The crash of civilization

Op Sargasso bieden we regelmatig ruimte aan gastbijdragen. Deze bijdrag is van Abraham Blauvelt.

Fukuyama concludeerde in zijn The End of History and the Last Man dat na de val het communisme ons Utopia was bereikt. Destijds heb ik hem horen spreken in de Nieuwe Kerk en ik werd ook bevangen door een gevoel van opluchting dat we het eindpunt van de geschiedenis hadden bereikt. Ik zat geramd voor toekomst. De werkelijkheid blijkt weerbarstiger. De liberale democratie als idee staat onder druk door haar eigen falen. Mensen blijken toch minder goed te functioneren dan we dachten, zelfs in het beste systeem dat we hebben kunnen bedenken.

Huntington en 9/11 hebben bovendien het conflict tussen de beschavingen op scherp gezet. Anders dan Huntington dacht, betreft het niet alleen een conflict tussen beschavingen, maar juist ook een crash van de beschaving. Vanuit het ongenoegen dat uit de poriën van de maatschappij wasemt, zien we de opkomst van Nieuw Rechts als sprekende rioolbuis van het ongenoegen van het dom gehouden klootjesvolk. Een politieke hangplek waar je als onfatsoenlijk mens lekker onfatsoenlijk kunt doen terwijl je toch het eigen gevoel van intrinsiek fatsoen vast kunt houden. Het is helemaal bon ton om Links de schuld te geven van alles, zelfs van het nazisme en om alle moslims als minderwaardige mensen te bestempelen. Ze kunnen niet anders dan onbeschaafd zijn, want ze zijn alleen schatplichtig aan Allah. Die domme Linkse Rakkers hebben dat alleen nog niet door.

Nu in de VS het lelijke ware gezicht van Nieuw Rechts zichtbaar is geworden, keert daar de moraal terug. Nederland als achterlijk kikkerlandje loopt een jaar of acht achter de muziek aan en als je het Nieuw Rechts vraagt is waterboarding morgen legaal, want niet in strijd met de Geneefse conventie. Er heerst immers een burgeroorlog in Gaza-Gouda en die vijandelijke islamitische strijders moeten by any means necessary er vanaf gehouden worden hun snode straatterroristische plannen uit te voeren.

De VPRO had ooit het motto “Weg met de verloedering”. Het is tijd om de verloedering een halt toe te roepen. Flikker op met de diarree uit de onderbuik van de onderkant van de samenleving. Steeds meer hoogopgeleiden bij Nieuw Rechts? Ik geloof er niets van, gewoon te weinig geld naar onderwijs. Welke politicus neemt de handschoen op en zegt het eindelijk: “Genoeg is genoeg, wij als beschaafde Nederlanders laten onze beschaving niet kapen door een minderheid xenofobe kaaskoppen die niet met hun hoofd denken maar met hun geïnfecteerde darmen.”

Het zal wel weer niet gebeuren, de heren politici zullen ons eerst nog jarenlang verder de prut in polderen. Net zolang tot Nieuw Rechts zelfs voor het CDA goed gezelschap is geworden en het land heeft veranderd in een giftig dampende poel van ongenoegen. Tot die tijd kijk ik jaloers naar de overkant van de Atlantische oceaan, waar zelfs een abject sujet als anchor Shepard Smith van Fox eindelijk liet blijken het door te hebben: “We are America! We don’t fucking torture!”.

Wij zijn Nederland en wanneer eisen we onze fucking beschaving terug?

 1. 3

  @2: Allochtonen zitten vooral aan de onderkant van de samenleving betekent niet hetzelfde als aan de onderkant van de samenleving zitten vooral allochtonen. Ik zie eens temeer een bewijs dat er inderdaad onvoldoende geld naar onderwijs gaat.

 2. 4

  @3
  Waar het om gaat is dat “Abraham Blauvelt” al die allochtonen aan de onderkant van de samenleving hierboven uitmaakt voor alles wat lelijk is. Gek trouwens, want daarmee spreekt het artikel zichzelf tegen. Maar ach, misschien neem ik ook dit artikel weer eens te serieus.
  Echt een verrijking, die nieuwe talenten op Sargasso!

