Volbloed Hollander laat van zich horen

hollandGeert Wilders’ website watkostdemassaimmigratie.nl is online. Niet meer dan een mailadres en een forum. Dan is ons initiatief zelfs nog ambitieuzer. Na de boodschap van Geert Wilders vanochtend in Goedemorgen Nederland , waarmee hij duidelijk wilde maken dat hij een onderzoekscommissie van ‘de universiteit’ gaat vragen om hem te helpen, ben ik nieuwsgierig geworden welke universiteit hem gaat helpen – en waarmee eigenlijk? Gelukkig krijgt Wilders hulp vanuit het hele land van al die volbloed Hollanders, die op het forum van de site watkostdemassaimmigratie.nl vast de eerste reacties hebben gepost.

“Ik snap zo-ie-zo niet waarom ze de helft nog niet buiten hebben gezet! de mensen die niet werken, onze taal niet spreken, leven van onze uitkeringen enz… Er zijn natuurlijk wel goede allochtonen onder ons! Niet elke allochtoon is verkeerd. Zelf ken ik er ook wel. Laat die mensen blijven! Daarom ben en blijf ik voorstander van de PVV en krijgt Geert mijn stem!”

“En de vernielingen aan het openbaar vervoer, ambulance-auto’s, politie-auto’s en brandweerauto’s En het tegenhouden van o.a. ambulances op weg naar ongevallen, branden etc. etc.”

“niet betaalde schulden/schuldsanering/opestande bedragen na faillissement”

“Laat ik eerst maar eens beginnen dat ik dit een super goed idee vindt. Eindelijk weer iemand in den haag die de koe bij de horens vat. Ga zeker op je stemmen moet je in marroko is zeggen dat je een katholieke kerk bouwd dan maken ze je af.

De kosten die gemaakt worden door massa immigratie is de vreemdelingen politie.
Kosten daarvan geen idee maar zal niet goedkoop zijn.
Iedere x dat zo n gast zich moet melden paspoort stempelen.”

“We geven toch ook geen uitkeringen en gezondheidszorg aan iedereen in Afrika!”

“Geert zet hem op bij de nieuwe verkiezingen, ik heb er de volste vertrouwen in!”

Aan u nogmaals de oproep: wat kost de PVV?

 1. 1

  Hoorde vanochtend dat die parlementaire commissie die het integratiebeleid heeft onderzocht, al een berekening heeft gemaakt van de kosten van immigratie. Conclusie: immigratie kost meer dan het oplevert. Daar werd destijds lang niet zo krampachtig op gereageerd als nu op het Wilders-idee.

  Waarom ligt er toch zo’n enorm taboe op immigratie?

 2. 2

  Ronald er ligt geen taboe op immigratie,
  er zijn alleen nog steeds mensen in Nederland te vinden die zich niet kunnen vinden in:
  mensen in zee flikkeren, klem zetten, discrimineren, over een kam scheren, deporteren, demoniseren, behandelen als kostenplaatje of als ongedierte.

 3. 3

  Welke massa-immigratie eigenlijk? En wanneer volgt de site watkostdemassaemigratie.nl eigenlijk? Er vertrokken, 2008 uitgezonderd, de afgelopen jaren namelijk meer mensen dan er binnenkwamen.

 4. 4

  watkostdeontwikkelingshulp.nl , watkostdeziekenzorg.nl, watkostengehandicapten.nl.

  Zo maar wat url’s die je ook zou kunnen registreren mocht je als partij nog asocialer willen worden….

 5. 7

  @Carlos; er ligt (lag) een taboe op het in vraag stellen van een, in de praktijk, ongelimiteerd immigratie-beleid. Wie dat beleid instigeert (de CDA en VVD, vanwege hun industrielen-achterban, of de PvdA, vanwege hun aanwas in potentiele stemmers), en of er uberhaupt wel iets aan te doen is (vanwege Europa, de kosten van een vliegticket of het wegvallen van de muur), doet niet zo ter zake. Feit is, dat een redelijk homogene samenleving in zestig jaar veranderd is in eentje, die golf na golf van slecht geintegreerden in volksbuurten in grote steden te verwerken heeft gehad. Ik woon in zo’n buurt, en ik heb er geen problemen mee, maar ik kan me verdomd goed voorstellen dat er mensen zijn die er wel problemen mee hebben.

  Dit fenomeen, en de oorzaken ervan, ontkennen of bagateliseren (of, in jouw geval, ontkennen en de reacties erop grovelijk overdrijven) is weinig invoelend. Op z’n best.

 6. 8

  @3

  je hebt natuurlijk gelijk, maar ik ben bang dat de archetype PVV’er daarop zal antwoorden dat die emigratie wordt veroorzaakt doordat mensen zich niet meer thuis voelen in eigen land etc. En dat dit vertrekken ook een kostpost is. Of zo.

 7. 9

  KJ, invoelendheid mijn aars, ik heb geen respect voor mensen die de democratische rechtsstaat willen opheffen, die frustratie en onvrede over hun eigen beperkingen botvieren op ander bevolkingsgroepen. Zolang het kan zal ik er tegen vechten, als de tsunami van haat en geweld teveel wordt ben ik weg.

  Overigens over invoelendheid gesproken, ik ben ook een weinig invoelend naar mensen die door hun eigen culturele achterlijkheid onderwijs, gezondheidszorg en andere sociale voorzieningen verstoppen. Denk dus nu maar niet dat ik Allah’s water over de seculiere akkers laat lopen. Ik ben alleen zo ontzettend tegen genocide.

 8. 10

  @5 watkosthetbetaaldevoetbal, watkostkoninginnedag

  Twee dingen die van mij ook niet per se hoeven. Overigens ben ik het wel een beetje met #1 eens. De focus zou wel wat meer mogen liggen op de kwaliteit van de immigratie/-anten. Nu is er geen enkele ruimte voor een ander verhaal: je bent of een fascist, of een allochtonen-knuffelaar.

  Waarom niet meer naar het Canadese systeem? Maar wat Wilders nu weer doet helpt daar absoluut niet bij. Dank zij hem zit iedereen weer in de loopgraven. Ik zie hier wel een “taak” voor de VVD weggelegd, maar die zijn als de dood om nog meer van hun electoraat aan de PVV kwijt te raken. Gemiste kans…

 9. 11

  Massa-immagratie levert enorme problemen op. De verzorgingsstaat barst in haar voegen. Wijken worden met de dag onleefbaarder. Het onderwijsniveau is belabberd, mede dankzij een continue stroom van importbruiden en analfabeten. Wachtlijsten voor een woning bedagen in sommige steden inmiddels 10 jaar. Waarom kunnen landen als Canada, de VS, Zwitserland en Australie wel een restrictief toelatingsbeleid voeren waarbij eisen worden gesteld? Zijn die landen fascistisch? Als er niet snel wat wordt gedaan, brokkelt de solidariteit in dit land volledig af, is het gedaan met de verzorgingsstaat en krijgen we vroeg of laat een zeer gevaarlijke onrust. Mensen die dit niet zien aankomen, zijn mede verantwoordelijk…

 10. 12

  Zullen we hier dan ook de volgende site maar aan toevoegen: watkostdebureaucratie.nl

  De regering had namelijk beloofd ook het aantal ambtenaren te verminderen en daar komt ook niets van terecht. Met goede efficientiemaatregelen kan zeker 10 tot 20% afvloeien….

 11. 13

  Ik denk dat de meeste mensen het hier eigenlijk eens zijn, want iedereen vind dat er over nagedacht moet worden, maar het is geen kosten issue in mijn ogen. Dat is het probleem van de PVV, die willen politiek simpeler voorstellen dan het is.
  Het is meer een probleem van mensen die niet goed opgevangen worden, niet op de goeie plekken komen te wonen (te weinig verspreid),het soort mensen wat binnenkomt, dat soort issues.

 12. 14

  @ 10

  Carlos, jij gaat helemaal niet weg. Als het verkeerd gaat (jij denkt aan een opstand van de Tokkies, ik aan een islamitische dictatuur gestoeld op geweld en intimidatie) blijf jij gewoon hier. Wie zaait zal oogsten. Samen uit, samen thuis vriend…
  Ik hoor wel meer progressieven in mijn omgeving hetzelfde roepen als jij. Ook hen zal ik aan hun jasje trekken als ze het laatste vliegtuig instappen. Dertig jaar een ongebreidelde import van mensen die hier hun ideologie van de haat blijven voortzetten, toejuichen en dan de pleiterik maken? Lafaard…

 13. 16

  Wat een fascinerend plaatje Carlos.

  En ik ben het volkomen 100% eens met onderzoek naar de opvattingen van de PVV door onze universiteiten van mijn belastinggeld.

 14. 17

  @ 14

  Maarten, jij zegt: het soort mensen wat binnenkomt

  Zozo, zulke opmerkingen waren een paar jaar geleden nog strafbaar. Heb jij inmiddels ook het licht gezien?

 15. 18

  @10: wijs jij eens genoeg mensen aan in Nederland die zo’n dictatuur mogelijk gaan maken, nog los van de omringende landen die dat niet toe zullen laten.
  Je leeft in een waanwereld geschapen door de Bush’s en Cheyney’s van deze wereld…De gemiddelde moslim in Nederland is te gewend aan de huidige maatschappij om er zo’n puinhoop van te willen maken volgens mij..

 16. 19

  @ 7 Carlos

  De geschiedenis herhaalt zich inderdaad Carlos, en nee de kapsels veranderen juist niet. Overal in de grote steden in Europa zijn de Joden degenen die zich weer onveilig beginnen te voelen. Vrijwel iedere synagoge of joodse school heeft bewaking itt moskeeen. Dus lul niet zo uit je nek.

 17. 21

  Maarten en Carlos

  Heerlijk Maarten hoe jij – onbewust – in jouw post 19 laat zien dat jij denkt dat Carlos in post 10 het over moslims heeft die de boel omver gaan werpen…
  Kun je nagaan Carlos dat jouw hele opsomming voora op de islam slaat… Hilarisch…

 18. 22

  Peter, wat jammer dat mijn oudtante die nog net op tijd de Holocaust ontvluchte inmiddels niet meer leeft. Ze had je geduldig kunnen uitleggen hoe dat werkt in een samenleving: de opbouw van haat jegens een bepaalde bevolkingsgroep, hoe het net zich sluit, ze is er altijd voor op haar hoede gebleven: alert, scherp en zonder aanziens des persoons.

  Peter, als jij werkelijk gelooft dat de sharia zal worden ingevoerd in Europa en dat de joden weer gepakt zullen worden twijfel ik zeer aan je waarnemingsvermogen. Je bent of een blind paard of totaal geschift.

 19. 23

  @Carlos;

  “KJ, invoelendheid mijn aars, ik heb geen respect voor mensen die de democratische rechtsstaat willen opheffen, die frustratie en onvrede over hun eigen beperkingen botvieren op ander bevolkingsgroepen. Zolang het kan zal ik er tegen vechten, als de tsunami van haat en geweld teveel wordt ben ik weg.

  Overigens over invoelendheid gesproken, ik ben ook een weinig invoelend naar mensen die door hun eigen culturele achterlijkheid onderwijs, gezondheidszorg en andere sociale voorzieningen verstoppen. Denk dus nu maar niet dat ik Allah’s water over de seculiere akkers laat lopen. Ik ben alleen zo ontzettend tegen genocide.”

  En dan zeggen ze dat PVV-ers populistische overdrijvers zijn.

 20. 24

  @ 23

  Ach gossie, Carlos haalt zijn oudtante van stal. Op de een of andere manier moet zijn oudtante mij ontmaskeren als facist…
  Over de sharia gesproken: in veel wijken van grote steden is de sharia aan een opmars bezig, Londen, Parijs, Brussel etc. Bovenden ben ik niet blind schat, of wou jij ontkennen dat bijvoorbeeld schrijvers en kunstenaars niet beetje bij beetje onder censuur geraken?

 21. 26

  En het zijn niet alleen volbloed-Hollanders die zich ernstig zorgen maken. Zoals je mischien weet had Fortuyn grote aanhang onder hindoestanen in Nederland. In steden als Antwerpen klagen joden steen en been. Atheistische ex-moslims worden ook in Nederland bedreigd.

 22. 29

  Misschien dat de redelijken hier gewoon nu even een statement kunnen maken en verklaren dat ze niet geloven dat

  a) we moeten verhuizen omdat de baardmannen hier aan de macht zijn, of
  b) we moeten verhuizen omdat ome Geert al aan zijn achtste premierschap bezig met behulp van duistere stemcomputers, en dat

  a) de sharia niet zal worden ingevoerd in Nederland, of
  b) er geen nieuwe vernietigingskampen zullen worden gebouwd voor moslims in Drenthe.

  Godallejezus, willen jullie een biertje gaan drinken ofzo, of een happypilletje nemen !

 23. 30

  @ 28 Carlos

  Carlos, jij ziet het fascisme niet eens als het op je hoofd zit. Welke ideologie wereldwijd vermoordt op dit moment schrijvers, kunstenaars, homo’s, joden (als ze de kans krijgen), vrouwen, christenen en afvalligen? Open je ogen toch eens.
  Maar ga jij maar lekker naar Patagonie. En hoezo 2050? De boel gaat veel eerder collapsen. Wat ben je toch een optimist…

 24. 31

  Er zijn genoeg mensen in Wilders aanhang die zich terecht zorgen maken over de toestand in dit land. Ook zij hebben namelijk de jaren dertig bestudeerd, de jaren waarin joden zich niet meer veilig voelden, de jaren waarin kunstenaars en schrijvers ondergedoken zaten, de jaren waarin sommigen riepen dat het wel mee zou vallen…

 25. 35

  Die euro-parlementarier van Groen! uit Belgie die beschreef hoe het fout gaat, heeft de gemoederen flink losgemaakt in Belgie. Hij beschrijft hoe de islam zijn wijk volledig in zijn greep houdt, dat vrouwen uit het straatbeeld verdwijnen, dat autochtone vrouwen voor de zekerheid maar een hoofddoekje omdoen. Gelukkig zijn er nu ook progressieven die omonwonden zich uitspreken. Het werd tijd.

 26. 36

  @8/12: Hoe komen jullie er eigenlijk bij dat er sprake is van ongelimiteerd en restrictieloos immigratiebeleid of massa-immigratie? Ik vind het vreemd dat er zogezegd een beleving heerst dat eer sprake is van massa-immigratie, terwijl de (nog grotere) emigratie niet een vergelijkbare status heeft.

 27. 37

  @Peter & anderen

  Voorlopig is er maar een partij verkiesbaar wier voorgestelde beleid alleen maar langs dictatoriale weg kan worden verwezenlijkt: de PVV.

  Sharia is vreselijk en absoluut niet wenselijk in Nederland. Maar er is geen politieke partij, noch een grote maatschappelijke organisatie die in Nederland voorstelt de Sharia in te voeren.

