Verkiezingen: Vers bloed in Hongarije

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Zondag zijn de Hongaarse parlementsverkiezingen. Of eigenlijk de eerste ronde. Het zullen hoe dan ook historische verkiezingen worden voor het kleine Donauland. Op de eerste plaats omdat het land er economisch heel beroerd voor staat. Maar vooral omdat voor de eerste keer er namelijk nieuwe partijen in het parlement komen. En wat voor partijen: de extreem-rechtse Jobbik en het ‘GroenLinkse’ Lehet Más a Politika. En dat is alleen maar goed voor Hongarije.

In Hongarije zijn sinds de vreedzame overgang van communisme naar democratie, grofweg slechts vier partijen in het parlement vertegenwoordigd. Er zijn twee grote partijen, namelijk de FIDESZ, de steeds conservatievere club van voormalig (en ook toekomstig) premier Viktor Orbán, MSZP, de sociaal-democratische communistische opvolgerspartij. Daarnaast zijn er twee kleinere partijen, de MDF, een conservatief-liberale partij en de SZDSZ, een liberale partij. FIDESZ heeft de afgelopen jaren de hele rechterkant opgeslokt. Het Hongaarse kiessysteem is erg nadelig voor nieuwe partijen: het is een gemengd systeem met deels evenredige vertegenwoordiging en deels een districtenstelsel, waarbij je per kiesdistrict handtekeningen moet halen. Bovendien is er een kiesdrempel van 5 procent.

Nieuwe partijen
De starheid van het politieke systeem, in combinatie met de enorme polarisatie tussen links en rechts die Hongarije in de greep houdt en enkele schandalen, leidt nu eindelijk tot nieuwe partijen die een goede kans maken in het Hongaarse parlement te komen. De Jobbik behaalden vorig jaar in de Europese verkiezingen een enorme verkiezingsoverwinning. Het is een extreem-rechtse partij, die zich openlijk uitsprak tegen joden, homo’s en vooral zigeuners. Ze zijn sterk verwant met de knokploegen van de inmiddels verboden Magyar Gárda, die openlijk niet welgevallige groepen in elkaar sloeg. Er zitten zelfs figuren in die terug willen naar de paganistische godsdienst van voor de kerstening van Hongarije in de Middeleeuwen. Of die vinden dat Jezus eigenlijk Hongaars was. Hele rare mensen dus. In Nederlandse commentaren wordt echter vaak hét unieke aspect van de Jobbik (letterlijk Rechtsen en tegelijkertijd Beteren) vergeten.

Het is geen gewone extreem-rechtse partij die tegen buitenlanders is. Ze maken volop gebruik van de mythe van de Magyarság. Het nationalistische karakter van de Jobbik komt voort uit de enorme Hongaarse hang naar het verleden, uit het Revisionisme naar het Grote Hongarije van voor Trianon. Het voortdurende wijzen op de verbondenheid met Hongaren die als sinds 1918 in Slowakije en Roemenië wonen, met de onderliggende boodschap ‘dat is eigenlijk van ons’, dat geeft de voedingsbodem voor het Hongaarse extreem-rechts. Niet de aanwezigheid van buitenlanders. Dit sentiment, eerder aangewakkerd door de FIDESZ, levert ze waarschijnlijk 10-15 procent van de stemmen op.

De andere nieuwe partij is Lehet Más a Politika (politiek kan anders). Die hebben een hele knappe prestatie geleverd, door binnen krap een jaar een partij uit de grond te stampen, en er kan nu in heel Hongarije op hen gestemd worden. Het is een links-liberale partij, verwant aan het Nederlandse GroenLinks, die vooral inzet op openheid en eerlijke politiek. In die zin ook een anti-partij, tegen het establishment. Die openheid nemen ze heel erg letterlijk: op hun website is de

Reacties (44)

#1 Bismarck

Nou alleen goed voor Hongarije, zo’n extreemrechtse antisemitische potenrammende irredentistische partij, verwant aan knokploegen. Zeker als FIDESZ die nodig heeft voor een 2/3e meerderheid om eens een gezellige aanpassing aan de grondwet te doen…

Maak je maar op voor oorlog binnen de EU, want in Slaowakije zullen ze de oorlogstrommels ook roeren, daar staan binnenkort ook verkiezingen te wachten, terwijl er al een ultranationalistische partij in de regering zit.

