Verwaterde wetenschap?

Het werd in de videotheekdocumentairehit “What The Bleep Do We Know” ook al even aangesneden, de theorie van de Japanse professor Emoto. Die ontwierp een manier om waterkristallen te fotograferen tijdens het kristallisatieproces en kwam tot een opzienbarende conclusie: water is zeer gevoelig voor woorden, muziek en emoties. Als je je water een tijd lang bewaart in een potje met ‘haat’ op het label, ziet H2O er anders uit als dat je er ‘moeder’ op schrijft. Bach spelen bij het potje laat andere patronen zien dan death metal. Emoto heeft zijn verbazingwekkende holistische theorie vastgelegd in het boek ‘De boodschap van Water‘.

Het is ongelooflijk te zien hoe verstandige en rationele mensen anno 2006 stoppen met het stellen van kritische vragen als dit soort prachtige theorieën voorbij komt zetten. Hele grote sites – zie bijvoorbeeld Niburu.nl als je heel veel tijd kunt spenderen- zijn aan dit soort geloofswetenschap gewijd, webplekken met alleen maar instemmende reacties. Maar wat nu als je je moeder haat? Wat als het ‘haat’ in de ene taal, ‘liefde’ betekent in een andere? Wat als de onderzoeker Bach vreselijk vindt en elke dag vergenoegd naar death metal luistert? En nergens lijkt Emoto de herhaalbaarheid van de proeven belangrijk te vinden. De wetenschappelijke babbelbox staat vandaag op Sargasso.nl en vraagt wanhopig aan de (amateur)wetenschappers: gelooft u er wat van of kunt u er niks mee?

Meer info over de theorie vind je hier, hier en vooral hier (voor een vochtige Godwin: zie wat Hitler met water doet!) .

 1. 1

  Weet je EVH? Het grijpt om zich heen. Je ziet het overal:

  Loose Change, WMD, Uitzetten uitgeprocedeerden gelijkstellen met jodenvervolging. Onlangs was er hier iemand die doodleuk verkondigde dat de millieubeweging in de ban van het fascisme dreige te vallen. Links en rechts maken zich er schuldig aan. Eurabia versus het nieuwe Naziregime.

  Nuchter nadenken, boerenverstand, een strak afgesteld bullshit filter. Het valt tegenwoordig uit de toon, lijkt wel.

 2. 3

  - zie bijvoorbeeld Niburu.nl

  Ja, nogal wiedes, EVH. Niburu is juist een site voor de moderne, zwevende huisvrouw: graancirkels, astrologie, 11-septembercomplotten, bigfoot, homeopathie, maya-kalenders en meer van dat soort onzin …

  Maar goed, ik zie, zonder me ingelezen te hebben, geen enkele mogelijkheid dat water een ‘geheugen’ heeft, laat staan dat water woorden zou kunnen begrijpen. Ik pis water!

 3. 4

  Ja, I believe! Deels dan. Ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld licht (de frequentie) invloed heeft op kristalvorming. Door een etiket op een potje te plakken met daarop geschreven een woord, beinvloed je de lichtinval. Dat het water vervolgens het woord begrijpt, dat geloof ik dan weer niet. Dan zit je inderdaad met betekenissen in verschillende talen en interpretaties. Dan zou je eerst het water een taalcursus moeten geven.

  Hetzelfde geldt voor muziek. Ook daar zijn het frequenties die wat mij betreft mede een rol kunnen spelen. Hoe harmonischer en evenwichtiger de muziek, hoe gelijkmatiger de kristalvorming. Ook hier geldt volgens mij dat subjectieve zaken als goed of slecht geen invloed hebben. Maar je kan je wel voorstellen dat death metal een andere invloed heeft dan mozart (hoewel dat voor sommige musicologen waarschijnlijk weer een boude stelling zal zijn).

 4. 7

  Sjemig, na een kijkje op Niburu.nl word je werkelijk misselijk. Ze proberen, zoals zoveel idioten doen, de kwantumtheorie te betrekken in hun fantasietjes.

  Het debiele neefje van Intelligent Design, zeg maar.

 5. 11

  Ik sluit me aan bij Krekel: het eerste woord dat ik zie op Niburu.nl is Rennes-le-Chateau. Ik haak af.

