussen het kritiek hebben op Israël en het koesteren van een afkeer van Joden, oftewel antisemitisme. In mijn belevingswereld zijn dat totaal verschillende dingen. Iemand kan bijvoorbeeld heel goed op grond van aan het Jodendom ontleende ethische richtlijnen tot de conclusie komen dat het niet deugt zoals de Joodse staat functioneert, de Palestijnen onderdrukt en de buurlanden terroriseert. Falk en Blumenthal zijn er de voorbeelden van. Maar voor het Wiesenthal Centrum zijn Jodendom en Israël blijkbaar één en hetzelfde ding. Wie fundamentele kritiek op Israël levert, is dus volgens het centrum per definitie een antisemiet.

Diezelfde gedachtegang spreekt ook uit de rest van hun top tien. We vinden daar Roger Waters van Pink Floyd (hij wilde het afgelopen jaar niet optreden in ‘apartheidsstaat Israël’), de ”American Studies Association” (die onlangs opriep tot een boycot van Israëlische academische instituties omdat die hand- en spandiensten verlenen aan de bezetting), en de United Church of Canada die – in de woorden van het Wiesenthal Centrum, de boycot onderschreef van Israël ‘het enige land in het Midden-Oosten dat volledige religieuze vrijheid en bescherming geeft aan alle geloven, terwijl christenen lijden in Syrië, in Irak onderwerp zijn van etnische schoonmaak en in Egypte worden bedreigd.’  En dan te bedenken dat die boycot van de United Church of Canada alleen producten uit de nederzettingen betreft.

Anderen op de lijst zijn de schrijfster Alice Walker, die een kritisch boek over Israël publiceerde, en twee Duitse kranten die een cartoon plaatsten waarop Netanyahu werd afgebeeld als iemand die het vredesproces  vergiftigt. Ook dat zou teruggaan op een antisemitische ”klassieker” om het zo te zeggen. We mogen aannamen dat het centrum daarmee de mare bedoelt die in de middelleeuwen, tijdens pestepidemieën, wel de ronde deed dat Joden de waterbronnen hadden vergiftigd. Nogal gezocht lijkt me, de middeleeuwen liggen toch al een tijdje achter ons.

Slechts twee zaken op de Wiesenthal-lijst hebben geen connectie met Israël: de rechts-extremistische Hongaarse Jobbik-partij die Joden wil registreren ”om veiligheidsredenen” en de leuzen in voetbalstadions (die overigens voor zover ik weet niet altijd alleen tegen Joden zijn  gericht). Slechts twee van de top tien kunnen dus gerangschikt worden als antisemitisch in de klassieke betekenis van het woord. Geen hoge score lijkt me. Hetzelfde verschijnsel kunnen we waarnemen bij het zusje van het Wiesenthal Centrum, de Anti-Defamation League (ADL) van de onvermoeibare Abraham Foxman, of de statistieken waar het Nederlandse CIDI ieder jaar mee komt. Ook daar blijken bijna alle verwensingen (het gaat zelden om ergere zaken) Israëlgerelateerd.

Het lijkt me dat dit soort organisaties zich redelijk belachelijk maken als ze voortgaan om op steeds schrillere toon de critici van Israël – onder wie dus ook Joden en joodse organisaties  – voor antisemiet uit te maken, terwijl het voor de rest van de wereld steeds duidelijker wordt dat Israël gigantische porties boter op het hoofd heeft en het één niets met het ander te maken heeft. Het aan de kaak stellen van antisemitisme wordt hiermee een soort overbodige exercitie, en het epitheton ”antisemiet” verandert straks nog geleidelijk in een soort geuzennaam. Over geloofwaardigheid gesproken. Wat dat betreft zou het Wiesenthal Centrum er trouwens beter aan doen een keer de hand in eigen boezem te steken. Want hoe geloofwaardig is nu een organisatie die tegen discriminatie strijdt, als zij tegelijkertijd bezig is een ”Museum van de Tolerantie” (sic) te bouwen in Jeruzalem,  bovenop een van de oudste moslim-begraafplaatsen ter wereld? Een project waarbij het de zowel voor Joden als moslims heilige regel dat begraafplaatsen niet mogen worden geruimd met wat schijn-argumenten domweg aan zijn laars lapt?

