Verhalen uit de Gaza-strook

Dossier:

REPORTAGE - Na een week in de Gaza-strook te hebben doorgebracht, komt Jonathan Huseman tot een pijnlijke conclusie.

Bij de Erez-toegang tot de Gaza-strook heerst de lome rust van een spaghettiwestern. Nu de zon is doorgebroken wordt het snel warm. Vogels kwetteren hun hoge tonen. Buiten klinken de lage stemmen van wachtende, Arabisch sprekende taxichauffeurs. Binnen, in het met wachttorens omgeven gebouw waarin Israëlisch veiligheidspersoneel de toegang tot Gaza regelt, weerkaatst elk geluidje van de stenen vloer.

De hal kleurt grijs en lichtblauw van het staal, de pijpen, leidingen, geblindeerde kantoorruimtes en camera’s. De officiële benaming is ‘Erez-terminal’ en zo ziet de hal er ook uit, als een vertrekhal op een vliegveld, met veel balies, waarvan slechts één in gebruik is. ‘Wat kom je doen? Wat is de naam van je vader? Wat is de naam van je vaders vader?’ De beambte doet haar werk. Als de vragen naar tevredenheid zijn beantwoord en het paspoort is gestempeld, zegt ze: ‘Have a nice experience.’

Een dag als vele andere

Na enkele tientallen meters niemandsland met daarin achtergelaten rolstoelen, opschietend onkruid en camera’s, opent een te krappe draaideur in de metershoge muur. Meteen achter de muur ligt een gang, die aan weerszijden en van boven is afgedekt met een ijzeren hekwerk. Het is een soort voetgangerssnelweg van ongeveer een kilometer lang. Aan deze zijde van de muur liggen rollen prikkeldraad en betonblokken en hangen meer camera’s. De wind ruist door het droge gras, krekels tjirpen, verder is het stil.

In het landschap staat een geïmproviseerde tent waarin een schaapherder met zijn kinderen beschutting zoekt tegen de zon. Naast de corridor slingert rotzooi: plastic, lege blikjes, verfrommelde snoeppapiertjes, een schoen. In de verte klinken schoten. Het blijft onrustig nadat de dag ervoor vanuit Gaza twee raketten op de nabijgelegen Israëlische stad Sderot zijn afgevuurd. Israël heeft geantwoord met bommen op Gaza. Het is een dag als vele andere.

Er schiet me een regel uit een psalm te binnen. Dat gebeurt vrijwel nooit.Wandelend door dit desolate niemandsland had me nauwelijks een passender tekst kunnen invallen dan deze: ‘wat drijft de volken, wat bezielt ze toch/wat is de waanzin toch die zij beramen.’

De regels blijven de rest van de week rondzingen in mijn hoofd. Bij het verlaten van Gaza via weer een ander systeem van sluizen en deuren, waarin ik me een marmot in een marmottenrace waan, wachtend tot iemand die je niet ziet een deurtje voor je opent. Bij het te voet passeren van de grens tussen Ramallah en Israël. Bij ieder verhaal, van elk individu, dat de wirwar aan werkelijkheden steeds verder vergroot.

Verhalen

Rijdend door de Jordaanvallei, waar de plantages van de nederzettingen groene oases zijn waarvoor water wordt onttrokken aan Palestijns land, vertelt Jamal Jumadie hoe hij gevangen heeft gezeten vanwege zijn werk voor Stop the Wall.

De weeklacht van Abu Sager, een oude boer met diepe groeven in zijn gezicht, onafgebroken rokend, die zijn woorden om een gitzwarte, naar voren priemende punttand heen moet zien te lispelen: sinds 1997 zijn honderden mededorpelingen vertrokken, omdat hun huizen zijn vernield, de toegang tot water hen is ontnomen, hun vee in beslag is genomen door het Israëlische leger wegens veiligheidsredenen en militaire oefeningen, ‘alsof de woestijn niet groot genoeg is om te oefenen.’

Het verhaal van de mooi gelegen kibboets in het zuiden van Israël, waar bewoners, onder wie vrienden, schuilkelders hebben voor de raketten uit Gaza, maar een kilometer verderop boodschappen doen in een Arabisch stadje, dat ze ironisch genoeg óók beschermt tegen raketaanvallen uit Gaza. Die kibboets en dat bedoeïenenstadje, in hetzelfde land, onder dezelfde regering.

De verhalen van Gazanen, die alles beu zijn: ‘deze extremistische Hamas-regering’, ‘dit regime dat haar onkunde heeft bewezen’, die smeken om open grenzen, zodat ze eindelijk kunnen exporteren en vrij kunnen bewegen, die boos zijn over het plan om negenjarige jongens en meisjes te scheiden in het onderwijs, die hun woede uiten over de verwoestingen die Israël in de recente oorlogen heeft aangericht, en waarvan de resultaten midden in de stad zichtbaar zijn.

Het verhaal van de mensenrechtenlievende rabbijn die meent dat de Joodse staat een democratie is zolang de meerderheid van haar burgers Joods is.

De mensen die vragen om ‘externe druk van de internationale gemeenschap’, waarmee iemand als Omar Barghouti onomwonden een boycot van Israël bedoelt.

De archeologen bij een opgraving in een Palestijnse wijk in Jeruzalem, op nog geen 300 meter van de Al Aqsa-moskee, waar de ene gids plechtig aan zijn geïmponeerde gehoor verkondigt dat dit de plek is waar Koning David zijn paleis vestigde, terwijl een gids tien meter verderop spottend vraagt: deze hoop stenen, denken jullie nu echt dat dit een paleis was?

De rondleiding door Zochrot in een wijk van Jeruzalem, Lifta, gebouwd op een Palestijns dorp. De discussie die vervolgens aan tafel ontstaat over het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen: een eis van de Palestijnen, onbespreekbaar voor de meeste Israëli’s.

De subtiele manier waarop gids Umar laat doorschemeren dat hij als Arabische Israëli minder rechten heeft dan Joodse Israëli’s. De nuances die elk verhaal toevoegt – wat te denken van ‘linkse kolonisten’, of religieuze kolonisten die bereid zijn te leven onder Palestijns gezag?

De officiële kaartjes van de VN. Het recent verschenen rapport van de adviesraad van de Nederlandse regering die bij voortzetting van de Israëlische bezetting van de Palestijnse Gebieden vreest voor ‘een ongekende uitbarsting van geweld, met noodlottige humanitaire en politieke gevolgen’ en dat Nederland oproept ‘om op woorden van protest ook daden te laten volgen’.

De verhalen buitelen over elkaar, het is duizelingwekkend. Openbaar vervoer, taal, archeologie, straatnaambordjes, de oorsprong van bepaalde gerechten, landverdeling, alles is politiek, voor wie er politiek van wil maken. Dat wil ik niet altijd, maar het is onontkoombaar.

Apartheid

Het was Arjan el Fassed die in zijn boek ‘Niet iedereen kan stenen gooien’ schreef: ‘Het ziet eruit als apartheid, het ruikt naar apartheid, het voelt als apartheid, maar op de een of andere manier wil de wereld het niet zien. Want als dit apartheid is, heeft dit enorme gevolgen voor hoe regeringen zullen omgaan met dit conflict.’

Ik denk dat hij gelijk heeft.

En ik herken de neiging om niet te willen zien.

Want de conclusies die ik dan moet trekken, zijn pijnlijk.

Via Jonathan Huseman/ICCO.

Reacties (106)

#1 objectief

Was het nodig daarnaartoe te gaan ?
Is hij iets tegengekomen dat niet iedereen, die zich voor de materie interesseert, al wist ?

 • Volgende discussie
#2 Fons

@1: zeer storende reactie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 objectief

@2:
Wat is er storend ?
Het is toch al vele jaren bekend dat Gaza een concentratiekamp is ?
Ik lees net het boek van Ralph Giordano, een Duitse halfjood, met als titel Israel Um Himmels Willen Israel.
Het boek is gepubliceerd in 1993 !
Hoewel de schrijver Israel als zijn land ziet ziet de schrijver toch ook dat er heel wat fanatieke fundamentalistische joden in Israel zijn, en dat Palestijnen al tientallen jaren verkommeren in kampen, waarbij ze regelmatig te maken hebben met Israelische terreur.
Is er in de afgelopen twintig jaar iets veranderd ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Fons

@3: Omdat het al jaren hetzelfde is mag je er niets meer over zeggen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Likoed Nederland

Tsjonge, wat een verzameling leugens.

Zo verstrekt Israel per bewoner evenveel water aan Israeëli’s als Palestijnen, en geeft daarmee de Palestijnen zelfs veel meer water dan overeengekomen in de Oslo-akkoorden.

En dan de onzinnige apartheid beschuldiging. Want Arabieren in Israel hebben meer burgerrechten dan in welk Arabisch land dan ook.

Probeer eens vrouw, homo of christen te zijn in Saoedi-Arabie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Kalief

@5 Dus water van de Palestijnen wordt verdeeld onder de Israeli’s en de Palestijnen. En dat vind jij rechtvaardig, zelfs terwijl de Palestijnen er niks over te zeggen hebben?

Ik zou niet eens weten hoe ik vrouw, homo of christen in Nederland zou moeten zijn. En wie er wat hoe doet in Saoedi-Arabie is niet relevant voor wat de Israeli’s in Palestina uitspoken.

