Verandering van spijs doet eten

kebabItalie weert buitenlands uit oude steden. In een vlaag van gastronomische verwarring en achterhaald nationalisme besluiten de steden Lucca en Milaan om restaurants die kebab, Chinees en sushi serveren, geen nieuwe vergunningen meer te geven en zij die wel door mogen werken, dienen zoveel mogelijk Italiaanse producten te gebruiken in plaats van deze te importeren. Italiaanse chefs spreken al van gastronomisch racisme.
De details en de drogredenen voor dit nog lang niet in geheel Italie ingevoerde beleid kunt u lezen in dit artikel: Italy bans kebabs and foreign food from cities.

Wat mij echter opviel waren de reacties op min of meer het zelfde artikel in de Telegraaf. Waar bij de Times de reacties gaan over protectionisme, het feit dat dit geen algemeen beleid is en toevoegingen en nuanceringen op het bericht, staan er op de site van de Telegraaf redelijk wat reacties met bijval voor zulk beleid. Zouden we hier in Nederland ook moeten doen.

Geen sushi meer, weg met Thais eten! Hamburgers? Weg ermee! Nooit meer roti of pizza. Zondag weer zelf koken in plaats van even naar de Chinees en alle trendy tapa restaurants worden gesloten. Net als alle Mexicaanse restaurants, alle Griekse restaurants en sorry, ook Indisch eten wordt verboden. Geen blauwe hap meer.

Zijn er werkelijk mensen die a: denken dat het uberhaupt mógelijk is om dit te verbieden, dat b: hiervoor draagvlak is en dat c: er uberhaupt nog een diverse horeca overblijft? Als de voorstanders slim zijn pleiten ze voor aansluiting van Vlaanderen bij Nederland, die weten tenminste wat lekker eten is. Hoe zou de menu kaart van een typisch Nederlands restaurant er eigenlijk uit moeten zien?

[disclaimer: Ik ben van mening dat je je niet van ver hoeft te halen, maar dat ook hollandse lammetjes lekkere kebab kunnen opleveren. Gehaktballen zijn niet mijn favoriet.]

 1. 2

  De culinaire woestijn Nederland zou het bestaan van zoiets als ‘buitenlands eten’ op de knieën moeten danken.
  Al denk ik dat de huidige stadse generatie van niemand verschilt met andere Europese stadse generaties.

 2. 3

  Godzijdank is de Indische rijsttafel feitelijk een Nederlandse uitvinding, maar verder zou het idd zoals @2 al schetst een behoorlijk tragische boel worden. Elke dag boerenkool is ook weer zoiets.

 3. 4

  Soms denk ik echt dat de wereld gek is geworden, zeker als ik dit soort dingen lees. Als je dan ook nog eens het braaksel leest wat uit de gemiddelde telegraaf lezen komt (grootste krant van Nederland) vraag ik me echt af hoe het ooit goed gaat komen.

  What’s next, we gaan eisen dat de DAF weer de enige personenauto in Nederland wordt? Geen Franse, Australische of Zuid Afrikaanse wijn meer, bier uit Belgie, ook niet meer doen dus.

  Pff, die mensen zijn echt gek, de eigen cultuur beschermen, op basis van eten, grow a brain.

 4. 5

  Zelf eet ik meer van ver dan gehaktballen (nooit) maar de gedachte om in de regel wat meer lokale produkten te eten is zo gek nog niet. Geheel eens met de disclaimer, lokale produkten en dan uit alle hoeken ver weg bereid en geserveerd in bijbehorende ambieance…jummie.

  *denkt aan bellydance in Koerdisch restaurant*

  De motieven in Italie zijn tenenkromend beschamend. Het zit in die genen daar lijkt het wel.

 5. 6

  Zat Italië niet in de EU dan? En waarom zóu je containerladingen vlees (b.v. uit Nederland varkens voor parmaham) importeren als alle regelgeving in EU hetzelfde is? Of zelf tulpen verbouwen endergelijke, tja, als je dan kennelijk niet concurreert (of ik zie iets over het hoofd) Kan je zomaar de transportkosten wegstrepen.

  O, gewoon een Rheinheitsgebot voor het typische Italiaane pasta/ pizzavreten…

 6. 7

  Ik denk zelf bij Nederlands eten toch aan de winterkost, de stamppotten, rookworst, erwtensoep etc.