 1. 1

  “Khamenei … had gezegd dat zionisten in feite degenen zijn die in de VS de touwtjes in handen hebben.”

  Hoewel Khamenei gewoonlijk sprookjes vertelt, is het redelijk waarschijnlijk dat die uitspraak gewoon klopt. Aldus Wikipedia:

  “Sinds de uitroeping van de staat Israël in 1948 verloor het zionistische ideaal veel van haar oorspronkelijke betekenis omdat het primaire doel, de stichting van een eigen joodse staat, nu behaald was. Het zionisme wordt nu vooral gezien als een beweging die de staat Israël steunt.”

  Wijs mij maar eens iemand aan die de touwtjes in de VS in handen heeft en die niet openlijk de staat Israël steunt.

 2. 4

  Weer een kleine 100 posten per jaar spenderen aan Israël?
  Onevenredig veel aandacht voor dat kutlandje of het moet zijn dat de halve redactie joods is.

 3. 6

  hier blijkt duidelijk uit dat het Wiesenthal Centrum totaal geen onderscheid maakt tussen het kritiek hebben op Israël en het koesteren van een afkeer van Joden, oftewel antisemitisme. In mijn belevingswereld zijn dat totaal verschillende dingen.

  Niets nieuws onder de zon. Jammer dat inmiddels zelfs dit instituut kritiek op beleid van een land of het bestaansrecht van een land in huidige vorm, van een label voorziet dat heel verkeerd is. Slagje steviger dan Elma Drayer. Hiermee wordt Joden en de strijd tegen antisemitisme geen goed gedaan.

 4. 10

  Weer wat gebruikelijke desinformatie van Abupessimist, want de Jodenhaat spat natuurlijk af van het Iraanse regime. Nogal onzinnig van Abupessimist omdat te proberen te verdoezelen.
  Joden krijgen van Iran bijvoorbeeld de schuld van de wereldwijde drugshandel, de bevordering van homosexualiteit en van satanisme (Harry Potter!).

 5. 11

  Ha Likoed, kampioen in desinformatie. Harry Potter: in welk deel vindt de bevordering van homosexualiteit, satanisme en drugshandel precies plaats?

 6. 12

  @10 Je kunt niet lezen, LN. AB stelt niet dat Khamenei geen antisemiet is maar dat hij in die top 10 kwam voor uitspraken over een pro-Israël-lobby in de VS die gewoon bestaat. Overigens staan niet ‘de Iraniërs’ in die top 10, maar misschien hou jij wel van een lekker potje generaliseren.

 7. 14

  @Kalief

  Spijker op de kop, dat is de desinformatie van Abupessimist.

  De juiste motivatie van het Wiesenthal Centrum:

  “Even as the world’s top diplomats celebrated a tentative nuclear/sanctions deal that many believe will not
  stop Iran’s capacity to go nuclear, few leaders condemned Supreme Leader Ayatollah Khamenei for his
  unabated public slurs and genocidal threats against the Jewish State.
  Referring to Israel as the, “rabid dog in the region,” he added, “Its leaders look like beasts and cannot be
  called human.”

  En Khamenei zei niet de de pro-Israel lobby machtig is, maar dat zij de werkelijke macht in de VS in handen hebben. Totale nonsens.

  Het is het bekende onzuivere methodiek van je afzetten tegen uitspraken die de ander helemaal niet zo gedaan heeft.

  Hitler noemde de joden ook untermenschen, mensen zeggen dat ze dat wel te ver vonden gaan. Maar als Khamenei hetzelfde zegt, voelen mensen zich geroepen dat te verdedigen …

 8. 15

  @14 Het is het bekende onzuivere methodiek van je afzetten tegen uitspraken die de ander helemaal niet zo gedaan heeft.
  Dat doe jij anders ook direct in je opvolgende zin: Maar als Khamenei hetzelfde zegt, voelen mensen zich geroepen dat te verdedigen, aangezien niemand in deze draad dit zegt of verdedigd.

 9. 16

  @15 – Nog afgezien daarvan dat Khamenei niet “hetzelfde zegt” als Hitler. Khamenei zegt in de door Likoed Nederland aangehaalde uitspraak immers niet dat ‘Joden’ Untermenschen zijn, maar dat de regeringsleiders van Israël monsterlijke wezens zijn. Ook niet fris, maar nauwelijks “hetzelfde”.