Maar verder ook eens met #1. Ik lees geen noemenswaardige persoonlijke observaties in dit ansichtkaartberichtje. Natuurlijk mag hij het schrijven maar het voegt niets toe aan de algemene informatie die we er dagelijks over kunnen vinden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Johanna

Je hebt wel lef Likoed, om anderen hier van leugens te beschuldigen.
Recent verscheen het rapport Water for one people only over de Israëlische waterpolitiek. Dat rapport stelt:

While the Oslo Accords intended for greater access to the water resources in the OPT, Palestinians have less and less access to their natural resources today. Indeed, Palestinians have seen their access to water reduced from 118 million cubic meter (mcm) per year as promised by Oslo II to 98 mcm per year in 2010 – a decrease of almost 20 per cent. In the same period, the number of Israeli settlers in the OPT has risen to more than half a million, who consume more than 6 times the amount of water allocated for domestic purposes to 2.6 million Palestinians in the West Bank. This discrepancy is even greater when water for agricultural purposes is taken into account. While the recharge area of the Mountain Aquifer is largely located in the West Bank, Israeli extractions amount to 89 per cent of the water resources, which are subsequently allocated to those residing in Israel and in Israeli settlements. As a result, Palestinians are forced to rely on Israel’s national water company, ‘Mekorot’ to meet at least one third of their domestic water needs, making ‘Mekorot’ the single largest supplier in the West Bank.
(…)
In seeking to paralyse the development of Palestinian water infrastructure, Israel has actively prevented the construction and maintenance of water systems and networks in the OPT. This has primarily been achieved through Israel’s illegal regime of closures imposed on the Gaza Strip and the systematic denial of permits for any construction or rehabilitation of water infrastructure in the West Bank. Any water structure built without a permit from the Israeli authorities – permits that are virtually impossible to obtain – risks demolition, regardless of whether they are funded by the international community of donors.

Dat het in Saoedi-Arabië slecht gesteld is met rechten, doet niks af aan de achterstelling van Arabieren in Israël. Het is slechts een drogreden, ‘hullie doen het ook’. Saoedi-Arabië kun je bovendien nauwelijks representatief noemen voor het gros an de Arabische landen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Tzoimbo

@5: “Tsjonge, wat een verzameling leugens.”

Is dit de inleiding of zo? ‘Wat nu volgt is een verzameling leugens:’

Ga je hier serieus ontkennen dat de Israëli’s meer water krijgen dan de Palestijnen?

Waterverbruik:
“The discrimination in utilization of the resources shared by Israel and the Palestinian Authority is clearly reflected in the figures on water consumption by each population. Daily per capita water consumption in the West Bank for domestic, urban, and industrial use is some 73 liters. In areas in the northern West Bank, consumption is much lower. In 2008, per capita daily consumption was 44 liters in the Jenin area and 37 liters in the Tubas area.

There is a huge disparity between Israeli and Palestinian consumption. Per capita water consumption in Israeli towns is 242 liters and in local councils, 211 liters. In other words, per capita use in Israel is three and a half times higher than in the West Bank.”
http://www.btselem.org/water/consumption_gap

“Taking into account the components of the principle of equitable and reasonable use, examination of the current division of water between Israel and the Palestinians leads to the conclusion that this division violates Palestinian rights and contravenes international water law.”
http://www.btselem.org/water/international_law

En dan weer de klassieker: Wij zijn niet erg, want Saoedi-Arabië is veeeeeeeeel erger. En dus? Moeten we dan ook Saoed-Arabië boycotten als we Israël boycotten? Ok, doen we! Saoedi-Arabië is in het Midden-Oosten de grootste vijand van democratisering en secularisering. Als het aan mij ligt verbreken we de betrekkingen met Saoedi-Arabië vandaag en die met Israël morgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Grûtte Pier

@5: “Zo verstrekt Israel per bewoner evenveel water aan Israeëli’s als Palestijnen, en geeft daarmee de Palestijnen zelfs veel meer water dan overeengekomen in de Oslo-akkoorden.”

Lul niet zo dom gast!
https://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=41579&Cr=Palestin&Cr1=&Kw1=water&Kw2=water&Kw3=
https://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=31927&Cr=&Cr1=&Kw1=water&Kw2=water&Kw3=
Enz, enz.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Naam

Als in Israël ‘apartheid’ heerst, hoe kan het dan dat het aantal christenen (je weet wel, niet-Joden) nog steeds toeneemt? Tegelijkertijd neemt het aantal christenen in de andere landen in de regio dramatisch af. Is het niet aannemelijker dat daar ‘apartheid’ (i.e. systematische discriminatie jegens niet-moslims) heerst?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Grûtte Pier

@10: En de volgende drogreden. Velen zullen hier nog volgen…

En nog een leugen ook!

“Vóór de stichting van de staat Israël woonden circa 400.000 christenen in Palestina. Toen Israël in 1948 werd gesticht, werd de helft van hen verdreven. Volgens een recent onderzoek wonen nu nog maar 42.000 christenen in de Palestijnse gebieden: 40.000 op de Westelijke Jordaanoever en 2.000 in de Gazastrook. Hun aandeel in de Palestijnse bevolking is teruggelopen van 10% naar 2%. De meeste van hen wonen in de regio’s Jeruzalem en Bethlehem en behoren tot verschillende denominaties, zoals de Grieks-orthodoxe, de Rooms-katholieke, de Syrisch-orthodoxe en de Protestantse.”
-Aldus Dries van Agt

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Grûtte Pier

@11: Genocide?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 AltJohan

Als er regelmatig aanslagen zijn dan gaat men tegenmaatregelen nemen. Er ontstaan gated community’s. Muren geven scheiding en creëren als vanzelf de eerste tekenen van apartheid, of het nu in Israël of en in de buurt van Rotterdam is.

http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/07/een_volk_dat_voor_tirannen_zwicht.html

Het is de laatste tijd relatief rustig met aanslagen van de Palestijnen en er zijn weer vredesbesprekingen aan de gang. Laten we hopen dat het rustig blijft en de besprekingen succesvol.

Indien succesvol, dan kan op een gegeven moment kan de muur dan weer afgebroken worden. En dan zal het “apartheidsgevoel” ook verdwijnen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Johanna

@10 Als in Israël ‘apartheid’ heerst, hoe kan het dan dat het aantal christenen (je weet wel, niet-Joden) nog steeds toeneemt?

Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Bijvoorbeeld dat niet alle niet-Joden aan Apartheid onderhevig zijn. Of bijvoorbeeld dat de populatie harder zou groeien als er geen sprake was van Apartheid (ofwel: het feit dat een groep groeit toont niet aan dat ze niet gediscrimineerd wordt).

Tegelijkertijd neemt het aantal christenen in de andere landen in de regio dramatisch af. Is het niet aannemelijker dat daar ‘apartheid’ (i.e. systematische discriminatie jegens niet-moslims) heerst?

‘De’ andere landen is nogal generaliserend en kun je niet hard maken. Zo ken ik zelf voorbeelden van landen in de regio waar christenen geen strobreed in de weg gelegd wordt. Maar los daarvan is dit natuurlijk een drogreden, want aannemend dat elders ook gediscrimineerd wordt doet dat niks af aan de discriminatie die men in Israël ondervindt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Naam

@11: het is geen drogreden. Als er in Israël een ‘apartheid’ heerst tegen niet-Joden dan zou je verwachten dat die niet-Joden hun best doen te vertrekken. Dat gebeurt echter niet; het aantal niet-Joden neemt de afgelopen vele decennia alleen maar toe in Israël. Tegelijkertijd neemt het aantal niet-moslims in de omringende islamitische landen sterk af. Ra-ra, waar lijkt dan ‘apartheid’ te heersen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Johanna

@13 Je lijkt een aantal dingen door elkaar te halen. De schrijver heeft het over Apartheid in Israël zelf, binnen jouw gated community dus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Naam

@14: Dus de geniepige Joden leggen de apartheid alleen op aan sommige niet-Joden? Met welk doel? Zodat het lijkt alsof er geen apartheid is? Wat geniaal! Mag ik een alternatieve hypothese voorstellen? De ‘apartheid’ geldt niet voor alle niet-Joden omdat…er überhaupt geen ‘apartheid’ heerst.

Zo ken ik zelf voorbeelden van landen in de regio waar christenen geen strobreed in de weg gelegd wordt

Noem ze eens.

Maar los daarvan is dit natuurlijk een drogreden, want aannemend dat elders ook gediscrimineerd wordt doet dat niks af aan de discriminatie die men in Israël ondervindt.

Dan heerst er in die andere landen kennelijk ook ‘apartheid’. Sterker nog, dan heerst er in de halve wereld ‘apartheid’, waaronder praktisch de gehele ‘islamitische wereld’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 AltJohan

@Johanna: in het stuk heeft hij het voortdurend over de Palestijnse gebieden (niet alleen over Israël). Muren/grenzen en apartheid horen bijelkaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 obectief

Ik lees net het boek van Ralph Giordano, een Duitse halfjood, met als titel Israel Um Himmels Willen Israel.
Het boek is gepubliceerd in 1993 !

Geschreven in 1991.

Het is boeiend te lezen hoe Giordano van mening was dat Israel zichzelf te gronde richt: de domme Israëliërs.
Ik ben ongeveer halverwege, ben benieuwd of ik nog tegen zal komen of Giordiano zich afvraagt of dit in alle tijden een joodse strategie is geweest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 obectief

@4:
Schreef ik dat ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Grûtte Pier

Een drogreden (schijnreden, denkfout, sofisme)…

Het wil niet echt tot je doordringen zeker @Naam ?

Daarbij blijf je maar liegen over de christen in Palestina. Israël heeft de christelijke bevolking gedecimeerd!
Dat is fucking genocide!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 obectief

@11:
Klopt met mijn idee, dat Israel christenen systematisch wegpest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 obectief

@13:
Laten we hopen dat het rustig blijft en de besprekingen succesvol.

