Verhagen: angst voor buitenlanders begrijpelijk en terecht

Vice-premier Maxime Verhagen (CDA) doet vanavond een gooi naar de Titel Vreemdelingenhater van het Jaar. In een vanavond uit te spreken partijtoespraak -die het NRC in handen kreeg- noemt Verhagen vrees voor buitenlanders ‘begrijpelijk en terecht’. Hiermee omarmt Verhagen het gedachtengoed van de PVV niet alleen, nee hij draagt het met verve uit. Uiteraard allemaal om de misstanden in de samenleving op te lossen. Maar de vraag is wel of je dat doet door als vice-premier zover mee te gaan in het polariserende wij-zij denken? De opstelling van de sterke man van het CDA past in een Europese trend onder politieke leiders uit het voormalige establishment om weg te stappen achter immigranten, moslims en asielzoekers in de hoop verloren stemmen terug te winnen. Verhagen geeft dat ook ruiterlijk toe in zijn speech. Bron: NRC.

 1. 4

  Hmm, zou hij soms zo graag Koning van Nederland willen worden, en zo ons grotendeels Buitenlands koninklijk huis van de troon willen stoten?? Immers Beatrix is zeker half Duits, Willem Alexander is minimaal 3/4 Duits, net als zijn broertjes, en Maxima is Argentijns. Weinig Nederlands in onze Koninklijke familie…

 2. 5

  “Kabinetspartij CDA zou meer moeten luisteren naar de zorgen (..) dat “buitenlandse producten” ook een “buitenlandse ziekte” met zich kunnen meebrengen…”

  Heeft ‘ie het nu over Spaanse komkommers en Duitse taugé, of is dit een metafoor? En indien het laatste: wie of wat heeft hij dan op het oog, en waar bestaat die ziekte uit?

 3. 8

  @A3PVV: PC? Propria Cures? Of bedoel je Politiek Correct?

  Begrijp je dan niet dat jij inmiddels de politiek correcte mening vertegenwoordigt? Anti-islam, fact free, naar binnen gekeerd, angstig, anti-Europees. Dat is de huidige politieke correctheid, ze is aan de macht, vormt dit land, beheerst de media en overbevolkt de reaguurpanelen en verjaarspartijtjes.

  Jetzt bist du dran?! Begrijp dat dan?!
  Deze tijd is jouw feestje.

  Dus voel je niet geremd, door mensen die nog waarde hechten aan wetenschap, gelijkheid, intermenselijkheid, internationale samenwerking, een verenigd Europa, ook met moslims erin.

 4. 10

  @4: Maak van dat half maar gerust wat meer: De man van Wilhelmina was ook een Duitser, net als de vrouw van Willem III en de (eerste) vrouw van Willem I. Alleen Willem II is niet met een Duitse (maar met een Russische) getrouwd. Op alle buitenlandse huwelijken van voor de Oranjes staatshoofd werden ga ik nog maar even niet in. Je zou kunnen zeggen dat de Oranjes een stelletje slecht geïntegreerden zijn, die generatie op generatie maar importbruidjes (m/v) halen, voornamelijk uit hun oorspronkelijke thuisland Duitsland.

 5. 11

  @ Carlos

  Je bedoelt de goede mensen ?

  Die andere PC is al weer zo lang geleden dat ik het bijna vergeten was. Een net blaadje, vooral in de periode dat Buikhuisen daar door HBC gedemoniseerd werd.

 6. 12

  Ik heb het idee dat zijn ‘uitspraak’ nu toch enigszins uit zijn verband getrokken wordt. Ik heb het idee dat hij wil zeggen dat de mensen die moeite hebben met de veranderingen in hun omgeving door de invloed van buitenlanders niet zomaar als ‘dom’ en ‘onfatsoenlijk’ moeten worden bestempeld.
  Hier ben ik het eigenlijk wel mee eens.

 7. 15

  @JanT; Ja, die indruk heb ik ook, MAAR Verhagen is ook doorgewinterd politicus en hij MOET weten dat deze uitspraak door het andere deel van politieke pers tot op dit punt ge-her-interpreteerd gaat worden. Je hebt hysterici aan beide kanten tenslotte.

 8. 16

  Verhagen behoort tot de onbenullen die verkondigen dat in Canada de sharia is ingevoerd. Terwijl het juist daar is afgewezen in tegenstelling tot de Joodse instellingen die burgerrechtelijke zaken afhandelen. Verhagen creëert juist de angst tegen buitenlanders. Verhagen moet het monster Trotteldom van Marten Toonder maar een lezen Oh wacht.. dat is cultuur.