  Een tweedeling in burgerrechten (waarbij de ene bevolkingsgroep meer burgerrechten heeft dan de andere) is doorheen de geschiedenis steevast een recept geweest voor uitsluiting en geweld: Zuid Afrika, de VS, India, Israel. Absoluut niet wenselijk in Nederland en direct indruisend tegen de Nederlandse grondwet (en niet alleen tegen artikel 1). Het verschil met de Sharia is dat er in Nederland momenteel dus een politieke partij is die zo’n tweedeling voorstelt: de PVV.

  Conclusie: de PVV bedreigt de democratische rechtstaat meer dan de Sharia. Daarvoor hoef je geen sharialiefhebber te zijn. Zelfs een hartgrondige hekel aan de islam is verenigbaar met deze conclusie.

 28. 39

  @30 Ik acht de kans op “deportatiecentra” voor moslims wel groter dan dat de Sharia ingevoerd wordt. Tenminste: Wilders staat al op 9, in de peilingen op ergens in de 20 en de moslims nog op NUL. En ga nu niet zeggen dat Wilders moslims niet wil deporteren, want als hij echt de daad bij het woord voegt (wat hij altijd zegt te doen en waarom veel mensen op hem stemmen), dan doet hij dat ook gewoon. En ja: dan ben ik weg.

  Verder eens met #38: “de PVV bedreigt de democratische rechtstaat meer dan de Sharia. Daarvoor hoef je geen sharialiefhebber te zijn. Zelfs een hartgrondige hekel aan de islam is verenigbaar met deze conclusie.” Nailed it!

  @32 Misschien kun je even, voor je tsunami aan Godwins voortzet, ook maar één concreet voorbeeld noemen waaruit blijkt dat Nederland op een islamitische manier de-seculariseert en moslims “de macht grijpen”. Ja: het aantal moslims is groeiende, maar die seculariseren ook en ik heb nog nergens gemerkt dat in Nederland aan moslims rechten wordt toegekend die we al niet aan andere gelovigen toekenden, laat staan dat on- of andersgelovigen islamitische gewoontes en wetten opgelegd krijgen.

  Voor iedereen die een beetje nuance zoekt: Hier een goede discussie van afgelopen zaterdag met Paul Scheffer. Kijk Peter: zo kan het ook.

 29. 40

  En ik ben het op een punt met Peter eens: gij zult dit land niet om deze reden verlaten. Als alle progressieven zo gaan redeneren, kunnen we Nederland net zo goed meteen uitleveren aan Il Duce Wilders.

 30. 42

  @Joost; En aangezien nonzen Geert de totale en compromisloze vervulling van zijn wensen niet langs de grondwet zal kunnen krijgen, zal hij moeten doen wat iedere politicus hier in het land als sinds mensenheugenis heeft moeten doen: coalities en compromissen sluiten. Gewoon, simpel. Geen reden tot paniek.

  Ik zal persoonlijk niet voor hem stemmen, maar bang ben ik niet.

 31. 43

  @KJ: ach, bang, bang… Ik ben niet zo bang voor deportatiecentra, nee. Waar ik wel voor vrees is een totale gijzeling van het democratische proces, waarbij de redelijke politici voortdurend moeten reageren op de onuitvoerbare nonsens van Wilders, waardoor ze niet meer toekomen aan het echte politieke debat. Daardoor zullen de politeke verschillen tussen de partijen nog onzichtbaarder worden en de Wildersianen nog bozer. Tel daarbij op dat de subtekst van Wilders’ beleidsvoorstellen ronduit gewelddadig is, en dat wie A zegt in de politiek altijd B moet zeggen, en je kunt het potentiele probleem wel uittekenen, dacht ik zo.

 32. 44

  @18: je mag (en mocht) best zeggen dat er een bepaald soort mensen binnenkomt die voor een bepaald soort problemen zorgt. Bv. import bruiden. Daarbij is geen racisme of iets dergelijks, het is gewoon een groep mensen die moeilijk in de samenleving in te passen is. Zo zijn er meer van dat soort groepen, en dat staat los van ras.

 33. 45

  @22: in post 10 : ‘Denk dus nu maar niet dat ik Allah’s water over de seculiere akkers laat lopen.’

  klinkt wel alsof het over moslims gaat toch?
  Ga nu ff niet zo bijdehand zitten doen alsjeblieft…

 34. 46

  @Joost; ‘de totale gijzeling van het democratische proces’ – zou dat beter of slechter zijn dan het nu is ? En zou dat, als Geert in de regering zit, niet binnen de korste keren leiden tot de val van het kabinet ? Waarna ongetwijfeld het lot van de LPF wacht..

  Ik ben het met je eens dat de man een stoorzender is, en dat hij, als hij in de oppositie blijft, hij (omdat hij waarschijnlijk groter zal zijn) nog meer zal kunnen storen.

  Maar ik denk niet dat het huidige gebrek aan ‘regering’ wordt veroorzaakt door Geert. Dat ligt meer aan perennially incompetent JP en pretty-boy Wouter. Een regering, gemaakt van Echte Mannen en Vrouwen (TM) daarentegen, zou van Geert in de oppositie niet al te veel last mogen hebben.

 35. 47

  @KJ: laat dat plaatje ook de welvarendheid zien van landen, een van de punten waarmee je enerzijds mensen aantrekt, en anderzijds het vermogen hebt om ze op te kunnen vangen (vangnet formaat).
  Wij zijn wederom 2e beste land vd. wereld om te wonen was vanmmorgen nog in het nieuws, we hebben een van de beste economieen, geen wonder dat dat plaatje zo uitvalt lijkt me? En niet perse ook een probleem dus

 36. 48

  “Een regering, gemaakt van Echte Mannen en Vrouwen (TM) daarentegen, zou van Geert in de oppositie niet al te veel last mogen hebben.”

  LOL en mee eens. Daarom mijdt Geert van der Laan ook als de pest ;-)

 37. 49

  @KJ: ik had het ook niet over het huidige gebrek aan regeren. Maar kijk even naar de laatste tien jaar parlementaire geschiedenis in Belgie. Dat gijzelen van het democratische proces kan erger hoor. De kans bestaat dat we hier permanent regenboogcoalities nodig hebben. Dan is de democratie dus praktisch dood, althans voor even, dus laten we zeggen: in winterslaap. Dat zal voor nog meer woede zorgen. En met het geweld in Wilders’ woorden zal die woede geen gezellige combinatie vormen – niet voor ons salonprogressieven die fijn commenten op Sargasso, maar zeker niet voor mensen tegen wie het geweld van Wilders gericht is.

 38. 50

  @Maarten; het plaatje komt hier vandaan:

  http://www.sasi.group.shef.ac.uk/worldmapper/

  En nee, ik denk persoonlijk niet dat ‘welvarendheid’ iets te zeggen zou moeten hebben over je ‘ontvankelijkheid’ als natie. Ik ben niet zo iemand die een christelijk soort ‘schuld’ voelt t.o.v. anderen die het minder hebben, zeker als hun achterstelling het gevolg is van corruptie, repressie en verwaarlozing van onderwijs. Ga maar fijn democratie, corruptieloosheid en onderwijs stichten in je eigen land als het leuk wil hebben. Kunnen wij fijn onszelf richten op onze eigen armen.

 39. 52

  @Joost; ik neig toch naar de andere kant in jouw verhaal. Immers, al het geweld van de laatste jaren in deze context (wilders vs islam) komt, praktisch gesproken, uit de hoek van de islam. Dat het niet veel is, of georganiseerd, of gericht, dat wil ik je wel geven, maar toch – Theo krijgen we niet terug.

 40. 53

  @42: Gek zeg, Australië en Canada, die aangehaald worden als landen met een restrictief immigratiebeleid zijn grotere ballonnetjes in je plaatje dan Nederland. Verder ziet Nederland er niet enorm buiten proportie uit met de rest van West-Europa. Wel gek dat we blijkbaar meer wetgeving over immigratie dan over emigratie kunnen maken. Waar baseer je dat op? Los daarvan, we hebben het over signalering, waarom wordt die emigratie niet als vergelijkbaar probleem gesignaleerd (want blijkbaar is de “ongelimiteerde” immigratie dat in jouw ogen wel)?

 41. 56

  @Bismarck; meen je dat nou allemaal ? Shiiit, nou laat ik me verleiden om allemaal open deuren op te gaan tijpen op de internets. Nou vooruit.

  – Wetten om emigratie tegen te gaan; ik kan alleen maar het soort wetten verzinnen die van een land een soort Oost-Duitsland zouden maken. Misschien vinden een aantal ultralinkserts hier dat wel hardstikke leuk, maar ik vind de notie ‘you can check out any time you like, but you can never leave’ maar niks.

  – Nederland heeft de grootte van de staat Delaware. Projecteer nu in je gedachten de staat Delaware op die bubbel die de VS is en vergelijk dat met Nederland. Wat zie je ?

  – Nederland is niet uit proportie met Frankrijk en Duitsland, nee. Had ik het over Frankrijk en Duitsland ?

  – Ik heb nooit gezegd dat emigratie geen probleem is (dat is het wel). Ik heb gezegd dat je er geen wetten tegen kunt maken. Dat kan bij immigratie wel.

 42. 57

  @Maarten; Doel jij nou op het Marshal programma ofzo ? In dat geval:

  a) Nee, onze democratie is ouder dan zestig jaar.
  b) Daar stond tegenover dat we onze kolonien moesten loslaten (wat een andere bron van geld zou hebben kunnen zijn), dus
  c) Die was niet gratis.

  En tot slot een overall heads-up: Onze democratie is een van de oudste van de (post Romeinse) wereld man, lul niet !

 43. 59

  @KJ: die zelfde democratie heeft behoorlijk veel input van allerlei immigranten uit andere landen in de 16e eeuw (vrijheidsstrijders als Willem van Oranje, denkers uit Frankrijk en andere landen waar ze vervolgd werden)
  En ik weet genoeg van geschiedenis als ex-student lerarenopleiding om me daarover niet de les te hoeven laten lezen…

 44. 60

  Jullie slaan de plank zo volledig mis.
  Figuren als Fortuyn, Rushdie, Wilders, Ayaan, Elian en talloze anderen, waaronder veel schrijvers en ex-moslims, zien de islam als het nieuwe facisme. Overal ter wereld onderdrukt de islam mensen, in allerlei gradaties. Wie dat niet wil zien, heeft nooit iets van geschiedenis begrepen. Wilders is een reactie, een r-e-a-c-t-i-e.
  Ik wil wel eens van jllie weten wat jullie ervan vinden dat in hele wijken in Parijs, Londen, Malmo, Brussel en andere steden de vrijheid voor andersdenkenden met de dag minder wordt. Lees dit eens, een stuk van een Belgische ‘progressief’ die de alarmbel luidt:

  http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=5D2FRJ8M

  Nogmaals: Ik wil wel eens van jullie weten wat jullie ervan vinden dat in hele wijken in Parijs, Londen, Malmo, Brussel en andere steden de vrijheid voor andersdenkenden met de dag minder wordt.

 45. 61

  @ 38

  Joost, je zegt: Sharia is vreselijk en absoluut niet wenselijk in Nederland. Maar er is geen politieke partij, noch een grote maatschappelijke organisatie die in Nederland voorstelt de Sharia in te voeren.

  De sharia is al een feit in vele voorsteden. Dat jij het niet ziet, wil niet zeggen dat het er niet is. De islam werkt niet via politieke partijen, die werkt op straat via intimidatie. Lees dat stuk maar eens van die Belg.

 46. 62

  @61: jep, groot probleem, maar om nu bang te zijn dat die mensen onze democratie bedreigen?
  Ik denk dat de gekte uit die mensen moet slijten, het overdreven fanatieke.
  Wij hebben dat zelf in de jaren na de oorlog vrij snel kunnen doen, de ontzuiling was razendsnel, dus misschien kan dat bij hen ook wel?

 47. 63

  @Peter; en al die mensen die jij noemt, hebben natuurlijk geen enkele reden om hun alarmisme voor hun eigen doeleinden te verdraaien. En dan nog: maak je je nou druk over de Vijfde Colonne in de Komende Oorlog, of over Tasjesdieven en Vrouwensissers. Je moet kiezen; de maatregelen die erbij komen kijken, immers, zijn drastisch verschillend.

 48. 64

  Nederland ano 2009:

  Stel we zetten Wilders en Ayaan en Rushdie in een taxi en dumpen ze zonder beveiliging in Amsterdam West of Brussel Noord. Midden op straat… Die drie worden ter plekke doodgeslagen of denken jullie van niet? Dat sommige politici of schrijvers in bepaalde wijken van Nederland gelyncht zouden worden (letterlijk) geeft toch wel aan uit welke hoek het gevaar komt…Toch?

 49. 65

  @ 64

  KJ, die vrouwensissers komen misschien zelden in een moskee, ook zij ademen al eeuwen de ideologie van het Kwaad in, die de wereld onderverdeelt in moslims en onreine varkens, waaronder de Westerse vrouw. Er is heus een link met de ideologie van Mohammed.

  Maar ik maak me veel meer zorgen om de sluiperende intolerantie. Zoals die Belg schrijft, doen Belgische vrouwen een hoofddoekje op om veilig over straat te kunnen. Nu nog maar in enkele wijken maar het wordt met de dag ernstiger. En de vrijheid voor intellectuelen om te kunnen zeggen wat ze willen is voorgoed voorbij…Met dank aan een krijgsheer uit de zevende eeuw.

 50. 66

  @57: “Wetten om emigratie tegen te gaan; ik kan alleen maar het soort wetten verzinnen die van een land een soort Oost-Duitsland zouden maken.”

  Geldt ook voor emigratie. Dan moet je een muur om je land gaan bouwen en allemaal spionagesatellieten de lucht in schieten, een beetje als de VS tegenwoordig.

  “Nederland heeft de grootte van de staat Delaware.”

  Ga je aardrijkskunde eens overdoen. De verhouding Delaware-Nederland is ongeveer de verhouding Nederland-Texas. Qua oppervlak dan. In Delaware wonen nog geen miljoen mensen.

  “Nederland is niet uit proportie met Frankrijk en Duitsland, nee. Had ik het over Frankrijk en Duitsland”

  Nee, jij had het over landen die veel minder vergelijkbaar waren (Brazilië en Rusland). Ik denk dat we Nederland beter kunnen vergelijken met België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk en ben benieuwd naar jou argumentatie om Nederland te vergelijken met Brazilië en Rusland.

  “Ik heb nooit gezegd dat emigratie geen probleem is (dat is het wel). Ik heb gezegd dat je er geen wetten tegen kunt maken. Dat kan bij immigratie wel.”

  Hoezo? Kan allebei. Ik heb wel een vermoeden waarom jij dat niet wilt: Emigratiewetten betreffen ook jou, immigratiewetten niet. Zit ik er ver naast?