Hopen kan altijd, tegen elk weten in.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Naam

@21: Nee, wellicht wil ’t helpen als je nog wat synoniemen van synoniemen.net plukt… Kan je meteen daarna ‘genocide’ opzoeken op VanDale.nl. Succes!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Grûtte Pier

@24: Aah, een klassieke Jij-bak – Tu quoque, één van m’n favoriete drogreden.

Misschien kun je ook even uitleggen waar 90% van de christen-Palestijnen gebleven zijn?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Naam

@25: 90% nog wel, het wordt steeds zotter :-) Anyway, voel je vrij om alsnog op m’n bericht (@15) te reageren: als Israël een ‘apartheidsstaat’ is (i.e. als het begrip ‘apartheid’ zo ver wordt opgerekt dat Israëls beleid eronder valt), wat zijn de overige landen in de regio — waar niet-moslims de afgelopen decennia massaal verjaagd zijn — dan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 obectief

@25:
Vertrokken zoals de eerste auteur: Edward W. Said & Christopher Hitchens, ed., Blaming the Victims, Spurious scholarship and the Palestinian question’, 1988, London

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 euro

@26:

Dat zijn landen waar er heel veel oorlog was en niet alleen christenen weggevlucht zijn (Irak, Syrië). Andere landen met een grote christelijke minderheid (Libanon, Egypte), daar zijn de christenen niet “verjaagd”.

@15 Als er in Israël een ‘apartheid’ heerst tegen niet-Joden dan zou je verwachten dat die niet-Joden hun best doen te vertrekken. Dat gebeurt echter niet; het aantal niet-Joden neemt de afgelopen vele decennia alleen maar toe in Israël.

Het land wat de apartheid heeft uitgevonden, Zuid-Afrika, deden zwarten daar hun best om te “vertrekken” ? Nam de zwarte bevolking in Zuid-Afrika af onder de apartheid ?

Duidelijk dat je niet weet waar je het over hebt:

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Grûtte Pier

Werkgelijkwaar gast, heb je nog niet begrepen dat ik niet op je flauwekul argumenten in ga. DROGREDEN!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 obectief

@26:
Verjaagd.
Geestig, nooit gehoord van de Israëlische deal met Arabische regimes begin 50er jaren: wij de joden, jullie hun bezittingen ?
Mossad liet bommen ploffen in de arme wijken van Baghdad.
Google Giladi voor het verhaal.
Velen van de Arabische joden verlieten teleurgesteld
Israel, de discriminatie door asjkenazi joden werd hen te veel.
Dat dat nog in 1991 zo was vind je ook bij het genoemde boek van Giordano.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 obectief

@28:
Dat gebeurt echter niet; het aantal niet-Joden neemt de afgelopen vele decennia alleen maar toe in Israël.

Of bedoel je de hogere bevolkingsgroei van de Palestijnen met Israelische nationaliteit ?

Dries van Agt liegt over de christenen ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Naam

@28: Grapje zeker? Dat oorlog tot emigratie leidt, spreekt voor zich, maar is op zichzelf geen reden waarom niet-moslims (verhoudingsgewijs) meer zouden emigreren dan moslims. Wat Egypte en Libanon betreft: ook daar neemt het aantal christenen af! En dan anderen verwijten dat zij niet weten waar ze het over hebben…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Tzoimbo

Er is een verschil tussen geïnstitutionaliseerde discriminatie en ongeorganiseerde. Het begrip Apartheid hoeft helemaal niet worden opgerekt om Israël’s beleid eronder te laten vallen. Israël heeft, net als Zuid-Afrika had, de discriminatie vastgelegd in wetten. Meestal op indirecte wijze, door allerlei privileges die alleen gelden voor (ex-)militairen. Maar ook rechtstreeks.
“Within Israel, these acts of segregation include towns reserved for Jews only, immigration laws that allow any Jew from around the world to immigrate but simultaneously deny displaced indigenous Palestinians that same right, and national health care and school systems that receive significantly more funding in Jewish towns than in Arab towns. Even former Prime Minister Ehud Olmert described the situation as a “deliberate discrimination,” and added that “governments have denied [Palestinian citizens of Israel] their rights to improve their quality of life.”
http://www.browndailyherald.com/2010/04/22/jonathan-benartzi-yes-apartheid/

Noem eens een land in de regio dat vergelijkbare wetten heeft. En als je er een kunt vinden, dan stel ik voor dat we daaraan dezelfde sancties opleggen die ik aan Israël wil opleggen. Het wordt tijd om Israël eens te behandelen als al die andere landen in de regio die volgens Israël-apologeten net zo erg zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Naam

@31: Dries van Agt vergelijkt appels met peren, en op die manier komt Grutte Pier tot zijn claim dat “90%” van de christelijke Palestijnen het slachtoffer is geworden van ‘genocide’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Naam

@33: Er zijn landen in de regio die Palestijnen uitsluiten van bepaalde functies, die christenen allerlei basale rechten ontzeggen, die Aziatische moslims de kans op staatsburgerschap ontzeggen, etc., etc., etc.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Grûtte Pier

@35: Ja maar hullie doen het ook, hullie zijn nog veel erger…

HUIL HUIL HUIL HUIL

Verder zie #33
“Noem eens een land in de regio dat vergelijkbare wetten heeft”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Naam

@36: Ik reageer op “Noem eens een land in de regio dat vergelijkbare wetten heeft.”.

Flapdrol.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 Tzoimbo

@32: Er is een erg groot verschil tussen hoe Arabische christenen in het Westen worden opgevangen en hoe Arabische moslims er worden onthaald. Dat heeft zijn gevolgen voor wie wel of niet besluit te vertrekken. Daarbij hebben een aantal conflicten geleid tot etnische/sectarische zuiveringen waarbij vooral minderheden het slachtoffer worden. In Iraq zijn inderdaad veel christenen, maar ook Yazidi’s, Mandaeërs en Shabaks verdreven. Alles wat niet Sunnitisch of Shi’itisch is, eigenlijk. Sunnieten en Shi’ieten worden ook verdreven, maar die trekken vooral naar de ‘gezuiverde’ gebieden aan de andere kant. De minderheden verlaten het land in grotere getale.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 Grûtte Pier

@37: Noem ze dan!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 Tzoimbo

@35: “Er zijn landen in de regio die Palestijnen uitsluiten van bepaalde functies, die christenen allerlei basale rechten ontzeggen, die Aziatische moslims de kans op staatsburgerschap ontzeggen”

Ten eerste is dit erg vaag. Concrete voorbeelden graag. Ten tweede is alleen het tweede voorbeeld enigszins vergelijkbaar. De Palestijnen zijn vluchtelingen. Je kunt niet van de landen in de regio verwachten dat die zulke grote aantallen vluchtelingen toelaten. Vooral niet omdat ze daar alleen maar zijn omdat Israël glashard weigert ze te laten terugkeren. Hetzelfde geldt voor de buitenlanders in de Golf. In beide gevallen ben ik er persoonlijk voor om ze meer rechten te geven, maar het is absoluut niet vergelijkbaar met wat Israël doet met de oorspronkelijke bevolking.

Wat betreft de discriminatie van christenen, dat gebeurt voornamelijk in Saoedi-Arabië, de beste vriend van het Westen en een de-facto bondgenoot van Israël. Begin een BDS-actie zou ik zeggen, ik ben er helemaal voor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 HPax

@8: ´Ga je hier serieus ontkennen dat de Israëli’s meer water krijgen dan de Palestijnen?´

In 1998 blijkt dat de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever met een blijvend watertekort te kampen hebben. Daarvan geven zij, de gewone Palestijnen, zich geen rationele = ecologische verklaring en evenmin wijten zij dit deficiet aan hun voortplantingsdrift. Wat ze wel doen, is de oorzaak van deze zorgwekkende schaarste toeschrijven aan 1. uiteraard de Israëliërs, en 2. hun eigen chefs. Deze twee partijen weten zij qua schuld zakelijk uit elkaar te houden. Wat nu de Palestijnen (volk) hun eigen politici verwijten is dat ze 1. bij het onderhandelen met de Israëliërs over land en wat erbij hoort het onderspit hebben gedolven, en, evenveel, 2. dom zijn geweest. Zo merkt een locale Palestijn op dat weliswaar Israëlische kolonisten op Palestijns grondgebied veel meer water krijgen dan Palestijnen, ‘Maar’, vervolgt hij, ‘ik geef ook de Palestijnse Autoriteit de schuld. Zelfs een ezel was niet zo stom geweest om zo’n onvoordelig waterakkoord te sluiten.’

De Israëlische minister van infrastructuur zegt van de Palestijnse klachten over watertekort dat ten eerste ‘Israël de Palestijnen de afgesproken quota geeft’, voorts ‘het tekort gevolg is van verspilling en de Palestijnse bevolkingsgroei.’ Eerder las ik in hetzelfde bericht dat de stad Hebron waar 119.230 Palestijnen wonen in juli twee keer zoveel water ontving als de nederzetting Kiryat Arba, waar 5.800 kolonisten zijn gevestigd.

Op grond van boven gerapporteerde feiten mag je aannemen dat het (ontstaan van) het gebrek aan water aan Palestijnse zijde niet uitsluitend de brute machtsverhouding Israël-Palestina weerspiegelt. Waar het uit voortkomt, is een manier van Palestijns (Arabisch, Islamitisch?) denken waarin macht over eigen mensen gelijk staat aan macht over eigen land, en v. v.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 Naam

@38: “Er is een erg groot verschil tussen hoe Arabische christenen in het Westen worden opgevangen en hoe Arabische moslims er worden onthaald.”
Bron? Onderbouwing?