 9. 17

  @ 8 Carlos

  De champagne gaat pas open als we het Nederlandse paspoort afnemen van criminelen met een dubbel paspoort. Als we vluchtelingen niet meer terug laten komen na de zoveelste vakantie op gemeenschapsgeld naar hun o zo gevaarlijke thuisland. Als we direct een einde maken aan het importeren 15 jarige nichtjes om mee te trouwen, aan extreme vrouwen mishandeling etc etc

  Na 30 jaar extreem drammerige linkse morele verhevenheid is er helaas wel wat meer nodig om een feestje te vieren dan wat holle frasen van de heer Verhagen.

 10. 18

  @Pietje Puk, kun je alles wat je in je eerste alinea beweert even onderbouwen met cijfers en achterliggende rapporten? Of lees je alleen de ongefundeerde schrijfsels van de Telegraaf Media Groep?

 11. 19

  Eigenlijk was er van een gluiperd als Verhagen ook niet heel veel meer te verwachten.

  Hij zou zijn moeder nog verkopen als ‘m dat eventuele stemmers en macht zou opleveren

 12. 21

  Buitenlandse ziektes? Kan iemand mij een voorbeeld geven van een echte nederlandse ziekte? Wintertenen misschien? Ik hou het ook op een hoax, totdat Verhagen het met droge ogen op het Journaal komt uitleggen.

 13. 26

  Ondertussen gaan Henk en Ingrid gewoon nog ongevaccineerd op strandvakantie naar Gambia (soort Spanje maar dan met negers), om al lurkend aan een piña colada de vliegende hepatitus op te lopen…

 14. 28

  Na de VVD gaat dus nu officeel ook het CDA in de grote PVV visvijver vissen. Tis een beetje wachten tot D66, Groenlinks of SP ook zulke uitspraken gaan doen. Alles voor zetelwinst. Je bent tenslotte een dief van je eigen portemonnee als je niet mee doet aan dit goedkoop zetels scoren.

 15. 30

  @KJ
  Tja, das ook weer zo. In dat geval vind ik wel dat NRC even had moeten wachten totdat Verhagen het ook daadwerkelijk gezegd had.

 16. 32

  noemt Verhagen vrees voor buitenlanders ‘begrijpelijk en terecht’.

  Zegt een oud-minister van Buitenlandse Zaken.

 17. 33

  @ 18

  Om antwoord te geven op je vraag beloof ik bij deze plechtig champagne te drinken als de het eerste Nederlandse paspoort wordt afgepakt van een Marokkaan en hij/zij dit land wordt uitgezet. Uiteraard kan het ook een Amerikaan, Chinees of Argentijn zijn maar die drie kansen bij elkaar opgeteld komen waarschijnlijk nog niet in de buurt van 1/10e van het percentage van de Marokkaan vandaar dat ik de Marokkaan als voorbeeld gebruik. Misschien heb jij de exacte cijfers paraat m.b.t. tot de (extreme) criminaliteit van Marokkanen ten opzichte van Argentijnen, ik leer graag.

  Met betrekking tot puntje 2-4 zijn dat zaken die ik dolgraag onderzocht wil hebben. Met name om met de uitkomsten toekomstig beleid te bepalen maar ook een heel klein beetje om dit soort onzinnige vragen te kunnen beantwoorden. Zo wil ik ook erg graag weten hoeveel onze multiculturele heilstaat ons jaarlijks kost. Na jaren bezweren dat het economisch goed was voor ons land wilde onze linkse politici het opeens niet meer onderzoeken. Wat blijkt; kosten minstens 7 miljard per jaar al ruim 20 jaar en waarschijnlijk ook nog de komende 20 jaar. Iedereen voelde dit al aan toen de linkse politiek correcte elite Nazi stickers op iedereen aan het plakken was. Nu doen jullie dat nog steeds maar doet het de mensen niets meer omdat ze weten dat ze gelijk hebben, het ook komen halen en dan pas een feestje gaan vieren om terug te komen op je puntje.

 18. 34

  @30: Daar heb je een punt. Nu kan Verhagen vanavond “en terecht” weglaten en vervolgens de vermoorde onschuld spelen.

 19. 35

  Ik heb een stukje gekopieerd uit de toespraak.