  Ik mag toch aannemen dat indien het Wiesenthal-centrum kennis had gehad van generaliserende uitspraken van Khamenei over alle Joden, ze die dan wel breed had uitgemeten.

  Maar of Khamenei terecht of onterecht op dat lijstje staat, is volgens mij helemaal het punt van AP’s artikel niet. Waar het om gaat is dat ook Joden die kritische boeken of rapporten schrijven over Israël op dat lijstje van ‘grootste antisemieten’ te vinden zijn.

  Zo prijken er bijvoorbeeld ook de Joodse Richard Falk op, de speciale rapporteur van de VN voor de Palestijnse gebieden, en de eveneens Joodse Max Blumenthal, die dit jaar een boek publiceerde, ”Goliath”, dat uitermate scherpe kritiek leverde op Israël en het zionisme. (…)

  hier blijkt duidelijk uit dat het Wiesenthal Centrum totaal geen onderscheid maakt tussen het kritiek hebben op Israël en het koesteren van een afkeer van Joden, oftewel antisemitisme.

  Het Simon Wiesenthal-centrum gebruikt dit lijstje dus als cynisch propaganda-instrument, om politieke doeleinden na te streven.

  In dat licht moet trouwens ook de verkiezing van Khamenei als opperantisemiet worden gezien.

  Israël heeft er namelijk belang bij koste wat het kost te voorkomen dat Iran de bom krijgt. Dan wordt Iran immers een gelijkwaardige tegenspeler in de regio, en daar zit Israël niet op te wachten, want dan kan ze niet lekker d’r gang gaan (bijv. in Libanon).

  Daarom is het van belang Khamenei als leider van Iran neer te zetten als een soort Hitler, zoals ook Likoed Nederland hier doet. Om de geesten rijp te maken voor een militaire aanval op Iran, die haar nucleaire centra moet verwoesten (wat waarschijnlijk mislukt, omdat de Iraanse overheid die diep weggestopt heeft in bunkers).

  Het Wiesenthal-centrum verwordt daarmee echter tot een sneu soort zionistisch propagandaclubje ipv een organisatie met werkelijke morele autoriteit (nl. de autoriteit die Wiesenthal zelf als nazi-jager ooit had).

 10. 17

  Netanyahu heeft net tegen Kerry gezegd dat er in Israel sterke twijfel is of de Palestijnen wel vrede willen.
  Ik interpreteer dat als ‘dat men zich in Israel begint te realiseren dat Israel geen vredesvoorwaarden kan dicteren’.
  Dat dat zo is schreef Uri Avnery al in een artikel over de Camp David ontmoeting onder leiding van Clinton.
  Barak was daar twee dagen of zo onbereikbaar voor iedereen, omdat, zo meent Avnery, hem daar voor het eerst het probleem duidelijk werd.
  Ben benieuwd of ik na het schrijven van het bovenstaande ook als antisemiet word bestempeld.
  Overigens had ik mij, nu de laatste hoogbejaarde oorlogsmisdadigers zijn vervolgd, al eens afgevraagd hoe organisaties als Wiesenthal verder zouden gaan.

 11. 18

  #4 heeft eigenlijk een wel een goed punt: Het Wiesenthal centrum, maar ook CIDI, Likud en andere zionistische organisaties die chronisch de term antisemitisme misbruiken, hebben zich inmiddels dusdanig belachelijk gemaakt dat ze niet meer serieus te nemen zijn. Beter negeren we ze volledig (een soort mediaal cordon sanitaire).

 12. 19

  @14: “Het is het bekende onzuivere methodiek van je afzetten tegen uitspraken die de ander helemaal niet zo gedaan heeft.”

  Het is een open deur, maar jij bent zelf chronisch onzuiver in discussies alhier. Je gooit stelselmatig alles op een hoop: als het gaat over antisemitisme kom je aan met voorbeelden van uitspraken die dat niet zijn. Zie het Harry potter verhaal.
  Je kunt antizionisme natuurlijk gebruiken als dekmantel voor antisemitisme, maar dat wil niet zeggen dat je iedereen die kritisch is richting Israel voor antisemiet mag uitschelden.
  En daar gaat dit artikel over: is het terecht dat Khamanei en anderen antisemiet worden genoemd vanwege de uitspraken die ze gedaan hebben

 13. 20

  @15

  Abupessimist en anderen hier proberen toch te zeggen dat Khamenei geen antisemiet is, ondanks de vele bewijzen?