 51. 67

  @Peter 61 –
  De mensen die jij noemt hebben allen 1 of meerdere overeenkomsten (het lijkt Dit was het nieuws – wel).
  Jij mag verzinnen welke.

  @Peter 65 –

  Nee die worden niet ter plekke doodgeslagen (ik schrik echt van jouw wereldbeeld btw).
  Dit denk je serieus? Je laatste zin is trouwens een hypervoorbeeld van drogredenatie (maar dat weet je wel he?).

  ps: als de meeste allochtonen achterlijk zijn (lees: aanname Wilders en Fortuyn oa.) dan weet men niet eens wie dat zijn als ze in de buurt uitgezet worden ;-)

 52. 68

  @66: en heb je ook wel eens gelezen of gehoord dat er na 9/11 veel moslims zo bedreigd voelden dat ze juist weer meer richting de moskee en de fanatici zijn gegaan?
  Al die angst en spastische reacties op moslims en hen het verdomhoekje injagen levert echt alleen maar het tegenovergestelde op.
  Omarm en neem ze op, dan komt het echt vanzelf goed.

 53. 70

  @ Stickmeister:

  Je zegt: Nee die worden niet ter plekke doodgeslagen (ik schrik echt van jouw wereldbeeld btw).

  Neem maar van mij aan dat ze ter plekke worden doodgetrapt. Of is de beveiliging overbodig, een vorm van ‘stigmatisering van de islam’?

 54. 71

  @70: sorry maar in dat artikel staat gewoon dat daar fanatieke moslims andere opjutten in het integratie werk.
  Klinkt als iets waar ze in Belgie wat aan moeten doen inderdaad, maar om daar nu zo over in de stress te schieten?
  wij hebben hetzelfde (ik meen in Amsterdam) (gehad?) waar fanatiek christelijke instanties het jongerenwerk in handen hebben/hadden(?)

 55. 72

  @59: Is dat niet juist het probleem? Nederland staat ook weer op 6 in de HDI. Als je zo goed scoort, vraag je er natuurlijk ook om dat andere mensen er ook willen komen wonen.

 56. 74

  Het feit dat degenen die signaleren dat onze vrijheden onder druk staan (steeds erger) worden weggezet als de nieuwe fascisten is heel eng. En volstrekt onbegrijpelijk. Een Ayaan die wijst op de afschuwelijke positie van vrouwen in de islamitische wereld, een onderwerp waar Links vroeger voor streed, werd direct kalltgestellt. Wat zullen wij ons over tien jaar schamen.

 57. 75

  Een minister Van der Laan die bij Pauw en Witteman tijdens een gesprek over gruwelijke voorbeelden van het leed van importbruiden niet verder komt dan “wij moeten breed uitdragen dat we zulks niet accepteren in Nederland” is medeschuldig. We weten al dertig jaar hoe erg het is maar we keken weg. Wij zijn allen medeschuldig. Ook voor de moord op Theo. En wij zullen medeschuldig zijn als er over tien jaar geen enkele vrijheid meer is voor kunstenaars en schrijvers. We zien het gebeuren…

 58. 76

  @74 Mooi stuk van Selim, maar ik vind er he-le-maal niet in terug wat jij hierboven allemaal uitkraamt. Ja: de manier waarop de relatie tussen man en vrouw door veel moslims in Nederland gezien wordt (en vanuit het geloof in stand gehouden wordt) is op z’n zachtst gezegd onwenselijk. En ja: er mag wel iets minder vanuit een slachtofferrol gedacht worden en de hand in eigen boezem gestoken worden.

  Maar over tsunami’s, machtsovernames en dreigende dictatuur zie ik helemaal NIKS terug. En jouw houding helpt ook helemaal NIKS in het oplossen van de problemen die er wél zijn. #64 verwoordt het ook mooi.

 59. 77

  Het gaat over volbloed Nederlander…..en wie voelt zich aangesproken? Welkom Petertje, spui je haat maar weer naar je mede-gelovigen.

 60. 78

  De SP en PVV hebben misschien niet alle antwoorden, maar ze stellen in ieder geval de juiste vragen.

  De gevestigde politiek in Europa voert een politiek die op tal van fronten (immigratie, globalisering) niet in het belang is van de gemiddelde burger.

  Het enige dat sargasso daar tegen in weet te brengen is het continu demoniseren van Wilders, nu weer met een plaatje van joden.
  Heel jammer.
  Ik vraag me af of sargasso wel links is op het gebied van immigratie en globalisering

 61. 79

  Da’s niet zo moeilijk 79; lukt mij ook wel “de juiste vragen stellen”. Maar wat doen ze met de antwoorden? Proberen ze een positieve bijdrage aan te leveren om de oplossing te vinden?

 62. 80

  Wat kost de massa-immigratie?
  EUR 43,2 miljard!

  De 1e + 2e generatie allochtonen vertegenwoordigen met z’n 3.3 miljoen zo’n 20% van de inwoners van Nederland, dus hebben minimaal recht op 20% van de rijksbegroting (215,8 miljard).

  Geert, wist je dat vrouwen de Nederlandse samenleving minimaal 107,9 miljard kosten? Daar zouden ze eens iets aan moeten doen!

 63. 81

  Demoniseren van Wilders? Wie heeft er een proces aan zijn kont wegens veelvuldig haatzaaien 79? Reken erop dat het lastig tot een veroordeling komt, maar dat Geert en zijn apostelen (met Flreurke, Drinkman en de op wonderbaarlijke wijze nooit veroordeelde Dionneke) vrede en toenadering preken, kun je onmogelijk stellen. Toch?

 64. 83

  2025: Ex-dictator Geert Wilders gaat met zijn laatste volgelingen in ballingschap op Rottermerplaat. De talibaan vestigt een nieuw bewind in Rodeschool. De laatste autochtone nederlanders emigreren naar de USA.

 65. 84

  @Peter #71

  Je hanteert nu weer een vorm van drogredenatie.

  De genoemde personen hebben beveiliging, dus kunnen ze niet in …. veilig over straat lopen.
  Dat is nou niet echt feitelijk te noemen.

  Als ik met een paraplu over straat loop betekent het niet dat het regent.

 66. 85

  @80: tot nu toe meer dan de gevestigde partijen die een politiek voeren die rampzalig is voor Europa.
  @82: dat proces tegen Wilders is een schande voor een land dat meent vrijheid van meningsuiting te hebben. Een religie is niets meer dan een ideologie en iedere ideologie mag je verbaal tot op de grond toe afbranden.
  Maar degenen die zich verheugen op dat proces zullen nog raar opkijken, want het zal de Islam zijn die in de beklaagdenbank zal komen te staan tijdens dat proces.

 67. 86

  Ik word zo moe van Wilders=Hitler.

  Laten we eens objectief iets vaststellen. Als we nu de wereld bekijken en zoeken naar landen die (in verschillende gradaties) in de buurt komen van Hitlers ideaal, dan hebben we:

  Saudie-Arabie
  Pakistan
  Noord-Korea
  Cuba
  Iran
  etc.

  Allemaal islamitische cq communistische landen. Geen vrijheid voor andersdenkenden of andersgeaarden. Dat zou te denken moeten geven voordat men Wilders in het verkeerde kamp plaatst…

 68. 87

  @ 85

  Nee hoor Stickmeister. Die lui hebben beveiliging omdat dat noodzaak is. Geef nou eens antwoord op die vraag: Of is de beveiliging overbodig, een vorm van ’stigmatisering van de islam’?

 69. 89

  @ 7 Carlos

  Dat ik vandaag uitermate fel ben, komt door die foto van jou, DE JOOD.
  Ik kots echt op zulke trukjes. Even DE JOOD-foto neerkwakken en men kan Wilders weer beschuldigen van genocide. Dat de Joden wereldwijd last van de islam ondervinden, komt niet door Wilders maar door de islam.
  Echt Carlos, je moet je diep schamen voor het te pas en te onpas die foto neerpleuren in je posts…

 70. 90

  @89: daar gaan we weer: joden werden verplicht een ster op te doen, Wilders wil dat moslims de hoofddoek in het openbaar afdoen. volledig onvergelijkbaar. Ik heb geen geduld meer met mensen zoals jij: je bent gewoon een idioot die er alleen op uit is Wilders te beschadigen met leugens.

 71. 91

  In Irak leven de christenen in doodsangst. Velen vluchten weg. In Afghanistan is er nog 1 jood.

  Kom er maar in Carlos: “Die joden uit Afghanistan trekken gewoon verder als sprinkhanen, naar de volgende oogst” (ik hoor het je denken)

 72. 94

  die er alleen op uit is Wilders te beschadigen met leugens.

  …dit in tegenstelling tot wildersaanhangers die de meest idiote nonsens spuien over wouter bos, femke halsema en andere politici die als ‘links’ worden gezien (zo’n beetje alles behalve de PVV).

 73. 96

  De hoofddoek is inderdaad de vlag van de islam. In de meeste islamitische landen word je zonder hoofddoek vermoord, gearresteerd, geslagen of bespuugd.

  Maar in Nederland weten wij het beter. De vrouwen die niet uit mogen, die niet hun eigen partner kunnen kiezen, die niet mogen sporten met jongens, zijn ineens wel vrij om wel of geen hoofddoek te dragen. Dan noemen wij de hoofddoek ineens het ‘ultieme feministische ideaal’.

  Lachwekkend

 74. 97

  @Peter/90

  Wat su zegt. Jij strooit hier ook Godwin’s rond like it’s nobody’s business. Dan moet je gewoon niet zeuren als anderen het ook doen.

 75. 98

  @95: er lopen inderdaad ook idioten rond onder Wilders aanhangers.

  Maar terug naar het onderwerp: wat vindt jij van de massa immigratie naar Europa van de afgelopen 25 jaar? Is dit in het belang van de gemiddelde Europese burger volgens jou?

 76. 99

  @87 “Ik word zo moe van Wilders=Hitler.”

  Ho-ho: er twee die naar de Godwin-award dingen in deze draad. En de andere is Carlos ;-)

 77. 100

  @Peter 88

  Weet je nu wel of niet wat drogredenatie betekent?
  Het gaat om de conclusie die jij trekt op basis van een constatering en aanname.

  Ik vermoed dat de beveiliging een overtrokken reactie is die hun ‘betrouwbaarheid’ en ‘zaak’ geen kwaad doet.
  Nergens heb ik demonstraties gezien om Wilders naar een andere wereld te helpen gezien. Ook op internet is het goed zoeken naar dergelijke oproepen etc..

  Maar goed, als het hebben van beveiliging voor jou een bewijs is van de oprukkende Islam. so be it

  ps: is het je opgevallen dat na de ‘beveiligingshype’ de meeste muziek-, soapsterren e.d. ook met flinke beveiliging rondlopen? Ook een bewijs van een oprukkende Islam? Of een bewijs van een hype?
  Maak mensen bang genoeg en op een gegeven moment loopt zelfs de beveiliger met beveiliging rond.

 78. 101

  @99 “Maar terug naar het onderwerp: wat vindt jij van de massa immigratie naar Europa van de afgelopen 25 jaar? Is dit in het belang van de gemiddelde Europese burger volgens jou?”

  Oh: nu hebben we het alleen maar over de afgelopen 25jaar… Erg knap om in 25jaar tot een derde generatie te komen waar wij nu soms problemen mee hebben.

  Waarom ik erover begin is dat je je misschien even af moet vragen hoe, door wie en waarom er voor die tijd immigranten naar Nederland kwamen van wie hier nu ook de kinderen en kleinkinderen wonen die hier ook meestal geboren zijn. Hint: we noemden ze voorheen ‘gastarbeiders’.

  Oh, en btw: je kunt net zo goed ophouden met het voorvoegsel ‘massa’ te gebruiken, want dat komt al door mn BS-filter heen.

 79. 102

  @ 100

  promoteus: Ik wijs op de inconsequentie. Het feit dat degenen die signaleren dat onze vrijheden onder druk staan worden weggezet als de nieuwe fascisten is heel eng. En volstrekt onbegrijpelijk. Juist Ayaan, Wilders, Elian, Rushdie en talloze anderen strijden tegen het nieuwe fascisme. Dat Wilders het wat onbeholpener doet dan een Rushdie of een Elian, neemt niet weg dat zij allen tegen de meest onderdrukkende ideologie van dit moment strijden.

  Zoals ik eerder schreef:

  Laten we eens objectief iets vaststellen. Als we nu de wereld bekijken en zoeken naar landen die (in verschillende gradaties) in de buurt komen van Hitlers ideaal, dan hebben we:

  Saudie-Arabie
  Pakistan
  Noord-Korea
  Cuba
  Iran
  etc.

  Allemaal islamitische cq communistische landen. Geen vrijheid voor andersdenkenden of andersgeaarden. Dat zou te denken moeten geven voordat men Wilders (En Elian, Rushdie en Ayaan)in het verkeerde kamp plaatst…

 80. 103

  KB: de kans is groot dat, wanneer u uw laatste adem uitblaast in een ziekenhuisbed, het laatste gezicht er één is van een empahtisch maghrebijnse verpleegster. Hopelijk heeft u tegen dan al lang door dat enkele criminelen niet opwegen tegen de gigantische hoeveelheid verse werkkrachten die de totaal vergrijsde EU rechthouden.

 81. 104

  @ 102

  Prometeus: onzin, er was laatst een onderzoek dat de meerderheid van de immigranten hier NIET behoort tot de jaren 60-70 groep. Ook dit jaar was er weer een nieuw rekord aan immigranten.
  Geen leugens aub.

 82. 105

  @ 104 Crachat

  Volslagen kul, lees deze quote maar eens:

  De reden dat er maar zo weinig moslima’s in Nederland in de zorg zitten, heeft ook alles met segregatie te maken. Ze mogen geen intieme handelingen bij vreemde mannen verrichten. Moslims klagen over discriminatie op de arbeidsmarkt, maar de zorg zal op korte termijn 750.000 extra werknemers nodig hebben.’

  De Egyptisch-Nederlandse schrijfster en tolk Nahed Selim over de sluimerende islaisering van Nederland:

  http://www.opzij.nl/opzij/show/id=33895/dossierid=25/dbid=55050/typeofpage=22531

 83. 107

  Ze schrijft ook:

  Sharia

  ‘Bepaalde regels uit de sharia worden in Nederland al toegepast. Zo erft een aantal moslimvrouwen de helft minder dan hun broer, precies zoals deze islamitische wetten voorschrijven. Nederlandse notarissen kunnen daar wettelijk gezien niets tegen doen als ouders dit in hun testament hebben laten vastleggen. Volgens een onderzoek van Nova is meer dan 50 procent van de Nederlandse moslims vóór het invoeren van de sharia, een bewijs van de sluipende islamisering in het Westen. De sharia volgt niet de universele rechten voor de mensheid op, maar schendt de rechten van de vrouw. Zo is de man voogd over de vrouw en zijn vrouwen dus handelingsonbekwaam.’