 3. 5

  Klinkt allemaal prachtig in de kerk, totdat je voor het zingen naar buiten gaat en met de feiten wordt geconfronteerd.
  Kretologie van een gemankeerde yankee filosoof toepassen op de Hollandse situatie is het stuitende voorbeeld dat er inderdaad fors is bezuinigd op het onderwijs en zal dus geen promille van Nieuw rechts afhalen.

 4. 6

  @4:om het nog maar eens voor je uit te spellen: ‘alle rozen zijn bloemen’ wil nog niet zeggen dat alle bloemen rozen zijn, of dat rozen een significant deel van alle bloemen zijn. Maar ga verder vooral zo door om met kreupele logica je eigen gelijk te claimen. TRS, je hebt afgedaan.

 5. 7

  @gronk
  Jij bent zeker de lolligste thuis. En zeker pas net 19 geworden en je eerste collega logica gehad waardoor je denkt heel slim te zijn? Grapjas.
  Blijkbaar heb je ook moeite met lezen?
  Try again.

 6. 8

  Ik voorspel de heer Blauvelt een grandioze carrière bij 1 van de (quasi) establishment-partijen (incl. D’66/ Groen Links). Zijn post getuigt op overtuigende wijze van een soort moreel superioriteits-denken en een typische regenten-mentaliteit die in Nederland binnen veel partijen heel gebruikelijk zijn. Iedereen met een onacceptabele mening moet volgens deze lijn van denken eigenlijk gewoon uit dit land oplazeren of op zijn minste zijn of haar stemrecht inleveren. Niet alles moet zomaar gezegd kunnen worden! En hoogopgeleiden die zich aan het stemmen op zo’n PVV bezondigen, nou, die tonen slechts de teloorgang van ons onderwijssysteem aan.

  Het Ministerie voor Politiek-Correcte Denken komt steeds dichterbij…

 7. 11

  Steeds meer hoogopgeleiden bij Nieuw Rechts? Ik geloof er niets van,

  En waarom niet? Ik denk dat het niet zozeer een tweedeling dom/slim is, maar have/have-not. Nieuw rechts is een uiting van eigenbelang.

 8. 12

  Een betoog met een veelbelovend begin dat, ik heb het kunnen verwachten, spoedig ontaard in razernij tegen alles wat niet fatsoenlijk links is.

  ‘Vanuit het ongenoegen dat uit de poriën van de maatschappij wasemt, zien we de opkomst van Nieuw Rechts als sprekende rioolbuis van het ongenoegen van het dom gehouden klootjesvolk.’
  Wel, is het socialisme niet op dezelfde manier begonnen?

 9. 13

  @10
  Ik denk dat hij zelf niet zo goed weet wat hij nou eigenlijk bedoelt. En daarom dus de mist in gaat. En begint te schoppen tegen de onderkant van de samenleving, alwaar etc.

 10. 14

  @12 Het socialisme is inderdaad op dezelfde manier begonnen. Maar men is wat rijker en wat banger vandaag de dag.

  Overigens heeft de poster wel een punt dat “Rechts” meer en effectievere rethorische trucs gebruikt dan “Links”. Want de emotie is daar inderdaad zwak ontwikkeld.

 11. 18

  het is de decadentie — we moeten er als samenleving gewoon effe doorheen — als dat gebeurd is is ‘links/rechs’ helemaal geen issue meer, net als ‘je roots’ of ‘je sociale klasse’ of ‘je inkomen’ of ‘dierenrechten’ of ‘porno’ — maar er gaan wel klappen vallen onderweg.

