Terreuraanslagen in Moskou


BREKEND: tenminste twee terreuraanslagen in Moskou ■ ‘Vrouwelijke zelfmoordterroristen ontploffen in metro’ ■ meer dan 35 doden, ruim 100 gewonden ■ Russen blijven rustig ■ volg Olaf Koens op Twitter: “FSB bevestigd zelfmoordterroristen. Uitkijken voor ‘zwarte weduwes’ zegt de radioomroeper” ■ Foto’s: persfoto’s en burgerfoto’sVideo ■ Experts bij Russia Today wijten aanslagen aan Westerse steun Tsjetsjenië [bron]Beelden evacuatie metro die binnenkomt op ander tegenoverliggend spoor [kan als schokkend worden ervaren] … ■ Nog een laatste update van onze razende reporter @obk: “In de metro is alles als vanouds, iemand verkoopt Chinese prullaria, een dronken man kotst een bank onder en een mooi meisje flirt met me”.

 1. 1

  Ik vind eerlijk gezegd nergens iets over ‘zelfmoordbom’. Ik moet zelf terugdenken aan een documentaire over de staat van het moskouse buizenstelsel, met lekkende leidingen en instortingsgevaar, en de mensen die daarin leven.
  Maar goed, een of andere Tetsjeense danwel KGBactie is natuurlijk ook niet uitgesloten. *gaat twitter doorzoeken.

 2. 2

  Je zou voor de grap ook eens naar Radio 1 kunnen luisteren, Kysia Hekster twitterde me via de wekkerradio wakker en stelde dat de Russische autoriteiten dit naar buiten brachten.

  Twitter zelf hoef je bij dit soort calamiteiten overigens niet gebruiken duizenden idioten herhalen urenlang dezelfde persbureau koppen.

 3. 6

  Doortje: tot nader order: las de BBC het meldt, dan is dat nog steeds iets geloofwaardiger dan een horde kwetterende mussen.
  Zìj kunnen zich namelijk geen onwaarheden noch gezichtsverlies permitteren.

 4. 7

  Ik heb het idee -ook al trek ik mij dingen niet zo snel persoonlijk aan- dat dit gewoon een voorbeeld is van chagerijnig maandagochtend bloggertje pesten. Lekker de ongefundeerde betweter willen uithangen: gewoon omdat het kan. Iets roepen over woordgebruik, een ongelezen bron in twijfel trekken alles ten faveure van je eigen virtuele penislengte: gewoon omdat het kan. On the internet anything goes….

 5. 8

  “Russia today wijst naar Tsjetsjenen”? Hee, is dat Russia Today niet die PR-zender van de Russische regering, gefinancierd door het staats-nieuwsagentschap? Jawel. En “zwarte weduwes” en FSB “bevestigt”…hmm, en hoe zat het ook alweer met die bomaanslagen op die flats 10 jaar geleden.

 6. 11

  @8: 10 jaar geleden had de FSB ook een goed motief. Tsjetsjenië moest worden binnengevallen, Putin in het zadel geholpen en de houdgreep op de media was nog niet compleet. Die motieven ontbreken nu. Daarnaast lopen er in Tsjetsjenië duizenden verkrachtte weduwen rond die niet zoveel doelen meer in het leven hebben, behalve wraak op de Russen (vanwege die gebeurtenissen in de afgelopen 10-15 jaar). Die vormen een gemakkelijke prooi voor separatisten en de inmiddels ook in de Kaukasus aanbelande moedjahedien uit Saudi Arabië.

 7. 14

  @12: Maar ze hebben de Kaukasus al. Ze hebben geen aanslag in Moskou (meer) nodig om in Tsjetsjenië te schieten en als ze Georgië of Azerbeidzjan verder door de knieën willen hebben, kunnen ze veel beter Ossetië/Abchazië respectievelijk Karabach gebruiken.

  Alleen als in de volgende dagen een (onwaarschijnlijke) link naar Kasparov’s clubje (dat toch al door het hele land neergeknuppeld wordt zodra het durft te betogen) weten te vinden, kunnen ze hier gebruik van maken.