  @17

  Netanjahoe zei dat omdat hij wel ziet wat de Palestijnse leiders hun eigen burger vertellen (‘joden zijn ratten’) en het officiele heldenonthaal dat Palestijnse moordenaars van kinderen en bejaarden ten deel viel.
  Dat is Fatah, Hamas is sowieso tegen elke vrede.

  @19

  Wat klopt er niet aan Harry Potter? Achter dat satanisme zitten de joden toch, volgens Iran?

  In Iran kijk je het nazisme in het gezicht. Niet alleen tegen joden, maar ook tegen andere minderheden, homo’s en vrouwen.

 14. 21

  @20:

  Abupessimist en anderen hier proberen toch te zeggen dat Khamenei geen antisemiet is

  Nee, dat is jouw interpretatie. Of zoals je zelf hebt gezegd: “Het is het bekende onzuivere methodiek van je afzetten tegen uitspraken die de ander helemaal niet zo gedaan heeft”.

  In Iran kijk je het nazisme in het gezicht. Niet alleen tegen joden, maar ook tegen andere minderheden, homo’s en vrouwen

  Ja, het discrimineren van minderheden kan met nazisme vergeleken worden, maar dan kunnen we de discriminatie, die in Israël plaats vindt, daar ook mee vergelijken natuurlijk. Dan kijken we daar ook het nazisme in het gezicht. Misschien had je die vergelijking dus maar beter niet kunnen maken.

 15. 22

  @20: “Wat klopt er niet aan Harry Potter? Achter dat satanisme zitten de joden toch, volgens Iran?”

  Nee, in de link die jij geeft lees ik dat het gaat om ‘de Zionisten’ en niet om ‘de Joden’ En dat wordt gezegd in een Iraanse documentaire op de Iraanse TV, niet door ‘Iran’.

  “In Iran kijk je het nazisme in het gezicht. Niet alleen tegen joden, maar ook tegen andere minderheden, homo’s en vrouwen.”

  “In Iran”. Wanneer was jij voor het laatst in Iran? Bedoel je dat als je een willekeurige Iranier aankijkt je dan een Nazi ziet?
  De genoemde groepen moeten het trouwens ook niet hebben van de ultraorthodoxe Joden in Israel.

 16. 23

  @18: Pas maar op, wanneer je het waagt te zeggen dat b.v.Likoed.nl zijn zaak beslist geen dienst bewijst met de geslagen nonsens die hij af en toe uitslaat krijg je meteen de volle laag en ben je voor de rest van je leven een antisemiet ( minstens), en merk je opeens dat je dat ook als jood antisemiet kunt worden op het moment dat je het NIET eens bent met de door jou genoemde clubjes.

 17. 24

  @20:
  Wanneer zou Liegud nu eens begrijpen dat wie de pest aan Isarel heeft, en dus ook aan de joden die Israel steunen, overeind houden, vooral in de VS dus, geen antisemieten van het oude katholieke stempel zijn ?
  Wanneer zou Liegud eens begrijpen dat naarmate meer mensen van aanzien als antisemiet worden betiteld, Gretta Duisenberg, Dries van Agt, Mient Jan Faber, laatstelijk nog prof Fennema, dat het steeds meer zo wordt dat elk fatsoenlijk mens een antisemiet wordt ?
  Dan is er nog iets heel anders, zoals Mearsheimer en Walt terecht schrijven, de onvoorwaardelijke steun aan Israel stuurt op een catastrofe voor dat land aan.
  Het getetter van Netanyahu tegen Kerry en Obama is daarvan een teken.

 18. 25

  @24: Ook in de VS is – voorzichtig – een kentering gaande.
  Héél voorzichtig beginnen ze daar door te krijgen dat Israel, ( de Israelische r e g e r i n g dus) , al jaren de goodwill van de Amerikanen misbruikt om gewoon, ongehinderd door internationale wetgeving, rechten van de mens, en VN resoluties en andere – in de ogen van de Israeli – trivialiteiten, precies te doen waar ze zin in hebben.
  Dat schiet zelfs de Amerikanen een keer in het verkeerde keelgat.