Dat heeft zijn gevolgen voor wie wel of niet besluit te vertrekken.
Bron? Onderbouwing?

In Iraq zijn inderdaad veel christenen, maar ook Yazidi’s, Mandaeërs en Shabaks verdreven. Alles wat niet Sunnitisch of Shi’itisch is, eigenlijk..”
My point exactly.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 Naam

@40: Ik gaf je concrete voorbeelden. Jordanië hanteert lijsten met verboden beroepen voor Palestijnen (zie bv. http://fullcomment.nationalpost.com/2010/07/24/khaled-abu-toameh-the-palestinian-victims-no-one-talks-about/ ), christenen worden in praktisch de gehele islamitische wereld basale rechten ontzegd (zie bv. http://www.opendoors.nl/vervolgdechristenen/ranglijst-christenvervolging-2013/) en bv. S-A maakt het onmogelijk voor o.a. Aziaten om het staatsburgerschap te verkrijgen.

“(…) het is absoluut niet vergelijkbaar met wat Israël doet met de oorspronkelijke bevolking.
Klopt, Palestijnen hebben in Israël namelijk veel meer rechten! (P.S. ook Joden behoren tot ‘de oorspronkelijke bevolking’.)

“Wat betreft de discriminatie van christenen, dat gebeurt voornamelijk in Saoedi-Arabië, de beste vriend van het Westen en een de-facto bondgenoot van Israël. Begin een BDS-actie zou ik zeggen, ik ben er helemaal voor.”
Neen, dat gebeurt in elk islamitisch land. Allemaal boycotten?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 Naam

@39: Heb ik al. Flapdrol.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 Bismarck

@32: Heb je cijfers over die afname van het aantal christenen in Libanon? Ik ben er namelijk vrij zeker van dat het aantal christenen in Libanon in ieder geval in de afgelopen 30-40 jaar juist sterk is gestegen en dat er momenteel meer christenen in Libanon wonen dan ooit tevoren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 Grûtte Pier

@44: Hé, daar hebben we een ad hominem. Is ook één van m’n favoriete drogreden.
Pier is een flapdrol dus van Agt liegt – klinkt logisch

“Verhalen uit de Gaza-strook”
En waar hebben we het over:
Irak, christenen, Aziaten, Saoedi-Arabië, vrouwen, homo’s…

Is dat de nieuwe Hasbara techniek?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#47 Tzoimbo

@42: “My point exactly.”

No, it isn’t. Dit gebeurt in elke oorlogssituatie

Alles wat je tot nog toe genoemd hebt zijn vage beschuldigingen tegen niet nader genoemde landen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#48 Noortje

@19 je literatuurlijstjes zijn selectief en je selecteert en ook nog alleen uit wat je zelf bevalt en wanneer het je net niet helemaal bevalt geef je er je eigen interpretatie aan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#49 Tzoimbo

@43: “ook Joden behoren tot ‘de oorspronkelijke bevolking’”

Als jij dit echt meent, dan ben je zover heen dat een serieuze discussie eigenlijk niet meer mogelijk is. Iemand die in de VS of Europa geboren is, behoort absoluut niet bij de oorspronkelijke bevolking van Palestina, alleen omdat 2000 jaar geleden een grote groep Joden verdreven is uit dat gebied. Als dat zo zou zijn, zouden de Grieken en de Iraniërs aanspraak kunnen maken op zo’n beetje het hele Midden-Oosten.

Israël heeft in de wet vastgelegd dat iedere jood, waar ter wereld hij ook vandaan komt, het recht heeft ’terug te keren’, terwijl de Palestijnen die geboren zijn in Palestina dat recht wordt ontzegd. Dat is keiharde institutionele discriminatie die jij probeert weg te lullen door aan te komen met ‘hullie doen het ook’. En dat ‘hullie doen het ook’ kun je vervolgens niet eens hardmaken (niet dat iets zou afdoen aan de Israëlische wandaden).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#50 Naam

@47: Dan lees je gewoon slecht.

@46: Blaat.

@45: Google. Laatste decennia heb ik niet 1-2-3 kunnen vinden. Wel: ” But official records confirm that in 1926 when the state of Lebanon was officially announced and recognised by the allies the Christians formed 84% of the population. Many argue over the percentage and population of Christians in Lebanon. One estimate of the Christian share of Lebanon’s population as of the late 2000s is 39%.” (via wiki)

En nu weer weg hier. Daag, sterkte met de Israël- en/of Jodenhaat, er zijn helaas geen pilletjes voor, maar het komt vast vanzelf goed!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#51 Naam

@49: In pakweg 1947 woonden ook al zat Joden in dat gebied. Dat bedoelde ik uiteraard.

Nu echt weg, krijg hoofdpijn van zoveel nonsens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#52 Noortje

De discussie in inmiddels afgedwaald, maar ik vind het een mooi artikel. Geeft een goed beeld van vele meningen en hoe hoog het mensen zit dat je als toerist er nauwelijks aan kan onttrekken. Heeft een sfeerbeeld inhoudelijk nieuwe feiten toe te voegen? Nee, waarschijnlijk niet. Maar een verhaal als dit maakt een stuk uit de krant levendiger en brengt het nabij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#53 Grûtte Pier

@50: “Jodenhaat”

Hé ja, de antisemietkaart was nog niet getrokken. Dank hiervoor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#54 Tzoimbo

@51: In 1947 waren de Joden in Palestina een minderheid, zelfs in de gebieden die ze door de VN kregen toegewezen waren ze niet de meerderheid. De Joodse staat was niet eens mogelijk geweest in die gebieden zonder etnische zuiveringen. Maar goed, ik neem aan dat je met je vage gelul over ‘dat gebied’ doelt op de Joden die na de oprichting van Israël gevlucht zijn uit de Arabische landen (ik moet hier goddomme beide kanten van de ‘discussie’ voeren). Dus omdat als reactie op de etnische zuiveringen door Israël in de Arabische landen Joden werden verdreven, heeft Israël het recht om de Palestijnen het recht op terugkeer te ontzeggen?

Het probleem van de Joodse vluchtelingen uit de Arabische landen heeft niets te maken met de Palestijnen, zoals ze zelf ook stellen:
“We are seeking to demand compensation for our lost property and assets from the Iraqi government – NOT from the Palestinian Authority – and we will not agree with the option that compensation for our property be offset by compensation for the lost property of others (meaning, Palestinian refugees) or that said compensation be transferred to bodies that do not represent us (meaning, the Israeli government).
(http://almogbehar.wordpress.com/2012/09/16/%D7%95%D7%A2%D7%93-%D7%99%D7%94%D7%95%D7%93%D7%99-%D7%91%D7%92%D7%93%D7%90%D7%93-%D7%91%D7%A8%D7%9E%D7%AA-%D7%92%D7%9F-%D9%84%D8%AC%D9%86%D8%A9-%D9%8A%D9%87%D9%88%D8%AF-%D8%A8%D8%BA%D8%AF%D8%A7/).

Maar goed, als je hoofdpijn krijgt van je eigen nonsens moet je inderdaad opzouten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#55 Grûtte Pier

@41: “De Israëlische minister van infrastructuur zegt van de Palestijnse klachten over watertekort dat ten eerste ‘Israël de Palestijnen de afgesproken quota geeft’”

Dus eerst stelen ze water uit bezet gebied [oorlogsmisdaad] om vervolgens jezelf op de borst te kloppen dat je de Palestijnen een waterquotum geeft [humanitaire plicht].

Israël is lief!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#56 Bismarck

@50: Zo dan, eerst helemaal niets zeggen over het aantal christenen in Libanon en dan hard wegrennen. Nu graag feiten over aantallen. Hou er verder rekening mee dat je 80% afkomstig zijn uit een andere territoriale eenheid dan die van het huidige Libanon en dat er in 1926 helemaal geen telling is gehouden (wel in 1932, maar daar was ook wel wat op aan te merken en zelfs met alle gesjoemel kwam die bij lange na niet uit op 80% christenen) en dat percentages weinig over aantallen zeggen. Ik ben benieuwd of je nog terug komt om uit te rekenen dat er momenteel een veelvoud aan christenen in Libanon woont ten opzichte van 1926.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#57 Tzoimbo

@50: “But official records confirm that in 1926 when the state of Lebanon was officially announced and recognised by the allies the Christians formed 84% of the population.”

Dit is volgens mij volslagen onzin. In de tijd van het Franse mandaat was de verhouding Christenen-Moslims ongeveer 60-40 op zijn hoogst. Het is waarschijnlijk nog dichter bij 50-50. Het aantal van 39% nu is wat het CIA factbook geeft (https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/le.html), dus dat klopt wel.

Maar goed. Stel dat het wel klopt. Dan moeten er juist uit Libanon ongelooflijk veel christenen vertrokken zijn. Terwijl ze daar juist veruit in de meerderheid waren, volgens die cijfers. En toch zijn ze daar vertrokken vanwege de discriminatie door moslims? Raar verhaal.

