Wereldtemperatuur | Update augustus 2020

Serie:

DATA - 500 maanden beslaat ons overzicht van de trend van de wereldtemperatuur inmiddels. En nog steeds kunnen we geen trendbreuk melden. Het wordt warmer. Punt.
Dus ook afgelopen maand weer. In de meeste klimaatreeksen is 2020 dan ook nog steeds op weg het op een na warmste jaar te worden. Zonder El Nino. Ik lig er wakker van.En in Nederland is 2020 nog in de race om het warmste jaar sinds start metingen te worden. De afgelopen week stond hij steeds bovenaan de lijst tot dat moment in het jaar. Overigens ook tot nu toe het jaar met de meeste zonne-uren.

Slechts 1 nieuwsbericht dit keer. Diepgravend onderzoek naar het effect van vliegen op het klimaat zwakt het effect van de vliegtuigsporen iets af, maar bevestigd tevens dat dit wel de grootste bijdrage levert. Kortom, naast CO2 (2,4% van wereldjaaruitstoot) nog meer opwarmingseffect door de snoepreisjes van 30 euro naar Barcelona.

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU TLT 4.0, GISS – gistemp v4, Hadcrut4 (4.6), NOAA/NCEI (NOAAGlobalTemp v5), Copernicus ERA5 en JMA.
We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar), 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.

Reacties (3)

#1 Bismarck

” Ik lig er wakker van.”
Vooral dik een maand terug, toen ik ’s nachts maar niet wilde afkoelen.

  • Volgende discussie
#2 Raymond Horstman

Er is zelfs sprake van een La Nina. En dan is er nog geen afkoeling. Het kan iets te maken hebben met de lock down. De lucht is heel schoon. Dan kan er een groter deel van beschikbaar zonlicht aan de top van de atmosfeer het oppervlakte bereiken. Dat kan net het verschil maken tussen net geen record jaar en net wel. Maar de meningen over het effect van de lock down zijn verdeeld. Volgens sommige berichten is dit effect al lang weer voorbij en is het weer business as usual en volgens anderen hebben we definitief peak oil bereikt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Hans Custers

@2

Het is nog veel te vroeg om iets over het effect van La Niña te zeggen. Als de ontwikkeling van La Niña doorgaat, wat nog niet helemaal zeker is, zal dat in oktober of november wel geleidelijk aan zichtbaar worden in de gemiddelde wereldtemperatuur. En 2021 zal dan hoogstwaarschijnlijk wat minder warm zijn dan dit jaar.

  • Vorige discussie