Vrouwen en bier

Mail van collega Michiel. Hij stuitte op een stukje waarin wanhopige biermarketeers zich afvragen hoe ze meer vrouwen aan het bierdrinken kunnen krijgen. Het laat vooral zien dat ook marketeers niet vies zijn van een stereotiepje of twee: vrouwen drinken geen bier omdat het niet in mooie flesjes zit en omdat ze door het lurken aan zoete likeurtjes (!) een betere smaak hebben ontwikkeld. Jawel!

Maar goed: beter bier brouwen en het bottelen in parfumflesjes, en ’t is gebakken. Dat bier echter een uitgesproken mannelijk imago heeft, valt natuurlijk niet te ontkennen. En dat is niet het enige wat eraan schort. Michiel vraagt zich ook (overigens geheel terecht) af hoe het eigenlijk komt dat bier zich bij de gemiddelde culi niet in buitengewoon veel belangstelling mag verheugen en kennelijk voor het zwakzinnige neefje doorgaat. Het lijkt menigmaal of flessenwater qua smaak nog interessanter wordt gevonden, hoewel dat natuurlijk het toppunt van geaffecteerdheid is.

Nu is de reputatie van bier natuurlijk bijna één op één te vergelijken met die van hamburgers. Beide begrippen staan in principe voor een smakelijk product met een boeiende diversiteit, die echter helemaal overschaduwd wordt doordat een handvol giganten de markt overspoelt met ersatzgedrochten die vooral niet te veel en, waar onvermijdelijk, dan toch zo veel mogelijk dezelfde smaak moeten hebben. Als de hele bierwereld uit the likes of Brouwerij ’t IJ, de Anchor Steam Brewery of de Abdij van Westvleteren zou bestaan, zou er heel anders over bier gedacht worden. Door mij ook trouwens, want hoewel ik doorsneepils één van de saaiste drankjes ter wereld vind, mag ik mij graag op tijd en stond te goed doen aan een biertje afkomstig uit een abdij of microbrouwerij. Een goede hamburger wil er bij mij op zijn tijd ook best in (gisteren nog vroeg een eetlezer mij of ik zelf eigenlijk wel eens een Big Mac had geproefd en zelfs op die vraag is het antwoord ja. Die 19e augustus 1982 zal ik niet licht vergeten).

Overigens moeten die wijsneuzige marketeers maar eens in Duitsland gaan kijken. Daar hebben ze bij Karlsberg (niet te verwarren met Carlsberg) al een buitengewoon functionele oplossing bedacht. En nog gezond ook. Wat wil een vrouw nog meer?

 1. 1

  Karla is geen bier maar een semi fruitdrankje. Kinderen en vrouwen hebben geen smaakgevoel (ontwikkeld) qua bitter. Waarom denkt u dat alle blik- en potgroenten vergeven zijn met suikers en de bittere smaak uit b.v. de spruit is weggeveredeld? En wel eens een vrouw zwarte koffie zien drinken? Echt bier is mannenvocht.

  Staakt daar mee, en noem het vooral geen bier.

 2. 2

  Oei, hoe gaat #1 dan om met een echte Gueuze, die zo zuur is dat je niets anders (dus ook geen bitter) meer proeft? Overigens geldt ook voor de nodige Abdijbrouwsels dat ze nauwelijks bitter en in veel gevallen behoorlijk zoet zijn.

 3. 4

  Er staan bij mij in de Appie ook een paar roze-gekleurde marketing-probeersels tussen het bier. Dus Nederlanders doen het ook, en godzijdank hebben we aan deze kant van de lijn Emmen-Maastricht geen last van het Reinheitsgebot, dus misschien is het wel wat.

  Maar ik denk het niet.

 4. 5

  Je noemt nu de weinige uitzonderingen Bm, vaak alleen maar voor verzamelaars/ hobbyisten of eigen/ lokaal gebruik. Echt bier is simpel: gebrouwen met de basis- ingrediënten als water, hop/gist en gerst en alleen smaakverschillen door lokaal spelen met diezelfde ingrediënten en methoden…

  Zonder rare fratsen gewoon eerlijk met je blote handen en vooral ook geen Engelse uilenzeik zonder schuimkraag..

  Bwah, nu ook al speciaal wijvenbier…

 5. 6

  @1 pardon? Kinderen en vrouwen hebben geen smaakgevoel (ontwikkeld) qua bitter? Heb je ze allemaal gesproken? D’r zijn zat vrouwen die graag een lekker biertje lusten hoor, en heus niet aleen mierzoete kriek of die designermeuk die brouwerijen als vrouwenbier proberen te slijten. Persoonlijk houd ik niet zo van al te zoete bieren, en een stevige Geuze is heerlijk op zijn tijd. Ik ben het dus wel met de britse journaliste eens dat zoetig vrouwenbier onzin is (al twijfel ik over de reden die ze noemt).

  Wat mij betreft moeten de biermarketeers zich wat minder op vrouwenbier en wat meer op serieuze liefhebbers gaan richten. Voor het door een conceptwijziging helemaal verhipt en verpest raakte, hadden ze in Belgisch restaurant de Lieve in Amsterdam naast (of was het zelfs in plaats van? Misschien hebben ze het trouwns nog steeds wel, ben er jaren niet meer geweest.) een wijnkaart ook een bierkaart, met drinksuggesties bij het menu. Dat zouden meer restautants moeten hebben.

  (Ik denk door dit topic weer met weemoed aan de afgelopen fietsvakantie die langs de brouwerij van Chimay leidde. In de plaatselijke auberge ldaar is een heerlijk biertje op de tap te krijgen, dat alleen daar te drinken valt. Eeuwig zonde, want het was het perfecte zomerbier: niet te zwaar (dus we kwamen nog redelijk soepel thuisgefietst), fruitig, maar niet zoet, een beetje weizenachtig. Ging ook prima samen met de kazen uit hetzelfde klooster. Ik had graag een kratje of wat meegenomen, maar helaas, alleen op de tap dus, en kratten bier zijn niet de handigste souvenirs als je op fietsvakantie bent…)

 6. 7

  @5: Ik vind Gueuze en (bepaalde) Abdijbieren echter dan wat jij echt bier noemt en waarvan de productie gewoonlijk weinig meer lijkt op hoe echt bier gebrouwen wordt. Verder wil ik erop wijzen dat het bittere Pilsner een behoorlijk recent verschijnsel is. Enkele decennia geleden nog dronk men (althans in deze streken) veelal aanzienlijk minder bittere bieren. Dat lijkt me te kort geleden voor een genetisch vastgelegde smaakontwikkeling.

 7. 8

  Over het algemeen is dat gewoon zo Maaike m.b.t. bitter, ga maar googlen. Maar d’r zijn zoveel ontelbaar veel soorten en smaken dat het nauwelijks meer te administreren valt, voor elk wat wils ook voor dames. Het door Karlsberg ontwikkelde bier echter lijkt typisch een “buckler”…niks.

 8. 11

  Reinheitsgebot stamt nog uit de tijd van voor Bismarck, gaat iets te ver…maar de scheidslijnen wanneer je ergens Traditioneel Gebrouwen Bier op mag plakken (met zo’n kalend monnikje achter een hoeve glurend erop) zijn inderdaad ernstig vervaagd of zelfs helemaal verdwenen…

 9. 12

  Ik vind het juist opvallend dat er ook in Nederland zoveel speciaalbieren te koop zijn, zelfs bij de supermarkt. Ook heeft het gezapigste doorsneecafé meestal wel een Chouffe in de aanbieding. Niet alles is even goed, en veel zijn er te duur, maar het aanbod is vrij groot, en volgens mij is dat iets van de laatste 10 jaar.

  Protip: Westmalle Dubbel, één van de lekkerste bieren, is bij Dirck III 89 cent per flesje. Bij Café Olivier durven ze daar gewoon bijna 5 euro voor te vragen.

  En over het onderwerp: vroeger werd oatmeal stout aanbevolen aan zogende vrouwen, vanwege het voedzame karakter.

 10. 14

  @13

  Hehe. Insgelijks alhier in het zuiden van Europa, waar de vrouwen net zo hard bier drinken als de mannen. Vanavond ga ik weer op stap en zijn we met zeker twintig mensen. Ik weet nu al zeker dat ik de enige ben die rode wijn zal drinken.

 11. 18

  @12: Hier weet men nu ook nog dat donker bier goed voor zwangere vrouwen is.

  @13: Ik hou van beiden en eigenlijk nog meer van vrouwen met bier. Een glas bier in de hand maakt de vrouw twee keer zo knap.

 12. 19

  Het gaat mij toch tegen het zere been om al die ales, porters and stouts onder de noemer uilenzeik te plaatsen.

  Ik mag ze graag proberen in de pub. Sterker nog, ik ga nooit naar een pub waar ze alleen maar lager hebben.

 13. 20

  @12: Westmalle Dubbel

  Slootwater. Bekant de enige dubbel die overal te koop was vroeger. Hullie randstedelingen hebben nog veel te leren :)

 14. 22

  Affligem dubbel, mijn vriendin en ik vinden het beide fantastisch. Daarnaast ben ik zelf nogal liefhebber van:

  -Gulpener Gladiator
  -Duvel
  -Leffe
  -Westmalle Tripel

 15. 23

  Onlangs een speciaalTripelDuvel op en in de kop getikt.
  Ik deel mijn leven in voor en na dat moment.

  Kijk: het begon onlangs met een Feesboekgroep. 10.000 leden, en het waanzinnig lekkere drankje zou opnieuw, ten tweede male, gebrouwen worden.

  en ziet:
  http://www.hln.be/hln/nl/4125/Internet/article/detail/1100095/2010/04/30/Facebook-weddenschap-voor-Duvel-Tripel-Hop-gehaald.dhtml

  Wat je proeft is de definitie van bier, punt. Hoe groot de teutoonse tietenpullen ook mogen zijn.

