Welk boek moet op het witte doek? De uitslag!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Vandaag is de laatste dag van de Boekenweek, een mooie gelegenheid om de uitslag van de poll ‘Welk boek moet verfilmd worden?’ bekend te maken. Het is lastig om een duidelijke winnaar aan te wijzen, er zijn niet heel veel stemmen uitgebracht in de laatste stemronde. Ik heb twee rekenmethoden in toegepast: het tellen van het aantal stemmen per boek en een gewogen meting. In dat laatste geval heeft de stemmer zes punten te verdelen. Als een reaguurder slechts één boek noemt, dan levert dat zes punten op voor de betreffende roman. Als er twee boeken worden genoemd, dan drie punten per boek, en bij drie boeken worden het twee punten per boek. En dan nu de uitslag:

1. Ik stel voor om Het leven gaat verder (1933) van Hans Keilson en De wandelaar (2007) van Adriaan van Dis uit te roepen tot de grote winnaars.

2. De tweede plaats wordt gedeeld door Adriaan en Olivier (1939) van Leonard Huizinga en Ik, Jan Cremer (1964) van Jan Cremer.

 3. Op de gedeelde derde plaats staan Dubbelspel (1973) van Frank Martinus Arion en Het grijze kind (1927) van Theo Thijssen.

 

Toelichting:

Het leven gaat verder van Hans Keilson werd het vaakst genoemd (5x), maar in bijna alle gevallen gaf de reaguurder ook een tweede voorkeur aan. De wandelaar van Adriaan van Dis werd drie keer genoemd, slechts één keer werd bij dit boek een tweede keuze aangegeven.

De tweede plaats is evenmin gemakkelijk aan te wijzen, maar na wat puzzelen wordt deze gedeeld door twee echte mannenboeken: Adriaan en Olivier (4x) door Leonard Huizinga en Ik, Jan Cremer door Jan Cremer. Het laatste boek werd twee keer genoemd, maar in beide gevallen werd geen tweede keuze aangegeven, waardoor je die stemmen zwaarder kunt laten tellen. Hierbij moet nog opgemerkt worden dat Adriaan en Olivier al eens tot tv-serie is verwerkt, zoals een oplettende reaguurder constateerde. Eigenlijk had dit boek niet in de shortlist opgenomen mogen worden.

Zowel Dubbelspel van Arion en Het grijze kind van Thijssen werden 3x genoemd. Zij delen de derde plaats.

Samengevat zouden we kunnen zeggen dat de eerste plaats wordt bezet twee romans die zich (gedeeltelijk) afspelen in grote steden: Berlijn respectievelijk Parijs. De tweede prijs wordt bezet door twee mannenboeken en de derde prijs zouden we kunnen aanmerken als de boeken ‘geschreven door onderwijzers’.

Wat in ieder geval duidelijk is geworden is dat Sargasten liever nomineren dan stemmen. Erg? Helemaal niet. De poll heeft een interessante lijst opgeleverd waar filmmakers hun voordeel mee kunnen doen.

Foto Fabio Bruna

 

 

Reacties (2)

#1 HansR

OK, leuk. Kan er mee leven.

Maar die weging had je van tevoren mogen zeggen. Nu is het iets als we veranderen de regels tijdens of na het spel. Mmm…

  • Volgende discussie
#1.1 Kyra - Reactie op #1

Als je uitgaat van een simpele telling van stemmen, dan is de uitslag:
1. Het leven gaat verder, 2. Adriaan en Olivier, 3. De Wandelaar, Dubbelspel, Het grijze kind, 4. Ik, Jan Cremer, De literaire kring, Een nieuwer testament

Eerste probleem is dat Adriaan en Olivier al verfilmd is. Dat boek had ik niet op de shortlist mogen zetten.
Tweede probleem is dat Het leven gaat verder geen Nederlandstalig boek is, ik heb het om bijzondere redenen toch opgenomen, maar ik had niet verwacht dat ik daarmee de uitslag zo sterk zou beïnvloeden.
Derde probleem is dat sommige mensen duidelijk sterk voor één boek zijn en andere mensen wel wat zien in twee of drie boeken. Weging lijkt mij daarop het beste antwoord.
Vierde punt is dat er van te voren geen duidelijke regels zijn afgesproken, behalve dat je maximaal op drie boeken uit de lijst mocht stemmen.

… ja, met de kennis achteraf had ik het anders moeten doen!