  =====
  We moeten om te beginnen de joods-christelijke wortels van ons land en ons werelddeel erkennen. Het CDA moet dit durven uitdragen. Onze historie, cultuur en onze ongeschreven omgangsvormen. Daarbij hoort overigens ook nieuwsgierigheid naar andere culturen en tradities. Dat de multiculturele samenleving is mislukt, mag geen reden zijn om weg te kruipen achter de dijken, en alles wat vreemd is bij voorbaat af te wijzen.
  =====

  Excuus dat ik me toch met de discussie bemoei, ik ging in eerste instantie af op de koppen en de beschrijving door Geoff.

 20. 36

  @33: Hoezo onzinnige vragen? Jij komt met nogal boude uitspraken. Enige onderbouwing daarvan is toch niet teveel (laat staan onzinnig) gevraagd? Dus, vertel eens, je moet die wijsheden toch ergens vandaan hebben?

 21. 37

  Ongeloofelijk. Sargasso op de Geenstijl/Telegraaf tour.

  Verhagen zegt nergens “angst voor buitenlanders begrijpelijk en terecht”. Ik weet niet hoe Geoff daar aan komt, misschien werd hij vandaag getroffen door de bliksem en zijn z’n ogen wat slechter dan voorheen.
  Zelfs de ‘quote’ “begrijpelijk en terecht” komt nergens voor.

  Kansloos.

  EDIT redactie: gewoon klikken op de aangeboden link.

 22. 38

  Hij heeft ergens wel gelijk, ik roep al jaren dat alle Limburgers terug moeten naar hun eigen land en zich niet moeten bemoeien met Nederlandse zaken. Pak die Verhagen zijn verblijfsvergunning onmiddelijk af!

 23. 39

  @37: Verhagen somt eerst de zorgen op, waaronder “Waarom passen de nieuwkomers zich niet aan ons aan? Zij hebben geen last van mij ik wil ook geen last van hen hebben. Ze pikken toch niet de baan van mijn zoon in?”

  Vervolgens stelt hij “Maar dit onbehagen is begrijpelijk.” en even later “Kort door de bocht of niet: het zijn terechte zorgen van mensen.”

  Dus ja, Maxime Verhagen zegt het wel degelijk, ook al gooit hij er op z’n CDA’s een hoop andere woorden doorheen.

 24. 40

  @39 Zozo, dus omdat de woorden er op lijken mag je ze aanhalen als quote?

  De woorden van Verhagen worden enorm uit z’n verband getrokken. Verhagen zegt nergens dat de angst voor buitenlanders terecht is.

  Verhagen vindt het terecht dat mensen zich zorgen maken over onduidelijk beleid. Beleid over immigratie, over import van voedsel, enz.

  Misschien moet je het stuk nog ’s een paar keer lezen.

 25. 41

  Enkele oorzaken volgens Verhage:

  “individualisering, immigranten vanuit de hele wereld en een complexer wordende samenleving”

  Individualisering wordt veroorzaakt door welvaart.
  Dus eigenlijk zegt Verhage dat de angst voor welvaart begrijpelijk en terecht is. Of lees ik het nu verkeerd…

 26. 43

  @36

  De vragen zijn onzinnig omdat ze gesteld worden door een persoon die hoogst waarschijnlijk de onderzoeken weigert te laten uitvoeren die nodig zijn om tot de antwoorden op zijn eigen vragen te komen.

 27. 44

  Die uitgelekte aankomende toespraak van Verhagen is één groot doorlopend politiek etnisch-nationalistisch haatzaai-pamflet. Van een CDA dat nu volop gaat lopen grazen en loeien op het door de PVV ingezaaide weiland.

 28. 46

  @40: dat zegt Verhagen heel bewust wel: ik heb geen woorden verdraaid of vervangen door andere die er op leken. Het is wel samengevat, er zijn stukken tussenuit gelaten. Stukken waarin GEEN nuancering staat -> heel nadrukkelijk niet. Geen voorbehoud, geen weerlegging van die zorgen, niets.
  Het is, welbewust neem ik aan, op zo’n manier gesteld dat hij weet dat iedereen die hij wil bereiken het ook zo zal opvatten. Iedereen die nog niet uit de kast was met xenofobe gevoelens zal nu denken, ‘zie je wel, Maxime vindt het ook’.

  Maar het is ook bewust zo opgesteld dat je bij kritische vragen net kunt doen alsof het ook nog op een andere manier gelezen kan worden. (Nogmaals: dat is dan misleiding, want Verhagen stelt dus echt heel nadrukkelijk dat de zorgen terecht en begrijpelijk zijn, zonder voorbehoud of specificering. Maar zie: veel mensen trappen er al in en gebruiken dat excuus om net te doen alsof Verhagen eigenlijk iets anders zei, iets dat ‘netalsof’ nog steeds aanvaardbaard is. Zelfs al weet iedereen precies wat Verhagen bedoelt.)