  Merk bij mezelf ik voor de rest steeds weer uitkom bij aardappelen, groente, gehaktbal, maar er zijn natuurlijk een hoop klassieke nederlandse gerechten die zelfs door de meest verstokte Telegraaflezer niet meer gegeten worden, zoals schorseneren en aardperen etc.

  Wat eet een Nederlander in de lente?

 7. 10

  Lijkt wel een beetje op het 1012 plan voor de Amsterdamse Wallen, geen hoeren meer in de hoerenbuurt en peeskamers vervangen door haute couture winkels. Geforceerd ingrijpen in organische groei, plan-planologie soort van.

 8. 11

  Je kent nederlanders: Niet al te snugger, lui en redelijk overtuigd van het eigen gelijk. Dus ik zie het somber in, VOC mentaliteit of niet.

  Ik stel ook voor dat we allemaal weer in een DAF-truttenschudder gaan rijden, en alleen maar roggebrood eten. Want graan is on-nederlandsch.

  Vroeger was alles beter! (Heb ik horen zeggen)

 9. 14

  Eet ’s zomers ook winterkost als Stamppot spruiten met draadjesvlees (in alle jaargetijden): 1 Kg aardappelen en spruiten (neem grote en niet te licht gekleurd (hoe groener des te bitterder) tevens iets laten doorkoken), koken en het geheel met grote lik sambal erdoorheen platstampen en kwistig met de vette jus in 1 diep bord serveren, vlees apart met de ijsbergsla of ruccola (bestrooien met mintblaadjes en citroensap)…

 10. 15

  Volgens mij is het meerendeel van de telegraaf-reacties cynisch bedoeld; tenminste, ik kan het gros ervan niet als serieus interpreteren.
  Verder kun je het voorstel opvatten als een poging tot rem op import van vlees, groente en vis van (ver) buiten de grens. In de supermarkt zie je dat je sommige vruchten nu kunt eten omdat ze in Nieuw-Zeeland zijn gekweekt. Een verstandiger rem daarop zou gewoonweg het heffen van invoerbelasting zijn, hetgeen vast al gebeurt.

 11. 17

  Niet eens meer een patatje-oorlog tijdens de vakantie in Italie? Dat harmonieert toch niet met de europese gedachte…

  @richard: ook weg met de pieper (zuid-amerika)

 12. 19

  Voorgerecht: Karwij-roggebroodjes in een champignonsoepje.
  Hoofdgerecht: Eendeborst uit de braadzak geserveerd met een saus van varkensspek, gedroogde pruimen, kastanjes en gebraden uitjes uit het zuur, gedeglaceerd met bier, en een hutspot van wortel en pastinaak (even onder de grill).
  Toetje: Pannenkoek met kersenjam en zure room.
  Natafelen: Kamillethee met honing.

 13. 20

  Natuurlijk is er één verschil: in Italië eet je schaamteloos het beste wat Europa te bieden heeft. Dar heeft een ‘boycot’ nog een sòòrt van zin. EN is het ter bevordering van eigen producten die dan ook echt gekweekt worden met een uiterst hoog aandeel bio.
  Voor mijn part gooit men alle McDonaldducken, KentuckyFriedChinkenRun en Starbuckies terug over de plas waar de snert vandaan komt.

 14. 22

  Spanje,, overigens;)..gister heb ik (we) toch heel smak lijk gegeten in een MacDonalds. De keuze is breder dan ik me voor ogen had, frisse sla en exotische vruchten enzo.

 15. 24

  Hoever zouden we terug moeten gaan in deze drang naar vroeger?
  Een aardappel (evenzo patat, voor de jongeren) kun je natuurlijk maar met moeite echt Nederlands noemen. Introductie daarvan was ongeveer 400 jaar terug?