 • Volgende discussie
#2 Hongarijekenner

Ik help het je (en alle andere progressieve mensen hier) hopen, maar onze lieve progressief/groen/linkse vrienden van de LMP zullen de kiesdrempel niet halen.
De enige hoop is dus dat het MSZP genoeg zetels haalt om enge conservatieve grondwetswijzigingen tegen te blijven houden.

Overigens was Jobbik tijdens de EP’09-verkiezingen ook al de tweede partij (vier EP-leden) en zat MIEP (meer van het eng-rechtse zelfde) al eerder in het parlement tussen 1998 en 2002. Helemaal nieuw is een inbreng van anti-semitische krachten in de Hongaarse politiek dus niet.

Overigens blijft het sneu dat een partij die campagne voert tegen homo’s, joden en zigeuners de tweede (of derde) partij van het land wordt terwijl de enige partij die zich open uitsprak voor homo’s, voor zigeuners, voor vrouwen en voor joden (die liberale SZDSZ) helemaal uit elkaar geklapt is.

Laatste opmerking, de MDF conservatief-liberaal noemen lijkt me niet correct. Op economisch gebied zijn ze erg voor staatsinmenging (net zoals alle andere “conservatieve” en “rechtse” partijen daar) en op andere punten zijn staan ze iets tussen MSZP en Fidesz in. Persoonlijk zou ik MDF eerder een christen-democratische middenpartij noemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Attila de Hun

Laten we hopen dat er na 8 jaar derde wereld socialisme eindelijk eens een nationale partij aan het werk gaat. De staat voor het volk i.p.v. het volk voor de staat. Hongarijekenner? Volgens mij ben je gewoon één van de vele slappe linkse populisten. Het is zo makkelijk om alles wat rechts is altijd maar als extreem neer te zetten en bovendien buitengewoon discriminerend. Ik weet dat dat recht voorbehouden is aan links. Iedereen telt mee, zolang we maar links zijn, toch? Rechts telt niet mee natuurlijk, want dat is gevaarlijk. Als we het over goedkope retoriek hebben… Hebben jullie het programma van de Jobbik gelezen??? Geweldig!!!!!! Niets op aan te merken. Het gaat dus nooit over de inhoud. Gelukkig weet 75% van de hongaren wel beter. Of stellen jullie voor dat de resterende 25% moet gaan regeren omdat dit beter past in jullie linkse doctrine?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Attila de Hun

Vóór mijn vóórgaande reactie had ik het artikel niet, maar slechts de reacties gelezen. Nu ik dat wel heb gedaan, heb ik eerst heel hard gelachen. De feitenkennis is nul komma nul. Wat jullie schrijven klopt niet. Het zou niet verkeerd zijn betrouwbare bronnen te zoeken. Één voorbeeld (het heeft m.i. weinig zin om het gehele artikel door te nemen, daar is de lawine van fouten gewoon te groot voor). Het artikel zegt: over de Jobbik:
‘Ze zijn sterk verwant met de knokploegen van de inmiddels verboden Magyar Gárda, die openlijk niet welgevallige groepen in elkaar sloeg.’ Dit is zo triest. De Gárda is géén knokploeg. Er is in 3 jaar nog nooit iemand van de Gárda bij een vechtspartij betrokken geweest. Dat zijn de fouten. Waar hebben jullie het over? Dit is makkelijk te controleren. De organisatie is verboden omdat het bij sommige mensen angst zou oproepen. Natuurlijk een drogreden van de niet onafhankelijke hongaarse rechterlijke macht. Maar geweld heeft de gárda nooit gebruikt. Zou iemand mij één voorbeeld van geweld kunnen geven?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Jonas

Twitter…

NielsvdBerge Yes yes yes. Brekend. Hongaarse Groenen komen mogelijk voor het eerst in het Hongaarse Parlement. Hajra Zöldek!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Mark

“De Gárda is géén knokploeg.”