 29. 47

  Iemand heeft een toespraak gekregen waarvan gezegd wordt dat Verhagen dit gaat uitspreken

  (1) het is een hoax
  (2) door de commotie verandert Verhagen van mening
  (3) Verhagen komt door het onweer niet op tijd aan
  (4) het is waar en hij zegt het

 30. 48

  Als je de hele toespraak goed leest, dan blijkt volgens mij dat Verhage het absolute randje opzoekt van het begrijpen van de xenofobe onderbuikgevoelens en ze zelfs terecht noemt. Op het cruciale punt aangekomen laat hij in het midden wat hij er nu echt van vind:
  [em]
  Populisten vinden in de regel dat de overheid zich met te veel bemoeit, dat de belastingen te hoog zijn, dat massale immigratie een probleem vormt, dat de islam vaak nogal onbeschaafd is. Met die standpunten kun je het oneens zijn, maar het is wel erg gemakzuchtig ze meteen als onredelijk te diskwalificeren. Politiek moet meer zijn dan doen wat mensen willen en zeggen.
  [/em]
  Het effect hiervan is zoals [email protected] en [email protected] beschrijven. Zoals zo vaak bij politici laat de tekst voor een goedwillende lezer nog net een minimaal fatsoenlijke lezing toe, terwijl de strekking en uitwerking dat zeker niet is.

 31. 49

  @48 wellicht dat de meerderheid er inmiddels zo over denkt? Natuurlijk zijn er grote problemen en is het logisch dat mensen daarover bezorgd zijn.

  Het onmogelijk kunnen uitten van deze gevoelens zonder daarbij in een adem voor nazi te worden uitgemaakt, heeft ervoor gezorgd dat we nu in deze situatie zitten.

  Het is niet alleen dapper, maar ook hoog tijd dat de onderwerpen van Wilders worden opgepakt en geneutraliseerd. Natuurlijk zul je altijd een onderklasse houden in een samenleving, maar het is ronduit ongezond als de perceptie bestaat dat dit een groep mensen is die is te duiden op afkomst.

  Het ontkennen van problemen met deze groepen leidt tot versterking van dit mechanisme. In feite maakt links de problemen alleen maar groter door er zo tegenin te gaan.

 32. 51

  @49: maar
  1. die vergelijking weerhoudt een groot deel van Nederland allang niet meer van het uiten van dergelijke gevoelens, en
  2. gelukkig mogen we ruimschoots gedachtengoederen met het nationaalsocialisme vergelijken, daar is jurisprudentie over.

  De problemen worden ook al lang niet meer erkend – in tegendeel: ze worden dagelijks breed uitgemeten. Iedereen staat te dringen om een nog gewaagder standpunt in te nemen en nog heftigere maatregelen te eisen. En de onvrede wordt er niks minder door, alleen maar meer, maar ondertussen zitten we wel met allerlei afbraakmechanismen die worden gerationaliseerd.

  En omdat Godwinnen tegenwoordig met rechterlijke goedkeuring vrijelijk mag: weet je nog hoe Hitler zijn jodenvervolging in gang zette? Met kleine stapjes, steeds een beetje verder. En mensen kregen zo ruimschoots de tijd om te wennen aan de ideeen, om die voor henzelf goed te praten, om het er misschien niet echt mee eens te zijn, maar om toch ook vooral met ons ambtelijk apparaat bij te dragen aan de identificatie van joden.

  Datzelfde gebeurt nu met buitenlanders in het algemeen. Wat twee jaar geleden nog ongehoord was, en vorig jaar in elk geval nog niet populair, mag nu vrijelijk en openlijk. Er wordt geen enkel feitelijk tegenwicht geboden aan al die opvattingen en dus worden ze groter en extremer en irrationeler.
  Niet omdat de problemen groter geworden zijn, of omdat ze genegeerd zijn maar omdat het mechanisme zo werkt: het groeit en dijt uit tot het punt dat het niets meer te maken heeft met realistische onvrede en alles met vernieting, haat, angst. (De Duitsers hadden namelijk ook echt wel reden om ontevreden te zijn, niet specifiek over joden maar wel over hun leven en situatie – zelfs meer dan wij op dit moment.)