 8. 16

  “Body parts belonging to two female suicide bombers were found, one appeared to be a young women between 18 and 20 years of age with brown eyes and swarthy complexion…and according to initial data, these persons are linked to the North Caucasus,” aldus Mr Bortnikov (hoofd Гестапо), toch nog een beetje rond de neus omdat de aanslag wel erg dichtbij kwam…

  Een hoofd en een been gevonden, onmiskenbaar van een “black widow”, O, en ook nog een 3e bomgordel (niet ontploft)…dus als Mr Bortnikov die verklaring uitvaardigt dan is dat wat Mr. Bortnikov zegt gewoon de waarheid en niets dan de waarheid caprio…

  WRAAK.

  Smoke ‘em out.

 9. 17

  @7 Carlos:

  ‘een ongelezen bron in twijfel trekken alles ten faveure van je eigen virtuele penislengte’
  Ik begrijp dat je zo reageert, zeker nu mijn post van vanochtend teruglezend.
  Ik hoorde het nieuws het eerst via Sargasso (en dat trof mij positief, complimenten op zijn plaats dus), en zette toen de diverse mediakanalen open. Eerst de BBC-site. Feit is dat daar op dat moment (enkele minuten voor 8) nog niets stond over mogelijke zelfmoord acties. Ik keek ook naar een herhaling van het 7-uur journaal, en daar meldde Kysia niets anders dan explosies.
  Vandaar mijn gedachtesprong naar de betrouwbaarheid van de russische ondergrond. Ik had dus oprecht de indruk iets toe te voegen aan de discussie. Ik zocht nog naar een youtube link naar die docu, vond hem niet, en posste toen toch maar. Later editte ik om uit te spreken dat ik op zichzelf de gedacht aan een aanslag zeker niet onlogisch vond.

  Time-warp is wel een beetje het juist woord, want slechts een paar minuten nadat ik dit had gepost hoorde ik dat het er inderdaad op leek dat het om zelfmoordacties ging, inderdaad via de radio1 stream die ik met vertraging luisterde. Bovendien updatete de bbc-site enkele minuten over 8 en meldde, tussen aanhalingstekens, maar tamelijk beslist, dat het om zelfmoordacties zou gaan.

  Het ware dus beter geweest als ik dat direct nadat ik dit had vernomen ook had gepost, zodat niet de indruk zou ontstaan dat ik bloggertje wou pesten. Mocht ik je extra hartkloppingen en stank-voor-dank gevoelens hebben bezorgd, Carlos, dan bied ik daarvoor mijn excuses aan. Het was niet mijn opzet en ik hoop in de toekomst constructiever over te komen.

  En oh ja: die docu. Ik heb hem zojuist hier gevonden. (Alleen realmedia helaas.) Van harte aanbevolen. Veel speculatie over het vermeende Metro 2, maar het wordt ook duidelijk hoe een lekkende boel het daar beneden allemaal is.

 10. 18

  @15: Theoretisch gezien kan een FSB-er net zo goed zich voordoen als moedjahedien, weduwes gaan ronselden in Tsjetsjenië en ze vertellen dat ze zich moeten opblazen in de metro. Alleen, zoals ik al aangaf, welk motief heeft de FSB dan? De Tsjetsjeense motieven voor zo’n aanslag lijken me overduidelijk (vrijheidsstrijd tegen de Russen, de oorlog ook naar Rusland brengen, wraak voor de tienduizenden Tsjetsjeense burgerslachtoffers).

 11. 21

  Deze quote (uit de link#20) moet eigenlijk nog achter “WRAAK” #16:

  To put it in a nutshell, Russia is getting ready to counter a terrorist attack on its territory.

  Maar gewoon de 6 winnende nummers plus bonuskleur opnoemen kan ook natuurlijk…

 12. 22

  @21: Tja ik ben benieuwd hoe ze nog bruter kunnen zijn (de uitspraak van Putin dat het ging om beesten die uitgeroeid moeten worden is ook niet nieuw). Ze hebben het al geprobeerd met grootschalige artilleriebeschietingen (oa. Grozny in puin), massabombardementen inclusief thermobarische bommen, massale verdwijningen, verkrachtingen, martelen en standrechtelijke executies van burgers. De enige stap die nog te maken is, is volledige genocide/deportatie (á la Stalin) van de Tsjetsjenen.

 13. 23

  @22

  Ook dat hebben ze al een keer geprobeerd, in de jaren veertig. Ze werden op treinen gezet naar Siberië en daar aan hun lot over gelaten.