  Overigens was me dat zonder Rennes-le-Chateau ook wel gebeurd:

  When we are alive, the human body is at approximately 36 degrees Celsius. This is the temperature of the fluids in the body. When we die, this goes to zero degrees Celsius. When we die and go to the other side, crossing the river, we are no longer able to move our bodies. But the crystalline structure of our soul emerges. It’s like water. When water turns to ice, the crystalline structure becomes visible, but it also becomes immobile. So “crystal” equals “spirit.”

 6. 14

  Tjeemig HansR dat is indrukwekkend citaat, als we doodgaan worden we allemaal 0 graden Celsius? De kristallijne structuur van water is onze ziel… ?! Hoe moet dat nou met al die arme zielen die worden gecremeerd?! Of gaan we dan over op het getal van Avogadro? Op Nubura.nl ongetwijfeld consequent misspelt als Avocado.

  In de gasfase zijn we allemaal het getal van Avocado, dan gaat onze ziel terug naar de pit van het leven. Want alles is ooit ontstaan uit een pit, een Avocado pit.

 7. 15

  @Carlos : je meent het :-)

  Overigens neem ik dit soort zaken ook niet erg serieus. Het verschijnen van het onderwerp zal ook wel iets met de melige vrijdag te maken hebben..

 8. 17

  Ah…esgigt daar is de smiley gelukkig weer !
  Nu begrijpen we elkaar weer, ja u moet weten er deden hier vandaag zoveel mensen lelijk tegen mij dat ik even dacht: “Houdt het dan nooit op?!” Maar dit stelt me gerust, dank u.

 9. 18

  Geldt het ook voor bier, overigens? Want dan zet ik het vanavond op een zuipen en ga iedereen lastig vallen met:

  “Je moet mijn bier niet zo vuil moeten aankijken, klootzak!”

 10. 21

  Beste Nuburu,

  Mijn onderbuurman draait de hele dag door eurohouse, zou het kunnen dat het leidingwater dat langs zijn woning naar mijn kraan stroomt wordt beinvloedt door deze muziek of stroomt het daar te hard voor? Zo ja, helpt het dan als het eerst in een glas naast mijn platenspeler zet en een kwartiertje Bach draai? Of is eurohouse daar te aggressief voor?

  Graag antwoord,
  Hanne.

 11. 22

  “Ik heb hier op kantoor zojuist tien minuten heel hard ‘HOER’ tegen een glas water staan roepen. Het enige dat is veranderd, is mijn arbeidssituatie.”

  LOL

 12. 23

  @arieT, #4: Oh, ik kan me heel goed voorstellen “dat death metal een andere invloed heeft dan mozart” hoor… of het moet Mozart met feedback zijn. Maar er zijn ook wel mensen die dit soort experimenten aandragen om te ‘bewijzen’ dat de muziek van mozart echt beter is dan, eh, een death-metal band ;

  ten overvloede nog eens LOL @paddy en @carlos#9

 13. 25

  Er wordt beweerd dat geen twee ijskristallen hetzelfde uitzien. Lijkt me dus waarschijnlijk dat twee verschillende woorden op twee etiketten twee verschillende kristallen opleveren. Twee etiketten met dezelfde woorden erop ook.

 14. 27

  @ Paddy
  Bedankt, je hebt me net van het randje van een vrijdagmiddagdepressie weggetrokken.

  En nu even op de bank; was “HOER” het eerste wat in u opkwam toen u het glas water zag? Of had u net een gesprek met uw overste achter de rug?

 15. 29

  LOL, What the Bleep Do We Know, best vermakelijk met een jointje erbij!

  Toen die zweefteef J.Z. Knight in beeld kwam, schoot ik in een langdurige lachkick :))

 16. 30

  Ik merk toch enig cynisme hier. Allemaal een rotweek achter de rug?

  Wel erg hard gelachen om Paddy en Carlos.

  Ga nu ook maar eens naar water staren. Misschien word ik daar ook wat minder zweverig van.

 17. 31

  ja hoor , vroegâh deed je al recordings /stemmen
  stiekem in gietijzer of in lange stalen balken , audiograffity
  Fysiek contact met de desbetreffende materie diende dan wel plaats te vinden.( het grammofoonprincipiepe )
  Zo kan de ene balk een boodschap bevatten en de ander niet , lullig als je de trap af loopt.

 18. 32

  philip callahan is een kwetal

  ps: hemaworstje, bedankt voor je ku(ns)tverzameling, heb van de breedte genoten.

  ooit bij chriswaltrip geweest toen die nog bezig was?