 33. 52

  Eens met Inca. Als je herhaalt dat allochtonen onze welvaart opeten, dat vroeger alle Nederlanders gezellig met elkaar samenleefden en dat buitenlanders voortdurend door een linkse elite worden voorgetrokken, wordt het vanzelf geloofd.

  Zo gaf een linkse vriendin in een ambtenaren-opleiding “positieve discriminatie van allochtonen” de schuld van het uitblijven van een vast contract. Terwijl Nederland nauwelijks een beleid van affirmative action kent. Het lijkt mij evident dat het overdrijven – en zelfs het fabriceren – van problemen met buitenlanders consequent moet worden tegengesproken.

 34. 53

  @ 52

  Regels voor een democratie naar links model

  1 : Het is verboden gewoon de waarheid te spreken.

  2: Bij overtreding van regel 1 bepaalt de linkse elite wat de waarheid is. Politieke tegenstanders mogen genazificeerd worden.

  3: Bij recidive schakelen we bevriende D66 rechters is.

  Regel 3 staat momenteel ter discussie.

 35. 54

  Verhagen zegt helemaal niet dat buitenlanders de welvaart opeten. Hij zegt bijvoorbeeld wel dat ze de concurrentie op de arbeidsmarkt vergroten en dat dit voor sommige mensen een reëel en terecht punt van zorg is. Tja, extra concurrentie kan ook lastig zijn, dus zo gek is dit niet.

 36. 55

  @52 en @51
  Ik heb er niets op tegen dat het ferm wordt tegengesproken. Juist het (oneigenlijk) gebruik van Godwins en de categorie argumenten daarvoor baart me zorgen.
  Het was tot voor kort bon ton om elke kritiek op allochtonen weg te zetten als fascisme of nazisme. Nu dat GW mag zeggen wat ie wilt staat de wereld op zijn kop?
  Wat ie er allemaal uitkraait is te ranzig voor woorden en natuurlijk wordt daarmee het gevoel op straat steeds meer een bepaalde kant op gedraaid.

  Ik ben van mening dat de discussie niet met GW gevoerd moet worden, maar juist in alle openheid met alle andere partijen waarbij de inbreng van christelijke partijen verdacht is (zie ritueel slachten).

  We schieten er niets mee op het stemvee dat een paar jaar geleden nog massaal voor “Stem nee, stem SP!” te porren was nu af te schilderen als een stel debielen en nazi’s.

  Er zijn gewoon issues die moeten worden opgepakt, of het hier nu daadwerkelijk om problemen gaat of alleen perceptie van problemen is mij om het even.
  Dat Verhagen nu “toegeeft” dat er onbehagen leeft en dat dat terecht is moet je ook in het oog zien van de tijdsgeest. Inmiddels heeft GW de kijk op Marokkanen zo verzuurt dat ’t ook wel terecht is: er is inmiddels flink onbehagen.

  De vraag is alleen of dit nu helemaal terecht, helemaal onterecht of ergens daartussenin ligt. En vooral: hoe gaat we dit oplossen?

 37. 56

  @54: Ik dacht dat we het over het allochtonen “debat” in het algemeen hadden.

  We schieten er niets mee op het stemvee dat een paar jaar geleden nog massaal voor “Stem nee, stem SP!” te porren was nu af te schilderen als een stel debielen en nazi’s.

  Meeste PVV’ers komen van VVD en CDA. Het zijn dezelfde types die in de jaren ’80 centrum democraten stemden.

  Er zijn gewoon issues die moeten worden opgepakt, of het hier nu daadwerkelijk om problemen gaat of alleen perceptie van problemen is mij om het even.

  Het lijkt me dat de beste aanpak van spookproblemen radicaal anders is dan die van echte problemen.

 38. 57

  JSK: Het lijkt me dat de beste aanpak van spookproblemen radicaal anders is dan die van echte problemen.

  Dit kan niet vaak genoeg herhaald worden. Sterker nog, we zouden een partij moeten oprichten met als enige doel in de Tweede Kamer komen om het dáár zo vaak als nodig te herhalen.

 39. 58

  @JSK; Meeste PVV’ers komen van VVD en CDA.

  Volgens mij is dat niet helemaal waar. Zeker in de steden niet.

  @All; En ? Ik heb het nieuws niet gevolgd. Heeft Verhagen nu deze speech uitgesproken of niet ?

 40. 61

  @43: Daar worden de vragen niet onzinnig van. Daarnaast ligt de bewijslast bij degene die de beweringen doet. Tot die bewijsvoering volgt, zijn alleen de beweringen onzinnig.

