Wereldtemperatuur | Update november 2014

DATA - Terwijl mogelijk de wereld en zeker Nederland dit jaar een nieuw record qua warmste jaar sinds start metingen gaan halen, hier weer de gewone maandelijkse update over het klimaat.

wereldtemp_201411_475

Weinig nieuws te melden verder. Alleen dit verhaal over een studie naar het smelten van het ijs rond Antarctica. Zeeijs mag dan groeien, toch smelt de boel sneller dan gedacht.

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van UAH MSU, RSS MSU, GISS, Hadcrut4, NCDC en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar) , 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.

  1. 2

    “Zeeijs mag dan groeien, toch smelt de boel sneller dan gedacht.”

    Dat vraagt wel enige toelichting – het zeeijs smelt elk jaar helemaal weg en groeit dan weer aan, landijs verdwijnt met een snelheid van inmiddels ongeveer 100GT/jaar en komt niet terug.

  2. 5

    Ik Kijk altijd weer uit naar de volgende update. Ik volg de klimaatsverandering al sinds jaren en het blijft altijd weer spannend. Een klein vraagje; zou toevoegen van de Berkeley (BEST) reeks iets toevoegen. Het lijkt dat BEST de overige drie gangbare reeksen bevestigd over de periode waarin ze vergelijkbaar zijn. Dus over de afgelopen 130 jaar. Maar alleen als zoiets kan en toegevoegde waarde heeft.
    En verder nen ieder een gelukkig Nieuwjaar gewenst.