 19. 33

  Hehehe, dat maakt mijn late vrijdagmiddag weer goed, die comments hier, dank!

  Quantum-metafysica, bovenstaand watervoorbeeld, ik heb al vele malen mensen moeten vertellen dat die dingen echt niet wetenschappelijk bewezen zijn, ook al wordt dat wel beweerd in de zweefboekjes. Ze kijken je aan alsof ze water zien branden. Wat misschien best zou kunnen als je er lang genoeg hoer tegen roept. Of het eerst electrolyseert.

  Hoedt u voor de man in de witte doktersjas!

 20. 34

  @ Brechtje, 26:
  Ook heel schadelijk is deze onzin op de GroenLinks-site:

  Het verbouwen van genetisch gemanipuleerde gewassen vormt een grote bedreiging voor de biodiversiteit. Het stuifmeel van een akker met genetisch gemanipuleerde gewassen kan namelijk overwaaien naar akkers met biologische gewassen, soms zelfs honderden kilometers ver. Het gevaar is dat dit stuifmeel de genen van deze biologische gewassen zal aantasten. Aangezien gemanipuleerde gewassen vaak geen natuurlijke vijanden hebben, kunnen deze andere gewassen overwoekeren en dreigt het evenwicht verstoord te worden.

  (Ik ben lid van GL.)
  Maar niet alleen de Linkse Kerk houdt zich bezig met pseudo-wetenschap. Denk maar aan Simon Rozendaal, Maria van der Hoeven en Herman Wijffels.

 21. 36

  @Piet, Homeopathie werkt, aha..een bron, ik leer graag. Ik doel dan wel op bijvoorbeeld D12, zeg maar geen molekuul aanwezig in oplossing doch slechts het beeld (mimic) van, opgeslagen in water..zeg maar…je weet maar nooit tog?

  Ik “geloof” (de term zegt al genoeg) geen barst van deze wellicht aardige japanse meneer. Invloed van trillingen (energetische welteverstaan) op kristalstructuren das helegaar zeker maar plakkertjes..komaan.

  groen links begint zo onderhand even hard te zuigen als greenpeace.

  Terzijde: Vandaag zag ik op de uni data van een voorverkiezing van studenten in wollensokcity en tot mijn Grote verbazing stond CDA op een (1) en gl heel laag..frappant had ik nietnevernooit gedacht.

 22. 38

  scilnv, als er over nempart welk onderwerp opvallend veel en scherp uiteenlo…vallende geluiden te horen en tiepsels te lezen zijn is dat een geheid teken onder het pand dat hier energie naar binnen vloeit uit een heel andere laag van beleving en dat is in dit geval het jachtnaarmacht verhaal.

  Was Percy Schmeiser een stiekem en smiechtig in geniep opportunist of een van de weinige, gewetensvol zalige zielen die aan zaadsparen doet?

  Pikant detail. De man die ontdekte dat de Serven in een mediamanipulatie zwart gemaakt werden beschuldigt PS het eerste te zijn. Dus was hij eerst voor links bezig en later voor rechts? Hangt een beetje af van of je Serven als overwegend links of rechts indeelt. Ook al zo’n doorbroeiend knelpunt.

 23. 39

  @37, Siquo:
  Dat ‘aangetast’ is ongelukkig woordkeus. Genen worden aangetast door UV- of radioactieve straling of door mutagene stoffen, maar niet door kruisbestuiving met GM-gewassen. Dan krijgen ze er genen bij.
  Maar goed, dat is nog tot daar aan toe, net als die pleonastische ‘biologische gewassen’. Daar bedoelen ze ‘niet-GM gewassen’ mee, denk ik.
  De grote fout zit in dat ‘geen natuurlijke vijanden’ en ‘verstoord evenwicht’. Dat is flagrante onzin.

