Wereldtemperatuur | update april 2013

DATA - Op de een of andere manier heeft de temperatuur op aarde een directe relatie met de onderhandelingen over het beperken van klimaatveranderingen. Als er onderhandelingen zijn, stijgt het gemiddelde niet, of daalt die zelfs. Het is dat we hier niet in complotten geloven.

De update van deze maand geeft wederom een daling weer dus. Op wetenschappelijk gebied de afgelopen maand geen schokkende nieuwe ontwikkelingen. Wel doken diverse blogs op het artikel waarin stond dat de opwarming toch vooral aan CFK’s zou liggen. Maar daar is het verleden al de nodige kritiek op geweest.

We laten het deze maand daarom bij de gebruikelijke grafiek.
wereldtemp_201304_475

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van UAH MSU, RSS MSU, GISS, Hadcrut4, NCDC en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar) en 132 maanden (elf jaar). Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met meerdere referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.

 1. 3

  Ik keek eens naar wat van die grafiekjes, dan valt me op dat in de periode 1942 1975 de temperatuur vrijwel constant bleef.
  Gegevens van daarvoor heb ik niet al te veel vertrouwen in, de hele klimatologie begon ergens in de zeventiger jaren.

  Dat levert de kip ei vraag op, raakten we geïnteresseerd in klimatologie omdat de tempartuur opliep, of liep de gemeten temperatuur op omdat we in klimaat geïnteresseerd raakten.

  Het verhaal dat Thatcher de opwarming uitvond om de Britten kernenergie aan te praten waart nog rond.

 2. 4

  @1: Iedere punt van dat gemiddelde valt precies in het midden van de periode waar het gemiddelde over genomen wordt. Als het op vandaag zou zetten, zou je de indruk wekken dat de komende 1,5 resp 5,5 jaar ook meetellen.
  Het zegt dus iets over het verleden, niet exact over het heden.

 3. 8

  @7:
  Ik schrijf niet voor waardering.
  Ik schrijf omdat ik waarheid heel belangrijk vind.
  Overigens wil ik daarmee niet impliceren dat ik die in pacht heb.
  Consensus bereiken is iets anders dan waarheid vinden.

 4. 10

  @6: Bij een holocaust ontkenner, een Armeense genocide ontkenner, een 9/11 ontkenner, een klimaat verandering ontkenner heb ik geen enkele behoefte aan het geven van argumenten.

 5. 14

  @12: Wij hebben altijd boven ons stand geleefd door de warme golfstroom De kans is groter dat deze golfstroom nu is verstoort door smeltend ijs dat zoet water in de oceaan pompt dan dat de opwarming gestopt is, in andere delen van de wereld is daar weinig van te merken.

 6. 15

  @13:

  Opwarming stopt niet bij de grens.

  Volgens mij dus wel.
  In veel landen warmt het nog wel op, maar de wind staat de laatste jaren anders zodat, die warme lucht NL niet meer bereikt.
  In de wintermaanden is de overheersende windrichting minder vaak zuidwestelijk dan in de periode 1991-2000.
  Daardoor worden de winters kouder.

  De eerste 5 maanden van 2013 waren allemaal kouder dan het langjarig gemiddelde. Zo’n reeks komt niet vaak voor.
  Als juni ook kouder dan normaal uitvalt, dan hebben we echt een uitzonderlijke situatie.

 7. 17

  @0 Op wetenschappelijk gebied de afgelopen maand geen schokkende ontwikkelingen?

  Ik vind Energy budget constraints on climate response van Otto et al. zeker het vermelden waard. Of vind je dit type studies, hoewel gepubliceerd in Nature, geen wetenschap? Of vind je het niet schokkend dat toonaangevende figuren in het klimaatonderzoek nu ineens met veel lagere sensetivities op de proppen komen? Of..?

  Ook co2 fertilisation has increased maximum foliage cover across the globes warm, arid environments. Donohue et al. in GRP is zeer de moeite waard. Dat nu is aangetoond dat CO2 positieve effecten heeft lijkt mij in ieder geval voor een deel van de populatie schokkend nieuws.