Vooral omdat ondanks die verloren gegane meerderheid de president nog steeds volgens de grondwet een maronitische christen moet zijn (en de premier een soenniet en de voorzitter van het parlement een shi’iet). Libanon is meer verzuild dan Nederland ooit is geweest, maar de christelijke zuil heeft nog steeds het meeste macht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#58 Noortje

@57 Percentages zeggen niet alles.
http://www.mercatornet.com/articles/view/the_myth_of_disappearing_lebanese_christians

(Uit geheel objectieve christelijke bron ;), het gaat uiteraard om het achterliggende document http://www.lstatic.org/PDF/demographenglish.pdf

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#59 Grûtte Pier

@34: Wanneer je dan toch komt met feiten over aantallen voor Bismarck #56, misschien kun je dan ook uitleggen waarom de 90% genocide op christelijke Palestijnen niet klopt.
“appels met peren” roepen en dan wegrennen is laf.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#60 Noortje

Uit het rapport van @58

1- From the onset of the Lebanese war in 1975 through the mid 80’s, emigration was much higher amongst the Christian population. The situation was reversed for the 1984 – 2011 period. As a result, the religious repartition of emigrants from 1975 till 2011 stands at 46% Christians and 54% Muslims.
2- Fertility rates amongst both Christian and Muslim communities in Lebanon have both decreased in the 1971-2004 period. The decrease rate is much higher in the Muslim community, however, leaving both rates close in 2004.
3- Christians are estimated to be around 34% of the total Lebanese resident population, and indeed constitute 38% of eligible electoral voters. Opposite to popular perception, the 40 years old trend of declining Christian numbers has been reversed. This report highlights the stable numbers of the Christian population over the last couple of years, with the above statistics (respectively, Christian percentage of resident Lebanese and Christian percentage of eligible voters) increasing to around 38% and 40% over the next 19 years, and to around 39% and 41% over the next 34 years.

In absolute getallen anno 2011:
1,2 mio christenen en 2 mio moslims.

Afgezet tegen de cijfers uit de inleiding:

The last official census in Lebanon [3, 4, 11, 12] which was conducted in 1932 indicated that the population was 875,252 with around 53% as Christians. Other censuses were conducted unofficially; for example in 1956 it was estimated that the population was 1,411,416, with around 54% Christians and 44% Muslims.

In absolute zin een grote groei. In relatieve zin een daling met 19% punt (2011 tegen 1932)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#61 Grûtte Pier

@60: Conclusie:
@Naam praat poep met zijn ‘hullie doen het ook – hullie zijn nog veel erger’ drogreden :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#62 Noortje

@32 @57 en voor Egypte geldt iets in dezelfde richting. De achtegrond is echter totaal anders dan Libanon. Bron pewresearch.

Media reports, sometimes citing officials of the Coptic Orthodox Church, frequently say that Christians make up 10% or more of the country’s approximately 80 million people. But researchers at the Pew Forum on Religion & Public Life have been unable to find any Egyptian census or large-scale survey that substantiates such claims.

The highest share reported in the past century was in 1927, when the census found that 8.3% of Egyptians were Christians. In each of seven subsequent censuses, the Christian share of the population gradually shrank, ending at 5.7% in 1996. Religion data has not been made available from Egypt’s most recent census, conducted in 2006. But in a large, nationally representative 2008 survey — the Egyptian Demographic and Health Survey, conducted among 16,527 women ages 15 to 49 — about 5% of the respondents were Christian. Thus, the best available census and survey data indicate that Christians now number roughly 5% of the Egyptian population, or about 4 million people. The Pew Forum’s recent report on The Future of the Global Muslim Population estimated that approximately 95% of Egyptians were Muslims in 2010.

Dus… Je kletst uit je nek @naam:
Bevolking rond bij telling 2006: 72 mio, waarvan 5% christenen
Bevolking rond 1927: 14 mio, waarvan 8,3% christenen
Het dalende percentage wordt met name geweten aan lagere geboortecijfers onder christenen dan onder moslims.

Overigens hebben na Libanon de arabische emiraten, bahrein, qatar en koeweit het hoogste percentage christenen, rond 12-15%.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#63 Arjan Fernhout

@5: Zoals wel te verwachten was, beginnen uw leugens het stadium van krankzinnigheid te bereiken. De zionistische ‘waterpolitiek’ is er in geslaagd om een groene grenslijn tussen Israël en de Westbank te trekken die letterlijk op satellietfoto’s te zien is. Gewoon diefstal van water uit de aquifer die Palestijnen ooit in bezit hadden. Mede om die reden werd de zesdaagse oorlog uitgelokt.

Natuurlijk zit er een ‘oog’ achter uw fascistoïde manipulatieve waanzin. Koeltjes indexeert u de reacties. Dat Israël afglijdt naar een ‘pathocracy,’ bevalt u kennelijk wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#64 Grûtte Pier

Kijk eens @Naam hoe gezellig Palestijnse christenen leven. De populatie groeit exponentieel…

http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=7406228n

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#65 Kalief

@63 Ik betwijfel of iemand met een fascistoïde manipulatieve waanzin die leidt aan krankzinnigheid in staat is tot koeltjes indexeren. Weet je zeker dat je het hier niet hebt over je eigen aandoeningen?

Dat van die satelietfoto’s zou dan weer wel een nuttige toevoeging kunnen zijn als je er een handig linkje bij had gegeven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#66 Andy Cap

@65: Je moet psychopaten vooral niet onderschatten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#67 Arjan Fernhout

@65 = Op satellietfoto’s is de ‘Groene Lijn’ als een echte grens in het landschap te zien: Israël is een groen land waar gewassen voldoende water krijgen om uit te groeien, de Westbank en Gaza zijn door de droogte geel en bruin gekleurd.=

http://www.palestinasolidariteit.be/acties/boycot/Landbouw%20en%20het%20Israelisch-Palestijns%20conflict.pdf

Dit document is overigens maar een flauwe afspiegeling van wat Stefan Deconinck c.s. ooit ontwikkeld hebben in samenwerking met het Belgische ministerie en wat bedoeld was voor het onderwijs en wat uiteindelijk getorpedeerd werd door de joodse lobby aldaar. Dat document is niet meer op internet terug te vinden, maar staat nog wel op een ub-stick van mij. De druk op Stefan Deconinck c.s. is hier nog wel terug te vinden:

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:46tWq6nqbAYJ:www.palestinasolidariteit.be/publicaties/CODIPpers/Codip-pers15.doc+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl

Toen ik ooit op het voormalige VKblog iets uit dat ‘verdwenen’ document citeerde, vroeg een jurist woonachtig op de Westbank of ik een Belg was!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#68 Noortje

@5 en @10 “En dan de onzinnige apartheid beschuldiging. Want Arabieren in Israel hebben meer burgerrechten dan in welk Arabisch land dan ook.”

Deze drogredenering komt in elk stuk voor, in varianten, waarin isreali duidelijk willen maken hoe goed de christelijke Palestijnen het eigenlijk hebben. Het is niet slecht, want elds is het slechter. Vervolgens komt de Libanon argumentatie, met de cijfers zeer duidelijk gemanipuleerd. Huidige ruim 35% wordt gepresenteerd als 20% en de oorzaak wordt gelegd bij een uitdrijving. Het stuk uit @60 maakt volkomen gehakt hiermee. Desinformatie is een geeigende strategie van de de staat Israel en van andere groeperingen die er een belang bij hebben. Maar ondertussen zijn er vele, wel betrouwbare, bronnen die aangeven dat de Christenen in Isreal/ Palestina een onprettige tijd achter de rug hebben.

“For instance, after the capture by Jewish forces of Jaffa on May 13, 1948, two days before Israel’s birth, there was desecration of Christian churches. Father Deleque, a Catholic priest, reported: “Jewish soldiers broke down the doors of my church and robbed many precious and sacred objects. Then they threw the statues of Christ down into a nearby garden.” He added that Jewish leaders had reassured that religious buildings would be respected, “but their deeds do not correspond to their words.”

“Churches were again desecrated during the 1967 war when Israel captured East Jerusalem, the West Bank and Gaza, completing the occupation of all of Palestine. On July 21, 1967, the Reverend James L. Kelso, a former moderator of the United Presbyterian Church and long-time resident in Palestine, complained of extensive damage to churches adding: “So significant was this third Jewish war against the Arabs that one of the finest missionaries of the Near East called it ‘perhaps the most serious setback that Christendom has had since the fall of Constantinople in 1453.’”

Kelso continued: “How did Israel respect church property in the fighting…? They shot up the Episcopal Cathedral [in Jerusalem], just as they had done in 1948. They smashed down the Episcopal school for boys…The Israelis wrecked and looted the YMCA…They wrecked the big Lutheran hospital…The Lutheran center for cripples also suffered…”

Maar ja, dit zijn puur van horen zeggen verhalen en ik heb de betrouwbaarheid van de bron niet goed kunnen nagaan. De statistieken ondersteunen echter een bijzonder ‘vriendelijk’ klimaat tussen ’48 en ’67 voor chrsitenen. After the war of 1948 the Christian population in the West Bank, under Jordanian control, dropped rapidly, falling by more than half between that year and 1961 in Jerusalem alone. The same process occurred in Israel where Christians emptied out en masse after 1948. Constituting 21% of Israel’s Arab population in 1950, they now make up just 9% of that group. These trends accelerated after the 1967 war in the aftermath of Israel’s takeover of the West Bank and Gaza.(statistieken komen overeen met isrealische cbs, bron wiki).

De huidige situatie is
Religious makeup, 2011 (bron israelische cbs)
Group Population %
Jews 5,907,500 75.4%
Muslims 1,354,300 17.3%
Christians 155,100 2.0%
Druze 129,800 1.6%
Other 289,900 3.7%

Overigens is er een christelijke groep in Isreal die het nog zwaarder heeft, de christelijke joden (messianic jews) http://www.amiortiz.com/press.cfm

Het bewust verkeerde informatie geven en drogredeneringen gebruiken om discussies naar je hand te zetten maakt alleen maar duidelijk dat er schijnbaar iets te verbergen is. Oh, en kom er maa in me je: ja maar moslims in Palesina zijn ook niet aardig voor Christenen! Nee, dat klopt, maar doet niks af aan bovenstaande zaken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#69 objectief

@41:
Tijdens de onderhandelingen over het Oslo accoord werd van Israelische zijde betoogd dat joden meer water nodig hebben omdat zij schoner zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#70 objectief

@49:
alleen omdat 2000 jaar geleden een grote groep Joden verdreven is uit dat gebied

Ook dat is een sprookje.
Joden begonnen al een 300 BCE met vertrekken uit Palestina.
Dat was dus ver voor de oorlogen met de Romeinen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#71 objectief

@54:
zelfs in de gebieden die ze door de VN kregen toegewezen waren ze niet de meerderheid.