 19. 26

  De voormalige president Ahmadinejad noemde Israëlische Joden “vee”, “bloeddorstige barbaren ” en “criminelen”, terwijl officiële Iraanse websites van de staat uitleggen waarom de vernietiging van Israël en de afslachting van de bevolking gerechtvaardigd zouden zijn.

  Volgens prof. Gregory Gordon – die als jurist diende voor de eerste post-Neurenberg vervolging voor het aanzetten tot genocide, bij het ​​Internationaal Straftribunaal voor Rwanda – zijn de Iraanse oproepen tot vernietiging van Israël “nog duidelijker dan veel van de uitspraken bij de Rwandese gevallen.”

 20. 28

  European cartoonists from Norway, Germany and France landed the seventh slot for their depictions of Israel and Jews. In Germany in particular, the center cited “cartoons in two different newspapers (the Badische Zeitung and the Stuttgarter Zeitung) depicting Israeli Prime Minister Netanyahu poisoning peace talks.”

  Ik mis al die mensen die enkele jaren geleden nog te hoop liepen om andere cartoons en cartoonisten te verdedigen. Ik had hierover inmiddels toch een storm van protest verwacht, of zouden die mensen het met de vrijheid van meningsuiting toch niet zo goed voor hebben als ze toentertijd pretendeerden?

 21. 30

  @28:”Ik mis al die mensen die enkele jaren geleden nog te hoop liepen om andere cartoons en cartoonisten te verdedigen.”

  Heb je mijn bericht (#9) niet gelezen dan? Ik heb me er destijds geloof ik niet erg hartstochtelijk mee bemoeid, maar ik vind wel dat Gregorius Nekschot (of over wie je het dan ook hebt) moet kunnen tekenen wat hij wil zonder dat de politie hem uit zijn bed licht, en de mensen die cartoonisten bedreigen of aanvallen zijn natuurlijk al helemaal idioot. En je kunt het Wiesenthalcentrum trouwens best iets verwijten, maar niet dat ze de cartoonisten op hun lijstje van hun bedden hebben gelicht of hebben bedreigd. Je vergelijking loopt dus mank.

  Wie à propos wel oprechte hypocrisie wil zien moet dit (overigens hilarische) filmpje van Max Blumenthal (no.9 op bovenstaande lijst van antisemieten) waarin hij wordt uitgekafferd door een boze (Republikeinse) menigte omdat hij een van hen (James O’Keefe) voor racist zou hebben uitgemaakt.

  “You are a despicable human being. You are the lowest life-form that I have ever seen,” zeggen ze. “Accusing a person of racism is the worst thing you can do … ” wordt er letterlijk gezegd.

  Als je enige waarde aan die woorden zou toekennen, zou je dus verwachten dat ze nu massaal Max Blumenthal te hulp schieten en het Wiesenthalcentrum zouden aanvallen met de woorden: “You are a despicable organization. You are the lowest non-life-form that I have ever seen,” zouden ze moeten zeggen.

  Overbodig om te zeggen misschien … maar dat doen ze dus niet.

 22. 31

  @29:
  Ik zou het anders formuleren, de leugens werken niet meer.
  Daaraan kan worden toegevoegd, schaden alleen de veiligheid van de joden in Israel.
  En mogelijk de veiligheid van de hele wereld, het Samsom idee.

 23. 32

  @27

  Goed lezen graag. Natuurlijk bestaat er een pro-Israel lobby.
  Die heeft het echter niet voor het zeggen, dat is lariekoek.

  Er bestaan ook een islamitische lobby, een olie-lobby en een wapenlobby, die een tegengesteld belang verdedigen, die over veel meer geld beschikken (oliedollars!) en zeker zo invloedrijk zijn. Maar daar hoor je nooit iemand over.