 24. 40

  “Dan krijgen ze er genen bij.”

  ja, en die kunnen nog rampzaliger zijn als europees erfgoed naar het zuidelijk halfrond (en/of omgekeerd) laten gaan, verbannen, brengen, onthemen of hoe je het maar noemen wilt.

  http://groups.google.com/groups/search?q=%22percy+schmeiser%22&start=0&scoring=d&

  gek genoeg wordie daar niet in kombinatie met Deichmann genoemd; die overigens duidelijk van het gewetenloze soort rechts is (en dat bedoel ik niet negatief, gewoon iemand die nog niet in de gaten heeft dat ’s mensenhand wel degelijks tot duivels werk in staat is, verworteld als ze mentaal en socio-cultureel nog zijn in schonere tijdperken) als mijn vader was. De europees verband regelgeving heeft hem gedupeerd, gekrenkt enzovoorts maar ook hij had geen oog voor gevaar van uit al te verre vreemde komende zaken en levensvormen die niet gaan wennen maar vervreemdden.

  Het allernaarste vind ik nog dat de ergste Bommel archetypen de betere verdringen.

  Kwetal weg, sickbock aan de macht.

 25. 41

  over 5 daagjes:

  For some time now there has been a moratorium globally on
  Terminator technology, but now the Canadian government, dating back
  to last year, has been trying to support its introduction and
  end the moratorium. Let’s let the House committee know Canadians
  are watching, and not impressed. See http://www.etcgroup.org/en/issues/terminator_traitor.html
  also http://www.banterminator.org/ plus articles below…

  via een canadese google groep

 26. 42

  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=viewArticle&code=ENG20060827&articleId=3082

  Monsanto Buys ‘Terminator’ Seeds Company

  by F. William Engdahl

  Global Research, August 27, 2006

  The United States Government has been financing research on a genetic engineering technology which, when commercialized, will give its owners the power to control the food seed of entire nations or regions. The Government has been working quietly on this technology since 1983. Now, the little-known company that has been working in this genetic research with the Government’s US Department of Agriculture– Delta & Pine Land– is about to become part of the world’s largest supplier of patented genetically-modified seeds (GMO), Monsanto Corporation of St. Louis, Missouri. Relations between Monsanto, Delta & Pine Land and the USDA, on closer scrutiny, show the deep and dark side of the much-heralded genetic revolution in agriculture. It proves deep-held suspicions that the Gene Revolution is not about ‘solving the world hunger problem’ as its advocates claim. It’s about handing over control of the seeds for mankind’s basic food supply—rice, corn, soybeans, wheat, even
  fruit, vegetables and cotton—to privately owned corporations. Once the seeds and their use are patented and controlled by one or several private agribusiness multinationals, it will be they who can decide whether or not a particular customer—let’s say for argument, China or Brazil or India or Japan—whether they will or won’t get the patented seeds from Monsanto, or from one of its licensee GMO partners like Bayer Crop Sciences, Syngenta or DuPont’s Pioneer Hi-Bred International.

 27. 43

  VIDEOOTJE:

  http://www.mindfully.org/GE/GE3/Percy-Schmeiser-UTAustin10oct01.htm

  Farmer Percy Schmeiser
  speaking at Genetically Engineered Seeds of Controversy:
  Biotech Bullies Threaten Farmer and Consumer Rights.
  University of Texas at Austin 10oct01

  Please see this shorter version in English, Spanish, French, Chinese, and Hindi

  Heartbreak in the Heartland: The True Cost of Genetically Engineered Crops

  HEEEEEEL ONGELUKKIGE TITEL: ‘the trouble with percy’
  http://www.motherjones.com/news/feature/2000/12/schmeiser.html

  … tenminste, als je verwacht dat MJ zoiemand zou verdedigen. Het artikel zelf is wel accuraat.

  http://www.percyschmeiser.com/conflict.htm 5 minute QT audio – hilites: he’s not organic farmer but a seedsaver with a 50 year rep, he denies Monsanto’s accusation of intent vigorously an believably; his cost: 200.000 in the first 3 years but he wants farmers to have the right to do their own seed. .. .Think of how Luther Burbank created miracles via the naked eye, outdoors, not in a stinking lab!!!!!!

  ps: there’s no very recent news on this page.

 28. 44

  http://www.cogreslab.co.uk/insects.asp Butterfly radar

  “Once medical researchers begin to understand controlled coherent ultraviolet, visible, and infra red wavelengths in living systems, many diseases will be overcome using coherent resonance”

  Philip S. Callahan, PhD., 1987

  het motto bovenaan de pagina

  op 17 van de 19 pagedowns bij mijn raaminstelling) vind ik dit:

  HIV: Nature’s roaming radar antenna?
  Even tinier without doubt is the virus associated with AIDS. Philip Callahan was among the first to remark that this virus looks very much like a certain kind of antenna, and that maybe this fact might be taken into account in devising a novel stratagem to eliminate it. I still have to see any real evidence that this virus, unusually in biology named after its alleged function rather than its simple description, is actually a causal factor rather than merely an associated concomitant of human immunodeficiency, but that is addressed in another part of this book.