 12. 19

  Mooi opinie stuk zeg! Gevolg van je stuk, mocht deze oproep gevolg krijgen, is dat we dan wel terug gaan naar een tijd waarin de onderklasse monddood wordt gemaakt. Dat we weer terug gaan naar een tijd waarin klasse en stand de boventoon voeren, met alle voor- en nadelen daarvan.
  Weg met de diarree!! Chapeau! Mensen met kennis en verstand in het bestuur, Chapeau! De media terug naar de 4e macht ipv de 2e! Stemrecht vanaf een bepaalt opleidingsniveau?? Ik weet het niet.
  Er zitten wat veel haken en ogen aan deze zaak. De idealen vanuit de verlichting zullen we overboord moeten gooien, waarmee ook het gros van de wetten/plichten/rechten de prullenbak in moet. Dan wordt het wel erg ouderwets rechts toch? hahaha

  @16: Goh, je spreekt echt als iemand die daar zelfs nog nooit is geweest…. Beetje opinievorming door youtube en andere diarree misschien hahaha of bedoel je met het midden-oosten apeldoorn, zeist of wat dan ook hahaha

 13. 21

  De titel van het stuk slaat mooi vooruitziend op de gemiddelde reactie. (Waar de mijne natuurlijk buiten beschouwing blijft, zoals dat hoort bij dit onderwerp.)

 14. 22

  Het slaat al op het artikel. De schrijver kan niet anders dan ‘Nieuw Rechts’ de schuld geven van al het kwaad dat de wereld in de laatste twintig jaar is overkomen.

 15. 24

  Jammer van dat “fucking”, zo wordt het meteen duidelijk dat Terror Jaap zich schuilhoudt achter het pseudomiem Abraham Blauvelt.
  HIj was toch het brein achter dat “terugneuken”?

 16. 25

  De schrijver vergeet dat in wat hij de “crash of civilisations” noemt, de opkomst van “Nieuw Rechts”, tóch een gevolg is van Huntingtons “clash of civilisations”.
  Steeds meer mensen -en beslist niet alleen de tokkies- zien en ervaren het failliet van de “multiculturele samenleving”, en vooral dat de ideologie van de islam moeilijk, zo niet onmogelijk, is te schuiven in de principes van de liberale democratie.
  Mede daardoor ontstaat ongenoegen, ook bij traditioneel-linkse kiezers, en is de PVV inmiddels een serieuze (en serieus te nemen) partij geworden, en niet meer een eendagsvlieg met één issue.

 17. 26

  De schrijver vergeet dat in wat hij de “crash of civilisations” noemt, de opkomst van “Nieuw Rechts”, tóch een gevolg is van Huntingtons “clash of civilisations”.
  Steeds meer mensen -en beslist niet alleen de tokkies- zien en ervaren het failliet van de “multiculturele samenleving”, en vooral dat de ideologie van de islam moeilijk, zo niet onmogelijk, is te schuiven in de principes van de liberale democratie.
  Mede daardoor ontstaat ongenoegen, ook bij traditioneel-linkse kiezers, en is de PVV inmiddels een serieuze (en serieus te nemen) partij geworden, en niet meer een eendagsvlieg met één issue.

 18. 27

  Wat probeert de auteur van dit stukje nu eigenlijk te zeggen ?

  Probeert hij aan te tonen dat hij ooit een gullible idioot was die de trendy Fukiyama als messias zag ? Mogen dat soort mensen zonder begeleiding uit hun huis komen dan ? Weet je wie nog meer een stel van die dergelijke idioten waren die hun idee voor Hoe De Wereld Zou Moeten Zijn uit een boekje haalden ? De neocons rond Bush.

  Het is leuk hoor. De Waarheid uit een boekje. En goedkoop ook. Als je het tegen de voordelen afzet. Een Recept voor Zo Is Het Nu. Lezen, implementeren, klaar. Van die management types, met Management Boeken. Mensen die mee denken te kunnen doen met een natuurkunde discussie omdat ze ‘A Brief History of Time’ hebben gelezen.

  Mijn werkelijkheid komt altijd in iets waziger variant. Parate oplossingen zijn voor mij vaak slechts in delen zichtbaar. Soms heb ik helemaal geen antwoord. Maar deze man niet hoor – en dat is maar wat leuk !