Er is nooit een gebied toegewezen.
Er was een verdelingsaanbeveling, een politieke verdeling, die uiteraard niets met landeigendom te maken had.
Die verdeling is nooit uitgevoerd omdat zionisten éénzijdig de staat Israel uitriepen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#72 Jeroen

Die fixatie op de Palestijnen heb ik nooit begrepen. Er is meer ellende in de wereld waar haast niemand het over heeft. schrijf eens een leuk artikel over Congo of Soedan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#73 euro

@72:

Misschien dat ik je die fixatie kan doen begrijpen. Er zijn in Nederland geen grote groepen mensen die intens emotioneel betrokken zijn met de conflicten in Congo of Soedan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#74 Grûtte Pier

@72: “Er is meer ellende in de wereld waar haast niemand het over heeft.”

Waarom lees ik onder een artikel over Congo of Soedan nooit de opmerking: ‘Ja maar bij de Palestijnen is het ook ellende’?

Die fixatie op ‘ja maar hullie doen het ook – hullie zijn nog veel erger’ wanneer het over Israël/Palestina gaat, heb ik nooit begrepen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#75 Olav

@67, Arjan:

Dat document is niet meer op internet terug te vinden, maar staat nog wel op een ub-stick van mij.

Even geheel terzijde: een enkele USB-stick is geen veilig/permanent opslagmedium. Als het bedoelde document toevallig belangrijk is zorg dan dat het op meerdere media opgeslagen is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#76 objectief

@72:
Die ‘fixatie’ komt doordat velen de stichting van de joodse staat hebben gesteund, gebaseerd op de holocaust verhalen.
Diegenen hebben nu schuldgevoelens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#77 rj

@75 of nog beter (@67): zet het op het sargasso-sargief: je maakt ons benieuwd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#78 Likoed Nederland

Nogmaals, Israel levert ongeveer evenveel water per burger. Omdat de Palestijnen in strijd met de akkoorden weinig doen aan recycling of aan onderhoud van de waterleidingen, komt er daar wel minder uit de kraan. Ze laten het dus zelf verloren gaan. Maar in de gebruikelijke reflex geven ze Israel de schuld.

In Israel wordt 70% gerecycled, drie keer zo veel als in welk ander land dan ook. De Palestijnen doen dat niet, ondanks dat er buitenlandse subsidiepotten klaar staan.

Maar de schrijver heeft niet in de gaten dat het sprookje dat de Palestijnen niet genoeg water zouden kunnen krijgen, nu helemaal ongeloofwaardig is geworden. Israel heeft zo veel ontziltingsfabrieken gebouwd dat het inmiddels een wateroverschot heeft. Palestijnen kunnen zo veel water kopen – tegen dezelfde prijs als Israëli’s – en laten wegstromen als ze willen.

http://likud.nl/2013/06/israel-verzuipt-in-het-water/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#79 Noortje

@78 Gek zeg, ik heb toch wat meer vertrouwen in rapportages van de VN en vergelijkbaar, dan in een verwijzing naar een door Likud gefabriceerd stukje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#80 Kalief

@78 Het heeft voor de Palestijnen niet zo veel zin iets duurzaams te ontwikkelen als het bij een willekeurige wraakactie van Israël weer kapot kan worden geschoten. En voor Israël is het weer prettig dat de Palestijnen afhankelijk blijven van hun water want dan kunnen ze het afsluiten als dat ze zo uitkomt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#81 objectief

@78:
Palestijnen kunnen zo veel water kopen – tegen dezelfde prijs als Israëli’s – en laten wegstromen als ze willen.

Zijn niet vrijwel alle Palestijnen werkeloos ?; of werken tegen hongerloontjes voor Israëli’s ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#82 Arjan Fernhout

@78 De Oslo-akkoorden – sowieso een inmiddels doorzichtige schaamlap – handhaven de volgende status quo: sinds de bezetting is de Palestijnse vraag naar water voortdurend gegroeid, zowel door bevolkingsgroei als door economische ontwikkeling – ook in de landbouw. Desondanks werden de noodzakelijke vergunningen stelselmatig geweigerd. De joodse kolonisten profiteerden hiervan, want zij kregen wel toestemming. De verschillen zijn duidelijk: terwijl de Israëlische watermaatschappij Mekorot ten behoeve van de joodse kolonies 40 nieuwe putten heeft gegraven, waren in de jaren ’80 nog maar 314 van de oorspronkelijk 720 Palestijnse putten in gebruik. Bestaande putten vielen droog op het moment dat naburige joodse kolonies met moderner materiaal dieper in de ‘aquifers’ konden pompen en het water uit de omgeving wegtrokken. In de kolonies zijn er groene gazons en zwembaden, terwijl Palestijnen verderop nauwelijks voldoende hebben om in hun huishoudelijke behoeften te voorzien. Israël subsidieert het water ook, waardoor de prijs ervan voor Israëli’s beduidend lager is dan voor de Palestijnen in Bezet Gebied. De ongelijke verdeling van de watervoorraden brengt extra spanning mee, zeker in een gebied met waterschaarste. Israël hanteert voor zichzelf een norm van 100m³ per jaar voor huishoudelijk verbruik (drinken, koken, wassen en schoonmaken) als minimumhoeveelheid die nodig is voor een menswaardig bestaan. Voor de Palestijnen in de Bezette Gebieden gelden duidelijk andere normen: de totale hoeveelheid water die voor hen beschikbaar is (40m³ per persoon per jaar) is beduidend kleiner dan die van een Israëli (250m³ per persoon per jaar), ook al delen zij dezelfde watervoorraden. Zo blijft er voor de Palestijnen weinig water over voor landbouw en andere economische activiteiten. Door de overconsumptie van water, vermindert stelselmatig de voorraad in de aquifers. Watertekorten zorgen ook voor andere negatieve gevolgen, bijvoorbeeld op het vlak van volksgezondheid en milieu. Palestijnen proberen het tekort aan water gedeeltelijk aan te vullen via het aanleggen van een reservoir in grote tonnen op het dak. Gezien de algemene waterschaarste (door ongelijke verdeling) en het korte regenseizoen (dec.-feb.), is er niet permanent stromend water, en kan niet het hele jaar op deze voorraad uit de dak-ton worden gerekend. Drinkbaar water vormt dan ook een groot probleem. Bovendien zijn tijdens de tweede Intifada heel wat waterleidingen vernield, waardoor heel wat huishoudens zonder water kwamen te zitten. Dit wordt ‘opgelost’ door water te kopen van de Israëlische watermaatschappij (Mekorot), die met een ’tankwagen’ langskomen.

Cijfers en feiten kunnen gecontroleerd worden via:
B’Tselem – The Water Crisis
http://www.btselem.org/water

Voor wat u en het Israëlische min. van Buitenlandse Zaken – ook wel ‘Ministry of Truth Inversion’ genoemd – beweren, zijn duizend wijzen niet genoeg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#83 HPax

@82:
1. Als het waar is (cf. c 78) dat de Palestijnen net zo veel water van Israël kunnen kopen als zij willen, en dat tegen dezelfde Christelijke prijs als de Israëliërs, lijkt mij ´comment´ 82 onjuist. Kopen. Water is natuurlijk nooit gratis. Niets is gratis.

Verder houdt de commentator uit 82 geen rekening met het feit – of verdoezelt hij dat feit – dat per ´community´ Palestijnen meer dan voldoende water ontvangen, maar hun gemeenschappen zijn overbevolkt. En dáár moet nu eens iets aan worden gedaan, door die Palestijnen zelf. Gods (Israëls) water over Palestijnse akkers laten lopen, is dan funest.

@ citaat uit 82: ´Bovendien zijn tijdens de tweede Intifada heel wat waterleidingen vernield, waardoor heel wat huishoudens zonder water kwamen te zitten.´

Wie heeft die waterleidingen vernield? Of hoe kwam dat? Hier lijkt een kwaadaardige vanzelfsprekendheid te worden gelanceerd.

Ten slotte mogen de Palestijnen God op hun blote knieën danken dat ze naast een technisch superieure Staat leven die ze van water kan voorzien en dat tegen redelijke betaling nog doet ook.
Met welk superieur feit in enige voorstelling van Israël als bedreiger en onderdrukker van (Gaza) Palestijnen slechts laster kan worden gezien. Maar we weten het, ´ondankbaarheid is ´s werelds loon´, een klassieke wijsheid waarvan de waarheid door iedere raketbeschieting vanuit Gaza op Israël overvloedig wordt gedemonstreerd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#84 objectief

” Ten slotte mogen de Palestijnen God op hun blote knieën danken dat ze naast een technisch superieure Staat leven die ze van water kan voorzien en dat tegen redelijke betaling nog doet ook. ”

Dit het echt.

De joodse terreurorganisatie Irgun, Jabotinsky, Begin, was gespecialiseerd in het opblazen van Palestijnse irrigatiesystemen.