 16. 27

  net een kebab gehaald bij de snackbar om de hoek, in testaccio, Rome. Italianen hier maken zich vooral druk om de Engelsen, die woedend zijn dat in deze barre economische tijden ‘hun’ banen door italianen worden ingenomen… de europese gedachte laat in noord-europa dus ook heel wat te wensen over…

 17. 28

  @27: Verschil is dat de Anglo-Saksische politiek zich (nog) niet laat beinvloeden door de ‘Eigen Ondernemer Eerst’-reflex. Mwah, ik denk dat dit symptomisch is voor de gehele Italiaanse (Mediterraanse) samenleving: welvaart onder hoge druk en politici die vrij snel bereid zijn de raskaart te spelen. Heeft misschien te maken met het feit dat ze niet bezet waren door de nationaal-socialisten, bedenk ik me nu.

 18. 29

  @JSK, italie bestaat niet alleen met voetbal is iedereen heel even italiaan, in noord italie vinden ze het zuiden marokkanen en elke regio heeft zijn eigen dialect, gewoonten en culinaire keuken

  en vanaf ’43 was italie gewoon bezet door duitsland er is tijdens de oorlog flink gevochten tussen de roden en de zwarten/+duitsland, de graven in noord-italie liggen er vol mee en de politiek is er nu nog steeds door rood/zwart verziekt

 19. 30

  @30:noord italie vinden ze het zuiden marokkanen

  Hetzelfde kan je over België zeggen. Toch lijkt die samenleving een stuk beter te functioneren. Hét probleem van Italië lijkt me niet de regionale polarisering: die heb je namelijk in meer landen.

  Met niet bezet door de nationaal-socialisten bedoel ik dat er niet dezelfde raciale politiek is gevoerd als in Noord Europa. Dat maakte racisme wellicht wat minder een taboe in de politiek dan hier.

 20. 32

  Geen sushi meer, weg met Thais eten! Hamburgers? Weg ermee! Nooit meer roti of pizza. Zondag weer zelf koken in plaats van even naar de Chinees en alle trendy tapa restaurants worden gesloten. Net als alle Mexicaanse restaurants, alle Griekse restaurants en sorry, ook Indisch eten wordt verboden. Geen blauwe hap meer.
  Je weet zelf ook wel dat er maar een soort eten is dat die mensen willen verbieden: moslimeten (doner, shoarma, falafel), de rest kan ze niets schelen maar ze nemen het op de koop toe dat je dat ook moet verbieden omdat je anders racistisch bent.

  Verder: Indonesië hoort bij Nederland he dus Chinees/Indisch mogen we nog best eten.

 21. 34

  Ach anoniem..in de Maghreb heb je vele compounds met westerlingen. Die werken daar vanwege energiedragers uit de grond trekken, doen ze zelf niet uiteraard.

  Als je boeken en tijdschriften opstuurt worden ze miniscuul doorgepluisd door de eetpolitie die de talen beheersen. Dikker zwarte stift op alles dat naar niet hallal ruikt (stinkt vinden ze daar dan).

  Eens zag ik een Kook & Genieten boekje terug, vrijwel alles zwart gemaakt. Maar ik was ze te slim af..opgenomen kookprogramma’s van Jamie (mag ook niet binnen komen) op vhs opgstuurd. Tape omgedraaid in de casette. Haha.

  Pot en ketel Italie en Saoudi Arabie…overal eetpolitie met politieke motivatie..

 22. 35

  Ach, roep een keer tegen de Italo’s dat we de Italiaanse pizzeria’s wereldwijd ook maar eens gaan beperken. Eens kijken hoe snel ze hun woorden inslikken…

 23. 36

  Kadert m.i. in ruimer perspectief van de “vervuiling van het openbaar domein”, nl. de strijd tegen nightshops, telefoonwinkels en andere middenstand van laag allooi die de allure van een stad naar beneden halen.

  De gustibus … maar parlons vrai : ze zien er niet uit, en ze zijn vaak havens voor zwartwerk, kinderarbeid, belastingontduiking, witwassen en andere illegale praktijken.

  Zo ook de snackbars en resto’s. Witwas laundromats van jewelste, historisch. Zie ook de opkomst van de pizzeria’s, Chinese resto’s, pitazaken, enz. maar ook “wie had / heeft de bordelen en morsige disco’s in handen” …

  Verder helemaal eens met #2 + #20.

 24. 37

  “ze zijn vaak havens voor zwartwerk, kinderarbeid, belastingontduiking, witwassen en andere illegale praktijken.”

  Is dat niet een gezamenlijk kenmerk van de héle horecabranche (ongeacht etnische achtergrond)?