  Helemaal leuk als je het tweede deel van het stukje leest. Dan blijkt dat de auteur een nieuwe messias gevonden heeft (moet echt hartverwarmend fijn zijn om zo te leven.) We hebben hier in Nederland ook een fucking Obama nodig, en wel terstond !

  Juist. Mag ik sceptisch wezen ?

 19. 28

  A.Blauvelt maakt een vergelijking tussen Amerikaanse partijen met als inzet ‘beschaving’ en Nederlandse partijen met als inzet ‘verloedering (het woord)’, je kan als je GW bent ook zeggen ‘opschoning’.

  Obama won in de VS. En haalde het gelijk ook bij fox.com.

  Het vreemde aan de Nederlandse variant is het schrikbeeld dat Wilders ‘opschoning’ het wint in het tweede scenario. Liever ziet de auteur dat hij moet verliezen wegens diens ‘verloedering’ in het eerste scenario.

  Dit alles in het kader van de zuivere rede. Links. Als die eindelijk zou worden toegepast. Alstublieft Links, doe iets met die emoties….

 20. 29

  Wat een gelul,
  onderklasse (sic) monddood maken,
  die kudt burgers ook.
  En welke martelpraktijken in Nederland?
  Als je een inbreker in je eigen huis in paniek een stoel op z’n hoofd slaat draai jij in de bak, niet de dief.
  Die staat direct weer op straat, door jouw gezeur heeft hij niets kunnen stelen, een hoofdwond opgelopen.
  Gevalletje insluiping dus, stelt niets voor.
  Jij wordt echter aangeklaagd wegens geweldpleging en mag nog even in de cel blijven zitten.

  Alsof je dat in de VS zal overkomen, tss.

  Maar goed, iemand die zo’n geflipte Hegeliaan als Fukuyama ooit serieus heeft genomen kan ook niet anders dan z’n darmen legen en dan denken dat hij nooit meer hoeft te schijten.

  Het begrip beschaving is door de postmodernen uitgefaseerd, alles is relatief, de moraal is dood, was toch maar pure onderdrukking, verlichting en humanisme is intrinsiek westers cultuur kolonialisme met als walgelijke uitwas de Universele Rechten van de Mens.

  Fijn voor je, lekker zonder beschaving door het leven willen gaan
  Ga je schamen.

 21. 30

  Alhoewel ik die nieuw-rechtse onderbuik veracht, ontken je wel een beetje de wel intelligente mensen onder hen. De milde onderbui, waar soms best interessante vragen worden gesteld

 22. 31

  Een ontmoeting met een inbreker dient men te zien als een uitdaging, voldoende CIA-technieken die geen sporen achter laten.

  Tevens is het volstrekt legaal om je rothweilers op de inbreker af te sturen mits je maar niet het commando kill geeft.
  Dan ben je namelijk wél aansprakelijk.

  Het amerikaans jurisisch systeem is dermate verrot dat een zwarte huisbewoner die een redneck inbreker dood schiet 20 jaar bajes krijgt vanwege excessive use of violence.

 23. 32

  Onder deze hoogopgeleiden bevindt zich Roger Scruton die een ‘theorie’ probeerde te formuleren onder de onderbuik gevoelens.

  http://www.city-journal.org/2009/19_1_the-west.html

  http://www.remkocaprio.com/2009/04/23/against-the-neo-conservatism-of-roger-scruton/

  Verder zijn er vele Amerikaanse neo-conservatieven die de PVV intellectueel en financieel ondersteunen, zoals de jihadwatch.com

  Financiele geldstromen uit het buitenland zouden ze moeten verbieden voor anti-buitenlander partijen.

 24. 33

  In plaats van te klagen over het succes van Wilders, is het misschien beter om te kijken waarom Wilders zo populair is.

  Het is echt niet alleen maar onderbuikgevoelens.

  Ik wijt het aan de problemen die er wel degelijk zijn onder allochtonen en de geforceerde houding van Links dat het niet aan cultuur en afkomst ligt.

  Daar ligt het wel aan, alleen moet je wat dieper gaan waarom dat zo is. :)

  Problemen ontkennen is Links altijd goed in geweest.