  Tja, maar het is allemaal de schuld van Wilders en Elian die betaald worden door joden.

 84. 108

  @105
  1. Eerst zien dan geloven. Nogmaals: waarom hebben we het dan meestal over allochtonen van de 2e en/of 3e generatie. Daarvoor lijkt 25jaar me de ondergrens.
  2. De oorsprong van de problemen die er zijn ligt wel in die periode alsmede in de ‘laissez faire’ van de jaren ’90. Als je je niet om mensen bekommert, dan moet je ook niet (zo hard) zeiken als ze iets worden wat je niet aanstaat.

 85. 109

  @ 107 Stickmeister

  Je laat duidelijk zien dat je geen idee hebt waar je over praat door juist Turkije als voorbeeld aan te halen. Als er nou 1 land is waar de hoofddoek aan een opmars bezig is, is het Turkije. En ja, ik ben in Turkije geweest.

 86. 110

  @102: ik wil het best over de afgelopen 50 jaar hebben als je dat liever hebt. BTW: een groot deel van oorspronkelijke immigranten neemt geen deel aan het arbeidsproces en is dus ook een probleem.

  We kunnen het ook over de schuldvraag hebben maar dat vind ik minder interessant. Of je de 2e of 3e generatie inmiddels als Nederlander kunt beschouwen is maar de vraag, ze noemen zichzelf Turk of Marokkaan en zien zichzelf niet als Nederlander.

  Doel van een kosten/baten analyse van immigratie zou moeten zijn om niet de fouten van het verleden te herhalen en te komen tot een immigratie beleid waar de gemiddelde burger beter van wordt en niet slechter. Immigratie is geen ontwikkelingshulp. In Europa kennen we de verzorgingsstaat, iets waar links volgens mij zuinig op is, maar die kun je niet behouden als we met hetzelfde immigratiebeleid doorgaan als tot nu toe.

  jouw bullshit filter is niets meer dan je eigen vooroordelen.

 87. 111

  @Crachat

  #104

  Dat is wel zeker zo. Zelfs een advies van CBS om vergrijzing tegen te gaan de komende jaren.
  NL moet meer arbeidsmigranten aantrekken.

  Natuurlijk niet echt een prettige boodschap voor politici om in dit klimaat te verkondigen.
  Maar als ze het beste met NL voor hebben doen ze dat wel (nog niemand gehoord overigens).
  Zegt genoeg over de politiek btw…

 88. 112

  @ 109 Prometeus

  Mensen die in de jaren 80 of 90 iets zeide over de islam of islamieten werd met de grond gelijk gemaakt, of vertel ik je nu wat nieuws?

  En dat van Zweden tot Nederland, van Londen tot Barcelona moslimjongeren de boel verzieken, ligt voor 99% bij henzelf. In Nederland hebben ze alle kansen. Onderwijs, uitkeringen, speciale cursussen etc. Vergeleken met landen als Egypte of Sudan kan iedereen in dit land het maken. Iedereen.

 89. 113

  Voor Peter…

  als we hier de sharia-wetgeving hadden ingevoerd voor het bankwezen zaten we nu niet in die dikke vetteschuldpoepcrisis :)

  zoals je weet is rente rekenen haram

  Zo dat was weer even luchtig.

 90. 114

  @ 112 Stickmeister

  Zeker dit niet gelezen:

  http://www.cpb.nl/nl/news/2003_24.html

  Quote:

  Arbeidsmigratie op grote schaal is geen effectief middel om de financiële gevolgen van de vergrijzing te verlichten. Ook voor de arbeidsmarkt vallen geen positieve effecten te verwachten van arbeidsmigratie op grote schaal. Wel kan beperkte arbeidsmigratie gunstig zijn voor de arbeidsmarkt. Dit is vooral het geval indien immigranten hoger zijn opgeleid, goede vooruitzichten hebben op werk en in moeilijk vervulbare vacatures terecht komen

 91. 115

  @Crachat: immigratie is geen oplossing voor vergrijzing, omdat die immigranten ook vergrijzen en je weer meer nieuwe immigranten nodig hebt voor deze vergrijzingsgolf enzovoorts. Onderzoekers van het CPB hebben dit berekend. Vergrijzing is een tijdelijk probleem. Daarna zou Europa kunnen aansturen op een stabiele bevolking. Helaas groeit de rest van de planeet nog explosief.

 92. 116

  @ 114 Stickmeister

  Het zogenaamde Hawallah-systeem, dat dan weer wel islamitisch, is veel gevaarlijker. Vraag dat maar aan Mohammed Atta…

 93. 117

  Alles wordt uit de kast getrokken om islam en massa-immigratie te verdedigen. De schuldcrisis, de vergrijzing….de joden (uiteraard).

 94. 118

  @109&111 Het gaat me er niet om dat jullie niet ergens een punt hebt, maar dat jullie het illustreren door selectief te knippen en plakken uit columns en zelfs uit de geschiedenis.

  Let me put it this way, Peter: ik zie veel meer in de column van Selim dan de Dreigende Ondergang en KB: je wilt leren van de geschiedenis maar het niet over de schuldvraag hebben. Lekker eenzijdig allemaal. Nogmaals: zo’n houding gaat NIETS oplossen.

  Van mij mag er best een iets grotere rem op de immigratie op basis van kwaliteit van de immigranten, maar wij hebben helaas ook niet de luxe om de grenzen helemaal dicht te gooien vanwege onze nabijheid tot probleemgebieden. Met een bootje naar Canada vluchten gaat wat lastig. En de vraag naar arbeid voor werk wat niemand wil doen, blijft onveranderd groot.

  Tijd om af te ronden: ik moet nog wat dingen doen vandaag. Ik wens jullie veel succes met je woede. Reageer het niet te hard op een ander af, ajb.

 95. 119

  @Peter #110

  Lol, stop toch met ongefundeerde aannames Peter.
  Wanneer ben je in Turkije geweest? 50 jaar geleden?
  Uit je woorden blijkt dat het in ieder geval niet recentelijk is.
  Vooral in grote (moderne) steden kom je steeds minder vrouwen met hoofddoek tegen.

  Alsof het overigens wat uitmaakt.

  ps:
  Turkije / Langzaam verdwijnt de hoofddoek
  Maar onder de AK-partij is het percentage dragers van de turban, het type hoofddoek dat als vlag van het fundamentalisme wordt gezien, juist afgenomen, van 13 naar 11 procent.

  Ook van de ’gewone’ hoofddoeken op het platteland, die door de seculieren niet als groot gevaar worden beschouwd maar als een ’doek van de traditie’, zijn er steeds minder. Dat percentage is afgenomen van 73 naar 63 procent.

  http://www.trouw.nl/achtergrond/deverdieping/article1396073.ece

 96. 120

  @119: de vraag naar arbeid die niemand wil doen is een terechte issue die je opwerpt (al blijft het krankzinnig dat we met werkeloosheid mensen uit polen moeten halen). Mijn oplossing zou zijn om hier tijdelijk mensen voor naar Nederland te halen, voor een periode tot zeg 6 maanden, en daarna met hun verdiende geld weer naaar huis te sturen. Iets wat we met de oorspronkelijke gastarbeiders hadden moeten doen. Er zijn mensen die dit inhumaan vinden. Maar dit lijkt me een win-win oplossing voor beide partijen: de gastarbeider wordt hier ook beter van want hij verdient in korte tijd een hoop geld waar hij thuis een beter bestaan mee kan opbouwen.

 97. 121

  Nee, Peter, alles wordt er aan gedaan om een leefbare samenleving te verkrijgen, middels respect voor elkaar.
  Misschien zou jij eens moeten nzien dat alles wat jij gilt, schreeuwt en brult maar naar één oplossing leidt. Dat daar onvermijdelijk paralellen met WO II uit voortkomen, is niet enkel onontkenbaar, maar dus ook volledig op jouw conto en dat van oorlosstoker Wilders te schrijven.

  Want veel oplossingsgericht heb ik je in je triljoen reacties nog niet weten doen.

 98. 122

  @Peter #115

  Dit heb jij dan zeker weer niet gelezen (als we toch bezig zijn met linkjes:
  VN:maak het migranten makkelijker
  Volgens de UNDP zijn arbeidsmigranten onmisbaar voor de economie.
  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/10/5/vnmaakhetmigrantenmakkelijker.html

  Zonder arbeidsmigrant dramatisch tekort aan werknemers in Europa
  http://www.trouw.nl/nieuws/economie/article1464407.ece
  In Nederland valt het zo bezien nog wel mee met een verwacht tekort van 274.000 arbeidskrachten.

  Arbeidsmigratie als een oplossing voor de vergrijzing

  http://www.rvu.nl/archief/per-saldo/archief2/gastarbeiders/vergrijzing.html

  ps: in jouw stukje heeft men het over massale arbeidsmigratie wat niet effectief is. Ze concluderen dat beperkte arbeidsmigratie WEL effectief is. Even de nuance..

  psps: een vluchteling mag wat kosten, een arbeidsmigrant brengt wat op

 99. 123

  @ 120

  Stickmeister:

  Hier een quote van Fred Leemhuis, Arabische taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen

  Turkije is sinds Ataturk een seculiere staat. ‘Hoofddoeken zijn er veel en veel minder gewoon dan ze in Marokko ooit zijn geweest. Je ziet ze wel meer dan twintig jaar geleden.

  Jij komt alleen in de grote steden kennelijk, waar trouwens de hoofddoek ook aan een opmars bezig is, gestimuleerd door het bewind. Is je de angst in Turkije onder de seculieren ontgaan dat er sluimerderhand weer sprake is van toenemende islamisering, inclusief hooddoek?

 100. 126

  @Stickmeister: ik weet niet van welke datum dat dat RVU verhaal is, maar het geeft precies aan waarom het CPB tot de conclusie is gekomen dat immigratie tegen vergrijzing niet werkt;

  Quote:
  ”En als Nederland de verhouding tussen actieven en niet-actieven op het peil van 1995 wil houden, zou het immigratiecijfer zelfs met vijftien vermenigvuldigd moeten worden.”

  dat gaat niet werken. Vergrijzing is een tijdelijke hobbel waar we over heen moeten.

  Een quote over hoe de immigratie van gastarbeiders met gezinshereniging uit de hand is gelopen:
  ”n 1973 waren er 55 duizend Turken en Marokkanen in Nederland, inmiddels is deze groep uitgebreid tot een half miljoen.”

 101. 128

  trouwens, misschien dat de werkeloosheid door de economische crisis het toekomstige tekort aan arbeidskrachten volgens dat trouw artikel uit 2007 gaat compenseren. spanje heeft volgend jaar een werkeloosheid van rond de 25%, in andere landen groeit het ook snel, waarom nog migranten uit de rest van de wereld halen met dit soort werkeloosheid percentages?

 102. 129

  @ 122

  Crachat: je zegt: Nee, Peter, alles wordt er aan gedaan om een leefbare samenleving te verkrijgen, middels respect voor elkaar.

  Weer dat woord respect. Als er in de islamitische wereld een beetje respect was voor vrouwen, joden, homo’s, kunstenaars, christen, kopten, atheisten, afvalligen, dieren etc. had heel Wilders niet bestaan. Als er in Nederland geen sprake was van de wantoestanden in vele buurten, van de moord op Van Gogh, van intimidatie van kunstenaars, had je mij nooit gehoord.
  Hou toch op met je respect…

 103. 130

  @105: Afin, immigranten, daar ging het geloof ik over. Ik vind het opvallend dat jij dat nogal koppelt aan moslims. Als we namelijk naar de cijfers kijken, blijkt dat 2/3e van de immigranten van vorig jaar in Westerse landen geboren te zijn. De migratie uit niet-Westerse landen toonde een daling van 29% tov. 2000, terwijl het aantal Westerse migranten met zo’n 34% groeide in ’08 tov. ’00.

  Uit de Maghreb-landen en Turkije samen kwam nog geen 5% van al die migranten (alleen uit Duitsland kwamen er al anderhalf keer zoveel). Sterker nog, bijna 19% van de immigranten van dit jaar bleek geboren te zijn in… Nederland. Verder zal het je blij maken dat de emigratie van mensen met een niet-Westers geboorteland ruim 1/3e van de immigratie bedroeg. Voor de Maghreb-landen en Turkije gold zelfs dat er meer dan half zoveel uit die geboortelanden vertrokken als er binnen kwamen (voor Marokko zelfs bijna evenveel, dus een migratiesaldo van bijna 0 aan geboren Marokkanen).

 104. 131

  @ Stickmeister

  Als jou de hele discussie is ontgaan over Turkije versus hoofddoek en de angst onder de seculieren en intelletuelen van Turkije, heeft het geen zin met jou te discussieren. Erdogan zei eens: “de minaretten zijn onze bajonetten, de koepels helmen, de moskeeën onze kazernes en de gelovigen soldaten”

  Slaap lekker verder…

 105. 134

  @132: Dan ziet het er slecht uit voor Erdogan, want zijn kazernes zijn ontzettend leeg, voor zover ik dat heb kunnen waarnemen (in een provinciestadje en omliggende dorpen juist buiten de toeristische trekpleisters, amper een dozijn bejaarden op het middaggebed, op een bevolking van 23.000).

 106. 135

  @Peter $124

  Maar onder de AK-partij is het percentage dragers van de turban, het type hoofddoek dat als vlag van het fundamentalisme wordt gezien, juist afgenomen, van 13 naar 11 procent.

  Dat valt dus wel mee.

 107. 136

  @118: De Joden heb JIJ er met de haren bijgesleept met je *neuzelneuzel* ..vrouwen.. *neuzelneuzel* ..homo’s.. *neuzelneuzel* ..joden.. *neuzelneuzel* ..schande!11!

 108. 137

  @133: Zoals ik weet? Nee dat weet ik niet (volgens mij zitten we in 2008 op hetzelfde aantal als in 2005). Wat ik wel weet is dat er in 2008 ruim 2100 Marokkanen Nederland inkwamen en er ruim 2000 uitgingen. Dat is inclusief im- en exportbruiden.

  Overigens valt er voor de komende jaren, gezien de nieuw ingevoerde hogere eisen, weer een daling te verwachten.

 109. 139

  @su

  Misschien had Peter niet begrepen dat Carlos met het plaatje van de Ewige Jude niet bedoelde dat ‘het’ allemaal de schuld van de Joden is….

 110. 143

  …als trotse eigenaar van een importbuid (wat een respectvolle benaming voor een echtgenote die buiten de Europese Unie is geboren) wil ik even mijn gal spuwen over de gevolgen van het huidige immigratiebeleid voor ons persoonlijk.

  Mijn vrouw komt uit een orthodox land, is niet gelovig noch op ander vlak fundamentalistisch. Mijn vrouw heeft altijd gewerkt voor haar bestaan en is van plan dat te blijven doen. Mijn vrouw komt niet uit Marokko of uit Turkije. Mijn vrouw is op geen enkele wijze een bedreiging voor de samenleving, of heeft op enige manier aanleding gegeven dit te vermoeden.