 24. 33

  @32 Daar hoor je voortdurend iedereen over. Dat is juist de klacht, dat die lobby’s een onevenredig grote invloed op het regeringsbeleid hebben terwijl ze onder geen enkele democratische controle vallen. Dat is zowel een voedingsbodem voor misbruik als voor malle complottheorieën. Kritiek op die lobby’s is m.i. dus terecht maar komt de lobbyisten natuurlijk niet van pas. Die doen er dan ook alles aan de criticasters zwart te maken. Daarom wordt kritiek op de bijvoorbeeld pro-Israël lobby weggezet als antisemitisch.

 25. 34

  @Likoed Allemaal leuk en aardig, beetje mikken op de nummer 1 van die lijst, Khamenei. Dat Iran het niet zo heeft op Israel en haar leiders om de haverklap anti-semitische leuzen maken, is echt geen nieuws. Abu heeft inderdaad niet het citaat dat tegen Khamenei gebruikt wordt, geheel weergegeven. ‘De dolle hond’ kan dan wel slaan op het buitenlandbeleid van Israel, maar ‘de leiders zien eruit als beesten en kunnen niet menselijk genoemd worden’ is toch wel behoorlijk onvervalst anti-semitisme. Dat die op de lijst staat is dan ook niet verwonderlijk.

  Maar dat was nummer 1, waar is je commentaar op die andere 9? Je had beter kunnen stellen: dit is niet het ‘anti-semitisme’ lijstje van het Wiesenthal-centrum, maar het top-10 lijstje van anti-semitische/anti-Israel infame uitspraken. Maar zoals al die propaganda die je spuit, is dit ook makkelijk te counteren. Het is zelfs nog kwalijker dat een ooit vermaard centrum een lijstje maakt die deze twee dingen gewoon door elkaar heen gooit, alsof ze hetzelfde zijn, én dat ook gewoon onverbloemd zo voor doet komen. Ik durf zelfs te stellen dat dat op termijn erg slecht uit kan pakken. Als je lang genoeg mensen die kritiek op Israel weg probeert te zetten als anti-semieten, nemen ze het niet alleen aan als geuzennaam, maar gaan ze het zien als excuus om ook antisemiet, in de klassieke zin van het woord, te worden.

  Je focust je op een persoon uit de lijst. Je kunt zelfs nog wat zeggen over de andere personen die Abu aanstipt. (Overigens hoort bij het commentaar op Jobbik, naast diens antisemitisme, ook kritiek op Israel: “Israel runs a Nazi system based on race” en “Jews are trying to build outside Israel. There’s a kind of expansionism in their behavior”, wat enerzijds waar is, maar anderzijds generaliserend: ‘de Joden zijn Israel’.) Maar je mist het hele punt van Abu, dat is niet wat jij ervan schijnt te denken:

  Khamenei en anderen zouden geen antisemiet zijn, omdat ze kritiek hebben op het beleid van Israel

  Maar:

  Het Wiesenthal centrum schaart critici van het beleid van Israel in dezelfde hoek als antisemieten. Dat is kwalijk en propagandistisch.

  P.S. Leuk hoor, die linkjes naar likud.nl. Eigen linkjes, eigen nieuws, eigen bronnen. Vooral die eigen bronnen. Ik heb het wel vaker gezien: als linkt, link je naar binnen likud.nl, en als er al extern ‘nieuws’ wordt weergegeven, worden er geen externe bronnen weergegeven om te checken. Dus men moet je maar op je blauwe ogen geloven, en ik doe dat niet. Als er iets is dat tunnelvisie en groupthink propageert, dan is het wel het ‘hangen’ in het eigen wereldje, zonder eigen contact met ‘buiten’ (wat de Dominee dus zegt over ‘de boze buitenwereld’ geldt dus niet).

 26. 35

  @34: Likoed leest voor uit eigen werk, net als Hpax.

  En ze doen dan net alsof iedereen die dat “werk” niet gelezen heeft, niet wenst te geloven of wenst te lezen niet op de hoogte of half achterlijk is.

  LOL!!

  I rest my case.

 27. 36

  @34: Volgens jou heeft Khamanei gezegd: ‘de leiders zien eruit als beesten en kunnen niet menselijk genoemd worden’. Waar heb je dat vandaan?