Overigens schrijft Ralph Giordano in z’n boek over Israel, geschreven in 1991, dat Israëli’s 400 kubieke meter per jaar mogen verbruiken.
Israel um Himmels willen Israel.

Hoewel ook de Duitse halfjood Giordano volgens mij een bord voor z’n kop had, is hij toch aardig kritischer over Israel dan Hpax.
Hoe je gevangenen van een concentratiekamp, mensen die van huis en haard zijn verdreven, kan verwijten verzet te plegen tegen de onderdrukkers, het slaat alles.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#85 Arjan Fernhout

@83 Kennelijk heeft u niet de moeite genomen om even in het lijvige rapport van B’Tselem te bladeren. Door ‘God op hun blote knieën danken’ laat ik me geen mooie zondagmiddag verprutsen. Hier een staaltje moderne techniek en ‘hoogstaande moraal’ van het IDF die zo hechten aan precisiebombardementen. Dit gebeurde er tijdens Cast Lead:

= Israeli air strikes during the winter attacks also damaged wastewater treatment plants in Gaza, and damaged thirty kilometers of water networks, eleven wells and six thousand residential water tanks. Reports estimate that the damage to the water infrastructure amounted to approximately $6 million.=

http://www.envirosagainstwar.org/know/read.php?itemid=10034

Behalve in de verwijzingen via dit artikel wordt dit ook bevestigd door ‘Breaking the Silence’ en een andere Isr. organisatie (naam even kwijt) die precies bijhoudt wat men in Gaza nodig heeft en wat onder controle van Israël daar mag worden ingevoerd. Dat is gemiddeld minder dan 50%. Overigens belangrijk meer nadat Obama vier jaar geleden stelde – dat dan weer wel – dat de situatie in Gaza ‘unsustainable’ was. Maar cement, Wavin-pijpen, etc. om de waterzuiverings-installaties te repareren komen Gaza om ‘veiligheidsredenen’ niet binnen. Vanwege Hamas. Laat Hamas nu een vinding zijn van Shin Bet, Likoed en het IDF. Gek, zeg:

“Likud en de islamisten zijn vreemde bedgenoten” Een reactie, een vertaling van mij onder het volgende blog:
Een verrassend vredesplan
http://www.alexandrina.nl/?p=1805

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#86 objectief

@85:
Het verhaaltje van Hpax geeft precies het Israel- Midden Oosten probleem weer, daaraan lijkt niets veranderd sinds het 1991 boek van Ralph Giordano, hoewel die enig begrip had voor Palestijnen.

Het merkwaardige is dat Giordano Midden Oosten Moslims verwijt niets te begrijpen van O Europese joden, en hun problemen, terwijl tegelijkertijd Giordano er blijk van geeft niets te weten, of te willen begrijpen, van wat er in het Midden Oosten gebeurde nadat het westen daar begon in te grijpen, de Britse verovering van Egypte in 1880.

Tegelijkertijd blijkt uit het boek van Giordano dat tenminste sommige Palestijnen best iets begrijpen van hun eigen geschiedenis, maar dat Giordano volledig blind is voor negatieve aspecten van joodse geschiedenis.
Het anti semitisme in O Europa was slecht, puur slecht, alleen ingegeven door irrationele haat.

Als je Jan T. Gross, ‘Neighbours, The Destruction of the Jewish Community in Jedwabne, Poland, 1941’, 2003, London, leest, hoe katholieke Polen hun joodse buren op de meest afgruwelijke wijze vermoordden, dan vraag ik me af hoe een dergelijke haat kon ontstaan.
Zo niet Giordano.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#87 HPax

@85:
1. @ ´Envirosagainst´´ enz.: “With a growth rate that is one of the world’s highest — an estimated 3.6 percent annually — Gaza’s surging population´´ enz.

Daar ligt dus het probleem. Maar die ´enviros´ lijken van een probleem een wapen te maken´. Doet mij denken aan de barbaarse techniek van menselijke schilden.
Demografische explosies met hun milieu-verwoestende effecten, lijken mij ´environmentalist´s eerste zorg, altijd, overal. Maar daarvan geven die ´enviros´ geen blijk en lijkt hun ´styling´ gestolen.

2. ´Dan die ´Israeli air strikes during the winter´ enz. ´
Waarom waren die ´air-strikes´ er? Deden de Israeliers dat om te treiteren. Of uit verdediging? Hadden ze genoeg van raketten uit Gaza?
Laat ik het zo schrijven: technisch geredeneerd kan Israël Gaza liquideren, met man en muis. Waarom doet het dat dan niet? Waarom blijft het bij die disproportionele aanvallen? Vraag jezelf dat eens af.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#88 Andy Cap

@87: HPax verzet de doelpalen weer eens, nadat hij op een leugen werd betrapt.

En natuurlijk hebben we ons die vraag al gesteld HPax.
En beantwoord.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#89 Arjan Fernhout

Goed materiaal qua cijfers en feiten bij Sargosso hier en in @82 heb ik ‘netto’ cijfers gegeven naar ‘verbruik van bruikbaar grondwater’ en grof gecorrigeerd a.d.h.v. ‘recycling’ en ‘vervuiling’ en ‘watertanks.’ Wat dat betreft is over een verbruik per capita uit dezelfde waterbronnen, vrijwel geheel gecontroleerd door Mekorot, veilig te stellen dat het verbruik van Israëliërs ca. vijf keer zo veel is als dat dat überhaupt aan Palestijnen is toegestaan. Ik noem dat binnen een geheel van onrechtvaardigheden een ‘gecontroleerde vorm’ van genocide. Er zijn andere websites om dat te duiden in humanitaire, politieke, rechtvaardige zin. Zeker bij Likoed Nederland is te zien dat e.e.a. zich niet op deze aarde afspeelt. Rabbi Kook zou er tevreden mee zijn geweest en ik ben geen psychiater. Grootschalig moet men te veel rekening houden met de ‘(on)gevoeligheden’ van de zionisten betreffende een (nog) niet op aarde aanwezige werkelijkheid …. en hun exploitatie van de holocaust. Deze kleine site is er vanwege o.a. de aanwezige kennis misschien voor geschikt:

Alexandrina – een nieuwe poging
http://www.alexandrina.nl/?p=1890&cpage=1#comment-2829

Nog wat details:
Israel may have deliberately attacked sewage infrastructure
http://electronicintifada.net/content/israel-may-have-deliberately-attacked-sewage-infrastructure/8159

Daar is meer over te zeggen, te beginnen bij rabbi Kook
“When you have sunk to the lowest level,” God says to Israel, “at that time I will redeem you.”

De organisatie waar ik het in @85 over had heet Gisha:
http://www.gisha.org/content.asp?lang_id=en&p_id=5

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#90 Tzoimbo

@87: “Laat ik het zo schrijven: technisch geredeneerd kan Israël Gaza liquideren, met man en muis. Waarom doet het dat dan niet? Waarom blijft het bij die disproportionele aanvallen? Vraag jezelf dat eens af.”

Omdat ze daarmee absoluut niet wegkomen want de blik van de wereld is voortdurend op hen gericht. Je ziet dan ook als ze denken dat ze er wel mee wegkomen, dat ze het dan ook wel doen.

Wat is dat trouwens voor een zieke redenering, alleen een psychopaat kan zoiets bedenken: ‘ik kan je zo vermoorden, vraag je maar eens af waarom ik dat niet doe…’

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#91 Tzoimbo

@83: “Ten slotte mogen de Palestijnen God op hun blote knieën danken dat ze naast een technisch superieure Staat leven die ze van water kan voorzien en dat tegen redelijke betaling nog doet ook.”

Staat met een hoofdletter maar liefst. Ja geweldig! Een ’techisch superieure staat’ (op kosten van de Amerikaanse belastingbetaler) op Palestijns land die technisch superieure manieren heeft gevonden om Palestijns water te stelen en de Palestijnen die daartegen in verzet komen op technisch superieure wijze om zeep te helpen en vervolgens dat Palestijns water aan de Palestijnen te verkopen. Tegen redelijke betaling uiteraard, we zijn tenslotte geen onmensen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#92 Arjan Fernhout

@87 U kunt niet knikkeren zoals joden c.q. zionisten. Als deze ergens in vastlopen, dan beginnen ze echt over iets anders. Goedschiks c.q. kwaadschiks. Het spel ging en gaat over ‘mentaliteit.’ Misschien bent u daar jaloers op. Uw opmerking “Laat ik het zo schrijven: technisch geredeneerd kan Israël Gaza liquideren, met man en muis” is tactisch gezien een povere zet (met zoiets argumentatieleer begin ik niet eens). Waarom zou Israel een openluchtgevangenis vernietigen van waaruit hun Iron Dome kan worden getest? Goed, het is veredeld vuurwerk en uiteraard niet voldoende. Maar de zionisten werden wel woedend in 2008 toen er vrijwel niets werd afgeschoten. Etc.etc. Ik hou niet van amateurs zoals Likoed en u!! Maar goed, on topic:

Breaking the Silence – Cast Lead

http://www.breakingthesilence.org.il/wp-content/uploads/2011/02/Operation_Cast_Lead_Gaza_2009_Eng.pdf

In dit document staat zes keer het woord ‘water.’ Als u daarnaar zoekt, geeft dat qua getuigenissen van IDF-soldaten nader inzicht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#93 objectief

@87:
Laat ik het zo schrijven: technisch geredeneerd kan Israël Gaza liquideren, met man en muis. Waarom doet het dat dan niet? Waarom blijft het bij die disproportionele aanvallen? Vraag jezelf dat eens af.