  Kom maar op met de Liberale Democratie. Een overheid die eens een keertje niks doet, ipv dingen fout, zou een verademing zijn. Laat de burgers het zelf maar oplossen.

 25. 36

  Flikker op met de diarree uit de onderbuik van de onderkant van de samenleving.

  Wij zijn Nederland en wanneer eisen we onze fucking beschaving terug?

  De site “weg met internet” heeft permanent een citaat van J.D. Salinger op haar hoofdpagina staan:

  “Ik nam een andere trap naar beneden en ik zag nog een ‘Fuck’ op de muur staan. Ik probeerde het weer weg te vegen, maar deze keer was het erin gekrast, met een mes of zoiets. Ik kreeg het er niet af. Het is toch hopeloos. Al had je honderdduizend jaar de tijd, dan nog kreeg je niet eens de helft van alle ‘Fucks’ ter wereld weg.”

 26. 37

  @Zwartbaaard: Links is iedereeen die zichzelf links noemt, en rechts is iedereeen die door (zelfverklaard) links RECHTS genoemd wordt.

 27. 38

  @Allen
  Aangezien ik gisteren de hele dag op mijn blote knieën in de Linkse Kerk heb gezeten en heb gebeden tot Obama, nu pas een reactie.

  De reden om het bovenstaande te schrijven was niet zozeer om een gefundeerde mening te geven, maar om mijn eigen hersendiarree eens de vrije loop te laten en te kijken wat de reacties hierop zouden zijn. Voorspelbaar, zoveel is duidelijk.

  De crash is wel echt. Deze komt voort uit ongenoegen over de multiculturele samenleving. De crash is deze wereld waarin we vuur met vuur bestrijden. Zoals ik hierboven heb geïllustreerd.

  In het tijdperk van de multiculturele politieke correctheid was er geen ruimte voor een debat. Ieder voorstel dat problemen probeerde aan te pakken, werd afgeschoten na gewogen te zijn op een altijd doorslaande weegschaal met aan de ene kant niets en aan de andere kant racisme. Een mooi voorbeeld is de SP die in 1983 al met het idee van spreidingsbeleid kwam en terstond uitgemaakt werd voor een xenofobe racistische organisatie.

  Ons aller Pim, God hebbe zijn ziel, is er pas bijna 20 jaar later in geslaagd om dit agendapunt ook daadwerkelijk op de agenda te krijgen. Hiervoor zijn wij als Nederland hem dank verschuldigd. Toegegeven dat ik soms ook moeite had met zijn standpunten, maar toch.

  Nu is het leiderschap van Nieuw Rechts echter in handen van een soort leiders. Eerst een gevangenisdirecteur die als huichelachtig politica tot grote hoogte kon stijgen. Nu de bedreigde leider uit het Zuiden, die aangeeft de boel op te willen schonen (mescaline), maar ondertussen een maatschappij nastreeft waarin er tweederangs burgers zijn. Een politieke beweging die eufemistisch voor de vrijheid zegt te zijn, maar naar een Amerikaans straffensysteem wil, waarin politiebevoegdheden de persoonlijke vrijheid drastisch inperken. Een leider die zich keer op keer beroept op de Grondwet en ondertussen probeert om diezelfde Grondwet, waaraan hij zelf trouw heeft gezworen, met de voeten te treden.