  What intrigued and shocked Callahan, who is an expert on antenna design as well as an entomologist, was a picture of the HIV virus in a 1987 Scientific American article by Robert Gallo. From its globular surface at regular 13 degree intervals throughout the plasma membrane of its structure protrude glycoprotein rods (GP 41) with large spherical structures (GP120) at their extremities. This strongly reminded Callahan of a top-hat dipole antenna, as laid out in a VOR Doppler aircraft navigation system used at (e.g.) Atlanta airport.. The first oscillating transmitter designed by Heinrich Hertz was composed of two wires each connected to an adjustable sphere at one end, with the spark gap formed at the proximity of their other ends. The function of these spheres was to collect and bunch up the waves to create standing waves along the wire. By measuring the distance between the standing waves Hertz could determine the velocity of the wave.

  When many such antennae are embedded in a surface with a low dielectric constant (say 2-4) they create a dielectric antenna, which can receive signals from one or more directions, thereby identifying the spatial source of the signal. A dielectric antenna is quite different from the di-pole or mono-pole aerials we see used for radio transmission or reception. Almost all biological materials have low dielectric constants and therefore are suitable for high frequency signal reception and transmission

  The blood vessels with their steady stream of blood flowing along them, are ideally adapted for use as waveguides, just as a stream of water can bend a ray of light passing down its length: the light follows the narrow jet. Since the HIV virus is carried in blood and only transmitted via blood or other body fluids, Callahan reasoned that its specific communications system allows it to home in on lymphocytes, though whether the lymphocyte is also emitting a homing signal, hence acting as an omni transmitter for the virus, is not clear.

  Callahan conducted some experiments with models of a top hat antenna which suggested that the HIV virion when still outside the lymphocyte is transmitting to the lymphocyte, and not the other way around. Based on this, he proposed that one way to deal with the virus would be to jam its signal. Given the dimensions of the antenna components which have been well characterised, a signal in the IR frequency range would fit the bill, and this was borne out by a 1985 paper in the Lancet which reported how heat (which is in the IR frequency range) could inactivate the HIV virus (Spire, Dormont et al., 1985).

  Because the temperature increase would be more than one could endure, Callahan recommended that an operation to rid blood of HIV would have to be treated by means of extracorporeal dialysis. A similar conclusion was reached by another maverick scientist, Robert Strecher who declaimed in his video Memorandum that the HIV was deliberately engineered by US Government agencies. The same idea was adopted by another clinician William Logan, with apparently good though expensive results. Hulda Clark reported in her book The Cure for All Diseases that she has successfully extended the same principle to many other bacteria and viruses, but zaps them at very specific frequencies much lower than IR. Unfortunately she does not get into the detail of the mechanism or how these specific frequencies relate to the viral or bacterial resonances. The frequencies, mainly in the KHz. bandwidth, seem too low to be the resonant frequencies for microbes.

 29. 46

  Dat ‘Terminator’-gedoe is wel catch-22 voor de genindustrie. Eerst hebben ze gezeik omdat hun gewassen zich als een plaag over de aarde dreigen te verspreiden, doen ze er wat aan, dan zijn ze het grootkapitaal dat de arme boeren onderdrukt.

 30. 47

  je bent niet goed snik (tenminste niet als je niet ruiterlijk erkent dat het ‘zaadsparen’ (met alle ingebed als in gebed blijvende gevolgen vandien) diametraal tegenover alle macht via monopoliegedoe naar je toetrekgedoe ligt. Maar volgens jou is dat laatste (op haar logische spits gedreven puur en terminaal terrorisme) in tegendeel, miskend genie dat stank voor dank krijgt terwijl het toch zo haar best doet.

  De mate van brutaliteit beslist altijd nog:
  1) verspreiding en reikwijdte van onderdrukking
  2) leugenachtige propaganda
  3) stijlheid van rangorde, salarisverschil en specializatienieveaus tot in het extreem autististische en gezagsgeobsedeerde toe; dat Stockholm syndroom mag zo langzamerhand wel in Bush of Bijbel syndroom omgedoopt worden).