Stemmen: Sargasso’s 25-puntenlijst [1/5]

Het stemmen voor Sargasso’s 25-puntenlijst is begonnen. De komende drie dagen kunt u stemmen op de punten in het eerste thema: werk en inkomen | economie | financiën. Ga naar het stemformulier en geef uw mening over een selectie van 25 punten die de reaguurders van Sargasso hebben aangedragen. De vijf punten waar de meeste instemming over is worden opgenomen in de definitieve 25-puntenlijst. Deze lijst zal worden aangeboden aan de verschillende lijsttrekkers en verspreid worden in de media. Discussiëren over de punten kan in deze post, nu eerst stemmen…

 1. 1

  Nadat ik en zeven anderen gestemd hebben, ben ik het in ieder geval eens met vier van de vijf stellingen die de meeste punten hebben gehad.
  1 Hypotheekrente-aftrek
  2 AOW-leeftijd
  4 Motorrijtuigenbelasting oude auto’s
  5 Nutsbedrijven

  Op dit moment staat op de derde plek de stelling over de bonussen bij banken met overheidssteun, met die stelling ben ik het niet eens. Bonussen aanpakken is hard nodig, maar bonussen op zich zijn niet evil. Dus liever een maximaal bonusbedrag vaststellen dan helemaal afschaffen van bonussen, we willen geen ‘ambtenarisatie’ bij Fortis, ING en Aegon.

 2. 3

  Het is wel jammer voor sargasso dat het politieke debat zich de laatste weken zo heeft ontwikkeld dat er van linkse samenwerking nauwelijks sprake is. Roemer kan zo hard roepen dat hij samen met de PvdA de Rechtse Hordes wil aanpakken, maar de PvdA voert liever zelf een oorlogje met de VVD.

  Zie ook de analyse in Trouw vandaag.

  Dit alles neemt overigens niet weg dat een goed advies nooit kwaad kan, dus ik zal braaf stemmen.

 3. 4

  @music_animal; Bonussen zijn prima en simpel te reguleren. Maak er gewoon een fiscaal issue van. Zo van: Ik zie hier dat u over het vorig boekjaar een verlies heeft staan van x miljoen. De regel is dat een bonus altijd nul moet zijn, of maximaal zoveel procent van de winst per werknemer. Waar verklaart u deze bonus uit dan ?

 4. 6

  Petra, die filteren we eruit met de ‘roze recidivisten database’ die voor grof geld onder linkse bloggers wordt doorverkocht, maar toch bedankt voor de tip ik zet een mannetje extra in de wachttoren.

 5. 7

  Ik mis eigenlijk het terugdringen van subsidies, danwel de controle op het nut en effectiveit van gegeven subsidies… kan dat nog puntje 26 worden…

  En misschien ook nog een discussie over ons omroepstelsel? puntje 27? Vooral na Zembla van gisteren?

 6. 8

  GoedeMorgenDezeMorgen: er zijn vijf thema’s waarop gestemd kan worden, de omroepen komen vanaf donderdag in thema 2.

  en nee ik heb 170+ comments doorgeworsteld met vaak meer dan 20 punten, wie toen zijn/haar punt niet heeft gemaakt heeft pech gehad. ;-)

 7. 9

  @6

  Het is wel interessant om te zien welke linkse plannetjes er ook door rechtse mensen worden gedeeld, ik kan me bv best indenken dat de meerheid van rechts het ook onzin vindt om geen motorrijtuigenbelasting over oldtimers te betalen (en de minderheid heeft er zelf eentje).

 8. 10

  Mmmmhhh. Ik kreeg soms een beetje een ANWB-kilometerheffing-enquete-gevoel. Zo van: ik begrijp wat je wilt, maar als het er zo staat niet.

  bv @Bankenheffing. Goed idee, maar ik zou het niet zo noemen. Noem het een ‘bijdrage aan een eigen garantiefonds’. Bovendien werkt dit niet als je het niet Europa-breed doet, en is het unfair voor banken die relatief weinig risico lopen of hun risico beter inschatten of kenbaar maken. Hetzelfde wat de bonussen betreft: de ene bankier is de andere nog niet.
  En zo ook bij de AOW. Waarom verhogen als optie, en niet fiscaliseren? Dat lijkt me veel linkser.