  Dat is waar de schoen wringt. Je kunt niet aan de ene kant je beroepen op de vrijheid van meningsuiting en aan de andere kant vinden dat de rechter zich niet mag buigen over de vraag of het gezegde erbinnen valt. Rechtsgelijkheid is het fundament van onze samenleving en ik vind het schokkend dat er klaarblijkelijk een grote groep Nederlanders het hier niet mee eens is. Dat vrijheid van onderwijs, godsdienst en meningsuiting alleen gelden voor monoculturele Nederlanders. Natuurlijk was het naïef (KJ) om te veronderstellen dat het einde van de Koude Oorlog, het eindpunt van de geschiedenis zou zijn. Dat de liberale democratie een definitieve overwinning had geboekt op alternatieve systemen. En ja onze crash komt deels voort uit de clash zoals bedoeld door Huntington. Het gekke is alleen dat deze botsing, die een botsing is tussen culturen en niet tussen ideologieën, juist daar toch al gauw mee verward wordt. De islam wordt een fascistische ideologie genoemd, in plaats van onderdeel van een cultuur. De door het volk gewenste oplossing, bij monde van Nieuw Rechts, is hierdoor feitelijk ook ideologisch te noemen. De kernwaarden van de liberale democratie staan ter discussie, omdat men kennelijk geen andere manier ziet om zich te wapenen tegen andermans intolerantie. Zoals het eerder voor de VS okay was om te martelen, is het nu voor oké om segregatie toe te passen op basis van geloof en in het ideale PVV-scenario ook op afkomst. Om voor te stellen die ‘straatterroristen’ met een knieschot tot overgave te dwingen. Het optimisme van de jaren negentig en Fukuyama (deels gekaapt en verkracht door de neo-cons) heeft plaatsgemaakt voor cynisme en angstigheid.

  Dat is uiteindelijk waar het om gaat, beschaving heeft natuurlijk maar zijdelings met taalgebruik te maken, maar vooral met kernwaarden. Met mensenrechten (vanderF), met de rechtsstaat, met het respecteren van andersdenkenden. Ik vind het ongelooflijk dat het nu normaal is om die dingen te veronachtzamen. Het lijkt alsof Nederland, net zoals de gemiddelde Arabische dictatuur, geen vertrouwen heeft in de liberale democratie. In die zin crasht dus onze beschaving.

  Ik maak me daar zorgen om.

  Abraham Blauvelt

 28. 40

  Deze komt voort uit ongenoegen over de multiculturele samenleving.

  Ik denk dat dat maar een excuustruus is. Ik proef vooral een ontzettende verongelijktheid bij nieuw rechts. De insteek bij rechts is in eerste instantie er een van ‘eigen verantwoordelijkheid’. Het vervelende is alleen, dat onder ‘links’ je niet verder mocht komen dan het jouw gegunde hokje, terwijl onder ‘rechts’ blijkt dat het nog best lastig is om uit dat hokje te komen. Dat kost werk, geld en moeite.
  Je kunt dan natuurlijk zeggen, ‘OK, da’s eigen verantwoordelijkheid’, maar je kunt je ook achterover laten vallen in je eigen lamlendigheid, foute keuzes of gebrek aan capaciteiten en claimen dat het allemaal de schuld is van de linkse kerk, de grachtengordelelite, of de multikul.

  En ‘rechts’ mag dan de overwinning claimen op de ‘verouderde’ linkse kerk, whatever that may be, maar uit de reacties die ik zo her en der zie, krijg ik niet het idee dat ze daar veel gelukkiger van zijn geworden.

 29. 41

  Genoeg is genoeg, wij laten onze beschaving niet met dreiging van geweld afpersen door een minderheid van radicaal religieuze geitenneukers die niet met hun hoofd denken maar met hun heilige schriften.

 30. 42

  @41
  Uhh, in Nederland. Waar dan? Volgens mij is het na de heer Bouyeri akelig rustig geworden in het kamp van polderjihadisten.

 31. 43

  Ik vind het een goed pleidooi. Dat veel mensen zich in de Westerse maatschappij kapot vervelen en niet weten wat ze men hun levens aan moeten mag geen excuus zijn om net te doen alsof we in een of andere achterlijke samenleving leven, dat is namelijk niet zo.

  Dat onze samenleving verdedigd moet worden tegen dat soort types (te beginnen met de moraal en de ethische uitgangspunten van de elite) lijkt me duidelijk.

  “Een volk dat voor nieuw-rechts zwicht, zal meer dan lijf….” :)

 32. 45

  “Sprekende rioolbuis” Het zou beslist ook zo in wijlen “De Waarheid” hebben gestaan. Daar had men het over het Parool riool