 41. 62

  Wat KB zegt @31
  Samenvatting nrc.nl en Sargasso (gebaseerd op..) kloppen niet. Verhagen zegt 180 graden het omgekeerde.
  Zie ook @DiederikSamsom
  (@DiederikSamsom “De ophef over speech @MaximeVerhagen lijkt me overtrokken. Lees veel goedbedoelde clichés (‘onbehagen serieus nemen’) en SCP-teksten.” / “vertaling van Clinton ’s ‘I feel your pain’ / “in die passage beschrijft hij het onbehagen van veel mensen.” / http://twitter.com/diederiksamsom/ ) die het lange stuk kennelijk wel helemaal gelezen heeft itt de bloger & gros vd reaguurders op (KB @31 na) hier.

  Kennelijk moet je voor juiste berichtgeving niet meer bij de nrc zijn maar bij de papieren telegraaf.

  Telegraaf vandaaag:
  “Verhagen uit kritiek op PVV
  Van onze parlementaire redactie

  DEN HAAG, woensdag

  De PVV schaadt Nederlandse belangen door een angstbeeld van het buitenland te schetsen. Die opmerkelijk harde kritiek uit CDA-voorman Maxime Verhagen op de gedoogpartner.

  Volgens de vicepremier wil de partij van Geert Wilders het liefst een hek om Nederland zetten en wegkruipen achter de dijken. Een illusie met negatieve gevolgen, aldus Verhagen. „De makkelijke lokroep van de PVV naar kiezers om het buitenland af te schilderen als eng, gevaarlijk en profiterend is onjuist, kortzichtig en slecht voor onze economie en samenleving”, sprak de CDA’er gisteren op een symposium. Hij hintte er ook op dat Wilders een slaatje probeert te slaan uit de gevoelens van onbehagen.”

 42. 63

  Wacht maar een paar jaar tot Henk en Ingrid bijvoorbeeld zorg nodig hebben. Ow wat zullen ze blij zijn met de gevreesde allochtoon aangezien er door de vergrijzing niemand anders is om hun te helpen.

  Al met al is het simpelweg een leugen om te veronderstellen dat Nederland ooit nog terug kan naar de blanke homogene samenleving.

  Een samenleving met gemeenschappelijk waarden wordt door dit soort populistisch gekwakel natuurlijk ook onmogelijk. De meeste ‘allochtonen’ hebben zich allang afgekeerd van alles wat met de Nederlandse samenleving en cultuur te maken heeft.

 43. 64

  @ 63

  Daar komt opnieuw die “wie moet onze billen wassen als we oud zijn” mythe weer voorbij.

  Als de allochtonen die zich afgekeerd hebben van onze samenleving en cultuur zich nu ook nog afwenden van onze sociale voorzieningen en liefst hun heil zoeken in hun eigen paradijs, dan kunnen ze daar billen gaan wassen.

 44. 66

  @63, het is een leugen dat er ooit een blanke homogene samenleving is geweest. Blank misschien iets meer (maar goed, who cares), maar homogeen, nooit echt.

  En het is ook een leugen dat de meeste allochtonen (of ‘allochtonen’?) zich hebben afgekeerd van de Nederlandse samenleving. Dat is simpelweg niet waar – de werkloosheid en uitval en criminaliteit komen bv niet in de buurt van de 50% en dat houdt in dat er stukken meer mensen zijn die gewoon meedraaien en zich op geen enkele manier praktisch hebben ‘afgekeerd van de Nederlandse samenleving’.
  Het is een omkering die je vaak ziet, gevoed door Wilders en anderen, waarbij er gedaan wordt of de problemen niet alleen aanwezig maar ook de hoofdzaak zijn en dat is simpelweg onjuist.

 45. 67

  @65, nou…

  Dat de multiculturele samenleving is mislukt, mag geen reden zijn om weg te kruipen achter de dijken, en alles wat vreemd is bij voorbaat af te wijzen.

  Het populisme is een overreactie op de verheerlijking van het multiculturalisme: het nemen van westerse waarden van nu als superieur en afwijkingen daarvan als niet gewenst.[…] Poets het idee van leitkultur weer op, benadruk dat het primaat ligt bij westerse waarden, maar laten we niet naar binnen gekeerd raken.

  This is not even wrong.

 46. 68

  In één klap weet Verhagen de resterende CDA-stemmers tegen zich in het harnas te jagen èn zijn gedoogcoalitie te beschadigen.