Het zijn paramilitairen. Waarom wil een politieke partij een militaire arm hebben?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Hongarijekenner

@3: Het is ook wel makkelijk om alles wat kritiek heeft op (extreem-)rechts weg te zetten als “slappe linkse populist” he. Ik heb genoeg anti-semitische en anti-ziganistische opmerkingen gehoord uit Jobbik-monden om de partij eng te vinden. Dat is geen discriminatie maar gewoon een mening.

Ik snap wel dat de Hongaren genoeg hebben van de MSZP die de bevolking behoorlijk hard heeft voorgelogen, maar het alternatief staat mij ook niet aan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Martijn

@3: Fantastische verheffende retoriek, daar op de officiële Engelse Jobbik-site:
”We must produce an environment in which Gypsy people can return to a world of work, laws and education. And for those unwilling to do so, two alternatives remain: they can either choose to take advantage of the right of free movement granted by the European Union, and leave the country, because we will simply no longer put up with lifestyles dedicated to freeloading or criminality; or, there is always prison. Which in turn will be a very different place from the health spa environment enjoyed today, starting with the fact that inmates will be required to fund the cost of their upkeep through their own labour.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Huub

Met 7,43 gaat LMP het parlement in. 16% voor de Jobbik, FIDESZ gaat in 2e ronde 2/3 meerderheid halen. Toch best aardige voorspelling :).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Huub

@Attila de Hun

Proest. A Gárda geen knokploeg.

@Hongarijekenner: sorry, ik zat toch echt goed :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Joost

@11: Ach, met de nickname “Attila de Hun”, weet je toch ook al waar je het moet zoeken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Bismarck

@11: Tja, maar met het vers bloed verder niet echt. FIDESZ en MSZP blijven gewoon (en FIDESZ maakt straks zelfs alleen de dienst uit), terwijl de toch al redelijk marginale MDF en MSZDP vervangen worden door ook marginale JOBBIK en LMP. Het enige nieuws is dat JOBBIK de potentie heeft om naast FIDESZ de enige partij van belang te worden. Dat lijkt me nou niet echt een gegeven om over te concluderen “dat is alleen maar goed voor Hongarije”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Hongarijekenner

@Huub: Credits voor jou, ik had het niet verwacht. Ze zullen ook wel wat stemmen hebben overgenomen van de SZDSZ. Laten we hopen dat er dan in ieder geval een partij in het parlement zit die zich onomwonden uitspreekt voor de rechten van minderheden.

Over rechten van minderheden gesproken, Fidesz is ook niet echt de vriendelijkste partij, gelukkig hebben we nog een Europees Hof…

Verder ben ik benieuwd hoe Fidesz de economie gaat aanpakken. Eerder waren ze nog faliekant tegen het invoeren van collegegeld en eigen bijdrage bij artsenbezoek (referendum 2008) en nu proberen ze het met een plan van belastingverlaging. Het geld zal, linksom of rechtsom, toch wel ergens vandaan moeten komen lijkt me.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Chris

Goh. Wellicht ben ik verkeerd voorgelicht door de media de afgelopen maanden; maar ik ben toch echt in de veronderstelling dat jodenhaat een linkse trek is?!?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Antisemitismekenner

