Weer even geen plek voor nuance in Servië

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Heden ten dagen kan je in Servië maar beter geen genuanceerde mening uitdragen. Want alles wat ook maar een beetje riekt naar inlevingsvermogen richting de Kosovaarse onafhankelijkheid wordt verwelkomt op een muur van agressie. Wederom legt dezelfde groep Servische ultranationalisten -die in de jaren ’90 jarenlang de complete wereldgemeenschap piepelde terwijl ze vrijwel ongestoord genocide pleegde- Servië haar mening op. Terwijl enkele weken terug een vreedzame meerderheid nog vóór toenadering tot de EU stemde vliegen nu de kogelbrieven in het rond als iemand ook maar iets positiefs over de EU zegt. Zelfs vooraanstaande mensenrechtenactivisten krijgen doodsbedreigingen en hun kantoren zijn inmiddels geplunderd (AP)

Maar vooral televisiestation B92 moet het ontgelden. Dit station dat een belangrijke rol speelde bij het wegsturen van Milosevic heeft inmiddels permanente politiebewaking en de cameraploegen hebben al hun logo’s van hun camera’s en auto’s moeten strippen om überhaupt nog de straat op te kunnen. Op Youtube is een dreigvideo te zien waarbij B92 presentatoren een vizier op het voorhoofd krijgen. Terwijl de Servische regering wil dat iedereen hetzelfde verhaal vertelt dat: “het Westen Kosovo van Servië heeft afgescheurd” durft B52 het aan om beide kanten van het verhaal te vertellen. Reden genoeg voor ultranationalisten en rechts radicalen om de redacteuren anonieme dreigtelefoontjes te geven over hun “onpatriottische” verslaggeving (IPS).

Hopelijk zal de stemming in Servië weer op tijd bedaren. Want u denkt toch niet dat we onze Hind straks met het Eurovisie Songfestival naar een kokend Belgrado sturen?! Erik van Muiswinkel… waar ben je??!

Reacties (4)

#1 ronald

“het Westen Kosovo van Servië heeft afgescheurd” durft B52 het aan om beide kanten van het verhaal te vertellen”

B92 dus ;-)

een B52 is wat anders, of bemerk ik hier een onderbewuste gedachte van de blogger.

  • Volgende discussie
#2 Martijn ter Haar

Hind heeft op die foto wel al de goede chalga-look te pakken. Misschien halen we dit jaar de finale wel!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 staan we ?

1. Verzin een angstaanjagende interne en externe vijand
2. Creëer een gulag
3. Ontwikkel een misdadigerskaste
4. Opzetten van een intern toezichtsysteem
5. Irriteer burger groepen
6. Zet burgers in willekeurige detentie en laat ze weer vrij
7 Belast zeer belangrijke individuen
8. Controleer de pers
9. Verschil van mening is verraad
10.Beeindig de rechtsstaat

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 pablow

VN resolutie 1244 ???

onafhankelijkheid Kosovo toch maar alvast erkent vandaag, ik wist niet eens dat dat kon nu, staat toch onder VN bestuur daarzo ?

betekent dat dan ook dat we VN-lidmaatschap maar op gaan zeggen ?? is op deze manier echt niet meer dan een wassen neus …

  • Vorige discussie