 8. 18

  @16: integendeel, Joost. De overheersende windrichting hoort ook bij het klimaat. Als de luchtdrukverdeling en daarmee de overheersende windrichting verandert, dan past dat precies in deze klimaatdiscussie.
  Misschien is er wel een direct verband tussen het afsmelten van het Noordpoolijs en het overheersende windpatroon in Nederland.

 9. 19

  @9: Waar zou ik op moeten inlezen ?

  Vraag één is is er opwarming, zo ja, hoe is die vastgesteld, gegeven dat klimaatbestudering pas in de 70’er jaren begon ?
  Vraag twee is, als er al klimaatverandering is, waar komt die dan van ?
  Vraag drie, gegeven dat CO2 een heel fluttig broeikasgas is, komt dat dan van dat CO2 ?
  Vraag vier, wie kan uitleggen dat niet de volgende ijstijd er aan komt ?

  Mijn idee dat dat de Sargasso habituées menen dat als zij het ergens over eens geworden zijn, dat het dan zo is, dan wel, dat diegenen die die discussie niet kennen, zich daarbij neer moeten leggen.
  Zo werkt het natuurlijk niet.
  Het verstikt ook uiteraard elk forum.

  Ik zie hierboven wat opmerkingen over Armeniërs, 11 sept, en holocaust, voor die zaken geldt hetzelfde.

  Overigens, de golfstroom wordt veroorzaakt door koud zwaar water bij Groenland.
  Als het daar warmer wordt, stopt de pomp, en bevriest ook Rotterdam in de winter, net als New York, op dezelfde breedtegraad.

 10. 20

  @3: De recessie is net als de opwarming van de planeet inderdaad voornamelijk een gevolg van het negatief denken door gewone mensen zoals is ontstaan als reactie vanuit het stijgende bewustzijn van internetters over hoe we besodemieterd worden door zakkenvullers en egoïsten met hun neoliberalisme en NWO.

 11. 21

  Ik moet in deze Hans Verbeek gelijk geven, al is die interessante ontwikkeling op het gebied van drukverdeling en als gevolg daarvan het voor NL de deels koude winter en voorjaar natuurlijk wel een grensoverschrijdend fenomeen dat niet stopt bij de grenzen. Ik blijf dat ook volgen met nieuwsgierigheid. Het valt onder climate weirdness, iets waar we gewoon rekening mee moeten gaan houden. Er is momenteel van alles gaande wat niet altijd extreem is, maar wel vaak ongebruikelijk qua duur, datum, etc. en alleen daarom al interessant om te onderzoeken.

  Ik hoop verder echt dat niemand de trol genaamd abjectief voederen gaat.

 12. 22

  We moeten meer auto’s en huizen kopen ,positief denken en dan komt het op den duur vanzelf wel goed met de crisis en het klimaat .

 13. 23

  @22:
  Het valt onder climate weirdness, iets waar we gewoon rekening mee moeten gaan houden. Er is momenteel van alles gaande wat niet altijd extreem is, maar wel vaak ongebruikelijk qua duur, datum, etc. en alleen daarom al interessant om te onderzoeken

  Snap je wel ?

 14. 24

  @19 Er is al meer malen op jouw vragen antwoord gegeven, daarom moet je je inlezen. Alleen maar vragen stellen en al het aangeboden materiaal negeren, doet je behoorlijk dom overkomen.
  Laatste kans.

 15. 25

  @23: Op één na (volgens mij hebben ze de eerste plaats ) CO2 veroorzaker is China .
  Europese Unie besluit dat de subsidie op het maken van zonnecellen door China voor oneerlijke concurrentie zorgt ten opzichte van Europese bedrijven, waarna men een belastingheffing op de import van 10 procent op Chinese zonnecellen die de EU invoert gaat doorvoeren .Europese Unie zou dat tax geld met minstens 4 tot 8 * moeten vermenigvuldigen en dan gebruiken voor subsidie op het maken van Zonnecellen in Europa .
  De reactie van China is het besluit om een verhoogde tax op franse wijn in voeren .China heeft 2 miljard mensen en ze kopen Franse wijnboeren en land in Frankrijk en de landbouw aldaar krijgt miljarden EU subsidie .Ondertussen warmt het klimaat maar op .