Uruguay blijft Brazilië volgen

,
José Mujica, keuterboer en presidentskandidaat (Foto: Wikimedia Commons/Agência Brasil)

Als oud-president Tabaré Vázquez had mogen meedoen aan de presidentsverkiezingen in Uruguay eergisteren, was hij waarschijnlijk herkozen, maar hij brak met de recente Zuid-Amerikaanse traditie om de grondwet in zijn eigen voordeel te wijzigen, dus hij mocht niet meedoen. Nu wordt zijn partijgenoot José Mujica de nieuwe president, zij het dat daar nog een tweede ronde aan te pas moet komen.

Mujica is een voormalige guerillacommandant die onder de dictatuur (1973-1984) veertien jaar vastzat. Dat verleden speelt nog levensgroot in het land. In de week voor de verkiezingen oordeelde het hooggerechtshof van Uruguay dat de amnestie voor mensenrechtenschenders onder de dictatuur illegaal was. Prompt mocht Gregorio Alvarez, de laatste dictator, voor vijfentwintig jaar achter de tralies.

Het linkse Breed Front, waar Vázquez en Mujica toe behoren, flirt af en toe met Venezuela en Cuba, maar vaart ondertussen een centrumlinkse koers in het kielzog van de Braziliaanse president Lula: een markteconomie met een strenger belastingbeleid voor de maatschappelijke toplaag ten faveure van vele sociale programma’s voor de onderlaag. Daar zal met een voormalige extreem-linkse guerilla vermoedelijk weinig aan veranderen.

Reacties (2)

#1 Rogier

Je vraagt je toch af wat hij voor een guerilla was als hij tijdens een elf jaar durende dictatuur 14 jaar heeft vastgezeten. :)

  • Volgende discussie
#2 Christian

@1 Ik dacht al, waarom is nog niemand daarover gevallen. ;-) De guerilla was al een poos bezig in een steeds autoritairder Uruguay waar uiteindelijk een dictatuur gevestigd werd. Klik op de Tupamaros link voor meer info.

  • Vorige discussie