DATA - Terwijl hier de zomer even een stevige dip aan het einde kent, toch weer gewoon de gebruikelijke maandelijkse update van de trend van de wereldtemperatuur.
2020 is nog steeds bezig een plek in de top 3 warmste jaren sinds start meting te verwerven. Het is echter niet waarschijnlijk dat 2016 overtroffen wordt. Maar goed, toen was er een El Nino. Dit jaar is er helemaal niets bijzonders.
Zie de update:
Weinig nieuws te melden dat niet ook al door de grote media vermeld is (zoals smelten Groenland).
Zelf hadden we natuurlijk recent een hittegolf. Dus bij deze wel een bijgewerkt overzicht van onze locatie hittegolven. Waarover later nog meer, vanuit historisch perspectief.
Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU TLT 4.0, GISS – gistemp v4, Hadcrut4 (4.6), NOAA/NCEI (NOAAGlobalTemp v5), Copernicus ERA5 en JMA.
We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar), 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.
Reacties (4)
Steeph,
Het is mogelijk dat we dit jaar een la Nina gaan krijgen. Maar verder blijft het business as usual. Zolang de Aarde blijft opwarmen zullen de warmte records blijven komen. Het is niet anders. De emissies van CO2 zijn nog steeds veel te hoog om de opwarming zelfs maar te kunnen afremmen laat staan tot staan te brengen.
Opnieuw een vraag. Zijn er aanwijzingen dat de afgelopen maanden het zuidelijk halfrond en dan met name het zuidpoolgebied kouder waren dan normaal. Ik zelf kreeg zelfs negatieve temperatuur anomalieën voor het zuidelijk halfrond. Maar dat kan ook aan mijn bron liggen; Climate reanalyzer.
Man, al bijna 5 jaar geen opwarming meer!11Elf!
Al een tijdje niks van de Climategate mannen en consorten gehoord. Of wordt alles door Corona weggedrukt?
@0: “2020 is nog steeds bezig een plek in de top 3 warmste jaren sinds start meting te verwerven.”
Maastricht (eigenlijk Beek) ligt wel nog op koers voor het warmste jaar ooit gemeten.
@3: Corona was een duidelijk bewijs dat opwarming aan de zon ligt. Want de CO2 uitstoot is tijdens de crisis verminderd en het wordt nog almaar warmer. En laat nu net ook meer zon zijn gaan schijnen.