Waar is het Barneveldse kippenbevrijdingsfront?

Foto: copyright ok. Gecheckt 10-03-2022
,

DATA - Tot de verkiezingen presenteren we dagelijks een opmerkelijke, meestal niet al te serieuze electorale correlatie. Vandaag: aantal kippen per gemeente en partijvoorkeur.

Hoe meer kippen per gemeente, hoe meer CDA-stemmers. Voor de meest diervriendelijke partij op de verkiezingslijst is dat juist precies omgekeerd.

Het CBS houdt jaarlijks bij hoeveel kippen er rondlopen op gemeenteniveau. Via de Kiesraad hebben we de partijvoorkeuren per gemeente per verkiezingsjaar bekeken en die twee waarden (van 2010) met elkaar vergeleken.

Wat zegt dit? De eerste conclusie mag geen verbazing wekken. In gemeenten waar veel kippen aanwezig zijn, wordt ook veel CDA gestemd. In Nederweert kakelden bijna in 2010 bijna drie miljoen kippen en ving CDA een kwart van de stemmen. Boxtel had maar 20.000 kippen en het CDA moest het doen met 16 procent van de stemmen.

Toch is het meer geweest. Onder de ‘kippenstemmers’ zitten veel Limburgse gemeenten en die zijn de laatste twee verkiezingen aardig van kleur verschoten (van CDA naar PVV). De correlatie kippen-CDA wordt dunner. En in het huidige verkiezingsprogramma wordt met geen woord gerept over onze gevederde vriendjes. Zo win je het zuiden niet terug, CDA.

Ik vind de dierenpartij interessanter. Hier is een negatieve trend te zien, dus hoe meer kippen in een gemeente, hoe minder er Partij voor de Dieren gestemd wordt.

Urbane konijntjesknuffelaars

Het overzicht bevestigt mijn beeld van de PvdD dat het een partij is voor urbane konijntjesknuffelaars. Toch is ook een aantal noordelijke rurale gemeenten een outlier. En kijk Bergen, Noord-Holland eens. Slechts 270 kippen liepen daar rond in 2010 en de PvdD scoorde daar het beste.

Ja natuurlijk, hoor ik u al zeggen, stoere kippenboeren stemmen niet op konijntjesknuffelpartijen. Maar je kan net zo goed redeneren dat mensen in die kippengemeenten juist meer dan weke westerlingen dagelijks worden geconfronteerd met kippenleed. Daar ga je toch van radicaliseren zou ik zo zeggen. Dus waarom wordt er onder opstandige twintigjarige jongens en meisjes in Barneveld niet massaal op de PvdD gestemd (3,5 miljoen kippen versus bijna nul procent PvdD)? Waarom zie ik het kippenbevrijdingsfront niet terug in de electorale cijfers? Nu u weer.

Foto flickr cc 4BlueEyes Pete Williamson

Reacties (15)

#1 sjap
 • Volgende discussie
#3 Bolke de big

Dus waarom wordt er onder opstandige twintigjarige jongens en meisjes in Barneveld niet massaal op de PvdD gestemd (3,5 miljoen kippen versus bijna nul procent PvdD)? Waarom zie ik het kippenbevrijdingsfront niet terug in de electorale cijfers? Nu u weer.

Omdat die jongens en meisjes misschien snappen dat die kippen brood op de plank brengen, lekker handig, stemmen op de partij die de sector die economisch gezien belangerijk is voor de regio de nek wil om draaien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 mark

Met zo’n serie, hoop je dat de verkiezingen snel voorbij zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Rob

Sneu dat ze nergens even vermelden dat Sargasso de analyse heeft gemaakt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 PB

In Bergen NH wonen naast konijnen ook veel antroposofen. Dit verklaart waarschijnlijk het grote aantal stemmen op de PvdD. In Bergen e.o zijn veel antroposofische instellingen en bedrijven en in het nabij gelegen Alkmaar is zelfs een echte Antroposofische Kerk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Inkwith Barubador

Doe hetzelfde eens met varkens. Een vergelijkbaar beeld: veel varkens en CDA in Brabant en Oost Nederland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8.1 Bolke de big - Reactie op #8

Of wat dacht je van regio’s waar veel fabrieken staan, daar zal je waarschijnlijk veel PVDA/SP stemmers vinden, of nog beter, het percentage GL stemmers zal op de grachtengordel waarschijnlijk hoger zijn als in volksbuurten.

Van dik hout zaagt men planken.

#9 Petra

Goh, je hebt je vooroordeel dat PvdD-kiezers urbane konijnenknuffelaars zijn weten te bevestigen. En dat gegoochel met cijfers gaat weer de media over zonder de disclaimer dat het een bericht “met een knipoog’ betreft.

De reden dat het kippenbevrijdingsfront geen voet aan de grond krijgt is dat ze geridiculiseerd worden en het stemvee over het algemeen niet weet hoeveel kippen er in hun gemeente wonen. Kippen zitten immers opgesloten in grote stallen waarvan de gemiddelde stemmer niks meer weet dan dat ze kunnen stinken. Dat er in die stallen kippen worden opgeveegd met machines weten ze niet of ze willen het niet weten omdat het nogal gruwelijk is.

De reden dat kippenboeren CDA stemmen is dat ze gevangen zitten in de tredmolen van de groei. Banken zijn bereid krediet te verstrekken mits de boer met een goedgekeurd groeiplan komt. Terwijl er gemiddeld 55 boeren per week gedwongen zijn om te stoppen met hun bedrijf groeit de rest groter dan goed is voor de volksgezondheid en het dierenwelzijn. De economische waarde van dit circus is met 0.3% van het BNP te verwaarlozen. De schade aan het milieu en in toenemende mate de volksgezondheid helaas niet.

Mooi hoor dat Sargasso een samenwerking heeft gevonden met het ANP maar “datajournalistiek” als dit kunnen we missen als kiespijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 troebel

Veel varkens komen terug van hun PVV-stem en kiezen voor de VVD.
1. Whatever goes upon two legs is an enemy.
2. Whatever goes upon four legs, or has wings, is a friend.
3. No animal shall wear clothes.
4. No animal shall sleep in a bed.
5. No animal shall drink alcohol.
6. No animal shall kill any other animal.
7. All animals are equal.
George Orwell ‘Animal Farm’

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Henk van S tot S

Leuk gevonden, maar:
Hoe het met ponyhouders zit weet ik
Vraag ik me toch af hoe dit zit met de varkensboeren?
Nog even wachten en de varkensflats worden hoger/groter dan de kerken ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11.1 Peter - Reactie op #11

Doel je misschien op een roemruchte ponyhouder, annex politicus uit Bennekom?

#11.2 Henk van S tot S - Reactie op #11.1

Het is schandalig, maar ik was Hendrik Koekoek helemaal vergeten.
Maar zijn komische opvolger mag er ook zijn ;-)
……..Voor de jongeren:
Hij heeft en trouwens niet alleen tot vermelding in de “Digibron” (toch leuk verzonnen die naam) geschopt, maar zie ook:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Koekoek

#12 DJ

briljante hypothese

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie