Vertrouwen, solidariteit en het begrotingstekort

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Zouden ze dit stuk ook in het Catshuis gelezen hebben? In Engeland vindt een meerderheid dat men nu best wel stevig in de uitkeringen mag snijden. En volgens zou een peiling in Nederland niet eens een heel ander beeld opleveren.
Dus politiek gezien is het voor alle partijen te doen om daarmee het tekort snel omlaag te brengen en nog wat ruimte over te houden om te scoren op onderwijs, veiligheid of zorg.
Makkie, die tussenformatie.

Of toch niet?

Het sentiment aangaande uitkeringen is de laatste jaren behoorlijk aan het omslaan. Afgezien van de ouderen en de mensen die echt ziek zijn, zijn het gewoon luilakken, profiteurs en oplichters die hun hand ophouden. Daar hoef je niet solidair mee te zijn. Zeker niet als je zelf hardwerkende Nederlander bent. Het is immers jouw geld waar ze van profiteren.
De individualisering laat zich hier ook voelen. En een gebrek aan inzicht in de werkelijke omvang van het profiteren zit niet in de weg. Een paar voorbeelden, vaak indirect, uit de omgeving zijn genoeg om dit beeld te versterken.
De anderen, die zijn niet te vertrouwen. En dus is de roep tot opsporen van fraude luid. En dat is een fijne om als politicus op te pakken. En verschijnen er dus vanzelf krantenberichten dat er weer fraude gevonden is. En dat versterkt dan het beeld dat het inderdaad alleen maar erger wordt. Ad infinitum. Tot er geen uitkeringen meer zijn.

Maar wat zijn de lange termijn effecten van het verder afbouwen van de uitkeringen en solidariteit, in combinatie met steeds meer aandacht voor opsporing van fraude?
Ik weet er wel een paar. Mensen die langer dan een half jaar een uitkering hebben, krijgen steeds moeilijker een baan. Het moeten haast wel luilakken en profiteurs zijn immers. En welke organisatie zit daar nou op te wachten.
Mensen gaan ook minder snel van baan wisselen. Want dat is een risico. En als dat verkeerd uitpakt, krijg je een uitkering. En daar kan je dan echt niet meer van rondkomen. Dus blijven mensen te lang vast zitten op de verkeerde plek en daalt de productieve en creatieve capaciteit in veel organisaties en de gehele economie.
Weinigen zullen nog een onderneming starten. Want er is helemaal geen vangnet meer.
Velen zullen een opleiding kiezen met “baangarantie”. Waardoor de dynamiek en creativiteit uit de economie gezogen wordt.

Er zullen ook meer maatschappelijke problemen ontstaan omdat meer en meer mensen in een te beperkte uitkering geen andere weg meer zien dan de schaduweconomie op te zoeken, de criminaliteit in te gaan of de fles te grijpen. Gevangenissen en psychiatrische inrichtingen raken vol, net zoals de droge plekken onder bruggen en viaducten.

Tel uit je winst. Het zou fijn zijn als er weer eens een politicus zou opstaan die uitlegt waarom georganiseerde solidariteit oftewel sociale zekerheid, goed is voor iedereen en de economie.

Reacties (9)

#1 Kalahiri

Politici en media weten dat ze scoren bij hun aanhang door hun wantrouwen te bevestigen. Nederland gaat wat dat betreft de VS achterna. Zij liggen nog wel een decennium ofzo op ons voor, maar de richting is onmiskenbaar.

Ergens zal er een breed gevoel in de samenleving moeten ontstaan dat vertrouwen meer oplevert dan wantrouwen. Maar dat raakt het bekende prisoners’ dilemma. Het is dan veiliger voor wantrouwen te kiezen dan de het risico van vertrouwen te nemen.

Zolang de individualiteit regeert, zal het wantrouwen blijven groeien. Zolang de politici en media blijven doen wat ze nu doen en daarmee scoren, zie ik het allemaal niet zo snel veranderen. Waarschijnlijk moeten we als samenleving deze gifbeker eerst helemaal leegdrinken, voordat we weer kunnen groeien naar een ‘samen’-leving.

 • Volgende discussie
#2 looxcie

Je bedoelt: Het zou fijn zijn als er weer eens een politicus zou opstaan die uitlegt waarom de georganiseerde criminaliteit van de banken goed is voor iedereen en de economie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 salvatore - Reactie op #2

JA precies; want in tegenstelling tot onderstaande afgekapte quote vab auteur..;

“………… in combinatie met steeds meer aandacht voor opsporing van fraude?”

zie ik dat niet zo, eerder het tegendeel,de mega fraude van ziekenhuizen scholen zorginstellingen woning co operaties banken etc etc..in de zogeheten semi/publieke/geprivatiseerde sector;wordt gestimuleerd en beloont en nooit vervolgt…ook niet als het steevast om miljoenen en zelfs miljarden gaat. Ter afleiding krijgt de kleine man de schuld; waar het geld voor bedoeld was;maar zodoende nooit terrecht komt; en wordt er gezegd; KIJK we pakken de fraude aan; NOT dus.

