1. 1

  Veel sociale issues in die EU profiler, dat is wel verfrissend aangezien de Nederlandse politiek veelal alleen maar om buitenlanders lijkt te draaien.

  Dat je moet kiezen op welke partijen je wilt stemmen is wel slecht, zo blijven mensen juist bij hun eigen partij hangen ook al zijn ze het daar op de issues helemaal niet mee eens. Ik dacht juist dat het doel van die stemwijzer juist was mensen te vertellen op welke partij ze het beste kunnen stemmen als het om de issues gaat.

 2. 4

  @1: Je kunt toch juist partijen uitsluiten, en niet zozeer bij een al gemaakte keus blijven.

  Ongeacht van de issues, is het bij mij ondenkbaar dat ik ooit CDA of CU/SGP zal stemmen.

 3. 5

  @4 Je kunt toch zelf altijd nog beslissen om niet op de eerste partij in de stemwijzer te stemmen; maar stel dat jij niet zoveel van politiek weet, en je dacht nooit op christenunie te gaan stemmen maar je komt op alle standpunten met hen overeen, dan zou dat je juist aan het denken moeten zetten, maar dat gebeurd nu dus niet, want je moet tijdens de test al aangeven dat je christenunie niet zo tof vindt en dus komt er geen christenunie uit!

 4. 6

  Stemwijzer: PVV, SP, PvdD, VVD
  Profiler: SP, PvdD, CU, PVV

  Daar zit niet echt iets bij waar ik ooit (nog) op zou stemmen. Desalniettemin goed om te zien dat beide sites enigzins consequent zijn.

  De moeilijkheid van de keuze wordt exponentieel moeilijker naarmate de hoeveelheid vraagstukken oploopt. Gooi de nationale en EU-vraagstukken en het wordt steeds moeilijker om een fatsoenlijke keuze te maken. Ik begin stilaan te begrijpen waarom er in de VS nog maar twee partijen over zijn.

  Mijn kort door de bocht conclusie: democratie werkt niet met zulke grote en diverse groepen mensen, helemaal niet als het federatief is georganiseerd. Weg met de EU (in zijn huidige vorm)!!!

 5. 9

  @5: Ik denk dat het weinig met politiek te maken heeft, maar met levensovertuiging, levensvisie of hoe je het ook noemen wilt. *Daar* volgen vaak politieke keuzes uit. Als je als overtuigd atheist bij de CU uitkomt in een stemwijzer, dan spoort er iets niet aan je.

  @6L Hetzelfde geldt al voor Nederland, daar werkt de democratie ook niet echt goed, omdat hele volksstammen de lange termijn consequenties van voorliggende issues niet kunnen overzien. Democratie werkt misschien goed in een groepje van 10 mensen als er gekozen moet worden tussen appeltaart en vruchtencake. Daarboven moet je het maar aan inhoudelijk professionals overlaten.

 6. 10

  Ik kreeg de volgende uitslag bij de EUprofiler:
  1. Democraten 1966 80,8%
  2. GroenLinks 79,0%
  3. Οικολόγοι Πράσινοι 78,2%
  4. Porozumienie dla Przyszłości – CentroLewica (PD+SDPL+Zieloni 2004) 76,8%
  5. Sociaal-Liberale Partij 76,8%
  6. Hrvatska socijalno liberalna stranka 76,1%
  7. Det Radikale Venstre 74,1%
  8. Esquerra Republicana de Catalunya 72,8%
  9. Bündnis 90 / Die Grünen 72,1%
  10. Die Grünen 71,9%

  Ik wist niet dat ik zo groen was:-)

 7. 12

  Stemwijzer: GL, D66, Groenen, Newropeans
  EUprofiler: PvdD, SP, GL, Newropeans
  (Overigens staat geen van de Nederlandse partijen in de top 10 als ik buiten de grenzen mocht stemmen, dan werden het de Catalaanse Groenen)

  Niet echt veel overeenstemming. Ergens ook wel begrijpelijk, aangezien beide vragenlijsten heel duidelijk andere accenten leggen.

 8. 21

  wij weten niet meer wat we willen stemmen. reden,in de top van ALLE partijen zitten graaiers. bovendien spelen ze elkaar de bal toe en nemen een loopje met onze democratie.belangenbehartiging…nooit van gehoord. wij worden verdrietig en vooral erg bang.we zien o.a. op t.v. hoe ze funktioneren en dat vergroot onze angst nog meer.wie gaat ingrijpen en sraffen???groet Nel

 9. 24

  Kreeg Newropeans, heb hun site bezocht en het programma doorgenomen. Staan goede dingen in waar ik me behoorlijk in kan vinden. Als iedereen er nou ook eens op gaat stemmen kan het nog interessant worden. Ik STEM.

  groet

 10. 25

  Ik wil Geert Wilders van PVV als minister president in de Parlement moet meer dan 20 zetels halen in de tweede kamer

  Groeten van Geert