  Wél moeten wij 350 euro betalen voor een examen inburgering buitenland dat door de slechte kwaliteit grotendeels onverstaanbaar is en vragen beantwoorden als: Is Nederland groter dan Marokko? Mogen in Nederland vrouwen geslagen worden?

  Wél mogen wij elkaar drie maanden zien in Nederland en moet ze daarna weer drie maanden wegwezen.

  Nu mogen we nog 830 euro betalen om in ieder geval het komende jaar samen te mogen zijn. Maar laten we vooral vol blijven houden dat het gezin de hoeksteen van de samenleving is.

  We zijn vandaag twee jaar getrouwd – bruto, that is…

 111. 144

  *Gah* Een stel bankiers maakt miljarden en nog eens miljarden kwijt en wie het hardst zeurt over… hoofddoekjes, die krijgt van ons de meeste stemmen, straks.

 112. 145

  Ik hoor steeds meer moslims praten over emigreren naar familie in de Uk .

  Wat bankiers ,euro en bos betreft ! ik begrijp niet waarom balkenende dat verdrag van lissabon bekrachtigd terwijl 70 procent van de bevolking daarop tegen is . Dankzij de Euro en brussel / cda/vvd is de abn met verlies verkocht-terug gekocht en moet nu ook weer met verlies verkocht worden

 113. 147

  Bankje verkopen ,bankje kopen ,bankje weer opnieuw verkopen en de burgers morgen weer betalen voor de neo liberale brusselse zakkenvullers~euro

 114. 150

  @Johannes: wat mij betreft wordt het nog strenger: je vrouw wordt behandeld als iedere andere migrant en krijgt pas een verblijfsvergunning op het moment dat ze een baan heeft. De mensen die menen de kosten van een buitenlandse huwelijkspartner te mogen afwentelen op andere belastinggbetalers van onze verzorgingsstaat snap ik niet.

 115. 152

  @151: En je mag pas naar werk solliciteren als je een verblijfsvergunning hebt. Ja zo weet ik nog wel een paar Kafkaëske oplossingen.

 116. 160

  Ik weet een boeiender plaatje dan Carlos:

  Naast de (lichte) afkeer van (typische) Joden die linksen met Afrikanen en Midden-Oosten-mensen gemeen hebben, hebben ze ook een (lichte) afkeer c.q. nalatigheid gemeen ten overstaan van de gehandicapte medemens. Of eigenlijk *hadden*, na WOII werden deze ideeen taboe in Europa – daarvoor was bijv. eugenetica helemaal hot.

  Ik vind het vreemd dat niemand dit soort ideeen erbij betrekt aangezien de houding van een gemeenschap t.o.v. gehandicapten (waaronder ik ook veel ouderen , zwakkeren schaar) een afmeting is van het niveau van beschaving van die gemeenschap.

  (Dat je als gehandicapte, ook alleen lichamelijk, de *** bent in het Midden-Oosten en Afrika, en vaak ook de *** bent als lid van een familie die een dergelijke cultuur binnen NL aanhangt, ga ik nu niet bewijzen, zijn genoeg documenten over te vinden.)

  In dat licht is het dus mss nuttig na te denken over een aantal zaken.

  Ten eerste, gaat het geld voor allochtonen ten koste van de AWBZ (zie recente dramatische bezuinigingen AWBZ). Theoretisch zou het geld voor allochtonen wel ten koste van allerlei dingen kunnen gaan maar aangezien het geld in beide gevallen toekomt aan “achtergebleven” mensen is dit idee nu ook weer niet zo vreemd. Mss denken veel mensen dit wel. En stemmen ze daarom PVV.

  Ten tweede, wat is de houding van de PVV jegens gehandicapten.
  Dit maakt veel uit want hieruit kun je afleiden of het ze stiekem toch om de genetica gaat of om de cultuur van mensen (m.b.t. prioriteiten stellen). Een rechtsreekse vergelijking v/d PVV met het Derde Rijk (Carlos) is tot dan totaal ongegrond.

  Ten derde is de vraag of de alhier “geimporteerde” niet-Europese, niet-Oost-Aziatische allochtonen en hun nageslacht ooit wel voor de autochtone/blanke bejaarden (grijze golf) gaan zorgen aangezien het feminieme (i.e. verzorgende) aspect nu niet bepaald oververtegenwoordigd is in hun cultuur. Vergrijzing is echter wel een belangrijke reden dat wij hen hebben toegelaten (tenminste dat zegt men). Vergrijzing betekent nood aan massa’s extra zorgkrachten. Dus vele allochtonen moeten idealiter wel hun eigen cultuur zo nodig inruilen voor een feminiemere willen ze nuttig zijn.

 117. 161

  @sniper op een na laatste paragraaf: “Veel zorg voor de onzen” lijkt me de leus van de PVV. Dat is niet anders dan in het 3e Rijk. En er zijn verschillen.

  @sniper laatste paragraaf, daar staat dit dan weer tegenover: in “onze” blanke verpleeg- en verzorgingshuizen zijn allochtone patienten ondervertegenwoordigd. Eigencultuur, familiebanden e.d. :p

 118. 163

  Ik schrok net van mezelf, ik wilde de pvv bijna credits gaan geven!
  Ik las namelijk “wat kost de massai-migratie” koppelde dat aan partij voor vrijheid, dacht meteen aan dat volk dat over savanne migreert en steeds minder ruimte heeft om hun leven in vrijheid te kunnen leven… toen kwam er een blokkade in mijn hoofd, wilders kwam langs, ik las de naam nog een keer, en nu heb ik hoofdpijn.

 119. 164

  @151: over welke kosten heb je het dan precies?
  Wij betalen alles zelf, dank u wel.

  Eigenaar ben je van een importauto. Als je vrouw als zodanig geclassificeerd wordt, mag ik me dan niet aan sarcasme schuldig maken?

 120. 166

  Wat Johannes (of liever zijn vrouw) overkomt (en feitelijk alle ‘welwillende, potentieel producerende niet-westerse immigranten) is eigenlijk wat trendy heet: collective punishment.
  Als we niet snel een immigratiebelied a la Australie / Canada optuigen zijn we:
  -Dief van eigen portemonnee
  -Teveel op groep aan het profilen en niet het individu centraal aan het stellen
  -makkelijk doelwit van dit soort algemene aanvallen, want er zitten wat puntjes in
  onze toekomst aan het moeilijk maken

  Want hoeveel van dit soort vernedering moet Johannes (en zo ken ik er nog een paar) als Volbloed Hollander over zich heen krijgen voordat hij met nieuwe (en waarschijnlijk redelijk geschoolde) vrouw richting canada of australie vertrekt.

  Of in Godwin stijl:
  Hitler had Duitsland ook een paar jaar later het grootste rijk kunnen laten worden door wat investering in kernfysisch onderzoek niet? Als hij niet per se al die intellectuele zigeuners er uit had gejaagd, hadden ze wellicht die patentjes braaf in het 3e rijk gedeponeerd.
  Hoeveel heeft dat Duitsland ‘gekost’

  PS
  Zal mij niet verbazen als een volgende grote wetenschappelijke doorbraak ‘toevallig’ door een iranier of indier wordt gedaan.
  En ik zal hard lachen als die na ellendige procedure uit Nederland gezet is en elders te gelde wordt gemaakt.

 121. 169

  @165: betaal je alle voorzieningen van onze verzorgingsstaat van uitkeringen, subsidies, tot ziekenhuis rekeningen allemaal zelf voor haar?

  @167: dus jij vertrekt naar Australie omdat we hier een immigratie beleid a la Australie aan het optuigen zijn?

 122. 170

  CPB heeft het berekend en kwam tot de conclusie bijna 100k per niet westerse immigrant, dat kost het de staat financieel, na de som opbrengst minus kosten. En daar zijn nog lang niet alle kosten in meegenomen, alleen sociale uitkeringen en belastingopbrengsten dus.
  100k per niet westerse immigrant..en als je meeneemt dat dat cijfers uit 2003 waren weet je wel dat het nu wel iets hoger is.
  ” De nettokosten van een gemiddelde pasgeborene met niet-westerse kenmerken bedragen 95.000 euro. Voor immigranten die ouder zijn dan 25 verslechteren de resultaten geleidelijk en voor immigranten die op 50-jarige leeftijd binnenkomen komen de nettokosten zelfs uit op 110.000 euro. http://www.nidi.knaw.nl/web/html/public/demos/dm03101.html (onderaan linkjes naar de uitgebreide rapporten.. daarin oa deze grafiek

  Verder heeft Elsevier een optelsom gemaakt (waar, doordat bovenstaand rapport het niet uitrekende ook weer niet alle kosten zijn meegenomen)

  Immigratie kostte tweehonderd miljard euro

  Elsevier onderzocht de kosten van de immigratie van niet-westerse allochtonen. Conclusie: Dit jaar alleen al 12,7 miljard, meer dan 200 miljard over de afgelopen 40 jaar. Syp Wynia licht de berekening in video toe http://www.elsevier.nl/web/10242202/Nieuws/Politiek/Immigratie-kostte-tweehonderd-miljard-euro.htm

 123. 172

  @seven; ik snap je plaatje niet. Als zelfs den Nederlander een halve ton kost, hoe kan het dan dat dit land niet al decennialang met een schuld van vele malen het BNP torst ? Er moet toch ergens een plusje wezen ?

 124. 174

  Ik ben zeer onder de indruk van Elsevier en de berekeningen zullen zeker wel kloppen en er zal ook geen enkel vooroordeel aan te pas zijn gekomen. Een videootje van drie minuten et voila we hebben weer een conclusie die dan natuurlijk weer gretig door de rascisten wordt aangehaald tot de dag van vandaag.
  ‘Elsevier heeft uitgerekend,’ zei Fritsma gisteravond nog nog op de tv.

  Het plaatje uit #171 komt uit dit bekende rapport (het link-verhaal van Seven klopt niet): http://www.cpb.nl/nl/pub/cpbreeksen/bijzonder/47/bijz47.pdf en dit is het cpb-rapport dat ook door Elsevier wordt aangehaald om verder mee te rekenen.

  Het is echter niet de eerste keer dat je met die tabel komt aanzetten Seven en daar heb ik al flink kritiek op geleverd ook omdat de cijfers verouderd zijn:
  https://sargasso.nl/archief/2009/07/22/hassan-bahara-helpt-de-pvv-een-handje/#comment-370682

  Je reageert niet op de kritiek, maar komt gewoon de volgende keer weer met het plaatje aanzetten. Het is jouw taktiek die je al vaker hebt toegepast.

  Als je over 2008 dezelfde berekening zou maken dan kom je veel gunstiger uit doordat de werkloosheid is gehalveerd en een veel grotere arbeidparticipatie is van de allochtone vrouwen.
  Je kan op die manier ieder kwartaal wel een berekening maken hoeveel een allochtoon kost. De invloed van de conjunctuur is heel belangrijk.
  Vorig jaar veel gunstiger en volgend is het weer een stuk slechter. Allochtonen zijn gemiddeld lager opgeleid en hebben meer dan autochtonen tijdelijke contracten. Zij zullen het eerste hun baan verliezen. Heel gunstig dus voor de autochtonen.

 125. 175

  @VanDijke: Wie zit er nu te wachten op dit soort achterhoedegevechten wat jij hier nu meent te moeten voeren? De kosten van Immigratie is een langjarig gegeven. Het is onzin wat jij beweert dat ‘de cijfers van 2008’ (hopelijk) een ander beeld geven. Wishfull thinking en je eigen verwachtingspatroon; totaal niet cijfermatig onderbouwt. Het draait niet om één jaar zoals al gezegd maar om meerjarenberekeningen. Jij wil gewoon niet aan de conclusies die Elsevier getrokken heeft. Dat is je goed recht. Maar om vervolgens met allemaal ‘semitechnische’ zaken (lees: de eigen overtuiging) aan te komen; daarmee overtuig je echt niemand. Probeer eens inhoudelijk het debat aan te gaan in plaats van fanatiek zoals zovele links-denkenden het debat te bestrijden.

 126. 177

  Conclusie, vanDyke: Dit soort verwijzingen naar eigen parochie voegt niets toe aan het debat. Ik had je link al gelezen was al tot de bovenstaande conclusie gekomen. Mijn bezwaar tegen stellingname’s zoals die van jou is dat je alleen maar je hakken in het zand zet. En met jou vele links denkenden. Gevolg van de weigering om het debat inhoudelijk te voeren: De arbeiders wenden zich walgend massaal af van de linkse partijen en scharen zich achter Wilders. Moraal van het verhaal: juist het gene wat je denkt te bestrijden help je hierdoor.

 127. 179

  Is dit de weg-met-ons website? De ene smerige verdachtmaking na de andere om maar niet toe te hoeven geven dat Wilders toch wel gelijk heeft.

 128. 180

  @161: Interessante Godwin die je daar opduikelt. Alleen erg jammer dat je zelf niet de treffende gelijkenis ziet met de vraag van Wilders (Wat kost de immigrant?) en eens goed bij jezelf te rade gaat.

 129. 181

  Toen Fortuyn met het schuim op de mond (en terecht) de schandalige toestanden in de Nederladse verpleeghuizen aan de kaak stelde, werd het stil. Links had het altijd over de zwakkeren uit de Derde Wereld die hierheen MOESTEN komen. Helaas werd Fortuyn afgeknald door zo’n frisse linkse fascist. Direct daarna riepen alle linkse partijen bij iedere verkiezing dat ze werk zouden maken van de verpleeghuizen. Maar de toestand is nog even belabberd. Wouter met: “Dit land kan zoveel beter”
  Het is een schande dat mensen wegkwijnen, kapotgaan, want het geld is nodig voor importbruiden, voor cursussen om de ‘kansenjongeren’ bezig te houden. Dat al dat geld vooral weer in Linkse geitenwollensokken-zakken verdwijnt, is logisch, vraag dat maar aan meneer Koenders en zijn vriendjes van het organisatie-bureau. Een land dat zijn eigen behoeftige ouderen kapot laat gaan ten faveure van een bijna onbegrensde import van kanslozen die ook nog eens in hun nieuwe land de boel nogal eens verzieken, verdient een enorme omwentelling. En die gaat er komen. De tijden zijn veranderd.

 130. 182

  Mooi stuk over waar Links zich wel enorm druk om maakte, het Generaal Pardon, en wat dat kost. En ook nog wat sneren naar degenen die roepen dat we nog meer immigratie nodig hebben:

  http://www.hetvrijevolk.com/index.php?pagina=9357

  En voordat er weer een wijsnes roept dat Fortuyn ook voor het Generaal Pardon was. Hij zei erbij: “Alleen als direct daarna de grenzen dicht gaan…”

  De generaalpardonners hebben inmiddels allemaal en huis en uitkering. Terwijl talloze Nederlanders op een huurhuisje moeten wachten, vooral de onderklasse waar links ooit voor opkwam. Die mensenzijn klaar met jullie…

 131. 183

  @182: Zeik niet, de toestanden in verzorgingstehuizen wordt al sinds jaar en dag aangekaart door de SP. Onder verplegers zit ook een groot deel van hun achterban.