  Er worden flessen aangeboden op de veiling:
  http://www.2dehands.be/overig/overig/alcohol/duvel-trippel-hop-75-cl-81026557.html

 16. 30

  Concluderend *alomvattend werelds genuanceerd gebaar met handen maakt*: Vrouwen en Bier gaan best samen.

  Zal maar niet vertellen over die periode dat ik met die bende motordevils allerlei festivals/ campings bezocht. Niet doen krijg d’r misschien alsnog last een slechte naam mee kan ontaarden in een voodoo I put a spell on you…

 17. 31

  Allemaal op de puch met zo’n “hoog” stuur (Zundapp was namelijk voor mietjes) met van die leertjes aan het stuur. Allemaal in Old Shatterhand jassen en spijkergoed en een mat van verse bierdoppen en de binnenkant van de (oude leger-)tent gerestyled met etiketten tegen het lekken. Alleen maar Canned Heat, the Doors en Hendrix uit de speakers. Motormuizen sliepen apart…en een Frenzy Annie die in haar eentje elke dag een krat leegzoop, ja, één groot Pompei dat was het…

  Ik zweer het: als er toen digitale camera’s waren geweest zat de PVV nu met 81 zetels in 2e Kamer…

 18. 32

  @29: Ik geef toch de voorkeur aan een Alfa Superdortmunder boven Westmalle Dubbel. Kost ook geen euro per flesje. Het is alleen moeilijker verkrijgbaar.

 19. 36

  Wat ze moeten doen om bier aan de vrouw te brengen, is het chic maken. Niet ontzettend chic (want plenty vrouwen drinken nog steeds witte wijn met een ijsblokje, tenslotte (en dat vinden ze hardstikke chic)), maar net chic genoeg. Kleinere porties, zuurder en zoeter (inderdaad), dus meer alcohol, een mooier glas, etc. Een vorm tussen bier en champagne.

  Toen ik nog in het zuiden woonde, kregen de dames altijd Leffe met siroop in het cafe. Ik weet niet hoe dat nu is.

 20. 37

  Bier drinken is topsport en heus je hebt goede vrouwelijke atleten, maar mannen zijn fysiek gewoon sterker. Welke idioot gaat nu op een avond vier a vijf liter water drinken? Bij bier drinken wordt dit wel als normaal gezien. Gek he? Vrouwen zijn verstandiger, altijd en overal. Maar mannen gaan de strijd met elkaar aan, de domkoppen. Een van de weinige wedstrijden die ik ooit gewonnen heb: de bierwedstrijd in La Parroquia de la Fuensanta, een gehucht van 223 inwoners op de grens van Andalusië en Murcia. Mijn opponenten waren zwaarlijvige boeren en overmoedige pubers, ze namen direct een voorsprong en goten de liters ijskoud vocht razendsnel naar binnen. Ik koos voor een geleidelijkere strategie, toch een beetje Noordeuropese metroman. Een voor een vielen mijn opponenten om (letterlijk van hun barkruk) en/of kotsten het bier in brede stralen weer naar buiten. Op een bepaald moment was ik the last man standing en had gewonnen. Tegenwoordig (15 jaar later) drink ik voornamelijk wijn, lekker gezond en nog lekker ook. Verstandig, als een vrouw.

 21. 42

  Overigens had ik geen keus, ik moest als een van de drie Nederlanders (geografen op veldwerk) in dat dorpje gewoon wel meedoen. Er deed overigens ook nog een vrouw mee nota bene een aio, zij was de tweede Nederlander die stiekem was opgegeven door de derde (en ze vond het niet leuk, maar was net als ik sociaal verplicht om mee te doen). Het was een prachtige tijd.

 22. 44

  Wij hebben op kruipafstand een slijter die zich in bier specialiseert…. Mijn favorieten op dit moment zijn de Jopen Johannieter (heerlijk zwaar, niet zoet, vol, aards biertje) en op dit moment is ook het lekkerste bokbiertje van Nederland er weer te krijgen (Texels bok).
  Zoet bier vind ik vies, ook de ‘fruit’ biertjes. Maar ik drink mijn wijn ook graag droog, mijn koffie zwart en sterk, mijn kaas oud en mijn chocolade puur.
  Mijn eega deelt mijn smaak, al vind hij zoete biertjes beter te drinken dan ik. Hij doet ook wel eens een biertje met Picon Biére, een soort marmeladesiroop die we speciaal daarvoor kopen als we in België zijn.
  Ik denk dat je, als je meer vrouwen aan het bier wilt hebben, je meer leuke sexy vrouwen bier moet laten drinken in de advertenties. Bier advertenties zijn namelijk erg op mannen gericht.