Omdat genocide niet meer zo in is.
Zelfs in Tel Aviv begrijpen ze dat ze de wereldopinie al genoeg tegen hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#94 objectief

@90:
De moderne communicatiemiddelen maken het mogelijk real time fosforbommen te zien ploffen op woonwijken.
Verder heeft iedereen een mobieltje wat foto’s maakt, en meteen wereldwijd kan versturen.
Niet voor niets deelden mensenrechtenorganisaties videocamera’s uit aan Palestijnen.
In 1948 hadden zionisten hun kans, die tijd komt niet weer.
Dat is ook één van de domheden van de zionisten, niet in de gaten hebben dat Palestijnen een lange traditie van verzet hadden, tegen het Ottomaanse bewind.
Ralph Giordano schrijft dat ‘Arabieren’ een minderwaardigheidscomplex hebben, of dat zo is betwijfel ik, waarschijnlijker lijkt me dat zionisten te gronde gaan aan een meerderwaardigheidscomplex.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#95 Grûtte Pier

@83: “Ten slotte mogen de Palestijnen God op hun blote knieën danken dat ze naast een technisch superieure Staat leven die ze van water kan voorzien en dat tegen redelijke betaling nog doet ook”

Dus eerst stelen ze water uit bezet gebied [oorlogsmisdaad] om vervolgens jezelf op de borst te kloppen dat je de Palestijnen een waterquotum geeft/verkoopt [humanitaire plicht].

Israël is lief!
#55

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#96 HPax

1 @90 Tzoimbo: Je schrijft: ´Omdat ze daarmee absoluut niet wegkomen want de blik van de wereld is voortdurend op hen gericht.´

Dit lijkt juist geredeneerd, maar impliceert wel dat Israël alles bij elkaar genomen t.a.v. de Palestijnen niet alle macht heeft die het zo vaak wordt toegedicht. De ´wereldblik´is of fungeert dan als deel van de Palestijnse macht. Die Gazaïden c.s. zijn niet zo zielig zoals ze zich graag in de nieuwsmedia (laten) positioneren.
Wat alles bij elkaar bevestiging is van de algemene stelling dat ´macht´ geen ´zero sum´ ding is.

2 @ 90: Je schrijft: ´Wat is dat trouwens voor een zieke redenering, alleen een psychopaat kan zoiets bedenken. ‘ik kan je zo vermoorden, vraag je maar eens af waarom ik dat niet doe…’

Een benauwend conflict tussen menselijke groepen tot een psychopathologie herleiden is verleidelijk, maar riskant. Want wie is bijv. in dit geval de gevaarlijke, sadistische psychopaat? Vergeet bij het uitbrengen van je oordeel niet eraan te denken dat schijn kan bedriegen.

Mij staat een ander pijnlijk (contra?)beeld van de Arabisch-Israëlisch tweespalt voor ogen. Eens zag ik op de TV en dierenprogramma. Daarin werd een geketende beer getoond, ´dansend´ op een heet gestookte plaat en door een meute honden aangevlogen. Ik herkende in die Beer Israël dat met al zijn materiële macht toch vrij machteloos is en continu in zijn bestaan existentieel bedreigd.

3 @ 93 Objectief: ´Omdat genocide niet meer zo in is. Zelfs in Tel Aviva begrijpen ze dat ze de wereldopinie al genoeg tegen hebben.

Dit motief sluit aan bij 1. En bevestigt het. Mooi.

4 @ 92 Fernhout: ´Waarom zou Israel een openluchtgevangenis vernietigen van waaruit hun IRon Dome kan worden getest? Goed, het is veredeld vuurwerk* en uiteraard niet voldoende. Maar de zionisten werden wel woedend in 2008 toen er vrijwel niets werd afgeschoten. Etc.etc. Ik hou niet van amateurs zoals Likoed en u!! Maar goed, on topic:
* ´Veredeld vuurwerk´. Dat is ook een mooie.

Dit motief – slavernij – wijkt sterk af van die uit 1 en 3. Ik denk niet dat het waar is, maar het is geen logische onmogelijkheid.

En dan dat voorbeeld van die IDr: een verdediging wordt en passant in een soort van agressie omgezet. Hoe kun je zo´n travesti van de waarheid verzinnen!

5 @ 92 ´U kunt niet knikkeren zoals joden c.q. zionisten. Als deze ergens in vastlopen, dan beginnen ze echt over iets anders. Goedschiks c.q. kwaadschiks..´

Daar begrijp ik niets van.

6 @ 93 Pier: ´Dus eerst stelen ze water uit bezet gebied [oorlogsmisdaad] om vervolgens jezelf op de borst te kloppen dat je de Palestijnen een waterquotum geeft/verkoopt [humanitaire plicht]. ´ nav.
“Ten slotte mogen de Palestijnen God op hun blote knieën danken dat ze naast een technisch superieure Staat leven die ze van water kan voorzien en dat tegen redelijke betaling nog doet ook” door HPax.

Het is niet nodig of zelfs ongewenst de Israëlische water-fabricage te politiseren. Israël kan water leveren aan omringende landen die erom verlegen zijn. Zelfs kan het helemaal als de motor van zijn regio fungeren, zoiets als Duitsland bij ons in Europa. Maar alles wijst erop dat ook hier weer / nog steeds geldt wat ex-President Pervez Musharaf heeft opgemerkt: ‘Bij de gedachte aan de rol van de moslims in de huidige wereld breekt mijn hart. We zijn ver achtergebleven in de sociale, morele en economische ontwikkeling (…) en hebben geweigerd van anderen te leren. We moeten de barre realiteit onder de ogen zien.’ (uit het hoofd geciteerd).

Kern van de Israëlisch-Arabisch twist is een culturele onverenigbaarheid. Ik werk deze stelling niet en volsta met het citeren van Lee Kuan Hew van Singapora: ´Wij kunnen iedereen integreren, behalve Islamieten´. (uit het hoofd geciteerd). Boko Haram!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#97 euro

@96:

en volsta met het citeren van Lee Kuan Hew van Singapora: ´Wij kunnen iedereen integreren, behalve Islamieten´

Lee Kuan Yew heeft moeten erkennen dat ie zich daarin vergist heeft. Daarentegen zie ik niet snel gebeuren dat jij je tonnen aan bagger en onzin terugneemt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#98 Tzoimbo

@96: “Dit lijkt juist geredeneerd, maar impliceert wel dat Israël alles bij elkaar genomen t.a.v. de Palestijnen niet alle macht heeft die het zo vaak wordt toegedicht. De ´wereldblik´is of fungeert dan als deel van de Palestijnse macht. Die Gazaïden c.s. zijn niet zo zielig zoals ze zich graag in de nieuwsmedia (laten) positioneren.”

Die ‘wereldblik’ is niet zo voortdurend op Israël gericht, zoals ik zeg als die wegvalt, grijp Israël onmiddellijk de kans. En soms ondanks die ‘wereldblik’, als Israël de wereld weer even heeft weten te overtuigen dat er ’teruggeslagen’ moet worden.

“Een benauwend conflict tussen menselijke groepen tot een psychopathologie herleiden is verleidelijk, maar riskant. Want wie is bijv. in dit geval de gevaarlijke, sadistische psychopaat?”

Jij.

“Kern van de Israëlisch-Arabisch twist is een culturele onverenigbaarheid.”

Nope. Kern van het conflict is dat de Palestijnen door Israël beroofd zijn en nog steeds beroofd blijven worden. Van hun land, hun water, hun burgerrechten, hun vrijheid, hun bodemschatten, hun viswateren en noem het maar op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#99 HPax

Op mijn tamelijk complex ´comment´HPax 96 reageert Euro 97 binnen 14 minuten en Tzoimbo in 23 minuten.

Hun reactiesnelheid lijkt omgekeerd evenredig met de kwaliteit van hun bijdragen. Beneden peil, vooral en als gewoon (structureel) die van Euro.

Neem nou eens de tijd en ga wat zeggen. Laten je kwaadheid en gekwetstheid zich in de scherpte van je argumenten aflezen. Of beken je ongelijk. Mag ook. Is een Christelijk principe. Met behoud van gezicht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#100 Olav

@99: HPAX, man, ga toch een boek schrijven met die “complexe comments” van je.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#101 Tzoimbo

@99: Lol.

Dat ene woordje van mij, beste HPax, had meer inhoud dan die hele tldr van jou. Je leutert en filosofeert wel een eind weg, maar je weet totaal niet waar je het over hebt en je projecteert je eigen vooroordelen op een conflict dat in de eerste plaats over land en macht gaat. Cultuur komt er alleen aan te pas als het gaat om de steun die respectievelijk Israël en de Palestijnen krijgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#102 HPax

@100:
Zie HPax´, De allochtonen en wij, http://www.Gigaboek.nl, ed. 01.11.2012.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#103 Olav

@102: Mooi man. Maar voordat ik tot aanschaf overga lees ik liever eerst de recensies.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#104 HPax

@103:
W

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#105 Joop

“Verder zou ik het op prijs stellen als hpax zijn insinuerende opmerkingen achterwege zou laten. Onsmakelijk en zeker omdat hij zelf niet met open vizier strijdt, maar zich verschuilt achter hpax.”

Zomaar willekeurig op een website vandaan gehaald. Leuk dat deze site zich leent voor reclame van xenofobe boeken… zoals bij reactie 102. Bovendien is het artikel niet hetzelfde item als het voorgestelde boek.

Overigens doet HPax mij sterk denken aan de publicaties van de NSB-filosoof Tobie Goedewaagen, die schreef ook graag over ‘wij’ ‘ons’ en ‘volk’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#106 Andy Cap

Twee delen en 1264 pagina’s. Ga er maar aanstaan.

 • Vorige discussie