  Ik ben eens wat gaan zoeken naar een goede vertaling van de gewraakte uitspraken, en ik kwam het volgende tegen over de ‘beesten’:

  “The support of the miserable Zionist regime to which not even an animal’s name can be assigned will be a great dishonor to the Europeans”

  En dan de ‘dolle hond’ uitspraak:

  “Sometimes this is heard from the enemies of Iran, such as from the sinister mouth of the unclean rabid dog of the region in the Zionist regime”

  waarmee Netanyahu bedoeld wordt.

  Het lijkt er dus op dat Khamanei wordt gepakt op uitspraken die hij niet gedaan heeft.

  Mijn bron: http://tinyurl.com/ozykfoe
  Onderaan de pagina staan links naar de originele tekst op de website van Khamanei, maar die is wel in het Farsi.

 28. 37

  Hier nog een stukje uit dezelfde toespraak van Khamanei:

  “The commander of the Faithful (a.s.) said that we should be kind to everyone because “Those who have the same religion as you have, they are brothers to you, and those who have religions other than that of yours, they are human beings like you” [Nahjul Balaghah, Letter 53]. People are either your Islamic brothers or human beings like you. This is the logic of Islam. We want to render services and show kindness to everyone. ”

  Geen taal die past bij een jodenhater lijkt me.

  De complete engelse vertaling is te vinden op de officiele site van de ‘supreme leader’: http://tinyurl.com/p2jok4m

 29. 38

  @37: Onjuiste vertalingen en selectief citeren zijn een vaste gewoonte van Israelische/zionistische organisaties. Het grootste deel van de hetze tegen Ahmedinejad was ook daarop gebaseerd.

  Mensen uit die cultuur hebben de gewoonte om zich nogal bloemrijk uit te drukken en dat maakt dat het vaak nogal overdreven klinkt in onze oren. Op de keeper beschouwd heeft Khamanei gewoon groot gelijk met zijn beoordeling van Netanyahu, laten we daar nou eens duidelijk over zijn.

 30. 39

  @32:
  Ik zou toch eens lezen Mearsheimer en Walt, The Israel Lobby, dan blijkt hoeveel die te zeggen heeft.
  Dat bleek nog recent, terwijl Obama bezig is de sancties tegen Iran te verzachten neemt senaat en/ of huis een resolutie aan de sancties te verscherpen.
  Het genoemde boek geeft voorbeelden van hoe via manipulatie van volksvertegenwoordigers regeringsbeleid wordt doorkruist.

  Luister eens naar de afscheidsrede van senator Hollingsz, het schijnt gebruikelijk te zijn dat pas bij afscheid men z’n hart lucht over de Israel lobby.
  Zo verklaarde eens een VS politica ‘we do not love them, w’re afraid of them’.

  Wat betreft de vertalingen van uitspraken of geschriften in het Arabisch, MEMRI kan er wat van.
  Toegegeven moet worden dat de MEMRI vertalingen kloppen, helaas worden alleen Islamitische Wilders vertaald.

  Verder bleek in het debat tussen Bolkestein en de naderhand ontslagen Iraanse prof hoe via vertalen wordt gelogen.
  Bolkestein verklaarde dat de aangevallen uitspraken waren vertaald door joodse vrienden, de prof ontkende die dingen ooit gezegd te hebben.

  Het hoofdpunt blijft evenwel dat de VS mogelijkheid en bereidheid Israel overeind te houden afneemt, en dat uit niets blijkt dat Israel of z’n vrienden daar de consekwentie uit trekken.
  AIPAC mag dan wel een kantoor in Brussel hebben, ik zie nog niet dat Brussel de rol van Washington overneemt.

 31. 40

  Ik vind ‘dolle hond van de regio’ helemaal niet zo’n ver van de werkelijkheid zijnde benaming. Maar mag ik Elma Drayer voordragen voor ‘antisemiet van 2014′? Ik vind namelijk dat als je mensen te pas en te onpas beschuldigd van antisemitisme – bijvoorbeeld middels uit zijn verband gerukte citaten van columnisten en schrijvers aan wier intelligentie zij bij lange na nooit zal kunnen tippen – je de verdenking op je laadt zelf van die smerigheid tot in al je vezels te zijn doortrokken en er naar stinken. Dus vandaar: Elma Drayer van sheeple-blaadje Trouw (dat de nagedachtenis van de oprichters ervan en waar zij voor stonden en vielen zo verkracht heeft ’antisemiet van 2014′.

  Hier heb ik die ‘antisemitisme’- jankerds trouwens nog niet over gehoord: http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/israel-government-tortures-palestinian-children-by-keeping-them-in-cages-human-rights-group-says-9032826.html Wat zijn Voet, Naftaniiël, Drayer enz. toch stil…. en Kees van der Staaij (SGP-politicus, bekend van het hartelijk moeten lachen om zogenaamde grapjes inzake te plegen genocide) heeft zich verslikt van het lachen hierover?

 32. 41

  @Diener

  Wat fijn dat u het misverstand heeft opgehelderd dat het allemaal aan een verkeerde vertaling ligt.
  Jodenhaat, homo’s ophangen, vrouwen stenigen, christenen op de vlucht, het is allemaal niet waar, allemaal alleen maar ‘verkeerd vertaald’.
  Ook het bloedig neerslaan van de democratische beweging en het helpen van Assad met het vergassen van de bevolking: allemaal slechts verkeerd vertaald! Wat een opluchting.
  In werkelijkheid kent het ayatollah regime dus alleen maar liefde voor andersdenkenden.

  Misschien wilt u deze tekst vertalen, uit het Engels, van een Iraans staatspersbureau, en uitleggen hoe die ook getuigt van oneindige liefde voor Joden, en niet is overgenomen uit Mein Kampf:
  http://www.presstv.ir/detail/2013/12/11/339482/world-war-z-and-wrath-of-netanyahu/

 33. 43

  @41: “Wat fijn dat u het misverstand heeft opgehelderd dat het allemaal aan een verkeerde vertaling ligt.”

  Daar gaan we weer: ik heb het alleen maar gehad over de vertaling van de uitspraken van Khamanei. Al het andere dat u er vervolgens bijhaalt heb ik niet gezegd.

  Wat betreft die tekst: vertaal zelf maar en zet het op uw website, het lijkt mij vooral getuigen van haat jegens Netanyahu.

 34. 45

  Deze discussie is inmiddels in vele threads zo zinloos,want oeverloos, en de opponenten staan zo mordicus lijnrecht tegenover elkaar, allemaal verstard en verhard in eigen ideeën dat ik er genoeg van krijg.

  Want kennelijk lukt het niemand een ander van zijn /haar mening te overtuigen, blijft het bij wijzen op denkfoutjes en geschiedkundige omissies….ach.

  Wanneer we hier al niet tot consensus kunnen komen, wie verwacht dan nog dat men dat in het MO wel kan?

  Ik ben ervan overtuigd dat de Likoed-vrienden eindeloos kunnen doorzieken over het absolute gelijk van de Israeli, en dat ze ook eindeloos kunnen doorzaniken over het vermeend antisemitisme van diegenen die de Israëlische politiek bekritiseren, omgekeerd weet ik zeker dat de opponenten op dezelfde manier zullen blijven ageren tegen de zionisten.
  Niet te bepraten met argumenten , noch met emoties.

  Weet je wat….ik ga weer eens iets leuks doen met mijn familie.

  ;-))

 35. 48

  @47
  De kentering in de ideeën over Israel, lijkt me.
  Dat die er is is onmiskenbaar, ik weet niet meer wanneer, maar het was in het laatste jaar, dat op een forum zoveel kritiek op Israel was dat een Israel supporter schreef ‘dat die kritiek uiteraard niet representatief was’.
  Ik zie een gigantisch verschil over de laatste acht jaar of zo.
  Dit soort kenteringen zijn er meer, zoals in de laatste drie jaar t.a.v. de EU.
  In hoeverre dit soort omslagen het gevolg zijn van internetdiscussies, dat vraag ik me af, maar we zullen het wel nooit precies weten.
  Wat betreft Israel, het boek van Mearsheimer en Walt van 2007 kun je zien als een mijlpaal.
  Dat van Dries van Agt ook.
  Het laatste wat de kentering aangeeft is dat Kerry zegt dat Iran mag meepraten in Geneve.
  Mearsheimer et al betogen dat Israel van een asset een liability is geworden, Kerry lijkt dat principe nu in de praktijk te brengen.
  Liegud verhaaltjes over steniging hebben daar geen invloed op.