“Vroegah” was jodenhaat iets van rechts (conservatieve katholieken, nazi’s, fascisten).
In Nederland (en ook nog misschien andere landen in Europa) lijkt het een beetje overgewaaid naar links vanwege de sympathie die linksmensen voor Palestina hebben.
Modern radicaal rechts (PVV) sympathiseert juist met joden, maar in Hongarije en andere oostbloklanden is antisemitisme nog gewoon rechts.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Huub

@Hongarijekenner

Daar heb je helemaal gelijk in. Itt tot eerdere regeerperiode kan FIDÉSZ het zich niet veroorloven alleen maar met onzindingen bezig te zijn, ze zullen hele harde maatregelen moeten nemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Bismarck

@15: Misschien verwar je jodenhaat met afkeer tegen de politiek van Israël?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Jonas

@18. Dat onderscheid is flinterdun. Anti-staat-Israël-fanaten zien vaak een keppeltje als joods, dus pro-Israël.

In Hongarije zal het anti-semitisme vallen binnen de haat die er is tegen andere minderheden (Slowaken, Roemenen, zigeuners) of het streven naar een groot-Hongarije (grote Hongaarse gemeenschap in Roemenië).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Jay

@19 Dat onderscheid is flinterdun.

Dat is volgens mij niet juist: het is niet flinterdun, het onderscheid is levensgroot. Alleen: sommige fanatieke pro-Israel supporters maken het graag flinterdun, zodat ze iedereen die kritiek heeft op de politiek van Israel voor antisemiet kunnen uitmaken.

Natuurlijk zullen er ook best veel mensen zijn die zowel de politieke koers van Israel afkeuren alsook antisemitische overtuigingen hebben. Maar daarmee is elke criticus van Israel, of iedereen die enig begrip of sympathie heeft voor de Palestijnse bevolking (om maar iets te noemen) niet automatisch een antisemiet.

Anti-staat-Israël-fanaten zien vaak een keppeltje als joods

Dat is toch meestal ook het geval?

, dus pro-Israël.

Dat is inderdaad een vooroordeel dat veel mensen zullen hebben, en dat is natuurlijk niet goed, maar dat is op zich nog geen antisemetisme.

Enfin. We dwalen af geloof ik :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Jonas

@20.

Dank u wel voor de toevoeging, uit alles wat je aangeeft blijkt dat ik gelijk heb.

Kent u de uitspraak: ‘Hamas, hamas, alle joden aan het gas!’. Een verschrikkelijke uitspraak die precies aangeeft hoe antisemitisme en de staat Israël dicht bij elkaar liggen.

Nuanceren is belangrijk. Ik ben bijv tegen het Israelische nederzettingen-beleid. De producten uit nederzettingen worden in de supermarkten verkocht. Dan sommeer ik hun beleidsmakers daarmee te stoppen, zowel door brief als demonstratie (met mensen waabij ik hun beweegredenen nog wel eens ter discussie heb gesteld, en ze niet afdoende antwoord konden geven).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Joost

@Jonas: Ik weet niet in welk universum jij leeft als je dat uit @20 haalt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Jay

@21 uit alles wat je aangeeft blijkt dat ik gelijk heb.

Dat is een nogal vreemde uitspraak, gezien het feit dat jij in #19 claimde dat het onderscheid tussen jodenhaat en kritiek op Israel flinterdun is, en ik het tegendeel beweer.

Het woord waar ik over val is ‘flinterdun’, omdat het in mijn ogen impliceert dat iedereen die kritiek heeft op Israel bijna automatisch een jodenhater is.

Maar misschien heb ik je oorspronkelijke claim verkeerd geinterpreteerd? In dat geval kun je mijn post als verdere duiding beschouwen :)

Kent u de uitspraak: ‘Hamas, hamas, alle joden aan het gas!’. Een verschrikkelijke uitspraak die precies aangeeft hoe antisemitisme en de staat Israël dicht bij elkaar liggen.