#3 Paul Teule

eens met creativiteits-argument. Laatst ook iets over gezien/gelezen, weet even niet meer waar…Kom ik morgenochtend wel weer op

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 frank

Goed stuk Steeph.
Een correctie. De psychiatrische inrichtingen raken niet vol. Die worden gesloten, vanwege bezuinigingen. Zijn toch maar losers, daar wordt jouw geld toch niet aan vergooit? :(

(naast het persoonlijke leed is het erg dat veel van de snoeiharde maatschappelijke bezuinigingen uiteindelijk zullen terugslaan in de vorm van de pan uitrijzende maatschappelijke kosten)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 nanne

In plaats van te bezuinigen kan men beter de inkomstenbelasting omhoog gooien, vooral de hoogste schijf. Dat is voor de binnenlandse consumptie veel beter.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 vandyke

Dat de VVD die uitkeringen maar niets vinden weten we allang en nu PVV en VVD in Nederland de politieke koers bepalen (met het CDA als bijwagen) zien ze hun kans schoon.
De tactiek is om bepaalde groepen in diskrediet te brengen. Wilders is daar mee begonnen. Blok nam de leugens over tijdens de debatten over de regeringsverklaring, gevolgd door De Kam en zeer recentelijk Kamp met zijn Oost-Europeanen.
Dat daarbij cijfers worden gebruikt die uit de duim zijn gezogen maakt ze niet uit. Van scrupules hebben ze weinig last.
Ik weet ook al bijna 40 jaar dat er geen journalisten zijn die gespecialiseerd zijn in sociale zekerheid (SZ). Ik weet sinds een paar jaar ook dat er geen journalisten zijn die verstand hebben van migratie. Combineer die twee onderwerpen en je kan alles beweren wat je maar wil. De pers schrijft het toch wel op en zal daarna ook niets natrekken.
Vermoedelijk geven Kamerleden maar heel weinig tegengas. Ik vind tenminste weinig daar van terug in de pers en dan denk ik dat er ook maar weinig kennis is van de SZ. Ik weet wel dat men van migratie maar weinig kaas heeft gegeten.
Dat deze regering zwaar gaat hakken in de SZ staat voor mij als een paal boven water en dat men voor de rechtvaardiging daarvan gebruik gaat maken van de haat die zijzelf de afgelopen jaren heeft gezaaid is logisch. Uiteraard zal er best veel geroepen worden dat het schandalig is, maar het zal toch gebeuren.
En zo gaan wij naar een Amerikaanse samenleving.

Zie ook:
http://www.flipvandyke.nl/2012/01/ook-minister-kamp-goochelt-met-cijfers/
http://www.flipvandyke.nl/2011/08/de-krom-en-de-bijstand/
http://www.flipvandyke.nl/2011/04/meer-autochtonen-in-uitkering-dan-allochtonen/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6.1 Joop - Reactie op #6

+1

#7 salvatore

Met “schaduweconomie” of gezonde straateconomie waarbij vraag en aanbod en prijzen in evenwicht is overigens niets mis! Integendeel;het is de enige gezonde rechtvaardige economie en ware vrijemarkteconomie; zonder perverse prikkels,en zonder valse machts monoplie of wurggrepen.
Staatseconomie,betekend we dadelijk mogen betalen voor elk promille zuurstof we inademen…beheert door 1 of andere staatsverbonden multinational hen goodies,en loopbaan traject voor afgewerkte politici..

Bovendien, vergroot de zogenaamde schaduw economie/straateconomie; een gezonde sociale cohesie,en -SAMEN_ leving meer dan wat dan ook.
is bovendien een natuurlijke beweging,in antwoord op “crisis”/ fictieve ” (vrije) markt economie”..Waardoor IDD creativiteit..gestimuleerd en geprikkeld wordt,evenals een andere manier van leven;en dat is HOOG tijd.

Zo zie je ook in Griekenland; onderwijl de bobos,speculanten en bankenwoekeraars,lenen tegen o procent rente,en niet uitlenen of tegen 30 procent rente; onze en de burgers van griekenland hen miljarden doorsluisen binnen hen monetaire roof systemen,op papier; Onstaat er een GEZOND systeem; Naast dit doodzieke ongezonde criminele roofbouw systeem; van arbeid,kapitaal,natuur ,goederen en diensten;
en de UITBUITING/.exploitatie ervan.

Deze natuurlijk wetmatigheid,in reactie en golfbeweging,is net zoiets als het aanmaken van witte bloedlichaampjes; bij een virus…de rode te bstrijden/in balans te brengen;/andersom…
En dat dit doorgeslagen egoistische uitbuitings roofbouw obstesias overkill groei,gegraai; ten koste van kwaliteit; een destructief wereldwijd VIRUS betreft hoeft geen betoog…effectief bestrijden;doen we zelf! natuurlijke regulering,voorbij allen partij politiek en eigenbelangen…korte termijn gesuck en ander geklungel..
Luctor et emergo.

lang leve de straat economie;en hen kleurrijke eerlijke voedzame markten! Wie het eten niet eert,is het leven niet weert.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie