Wereldtemperatuur | Update juni 2014

DATA - Hier weer uw maandelijkse update van de thermometer die we in de wereld hebben gestoken. Afgezien van het feit dat juli de veertiende maand op rij dat het in Nederland warmer is dan het gemiddelde van de 20ste eeuw. En juli was de op zeven na warmste maand sinds 1901 in Nederland (op vijf na warmste juli-maand).

wereldtemp_201406_475

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van UAH MSU, RSS MSU, GISS, Hadcrut4, NCDC en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar) , 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.

 1. 4

  @3:
  Met behulp van dynamisch kust beheer kun je volgens mij een heel eind in de goede richting komen. Het hangt uiteindelijk af van het tempo waarop de verwachte zeespiegelstijging plaats vindt. Op het moment is die tussen de 2 a 3 mm per jaar en nog steeds, zo ver uit grafieken op te maken, stabiel. Dit is nog te doen. De zeespiegel stijgt al heel lang. Problematischer in Nederland lijkt me de bodemdaling die ook al sinds heel lang plaatsvind. Het is door het laatste dat sommige delen van Nederland wel 6 meter beneden de zeespiegel liggen.

 2. 5

  @3: Ongetwijfeld, maar dat is het probleem niet. Het probleem van Nederland bestaat uit de polders, die alleen maar steeds verder zakken. Zelfs zonder zeespiegelstijging gaat het buiten houden van water daar steeds meer energie vergen.

 3. 9

  @8: Dat is nog maar de vraag. Het staat nu op 16,6 als verwachting voor deze maand. Het gemiddelde van de 20ste eeuw is 16,628. Dus in mijn reeks is er niet veel nodig om ook augustus warmer te laten zijn…