Mwoah. Volgens mij geeft die alleen maar aan dat voetbalsupporters vaak antisemitische leuzen hanteren, meestal met als voornaamste motivatie dat het lekker bekt en flinkt shockeert. Ik denk dat het grootste deel van de mensen die deze domme leuze scandeert zich nauwelijks bewust is van wat Hamas uberhaupt is, laat staan wat de politieke verhoudingen tussen de staat Israel, de Palestijnen, en Hamas zijn.

En zelfs als dat wel het geval is: wat je in het beste geval hiermee aantoont is dat antisemieten wel eens het Israelisch/Palestijns conflict als rechtvaardiging voor hun antisemitisme misbruiken. Maar mijn punt was dat de relatie niet andersom geldt – iemand die kritiek heeft op de staat Israel is niet automatisch een jodenhater – en gezien de rest van je reactie denk ik eigenlijk dat we het daarover wel eens zijn.

Nuanceren is belangrijk.

Juist.

Ik ben bijv tegen het Israelische nederzettingen-beleid.

Dat hebben we dan gemeen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Hongarijekenner

Als het weer even over Hongarije mag gaan in plaats van over Israel…?

Via diverse kanalen gonzen de geruchten rond dat de LMP helemaal niet zo progressief en liberaal is als ze tijdens de campagne beweerde, maar een dealtje met Fidesz heeft gesloten om de linkse kiezers van de MSzP af te pakken.
Sommigen beweren zelfs dat de LMP opgericht is door Fidesz om een tweederde meerderheid in het parlement te kunnen veroveren!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Huub

@Hongarijekenner

Die kanalen zijn dikke vette onzin. Ik ken die mensen, die zijn verre van Fidesz en verre van MszP. Die geruchten worden de wereld ingestuurd door de MSZP, om zo iemand anders de schuld van hun falen te kunnen geven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Huub

@Hongarijekenner

Ik ben wel heel benieuwd wat jouw bronnen zijn

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Attila de Hun

Wat is er mis met Attila de Hun?

Over de voorgaande ca. 10 reacties: er is maar één genuanceerd iemand, te weten JAY. Wat een verademing. De rest is zwaar bevooroordeeld en slecht geínformeerd.

Hoe bestaat het dat iemand zichzelf benoemd tot Hongarijekenner? Dat is toch erg verdrietig. (Om alvast de volgende slappe reactie voor te zijn: en iemand die zich Attila de Hun noemt dan? Tja, er is een verschil tussen een serieus bedoelde zelfbenoemde titel en een met een knipoog gekozen naam).

Vraag: waarom is de Hongaarse garde paramilitair?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Joost

Iemand die slecht geïnformeerd is en toch een goede voorspelling doet. Opvallend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Hongarijekenner

Heb ik een “serieus bedoelde zelfbenoemde titel”?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Mark

@27: iemand slecht geinformeerd noemen is geen bewijs. Ik kan jou net zo goed slecht geinformeerd noemen. Graag duidelijk omschrijven wat verkeerd zou zijn + bewijs d.m.v. links naar betrouwbare bronnen. Anders FAIL, mond houden en opzouten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 pedro

Met de toenemende activiteiten van de Magyar Garda nam ook het geweld tegen zigeuners toe (link). Betrokkenheid van de Magyar Garda of een oorzakelijk verband is niet bewezen, maar enige twijfel aan de suggestie, dat dit slechts een toevallige samenloop van omstandigheden is, is wel gerechtvaardigd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 HongarijeLiefhebber

Geert Wilders is ook een groot steuner van de Groot Hongaarse gedachte. En van een groot Israel. Ben benieuwd naar de samenwerkingsverbanden in het Europese parlement tussen PVV en Jobbik.
Landjepik verbroedert of juist niet?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Mark

Heb je bronnen voor steun van Wilders voor “groot Hongarije”? Klinkt niet erg plausibel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Joost

Zijn vrouw is iig hongaars. Dat zou zijn interesse in het verhaal verklaren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 HongarijeLiefhebber

Lees de VrijNederland van deze week. Staat een artikel over Wilders èn Jobbik in. Met dus een frappante link tussen de twee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Hongarijekenner

Maar de PVV en Jobbik hebben toch over tenminste één hierboven reeds besproken bevolkingsgroep een diametraal tegenovergestelde mening.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Attila de Hun

Pfff… zo zielig. En zo krom! Zo 180 graden tegenovergesteld van waar links voor staat, of beter gezegd, voor zou moeten staan.

