Vuilnisbakjournalistiek: welke tweets gooien politici weg?

Foto: pixelant (cc)

DATA - Waarin de auteur Jan Dijkgraafiaanse vuilnisbakjournalistiek bedrijft en kijkt wat onze politici aan tweets hebben weggegooid.

,,Beste Mark, 0,2% belasting over vermogen boven 125.000 € levert 300 mln op. Wil je de chronisch zieken met rust laten? http://t.co/SRYWcqr’’. Was getekend, Diederik Samsom op 30 augustus 2011. Althans, deze tweet werd meteen ook weer gedelete op 30 augustus 2011.

Een echt spannende tweet is het niet, maar waarom is deze naar de digitale prullenbak verwezen? Was Samsom bang voor de factcheckers van NRCNext? Of leek de tweet uiteindelijk niet zo opportuun?

De tweet is een van de ruim 90.000 weggegooide tweets die onlangs door mijn digitale brievenbus schoven. Ze zijn afkomstig van politwoops, die niet alleen alle politieke tweets bewaart, maar ook bijhoudt of en wanneer er tweets verdwijnen (dus u bent gewaarschuwd, beste politicus). Ik heb me de afgelopen dagen suf geprakkiseerd over wat ik hier nu mee moet. Er zit meer in dan ik eruit zo een-twee-drie uit kan halen, maar als er echt iets in zit, dan is het goed verstopt. Kijk even mee.

Met zo’n dataset kun je allereerst aardige overzichtjes maken. Wie delete er het meest? Dat is duidelijk. Met stip op 1 is dat Gertjan Seegers van de ChristenUnie. Hij komt 4195 keer voor in de database. Remco Dijkstra (VVD, 1139 tweets) en Carel Bruring (GroenLinks, 884) volgen op enige afstand.

Maar al gauw ligt hier een probleem. Er is geen vast moment waarop begonnen is met meten. Politwoops heeft gaandeweg politici toegevoegd. In een ideale wereld is met meten gestart op het moment dat iemand een account aanmaakte, maar dat is niet gebeurd. Dit soort rijtjes halen dan ook niet zoveel uit: statistisch kun je er weinig mee.

Onwelgevallig

Dat geldt in iets mindere mate voor de periode dat veel tweets worden gedelete. Je zou verwachten dat in aanloop naar de verkiezingen er meer wordt weggegooid: even snel onwelgevallige uitspraken uit het publieke domein verwijderen. Rond het klappen van het Catshuisberaad eind april zien we wel een kleine opleving. Ook in aanloop naar 12 september worden er meer tweets gedelete. Als we inhoudelijk kijken wat voor tweets dat zijn, dan is het weer niet zo interessant. Vooral veel geouwehoer en heel veel, heel veel spelfouten. We zullen het maar op de combinatie haast en kleine knopjes houden.

Bij enkele sleutelfiguren wordt het wat interessanter.

Geert Wilders is natuurlijk gewoon even leuk om te kijken. Hij neemt weinig tweets terug – dat heeft met zoveel volgers ook niet zoveel zin. Toch zijn ze wel lollig. Ik denk dat hij meteen inzag dat deze tweet nog wel eens een beetje genant zou kunnen worden, want hij is vrijwel direct verwijderd: ,, Meldnummer “114 Red een dier” groot succes! Geweldig! Hulde aan onze grootste dierenvriend: collega Dion Graus! http://t.co/xvB2jj7P’’.

Blijkbaar had hij ook hier snel spijt van: ,, Net informele ontmoeting gehad met MPresident Eman van Aruba. Ondank meningsverschil status eilanden goed gesprek. Sympathieke kundige man.’’

En was hij op 13 september een beetje beteuterd? ,, Mijn Nederland: soeverein, gulden terug, uit de EU, immigratiestop, geen islam, keiharde aanpak criminelen, fataoenlijke ouderenzorg. #12sep’’

Diederik Samsom verdient ook wat meer aandacht. Hij zit nu in een lastige positie: daar waar hij voorheen vrij kon schieten op dit kabinet, moet hij nu meebuigen waar nodig. Maar nu hij dagelijks oog in oog met Rutte staat en straks ook bij de koningin langs mag, zal hij blij zijn dat onderstaande tweets zijn verwijderd. ,,Met dit kabinet komt er geen 14% duurzame energie, maar slechts een beschamende 8%. Logisch dat Rutte het liever niet wil laten doorrekenen’’, schoot Samsom vorig jaar de wereld in. Om het na vier uur weer te verwijderen.

Of misschien is deze retweet wat moeilijk uit te leggen als hij op de koffie moet: ,,RT @barrysmit: Terwijl voorstanders democratisering uiteen worden geslagen gaat Beatrix naar de dictator voor een wapendeal. Pappa zou t …’’ En blijkbaar vond het hij toch wat lullig toen hij na een paar uur deze tweet delete (maar hij had wel gelijk): ,, Oef, wat Niehe ontploft weer van tevredenheid met zichzelf.’’

Dus bij deze dan maar de hele prullenbak, open en bloot. Wil u er iets mee, gaat uw gang en laat het ons weten als u iets vindt. Bent u van de media en wilt u met deze data aan de slag, wees dan zo vriendelijk en doneer dan een gepast bedrag. Dan maken wij dat over aan Hack de Overheid.

Download hier de data (let op, het is een knoepert van een bestand)

Reacties (1)

#1 Max Molovich

Het moge duidelijk zijn dat Diederik zo nu en dan vergat dat hij het premierschap ambieerde. En Geert is te zorgvuldig. Hij babbelt natuurlijk ook nooit. Hij zendt alleen maar.