Wereldtemperatuur update juli 2011

Lastig verhaal natuurlijk, als je zo’n slechte zomer hebt als in Nederland, om dan uit te leggen dat juli eigen best warm was. Wereldwijd gezien dan. Een vijfde plaats in warmste juli-maanden sinds 1979.
En daarmee is de elfjaartrend ook weer tot een nieuw hoogtepunt gestegen. Weinig reden voor optimisme dus.

Beetje ander nieuws. Michael Mann, die van de hockeystick, blijkt nogmaals een uitstekend wetenschapper te zijn. Alle beschuldigingen kunnen nu definitief de prullenbak in.
Intussen doet de Noordpool een race to the bottom om te zien of het record dieptepunt van 2007 ondertroffen kan worden. Een race die ik eigenlijk liever niet zou zien.


Het overzicht van de wereldwijde temperatuur afwijkingen is gebaseerd op de metingen van UAH MSU, RSS MSU, GISS, Hadcrut3, NCDC en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (3 jaar) en 132 maanden (11 jaar).

 1. 6

  Als je er het % cover bij pakt, dan is het record van 2007 al ondertroffen. Overigens zijn inmiddels (ik denk sinds vorige week) zowel de Noord-West als de Noord-Oost passage open. Je kunt de komende maand dus rondjes om de noordpool varen als je dat wilt.

 2. 8

  @7: Aha, boze opzet van de klimaatalarmisten! Zo kan ik het ook hè. Wedden dat al die alarmisten ook expres hun verwarming hoger en de ramen open zetten zodat de temperatuur in hun omgeving wat meer stijgt!

 3. 9

  @7: Ik wil Hans Verbeek (Cassandradingesgast) nog wel even de stijging in de trend en de maandwaarde van juli horen uitleggen. Volgens hem moeten we n.l. afkoelen, als we dat al niet deden (dat laatste doe je door niet te kijken naar de grafiek). En als ‘ie dan één of andere ‘lag’ gaat noemen, dan wil ik ook horen vanuit wat.

  Pakt stoel.

 4. 11

  @9: de verklaring voor de stijgende 136-maands-trend is heel simpel. Juli 2011 is warmer dan de maand, die vorige maand nog wel meetelde en vanaf nu niet meer. Hetzelfde geldt voor de 36-maands-trend (juli 2011 is warmer dan juli 2008)

  Juli 2011 is trouwens koeler dan juli 2010, terwijl er toch meer CO2 in de atmosfeer zit.

  Ik voorspel dat juli 2012 trouwens ook koeler zal zijn dan juli 2010, ondanks de nog immer stijgende CO2-concentratie.

 5. 12

  @Steeph: het is al de 3e keer dat de Polarstern naar de Noordpool vaart om te meten. Men vaart alleen naar de Noordpool in de zomer als er weinig ijs is.
  M.i. draagt het ijsbreken midden in de zomer bij aan het afsmelten. Al is het maar 1%-tje. Ze moeten dat gewoon niet meer doen.

 6. 14

  @11: Je legt uit wat een trend is (dat weet ik ook wel) en in die uitleg verstop je de verklaring; dat het dus warmer is geworden. Je eerste zin is overigens heel raar. Voor die langere termijn trend opwarming geef je geen verklaring. Ik zit nog lekker.

  Juli 2011 die koeler is dan juli 2010 is hele korte termijn. Maar het is nog altijd geen afkoeling. Het zijn positieve waarden in de anomalie. Verklaring? Ook graag een referentie uit de wetenschap waarin gezegd wordt dat de trend (over hoeveel maanden die ook verloopt) lineair moet stijgen.

  Je voorspelling komt ook zo uit je glazen bol?

 7. 15

  @14: ik weet niet waarom het de afgelopen 136 maanden gemiddeld een heel klein beetje warmer is geworden. Ik weet het echt niet. Misschien stond de Aarde in die periode gemiddeld net ietsje dichter bij de zon.

  In juli 2012 mag je me afrekenen op mijn voorspelling. Ik denk dat de invloed van La Nina nog een heel jaar meetbaar blijft, ondanks de stijgende CO2-concentratie.

  Een paar weken geleden voorspelde ik dat de zomer van 2011 in Nederland zou blijven steken op slechts één tropische dag.
  Dat was makkelijk: noordwestelijke stroming, zeewater slechts 17 – 18 graden, veel bewolking, veel neerslag, de zon staat in augustus lager en schijnt minder lang.
  Die voorspelling gaat gewoon uitkomen.

 8. 17

  [email protected]

  @Hans: jij zet je geld dus op La Nina. Hoe wil je dan verklaren dat La Nina al een tijdje bezig is en we dat dus niet terugzien in die grafiek van Steeph? Van de NOAA site: “The recent La Niña event had been classified as strong (top 6 rankings since 1950) from July-August 2010 through March-April 2011, tied with 1975-76 for 2nd place in terms of strong duration, and only behind 1955-56 (15 months).” Als jij dus nu in je tijdmachine plaats zou kunnen nemen, dan had jij bij aanvang van deze NIna ook gezegd dat het stervenskoud gaat worden, nietwaar?

  En dan ook nog eens de PDO die negatief is. Zonnevlekken, waar waren ze? Hans, die temperatuur blijft met horten en stoten maar doorstijgen. Trekt zich geen ruk aan van al die dingen waar jij bijkans een ijstijd uit denkt te halen.

  Aardbaan? Dat meen je toch niet he?

 9. 18

  @JSK: ik voorspelde dat augustus 2011 geen tropische dagen zou opleveren.

  @17: “Aardbaan? Dat meen je toch niet he?”
  Nee, natuurlijk niet. De baan van de aarde is geen volmaakte cirkel, maar een ellips. Steeph heeft de gemiddelden voor zijn trend goed gekozen: 3 en 11 volledige omlopen.

  “die temperatuur blijft met horten en stoten maar doorstijgen. Trekt zich geen ruk aan van al die dingen waar jij bijkans een ijstijd uit denkt te halen.”

  Ik snap niet waar jij die ijstijd vandaan haalt.
  Ik voorspel alleen dat de temperatuur van juli 2012 lager zal uitvallen dan van 2010.
  Ga je mee met die voorspelling of hebben we een weddenschap om een goede fles biologische wijn?

 10. 21

  Hans, eerst graag deze vraag even beantwoorden, die ik eerder stelde: Hoe wil je dan verklaren dat La Nina al een tijdje bezig is en we dat dus niet terugzien in die grafiek van Steeph?

 11. 23

  Hans, je zou het misschien kunnen verklaren op dezelfde wijze waarop je denkt dat juli 2012 kouder zal worden dan dit jaar. Als de MEI index negatief is dan moet dat leiden tot een koelere aarde (laten we een lag van ca. 3 maanden afspreken). Waarom durf je dan geen uitspraken te doen over een negatieve MEI index en stijgende temperaturen? Als de correlatie even weg is, dan duikt Hans ook weg? Je kan het blijkbaar niet goed verwerken dat zeewater temperatuur niet alles kan verklaren, hoe graag je het ook wil.

  Het boeit je niet… Peak-klimaatdiscussie!!! Gelukkig maar, want van zoveel dommigheid wordt alleen de bouwmarkt beter.

 12. 24

  @23 Majava
  Ondanks die dommigheid gaat het momenteel met de bouwmarkt ook veel slechter. Alleen met 20% kortingsacties op alles gebeurt er nog wat, maar anders stijgen de omzetten daar ook niet meer.

  Overigens ontken ik geen enkele opwarming, in het geheel niet. Ik heb alleen de laatste tijd de temperatuur van mijn ochtendurine gemeten en vastgesteld dat daar in relatief-absolute zin meer fluctuatie in zat (er is wel een correlatie met alcohol) dan de fluctuaties in de wereldtemperatuur.

  En dan twijfel ik wel weer over de consequenties.

 13. 25

  @23: “dat La Nina al een tijdje bezig is”
  Je bent verkeerd geïnformeerd. La Nina is alweer afgelopen.
  De afgelopen maanden is de NINO 3.4 niet negatief genoeg om te spreken van La Nina.. men noemt deze situatie “La Nada”.

  Volgens de modellen is er een nieuwe La Nina in aantocht, vandaar mijn inschatting dat juli 2012 koeler zal uitvallen dan juli 2010 wat een El Nino-jaar was. Jij kwalificeert dat als dommigheid, maar ik denk dat veel wetenschappers precies dezelfe inschatting maken.

 14. 26

  Pleurt koffie in een hoek.

  Die dommigheid is niet je voorspelling. Dat is gewoon Jomanda. Veel plezier daarmee. Ik heb het over je reactie op de huidige maandwaarden en hoe die in lijn zitten met de (warme) trend. En dat ondanks een negatieve indexwaarde. Jij komt dan niet verder als “ik weet het echt niet”, of “het boeit mij totaal niet”. (Ik zie een overigens een prachtcorrelatie tussen die 2 antwoorden.)

  Maar als La Nina recentelijk weer de diepte in duikt nadat hij neutraal was en zelfs El Nino scheen te worden, weet jij het zeker: het zal koeler worden!

  Je bent een afkoelingsprofeet. Leer Engels en ga meejuichen op WUWT, waar je thuis hoort en niemand je moeilijke vragen zal stellen.

 15. 27

  @27: je bent niet teleurgesteld over mijn reactie, maar in je eigen verwachting. Je kent me helemaal niet, maar je hebt een bepaald beeld gecreërd, waar ik niet aan kan voldoen.
  Jouw verwachting over mijn weerwoorden is te hoog gespannen. Dat ligt niet aan mij maar aan jezelf.