Alle minderheden hebben recht op zelfbeschikking. Zo is dat! Recht om hun eigen taal te spreken en te leren. Recht om godsdienst in eigen taal te kunnen beleven.

Waarom hebben de hongaarse minderheden in Roemenie, Servie, Slowakije en de Oekraine dit dan niet? Zou het niet eens tijd worden om i.p.v. flauwe paralellen te trekken tussen Wilders en Jobbik om op te komen voor de Hongaarse minderheden, welke als tweederangsburgers worden behandeld. Welke zwaar gediscrimineerd worden. Zou het niet eens tijd worden om je te verzetten tegen de anti hongaarse slowaakse taalwet. Tegen de Benes decreten!!!! Dat is een racistisch decreet tegen hongaarse minderheden gericht, de basis van deportatie. Hallo????? Wanneer, grote ‘hongarijekenner’ gaat u protesteren voor het binnenhof??? Wanneer komt u op voor de rechten van deze Hongaren?

Hier dient links nederland toch voor in de bres te staan??? De laatste 50 jaar nog nooit… is de trieste waarheid. Past niet in hip links, dus ja, dan telt het niet.

Flauwe praat over groot hongarije. Het gaat over mensenrechten. Wat een zielig gedoe op het continuum tussen links en rechts.

Als ik op wil komen voor de rechten van hongaarse minderheden, dan ben ik een racist? Mocht dat de definitie zijn van racisme, dan draag ik die titel graag en met verve.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 Joost

Ah, het aloude adagium: als je niet tegen dat ageert, mag je ook niet tegen dat andere, gerelateerde, ageren.

Fail.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 Huub

@HOngarijekenner Een link tussne de Jobbik en Wilders? Allebei niet mijn stiel, maar de Jobbik zijn echte idioten, Wilders is geen idioot. Ze werken niet voor niets niet samen in het EP. Het lijkt me sterk dat Wilders zich überhaupt bezig houdt met die private Hongaarse hobby van de Hongaren

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 Huub

@Attila de Hun Ja, soms worden rechten geschonden van Hongaren in onliggend elanden. Hét grote probleem van de HOngaarse politiek, met name Fidesz in hun vorige regeerperiode, is dat ze daar een hoop aandacht aan schenken, zonder de eigen overheidsfinanciën op orde te brengen. Het is een relatief non-probleem, Hongarije heeft na het regelen van lage loonkosten in de jaren ’90 helemaal niets gedaan hun economie op orde te brengen, en oppositie en regering buitelden slechts over zulke non-problemen over elkaar heen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 Mark

@Attila de Hun: nogal wrang dat je over de rechten van minderheden in het buitenland begint. Jobbik vindt de rechten van de minderheden in eigen land (joden, zigeuners) namelijk niet belangrijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 Mark

En wat je roept over “links” geldt net zo goed voor “rechts”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 Hongarijekenner

Sowieso zijn links en rechts een beetje anders in Oost-Europa…

(Progressieve partijen zijn voor vrije markt en worden links genoemd; conservatieve partijen vertrouwen op vadertje staat en zijn rechts.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 Jan de Koning

Volgens mij is Jobbik tegenwoordig een vrij ruimdenkende beweging, waarin ruimte is voor zelfexpressie zoals spelen in pornofilms, en zelfs meedoen aan de gay parade kan tegenwoordig zonder problemen.

 • Vorige discussie