 132. 185

  @Peter
  Voor de laatste keer, de ‘massa-immigratie’ is niet de schuld van links… Jesus f-in Christ… (Het laatste (en eerste) linkse kabinet in Nederland in de jaren 70 was nou juist tegen arbeidsmigratie.) Bedank in Godesnaam gewoon het CDA, de PvdA en de VVD even…. Niet errrug links al met al…

 133. 188

  @ 188 su

  Weet je su, ik waardeer de SP nog een beetje. Hoewel ik nooit zal vergeten hoe onze Jan, Mao door dik en dun steunde, de grootste massamoordenaar uit de geschiedenis. Eigenlijk zouden ze Jan moeten oppakken daarvoor, al was het maar symbolisch. Het wereldbeeld van de SP is ook niet het mijne. Maar 10x liever de SP die tenminste nog iets van de linkse idealen hooghoudt dan de zakkenvullers van de PvdA of het elitaire GroenLinks.

 134. 189

  Wat kost dat kolonialisme wel niet? Of in andere woorden: wat heeft dat ons opgeleverd.

  Context heren, context. Historisch besef. Lateraal denken.

  Seven en Peter. Ga eens naar school. Of ga een vak leren.

 135. 190

  @190

  Parallax, je zwetst uit je nek. Het kolonialisme ligt in het verleden. Ondertussen zit half Suriname hier, dus wat zeur je.
  Kolonialisme is nu gelukkig voorbij maar heeft altijd bestaan. Ook Indonesie maakt zich schuldig aan kolonialisme. De Romeinen deden het, de christenen, de communisten, de islam, iedereen. Die tijden liggen lang achter ons. De enorme toestroom van islamieten in de laatste 30 jaar heeft geen enkele link met welk kolonialisme van ons dan ook…

 136. 191

  Ik ben bang dat je het nooit zult begrijpen.

  De wereld bestaat niet uit het ‘nu’. De huidige samenleving, economie en (geo)politieke werkelijkheid is het resultaat van vele eeuwen aan ontwikkelingen.

  OF je kunt dat niet begrijpen, of je WILT het niet begrijpen.

  Welke van de 2 is het?

 137. 193

  ‘Ook de pasgeborenen van Nederlandse ingezetenen leveren, gemeten over hun gehele leven, gemiddeld een negatieve bijdrage, te weten 18.000 euro. Met andere woorden, gemiddeld loopt de bijdrage van de Nederlandse burger achter bij het gebruik dat hij of zij maakt van de huidige Nederlandse collectieve regelingen. De welvaartsstaat levert voor de burger een nettoprofijt op van 18.000 euro. ‘

  Het is dus het beste dat er maar helemaal geen kinderen meer worden geboren.

  Bron cpb

 138. 195

  Op een gegeven moment ligt de geschiedenis achter ons parallax en su. Landen als China die ook onder talloze vreemde heersers hebben moeten dienen, maken er wat van. Die stomen op in de vaart der volkeren. Ons eigen land heeft gezucht onder de Romeinen, de Spanjaarden en de Duitsers. Op een gegeven moment stap je daar overheen en maak je er als land wat van. Zo werkt het in de wereld en in je eigen leven. En als jullie je zo druk maken om slavernij: het bestaat nog steeds, vooral in de islamitische wereld.
  Nogmaals: De enorme toestroom van islamieten in de laatste 30 jaar heeft geen enkele link met welk kolonialisme van ons dan ook…

 139. 196

  @ 192

  Parallax, jij zegt: De wereld bestaat niet uit het ‘nu’. De huidige samenleving, economie en (geo)politieke werkelijkheid is het resultaat van vele eeuwen aan ontwikkelingen.

  Dat gaat vooral op voor de islamitische wereld die al 1400 jaar zucht onder een duistere ideologie die vrijwel geen enkele ontwikkeling heeft doorgemaakt. Nu loopt die ideologie ook door onze straten en houdt links zich graag afzijdig…

 140. 198

  Misschien wel 90% van de Nederlandse bevolking stamt af van lijfeigenen, zeer arme boeren, turfstekers en fabrieksarbeiders. Die voorouders hadden vrijwel geen enkel recht en stierven vaak de hongerdood. Wie de geschiedenis goed kent, weet wat voor hel het is geweest. Die mensen en hun nakomelingen nu de grond intrappen door te roepen dat ze overal hebben huisgehouden, is volstrekte larie. Wij gaan tegenwoordig gezellig op vakantie naar Spanje ipv te roepen dat zij ons hebben geknecht, ooit.
  Indonesie is het beste voorbeeld. Als je in Indonesie rondloopt en vraagt hoe diep het konolialisme nog zit, lachen ze je uit. ‘Dat was toen’, zeggen ze. Ondertussen bezet Indonesie de landen Timor en Papua-Nieuw-Guinea.
  De enorme toestroom van islamieten in de laatste 30 jaar in ons land afdoen als resultaat van kolonialisme is een lchwekkende vorm van geschiedsvervalsing, bijna net zo erg als die poging vorig jaar dat Nederland van de Duitse bezetter werd bevrijd door Marokkanen.

 141. 199

  De huidige samenleving, economie en (geo)politieke werkelijkheid is het resultaat van vele eeuwen aan ontwikkelingen.

  Zoals volksverhuizingen bijvoorbeeld..

 142. 200

  Gast, wie heeft het over ‘gevoelens die diep zitten’?

  Wie stelt dat een golf Marokkanen het gevolg zijn van ons kolonialisme?

  Ik stel: je moet dingen zien in een groter geheel, buiten de kaders van Nederland en de afgelopen 50 jaar.

  Als ik iets stel over een ‘groter geheel’ bedoel ik dus juist NIET willekeurig wat zelfbevestigende riedel invullen.

 143. 201

  Nekschot had er zo’n mooie tekening van.
  Dus als ik het goed begrijp: ik lig al mijn hele leven krom voor de belastingen waarmee men de corrupte Antillen betaalt, hele volksstammen hier in den lande onderhoudt die niet aan de bak komen. Aan het eind van mijn leven mag ik dus zeggen dat ik een slaaf ben geweest? Als ik wegrot op een vierpersoonskamer in een verpleegtehuis?

 144. 202

  @196: China maakt zich anders schuldig aan heel dubieuze praktijken, waaronder dingen die jij moslims ook graag verwijt (kolonialisme, genocide, vervolging van andersgelovigen, onderdrukken van de vrijheid van meningsuiting, slavernij, etc). Deels heeft dat te maken met de rol die koloniale machten in China gespeeld hebben en andere historische gebeurtenissen, die dus blijkbaar nog steeds hun rol in het heden spelen.

  Verder wil ik erop wijzen dat Nederland na het verwijderen van de Spanjaarden er nog ongeveer twee eeuwen over heeft gedaan om zelfs maar (op papier) volledige godsdienstvrijheid te kennen (en daar was dan nog een nieuwe buitenlandse “bezetting” -in dit geval mag de bezetting eerder als een zegen gezien worden- voor nodig), terwijl het kolonialisme voor veel Afrikaanse en Aziatische landen nog maar ruim een halve eeuw achter ons ligt.

 145. 203

  @ 201

  parallax, juist ik zie het groter geheel. Als er 1 stroming is die al 1400 jaar huishoudt zonder enige progressie, is het de islam. Vele dieptreurige toestanden in onze huidige wereld komen rechtstreeks voort uit die ideologie. Dat links de islam in Nederland niet in het grotere geheel plaatst, is een verkeerde keuze.

 146. 204

  Nee, jij ziet NIET het groter geheel.

  Jij ziet geen economie.
  Jij ziet geen geografie.
  Jij ziet geen historie.
  Jij ziet geen politiek.

  Jij ziet slechts de Islam als ideologie die op zichzelf staat, en een entiteit is die alles beinvloedt. En door te blijven hameren op het fascistoide karakter hoef je de discussie niet aan te gaan, en kun je relevante kaders negeren.

  Jij ziet geen mensen.

 147. 205

  @ 203

  Bismarck: Je maakt juist mijn punt door op China te wijzen. Kolonialisme is door iedereen toegepast. Geknechten worden heersers en knechten op hun beurt. Dat is nu eenmaal deaard van de mens. Ik wil af van het beeld dat de blanke de enige rotzak is geweest.

  Je zegt:terwijl het kolonialisme voor veel Afrikaanse en Aziatische landen nog maar ruim een halve eeuw achter ons ligt.

  Niemand ontkent dat, al zijn er twee opmerkingen over te maken. De Aziatische landen waren al voor onze komst hoog ontwikkeld en gingen gewoon verder toen wij de pleiterik maakten. De Afrikaanse landen, vooral in het Midden en Zuiden, waren voor onze komst laag ontwikkeld en zijn dat gebleven toen wij vertrokken.
  Maar er is meer. De hele technische vooruitgang is vrijwel zonder uitzondering afkomstig uit onze contreien, zoals auto’s, computers, medische apparatuur, telefoon etc. zaken die OOK het leven in Afrika makkelijker hebben gemaakt.
  Een mens, een land zal zijn eigen toekomst uit zichzelf moeten halen. De Aziaten hebben dat prima begrepen.

 148. 206

  Wie zegt dat de blanke de rotzak is? LEES EENS EEN KEER.

  50 of 300 jaar. Dat is nogal een verschil.

  Leuk stukje over niet-ontwikkelende AFrikanen trouwens. Christus wat heb jij er weinig van begrepen. Naast het feit dat je even 1000 jaar aan innovatie BUITEN Europa vergeet.

  Over geschiedsvervalsing gesproken, wat maak jij jezelf belachelijk.

 149. 211

  De gemiddelde Nederlander is sinds begin jaren 60, dus de afgelopen 50 jaar, heel correct geweest. We hebben tientallen miljarden aan ontwkkelingssamenwerking besteed en misschien wel 200 miljard aan het flink opengooien van onze grenzen. Honderdduizenden Nederlanders hebben in die periode zelf de handen uit de mouwn gestoken in de Derde Wereld. En ook nu nog trekken we massaal de portemonnaie. Dat heet solidariteit, en daar mogen we trots op zijn. Willen we echter de solidariteit niet in gevaar brengen, zullen we ook eens naar die gewone man of vrouw moeten luisteren. Als de verzorgingsstaat op instorten staat, de buurten verloederen, er terreur op straat heerst, ouderen wegrotten in verzorgingshuizen, wegen verstopt raken, ellenlange wachtlijsten voor een woning, dan gaat het vroeg of laat fout. De eis van velen om dit overvolle land dat bijna bezwijkt onder tal van problemen eens een beetje meer op slot te doen (uitgezonderd ECHTE vluchtelingen) is niet alleen volstrekt legitiem maar ook van cruciaal belang om onze solidariteit de komende 20 jaar in stad te houden…

 150. 212

  @ 210

  Leg me dan eens uit parallax wat er verkeerd is aan post 206? Er zijn genoeg verhalen van mensen uit het veld die in zowel Azie als Afrika hebben gewerkt en hetzelfde onderscheid maken als ik.

 151. 213

  @ parallax

  Ik durf zelfs nog verder te gaan parallax. Er verschijnen steeds meer onderzoeken en verhalen uit het veld dat de ontwikkelingsindustrie (het infuus) waar links zo graag hoog van opgeeft, de voornaamste reden is dat Afrika zo achterblijft. Het heeft een verwoestende uitwerking gehad op dat continent.

 152. 214

  Zie mijn plaatje over Afrika. En dan nog een hele rits aan andere oorzaken.

  @ 212 Kijk, daar kan ik al veel meer mee, er zijn echter meer, en grotere problemen, en immigratie/de Islam eruit pikken is cherry picking, en het een onjuiste voorstelling van zaken wat betreft de oorzaken.

 153. 216

  @ 214

  Dat is zo ongeveer algemeen bekend, maar, wederom het is geen redelijke voorstelling van zaken om daar een label van links op te plakken, aangezien ook ontwikkelingswerk verder terug gaat dan 20/30 jaar Nederlandse politiek.

 154. 217

  @207: Ik ben benieuwd waarom 50 jaar niet en 300 jaar geleden wel lang genoeg is. En #210, de waarheid is niet altijd leuk om te horen, maar dat wist je vast al.

 155. 218

  Nee hoor, als je had opgelet, dan had je gezien dat ik ’t wat betreft het twijfelachtige nut van ontwikkelingswerk best kan beamen, maar dat er bepaalde zaken aan ten grondslag liggen die niet te vangen zijn in ‘de Afrikaan’. Het toontje beviel me niet.

  En wat betreft die 50 en 300 jaar: naast het feit dat ik probeer de impact van het verschil tussen decennia en eeuwen probeer aan te geven, lijkt het me vrij voor de hand liggend dat je in anderhalve generatie niet zoveel verandering kunt verwachten.

  Maar dat had je wellicht zelf ook kunnen verzinnen.

 156. 219

  He, Friezen worden ook doorsneden, zowel op provinciaal als op internationaal gebied. Die hoor je ook niet klagen. Of niet zo veel, in ieder geval. Ik ben het gedeeltelijk wel met Peter eens; de meeste slaven, bijvoorbeeld, werden en worden gemaakt in zuid-oost Azie en (in de buurt van) Mauretanie. Kunnen wij Noord Europeanen onszelf wel op de borst slaan van: maar wij waren ook slecht, maar wij zijn maar een voetnoot in de geschiedenis van de slavernij. Het anders voorstellen is jezelf op een voetstuk zetten waar je niet hoort (ironisch genoeg ook een teken van Westerse arrogantie).

  En die hele houding (samen met vrouwen-emancipatie, ontwikkelings’samenwerking’ en milieu-behoud) wordt gebundeld in zijig links en komt IMHO voort uit een misplaatst soort christelijk schuldgevoel. Zo van: er is iets mis met ons, maar ik weet niet wat. Geinstitutionaliseerde maatschappelijke hypochondrie. Sommigen noemen dit de ‘weg-met-ons’ houding en ik kan heel goed begrijpen dat men daar een grondige afkeer van heeft.

 157. 220

  @216 Peter

  Lol ja hoor. Zie je wel allemaal de schuld van linksch!

  ps: ooit gehoord van westerse handelsbelemmeringen? (zoals subsidie westerse landbouwsector) importbeperkingen, dumpen overschotten derde wereldlanden etc etc…

 158. 221

  @ 219 parallax

  Afrika heeft te lijden gehad onder het kolonialisme en lijdt nog onder de ontwikkelingsindustrie. Toch hebben die zaken ook een paar positieve veranderingen teweeggebracht. Neemt niet weg dat de Afrikanen zelf ook een grote verantwoordelijkheid dragen. Er zijn meer gebieden geweest die van woestijn zijn veranderd in bloeiende gebieden. Er zijn meer gebieden geweest die ondanks het kolonialisme wel zijn opgestoomd in hun ontwikkeling.
  Uiteindelijk moet ieder mens, ieder land het zelf voor elkaar boksen. Dat wij nu in een onvoorstelbaar goed verzorgd land wonen (ondanks alle minpunten) komt niet uit de lucht vallen. Daar zijn wij al vanaf het jaar nul met vallen en opstaan mee bezig, ondanks slechte klimatologische omstandigheden, ondanks talloze vreemde heersers, ondanks talloze oorlogen. Ieder land zal het zelf moeten doen.

 159. 223

  @ 221

  je zegt: ps: ooit gehoord van westerse handelsbelemmeringen?

  Ja, ook die moeten opgeheven worden. Maar ook Nederland heeft eeuwenlang als handelsnatie moeten schipperen tussen uiterst protectionistische landen met dito handelsbeleid. Ook wij hebben ons daar doorheen geslagen.

 160. 225

  Ik durf het bijna niet te zeggen op Sargasso, maar er zijn wetenschappers die beweren dat Noord-Europa en de VS hun succes te danken hebben aan een religie, namelijk het calvinisme.
  Maar dat soort teksten kan ik maar beter niet neerpennen op dit blog…

 161. 227

  @ 224 Stickmeister

  Oorlog is door iedereen beoefend, van zwart tot wit, van geel tot rood. Dat zit in de mens, niet alleen in Den Hollander.

 162. 229

  @169:

  Uit je link:

  Hedendaags extreemrechts -alsook fanatieke Zionisten- zien in de ontmoeting tussen Amin El Hoesseini, de Groot-Moefti van Jeruzalem, en Adolf Hitler het duivelspact tussen de islam en het nationaal-socialisme en het ultieme bewijs dat de moslims van de wereld neonazi’s zouden zijn en gebruiken dit historisch verleden gretig vast als een instrument om de islam te demoniseren. De Nederlandse en Belgische islamdemoniseerders zouden beter in eigen hart kijken door zich bijvoorbeeld hun eigen Waffen-SS verleden blijvend te herinneren.

  Welk punt wil je maken door die link te plaatsen? Dat moslims, net als Nederlanders en Belgen, ook hebben gediend onder de Duitsers?

 163. 232

  De (het?) werk-ethos van het Calvinisme, zuinighed, zorg voor de armen, hebben vast en zeker bijgedragen aan ‘ons succes’.
  Het ‘werken tot je erbij neervalt-prinipe’ dat ook sommige Aziatiche volkeren beoefenen, is zonder twijfel de belangrijkste sleutel tot succes.

  Uiteraard heeft het Calvinisme ook nadelen, maar het gaat hier nu even over de voordelen.

 164. 233

  Dat wij nu in een onvoorstelbaar goed verzorgd land wonen (ondanks alle minpunten) komt niet uit de lucht vallen. Daar zijn wij al vanaf het jaar nul met vallen en opstaan mee bezig, ondanks slechte klimatologische omstandigheden, ondanks talloze vreemde heersers, ondanks talloze oorlogen. Ieder land zal het zelf moeten doen.

  Wij zijn ook al vanaf het jaar nul (cq. 1568) het land dat bekendstaat om zijn tolerantie, zijn ruimte voor andersdenkenden, zijn godsdienstvrijheid.

  Just saying.

 165. 234

  Een goed voorbeeld zijn de Ziud-Koreanen. Ze grijpen iedere gelegenheid aan om te klagen over de verschrikkelijke behandeling die hun land ten deel is gevallen in een geschiedenis van vreemde overheersers, maar ondertussen werken ze zich helemaal kapot om hun land voorspoed te brengen. Waarom? Omdat het hun land is, hun toekomst, hun leven, in het hier en nu…
  En dat terwijl ze vrijwel wekelijks bedreigd worden door die gek met atoomwapens ten noorden van hen.

 166. 235

  @ 234 migchiel

  Dat klopt. Maar tolerant zijn voor intolerantie is zelfmoord. Vrijheid voor vrouwen, homo’s, joden, christenen, atheisten, kunstenaars en schrijvers is ON-onderhandelbaar. Iedereen die daar met zijn poten aankomt, heeft geen recht op tolerantie.

 167. 236

  En misschien wel het belangrijkste: vrijheid van wetenschap. Dat houdt ook in onderzoek naar Mohammed, de Koran en de geschiedenis van de islam. En niet zoals nu dat zulke wetenschappers vroeg of laat een kromzwaard boven hun nek zien opdoemen.
  Want de verlichting van de islam begint met onderzoek, onderzoek dat door terreur al 1400 jaar niet van de grond komt…

 168. 237

  @Peter #228

  Oorlog is iets van de mens. Dat staat niet ter discussie.

  Maar het is een beetje vreemd alsof je doet dat kolonialisme e.d. geen negatieve invloed heeft gehad op ontwikkelingen van derde wereld landen.
  Alsmede het neo-kolonialisme.

 169. 238

  @ 238 Stickmeister

  Ik ben van mening dat het kolonialisme inderdaad een negatieve invloed heeft gehad en ik ben het dan ook maar op slechts enkele punten eens met sommige wetenschappers (waaronder ‘negers’ sorry voor het woord, maar ik heb even geen alternatief) die stellen dat het kolonialisme een zegening is geweest ondanks alles.

  Neemt niet weg dat overheersing door anderen, ieder volk meerdere malen treft. Het is zaak om daarna de goede dingen over te nemen (onderwijs), de slechte dingen af te stoten en de schouders eronder te zetten.

 170. 239

  Het ‘werken tot je erbij neervalt-prinipe’ dat ook sommige Aziatiche volkeren beoefenen, is zonder twijfel de belangrijkste sleutel tot succes.

  Alleen niet het success van degene die erbij neervalt.

 171. 240

  @206: Ik maak eerder mijn punt. Jij meent dat de Chinezen “opstomen in de vaart der volkeren”, terwijl ze zich aan de zelfde misdragingen bezondigen die jij moslims in het algemeen in de schoenen schuift. Niet vroeger maar nu. China doet nu aan kolonialisme, genocide, censuur, vervolging van oa. de Falun Gong (maar ook christenen, moslims en lamaïsten hebben het er niet makkelijk) en slavernij. Dat kan ik niet rijmen met jouw positieve oordeel over datzelfde China in contrast met je afwijzing van alles wat met moslims te maken heeft.

 172. 242

  Het verschil tussen Duitsland en Irak is ook treffend. Na de Tweede Wereldoorlog werd in Duitsland een vreselijke tiran (mede aan het bewind gekomen door laksheid van de rest van het Westen) afgezet. Wat deden de Duitsers? Ze bouwden hun land op tot misschien wel het rijkste land ter wereld, een land dat volledig vernietigd was.
  Na de Tweede Golfoorlog werd in Irak een vreselijke tiran (mede aan het bewind gekomen door ondersteuning van het Westen) afgezet. Wat deden de Irakzen? Sommigen zetten hun schouders eronder, anderen begonnen elkaar op te blazen, irakese christenen te doden, en vrouwen hun rechten af te nemen.
  Dat verschil mag best weleens genoemd worden.

 173. 243

  @ 214 Bismarck

  Als je me vaker leest, weet je dat ik een enorme hekel heb aan het communisme. Niet zozeer aan alle grondslagen ervan, maar aan het geheel. Mao, Stalin en Pol Pot zijn stokpaardjes van me.
  Het ging hier even over de kracht van een land. China doet walgelijke dingen, maar ze werken zich wel te pletter voor een beter leven.

 174. 244

  Vrijheid voor vrouwen, homo’s, joden, christenen, atheisten, kunstenaars en schrijvers is ON-onderhandelbaar.

  Mee eens, uiteraard.

  Alleen… waarom mogen christenen, joden en atheisten wel genieten van vrijheid, en moslims niet?

  Kijk, dat mensen die zich misdragen die vrijheid (in verschillende mate) ontnomen wordt, dat vind ik ok, maar een groep mensen uitsluiten van die vrijheid, uitsluitend op grond van hun afkomst en/of geloof, dat is echt een veel te grote stap te ver in de richting van datgene wat je nu juist zo verafschuwt.

  Je opmerking over dat er binnen de islam geen wetenschap bedreven zou kunnen worden is natuurlijk onjuist, er zijn grote wetenschappelijke ontdekkingen gedaan binnen de moslim-wereld.

  Daarnaast lijkt een anti-wetenschappelijke houding me bepaald geen exclusief kenmerk van de islam, maar eerder een logisch uitvloeisel van de spanning tussen de rede en het geloof in het algemeen. Het Vaticaan heeft bijvoorbeeld ook pas zeer recent toegegeven dat de aarde om de zon draait en niet andersom, zoals tot dan toe het officiele standpunt van de kerk was. Zie verder ook het creationisme/evolutie-debat.

 175. 245

  @244: In China heerst het kapitalisme hoogtij. Ze hebben een Communistisch Partij, maar daar is ook alles mee gezegd. Waar jij een hekel aan hebt is Staatskapitalisten.

 176. 246

  @ 245 mighiell

  De huidige stand van zaken op intellectueel niveau in de islamitische wereld is intens treurig. Er schijnen alleen al in Griekenland meer boeken te worden vertaald.

  Natuurlijk mogen moslims genieten van vrijheid. Maar zogauw er filmmakers worden afgeslacht, schrijvers bewaking nodig hebben of onderduiken, joden of homo’s weer belaagd worden, vrouwen bespuugd worden of erger nog uitgehuwelijkt worden, dan is er iets goed mis. Neonazi’s, wiens ideeen hier af en toe angstig op lijken, gunnen we ook niet de vrijheid die jij en ik hebben. En volkomen terecht. Tolerantie voor intolerantie is zelfmoord.

 177. 247

  @Peter 237
  onderzoek naar Mohammed?

  En er is genoeg onderzoek gedaan naar de Islam. Moet je alleen wel bij geloofwaardige onderzoekers zijn (geen Hans Jansen = aantoonbaar ongeloofwaardig).
  Snap niet wat je wilt onderzoeken aan de Islam trouwens.

 178. 248

  @ 246

  su: ik zal China nooit verdedigen. De machthebbers daar zijn intens slecht. Waar ik op wilde wijzen is dat ook een volk dat eeuwenlang is overheerst en zelfs door haar eigen leiders recentelijk is uitgemoord (Mao met zijn 100 a 200 miljoen doden) toch weer op bepaalde zaken (economisch) de weg omhoog weet te vinden. Daar heb ik respect voor en het zou een voorbeeld moeten zijn voor Afrika of anderen.
  En de leiders in China mogen wat mij betreft morgen voor het vuurpeeton.

 179. 249

  @ 248

  Nee hoor Stickmeister. Er is vrijwel geen onderzoek gedaan naar de islam omdat zoiets verboden is danwel nare gevolgen heeft. Dat is algemeen bekend en ga ik hier niet zitten verdedigen.

 180. 250

  @Peter #247

  Toon dat eens aan met argumenten. Ipv met zinnen en woorden als ‘het schijnt..’
  je beschrijft trouwens daarna incidenten en haal je aan als kenmerkend voor de islamitische wereld.
  Moah dat zou ik dan toch als kenmerkend voor de hele wereld willen noemen; homo-bashing, vrouwen vernederen, uithuwelijken en minderheden stigmatiseren is niet wat alleen voorkomt in de islamitsche gemeenschap voorkomt (alsof je daar al van kunt spreken en alsof er geen verschil is tussen een fransman die moslim is of een moslim uit Iran).

 181. 251

  @ 248

  je zegt: Snap niet wat je wilt onderzoeken aan de Islam trouwens.

  Dat is nou precies wat de meeste moslims ook zeggen, aangevuld met: de koran is het woord van god, de absolute waarheid…

  Verlichting begint met onderzoek. Taalonderzoek naar de Koran, onderzoek naar de historische mohammed (heeft hij wel bestaan?), onderzoek naar de veroveringstochten van de islam. Over dat laatste: heb jij weleens met een moslim gepraat? Iedere keer hoor je: ‘ieder land waar de islam aanklopte, deed uit zichzelf open omdat ze inzagen dat de islam geweldig is.’ Dat is aantoonbaar onjuist. Verlichting begint met onderzoek.

 182. 253

  @244: “China doet walgelijke dingen, maar ze werken zich wel te pletter voor een beter leven.”

  Net als de vele Afrikanen die naar Europa komen. De vergelijking gaat in meer opzichten op:

  Net als de vele Afrikanen die naar Europa trekken, trekken vele Chinezen uit achtergebleven gebieden naar de Kuststeden. Er zijn echter twee belangrijke verschillen: Er wordt hen geen strobreed in de weg gelegd (terwijl Fort Europa er alles aan doet om alles te weren, tot het laten zinken van boten toe) en in de Chinese Havensteden is nul sociaal vangnet, noch enige bescherming van arbeiders (China is in economisch opzicht nog minder communistisch dan de VS), waardoor voor veel migranten een leven van slavernij is weggelegd tegen hongerloontjes (die vaak achteraf niet eens uitbetaald worden), ten gunste van al daar aanwezige Chinezen. Overigens verschilt dat niet zoveel van het leven van de illegaal in Europa. Alleen als je gelegaliseerd wordt, wordt die slavernij omgezet in een leven van Europese standaard.

  Je zou dus beter kunnen zeggen dat er zich in China velen te pletter werken voor een beter leven van enkele (anderen). En zo hebben wij het in Europa ook voor elkaar, al laten wij dan liever de mensen in de derde wereld zich te pletter werken voor ons beter leven, dan hoeven we tenminste niet dagelijks geconfronteerd te worden met de armoede die noodzakelijk is om onze standaard te onderhouden. Voor het goede gemoed geven we dan nog een zakcentje weg aan ontwikkelingshulp.

 183. 254

  @Peter #252

  Ik begrijp nu waar je vandaan komt. Je bent zelf natuurlijk zwaar gelovig en het is voor jou een strijd ‘wie het ware woord heeft’; who has the biggest dick?

  Nou ik ben geen moslim en ik zeg het ook. Hoe classificeer je mij nu? Ik gok dat je dan zoiets denkt als dhimmi ofzo? :)

  Taalonderzoek naar de koran? En daaruit concludeer jij dan wat mee? (ps: daar is genoeg onderzoek naar gedaan)

  Lol, of ik weleens met een moslim gepraat heb?
  Wat denk jezelf? Ik ben een normaal mens in een multiculturele samenleving en niet xenofobisch aangelegd.
  Ik hoor vaak wat anders van mensen die moslim zijn, maar dat is even terzijde. Vaak hoor ik ze zeggen: ‘de islam moet je op je eigen manier belijden en je moet doen wat je zelf goed acht als moslim (het goede doen’.

  Maar dat past waarschijnlijk niet in je straatje?

 184. 255

  @ 251 Stickmeister

  Je zegt: homo-bashing, vrouwen vernederen, uithuwelijken en minderheden stigmatiseren is niet wat alleen voorkomt in de islamitsche gemeenschap voorkomt.

  Natuurlijk komt dat overal voor, met 3 wezenlijke verschillen:

  1) in de islam gebeuren dit soort vreselijke zaken op ideologische grondslag. Zoals je weet maakt de Koran onderscheid tussen gelovigen en de rest (varkens). Dus het zijn niet misdaden gepleegd door losgelagen gekken, nee dit soort misdaden zijn ideologisch gestuurd.

  2) deze vreselijke toestanden vinden tegenwoordig voor het overgrote deel plaats in de islamitische wereld. Niet in New York, Sydney of Buenos Aires.

  3) ieder mens dealt met zijn eigen tijd en omgeving. Deze vrselijke toestanden vinden tegenwoordig plaats in onze steden, in onze straten.

  Je zegt ook: (alsof je daar al van kunt spreken en alsof er geen verschil is tussen een fransman die moslim is of een moslim uit Iran).

  Dat is nou juist het enge. Als je weleens door de voorsteden van Parijs, Londen of Brussel loopt of er over leest (genoeg voorhanden)zie je dat deze twee werelden (Iran en onze voorsteden) met de dag meer op elkaar gaan lijken.

 185. 257

  @Peter 249

  Dan zul je het de komende jaren slecht hebben. Wat China zal hét land worden in de wereld.

  Op dit moment zijn er volgens de journalist Robert Fisk geheime onderhandelingen gaande tussen Frankrijk, China, Rusland en wat golfstaten om de ‘olie dollar’ naar het hiernamaals te helpen.
  Iran heeft al aangekondigd over te stappen op de euro (mbt oliehandel). Irak revisited (zei dat destijds ook en werd even later bezet).

 186. 258

  “Als je weleens door de voorsteden van Parijs, Londen of Brussel loopt of er over leest (genoeg voorhanden)zie je dat deze twee werelden (Iran en onze voorsteden) met de dag meer op elkaar gaan lijken.”

  Dat kan je ook omkeren.

 187. 259

  Neonazi’s, wiens ideeen hier af en toe angstig op lijken, gunnen we ook niet de vrijheid die jij en ik hebben. En volkomen terecht.

  Ehm… volgens mij wel, hoor. Voor zover ik weet, en begrijp van de rechtsstaat en gelijkheid, heb ik exact dezelfde vrijheden als jij en als een neonazi.

  Wat zijn volgens jou de verschillen?

 188. 260

  @ 254 Bismarck

  Kennelijk wil jij er niet aan dat er in Afrika een veel structureler probleem is, hoewel je dat zou kunnen weten omdat er inmiddels genoeg literatuur over verschenen is.
  Er zijn steeds meer Afrikaanse intellectuelen die gewoon roepen: ‘En nu is het over met het gelul. Als we er wat van willen maken, moeten we aan het werk, af van het infuus dat ontwikkelingssamenwerking heet, af van onze eigen corruptie, af van onze eeuwige stammenstrijden en las but not least af van een macho-maatschappij waar vrouwen vrijwel geen rechten hebben.”
  Hetzelfde hoor je steeds meer Afro-Amerikaanse intellectuelen roepen over het eeuwige slavernij-gepraat in de VS. Harde woorden komen tegenwoordig van de ‘zwarte’ elite en die kunnen we toch moeilijk van racisme beschuldigen. Die mensen, die de waarheid durven te zeggen tegen hun eigen ‘volk’, verdienen respect. Van hen zal het moeten komen, niet van ons westerlingen.

 189. 262

  @ 260

  Een neonazi mag niet te pas en te onpas roepen wat zijn grote voorbeeld Hitler riep. Dan wordt hij opgepakt, en terecht.

  Dat neonazi’s het recht op vergadering wordt ontnomen door tegenwerking van gemeenten of autonomen, zal jou of mij ook niet vaak overkomen…

 190. 263

  @ 262

  Nee Stickmeister, ik ben voor niemand bang. Maar je doelt op de islam, neem ik aan. Ieder mens zou zich moeten uitspreken tegen de onvrijheden in de islamitische wereld, onvrijheden die rap ons land binnendringen. Dat is geen angst voor mensen, dat is waarschuwen tegen een ideologie…

 191. 264

  @261: Die ‘zwarte’ elite zijn niet “hun” maar “ons”. Zij horen bij de paar die beter leven van het te pletter werken van anderen, net als er in China een paar Chinezen ontzettend veel beter worden van het te pletter werken van tientallen miljoenen andere Chinezen. Ras is hier niet het onderscheidende principe, maar boven of onder de schoen.

 192. 265

  Talloos zijn de verhalen uit Afrika over scholen die worden gesticht maar weer sneuvelen in oorlogsgeweld, waterbronnen die worden geslagen maar na 1 jaar weer onklaar zijn. En waarom? Omdat de mens pas iets waardeert als hij er zelf voor heeft moeten knokken.

  Afrika is maar op 1 manier te redden, door te zeggen:

  “Beste dames en heren. Vanaf nu komt er niemand meer Europa in. Vanaf nu is de ontwikkelingsindustrie ook verleden tijd. Enkele tienduizenden van de beste studenten krijgen jaarlijks een beurs voor onze topuniversiteiten maar zullen daarna moeten terugkeren om hun kennis in Afrika ten gelde te maken. We zullen per direct allerlei handelsbeperkingen opheffen voor jullie land- en tuinbouwprodukten en we zullen een Pan-Afrikaans leger trainen dat direct ingrijpt als er weer ergens een genocide plaatsvindt zoals nu in Sudan. Al onze beste technologieen op landbouwgebied zullen met hoge kortingen voor jullie beschikbaar zijn.”

 193. 266

  @ 265

  nee Bismarck, dat is en zwarte elite die zich te pletter heeft gewerkt om het te maken. Een elite die een rolmodel wil en moet zijn en niet heeft aan jouw opmerkingen dat het een soort moderne slavendrijvers zijn. Of is een Obama een uitvreter die niets kan maar over de ruggen van de hardwerkende gangsta’s in de Bronx een beter leven heeft?

 194. 267

  Dat neonazi’s het recht op vergadering wordt ontnomen door tegenwerking van gemeenten of autonomen, zal jou of mij ook niet vaak overkomen…

  Nu zie ik voornamelijk neonazi marsen waarbij ze worden begeleid door ME’ers, en zijn het eerder de autonomen die door dezelfde ME inelkaar gerost worden..

 195. 268

  Ook een Oprah Winfrey – voor ons misschien lachwekkend maar voor vele Afro-Amerikanen een rolmodel – zegt geregeld onomwonden waar het op staat. Dat studeren beter is dan klagen over de katoenplantages, dat een macho-cultuur verwoestender is dan welke discriminatie dan ook. Het zijn in Amerika de Afro-Ameikaanse intellectuelen (niet dat Oprah een intellectueel is) en in Afrika de Afrikaanse intellectuelen die de vinger op de zere plek leggen.

 196. 270

  Een neonazi mag niet te pas en te onpas roepen wat zijn grote voorbeeld Hitler riep. Dan wordt hij opgepakt, en terecht.

  Dat mogen jij en ik ook niet hoor, dan worden we evengoed opgepakt.

  De Nederlandse wet beoordeelt je niet op je gedachten maar op je daden, en dat lijkt mij een groot goed. En precies dat wil Wilders veranderen.

 197. 271

  @Peter 267

  Moah Obama is nou niet echt een voorbeeld van een ‘ghettoboy’ die zich omhoog gewerkt heeft.
  En waarom denk je dat hij nu mag staan waar hij staat? Heb je gezien wie er om hem heen staan (adviseurs of anderwijs)?

  Obama is een merk en dat heeft goed verkocht. Zelfde beleid, different image.

 198. 272

  Nou, ik ben geen voorstander van Wilders, ook geen absolute tegenstander daarentegen. Alle leden van de tweede kamer en het kabinet zijn VOLKSVERTEGENWOORDIGERS. Dat wil dus zeggen dat politici mensen zoals jij en ik vertegenwoordigen. Met een initiatief als wat kost de pvv geef je naar mijn mening aan dat je een deel van de bevolking dus pertinent niet serieus neemt. De maatschappij dat ben jij?

  Trouwens, als het allemaal wel meeviel met die kosten, waarom is het dan niet al lang naar buiten gebracht? Als het allemaal wel meevalt, is Wilders toch snel monddood gemaakt en kunnen we weer verder met de orde van de dag!

 199. 273

  Ik mis een beetje een reactie van de zijig-linkse meute hier op Peter #266.

  Of zijn jullie alleen maar opportunisten, die kunnen cherrypicken van zijn meer kortzichtige comments ?

 200. 274

  @274 Afgezien van het feit dat Peter daar een utopisch scenario schetst dat nooit maar dan ook nooit goedgekeurd zal worden door welke rechtse partij in de westerse wereld dan ook, is het intens naïef om te denken dat Afrika zich dan ineens naar westers model zou gaan ontwikkelen.

  Doe echter vooral geen moeite om met weerwoord te komen want dit is een van de treurigste draadjes die sargasso kent en je zal er mij niet snel terugzien, stelletje ongelooflijk simplistische links/rechts neuzelaars.

 201. 275

  Aan Afrika-studies ontbreekt het totaal niet. En ook niet aan Sargasso-postjes daarover. Aan een hervorming of een duurzame implementatie des te meer.

  #266 doet een wilde gooi zoals ik die ook wel eens doe. Maar Afrika is zelf nog niet stevig genoeg om die nieuwe positieve schokken op te vangen. En dan krijg je helemaal een instortend werelddeel. Dit is voor de notulen, want allemaal dromerij.

 202. 276

  @270: Bijna uitzonderingsloos zijn in Afrika de laatsten familie van de eersten (of hun voorgangers). Zelden hebben ze zich te pletter gewerkt om het te maken, meestal hebben we het over de (klein)kinderen van de ambtenaren/militairen in de vroegere koloniale administratie of familie van stamhoofden.

 203. 278

  172. JSK | 6 October 2009 | 03:55

  Google even over het Marokkaanse tuig dat alles tijdens WO2 in Monte Cassino, Italië, verkrachtte. Politieke correctheid gebied helaas dat veel van de informatie op “rechtse” sites te vinden is. Helaas is alles waar. Heb in Zuid-Italië gewoond en ken de verhalen die vaak erger zijn dan dat op internet te vinden is.

  In Italië bestaat nog steeds de term “Marocchinate” dat gelijk staat aan massa verkrachting. http://en.wikipedia.org/wiki/Marocchinate

 204. 282

  Hal, dat het gezeik over de zogenaamde onmisbare bijdrage van Marokkanen tijdens de bevrijding eens afgelopen moet zijn. Ze hebben helemaal niets bijgedragen buiten misdragingen. Ik denk dat je de ware toedracht van het Montecassino verhaal absoluut niet kent. De Japanse verkrachtingen in Nanking, China, verbleken erbij.
  Jouw Russen vergelijking slaat dus als een drol op een trommel. Ieder leger heeft zich misdragen en geen enkel leger verdient eer, zeker Marokkanen niet.

 205. 285

  Laat ik eens een Münchhausen comment geven, vergeet niet er is ook een IRL.

  Discussies zoals hierboven zijn niet mijn kopje thee. Ik lees vanuit mijn grenzelozewereldbril. Grenzeloos omdat ik die streepjes op de wereld vreemd vind, ik kan ze hoe ik mijn best ook doe niet tegenkomen/zien.

  Het zijn bedenksels.

  Echter, als bewoners in mijn regio (dat is mijn toekomstvisie..een wereld vol regio’s) vinden dat mijn doen en laten niet in hullie ;) wereldbeeld passen beginnen mijn primatenhaartjes zich op te richten. Primair, ik weet het, ben primaat in een kudde..maar ook (http://en.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Livingston_Seagull) ..gelijk U mede sargonisten.

  Nu komt de Münchhausen.

  Tijdens zwemles van mijn kinderen in het sportfondse alhier stonden er ineens grote bordjes op de deur met :alleen voor jongens en alleen voor meisjes en alleen voor vaders met jongens etc..Heel grote borden.

  Voorheen ging je als pa/ma een verkleedhok binnen hielp met het verkleden en ging dan een krant lezen ofzo.

  Vroeg aan de dir hoe dat zo gekomen was..die bordjes.

  “er waren personen die zich stoorden aan de mix”..doorvragen..bleken het personen te zijn die de grenzeloze wereld waren binnengetreden omdat de wereld waar ze verbleven steeds minder grenzeloos was.

  Ik heb die bordjes een maand lang telkenmale in reepjes gescheurd in de prulleNbak gegooid.

  Ze zijn nu weg, de grenzen staan weer open, kreeg een stiekem kneepje van een van de onderdrukte dames, al-hamdu l’illah :)

  /Münchhausen

 206. 287

  nee nee..als je je in de regio wat begeeft (wat ik graag doe) zal je merken dat je, drukke markten enzo, zo nu en dan een knijpje/klapje krijgt en achterom kijkend een brede lach/fonkelende ogen ziet..zo gaat dat daar.

 207. 288

  Dingen gaan anders in de wereld, de “onze” is er slechts een (kleine ) van @Hal.

  Een heel erotische ervaring is als je b.v. in de bus je hand om een steunstang vastgeklemd hebt (er wordt ietwat te stevig gereden) en dan een dame tegen je hand gaat schuren, een andere kant uitkijkend.

  van die dingen Hal.

 208. 292

  Kolenkit..
  Mannen met zwart gelaat en enorme zak op de schouder. Klopklop..kelderdeur open en de man bukt..zakinhoud met donder naar benee. Roetzwart waren die kerels met vlammende ogen..ik vergeet dat niet..de ogen..het geluid.

  /”krasse knar”

 209. 294

  Italie is wel een vaaraankomstplek dichtbij het Afrikaans continent bosko.

  Begrijpelijk dat daar de schoen wringt en zich vernauwd.

  Italianen/nederlanders bestaan niet…er zijn mensen die wonen hier en varen van hot naar hier.

 210. 295

  285. Hal Incandenza | 7 October 2009 | 16:26

  Wat die Marokkanen in Montecassino deden ging in een aantal gevallen nog een stapje verder dan de Japanners in Nanking. Mijn punt is dus dat we maar al te graag lekker naief willen denken dat Marokkanen wel eens een positive bijdrage hebben kunnen leveren. Mooi niet dus. Smerige ratten waren het.

  294. bosko | 7 October 2009 | 20:42

  En wat is jouw punt? Pavlov.

 211. 297

  @larie; als jij den kolenboer in Nederland nog meegemaakt hebt, dan betwijfel ik of al die moslimsdames die jou overal knijpen of bewrijven de juiste reactie nog wel kunnen losmaken. Of zijn het stiekem zusters waar je het over hebt ?