  Tot slot snap ik niet waarom de Melkert-baan zo impopulair is.

 9. 11

  @2: Inderdaad, hulde voor het stemformulier!
  En nou nog flink reclame maken voor dit initiatief. Als jullie kunnen aantonen dat in ieder geval 40.000 individuen van 18 jaar en ouder hebben gestemd, dan moet dit toch als een burgerinitiatief op te vatten zijn.

  Vervolgens vragen aan de partijen of ze bereid zijn de uitkomst te bespreken, mochten ze in coalitieonderhandelingen geraken.
  De antwoorden op die vraag natuurlijk bekend maken voor de stembussen opengaan.

 10. 12

  @ KJ
  Dat ben ik volledig met je eens, de stelling is echter dat de bonussen volledig zouden moeten verdwijnen bij de betreffende financiele instellingen. En daar ben ik het niet mee eens.

 11. 13

  Niet alleen hulde voor het stemformulier, hulde voor het initiatief.

  Ik kan me voorlopig wel vinden in de top 5 maar zou toch graag wat meer steun voor hogere inkomens van leraren etc… zien. Doodgewoon omdat investeren in de toekomst noodzaak is.

 12. 14

  @9

  Lijkt mij ook dat ‘rechtse stemmers’ niet tegen dit punt zijn:

  Afschaffen verbod om te werken voor asielzoekers (in afwachting status).

 13. 16

  Een oldtimer een rechtse hobby? Dat is nou pech voor de PVDA/D66/Groenlinks stemmers in hun DS, klassieke Mersjedes, Volvo of Saab…

 14. 18

  Waarschuwing: er volgt een rant!

  Goed, ik volg het clichématige rijtje, zoals SUV rijden (rechtse hobby), Prius rijden (linkse hobby), Quad rijden (tokkie hobby), scooter rijden (Maroc hobby), brommobiel rijden (onrendabelen hobby).

  Oldtimer rijden is in Sargasso optiek een rechtse hobby, want je zorgt voor meer uitstoot? Dan zijn alle bootbezitters (tweetakt motoren yeeh) en brommers nog veel rechtser. Je bent als oldtimerbezitter rechts, want oldtimers zijn kostbaar en kosten veel geld in onderhoud? Misverstand, een nieuwe auto is duurder in onderhoud en de aanschaf van een oldtimer is verwaarloosbaar t.o.v. de aanschaf van een nieuwe auto. Tot slot gaat het over een kleine groep mensen die een oldtimer hebben, het kost veel tijd en geregel.

  Natuurlijk spreek ik voor mijzelf, maar de meeste klassieke autoliefhebbers gedragen zich vergelijkbaar in mijn ervaring.
  Ik rij 1x per week, neem verder trein/tram of fiets. Autorijden in de stad is niet echt leuk en nodeloos duur door constant remmen en optrekken voor stoplichten en kans op schade door slechte parkeerders of vandalisten.
  Oldtimer rijden = cruisen, en komt in de buurt van het Nieuwe Rijden. Mijn brandstofverbruik is niet mals, tussen 1:8 in stad en 1:12 op snelweg. Maar het is een keuze, waar ik ook aardig wat accijns voor betaal als vorm van aflaat. Daarom gebruik ik juist meer OV.
  Daarnaast rijdt een gemiddelde nieuwe auto niet verbazingwekkend zuiniger, met name door het gewicht (airbags en andere veiligheidsmaatregelen, airco, luxe elektronica en die milieuvriendelijke batterijen in uw Prius).
  Bovendien bespaart een oldtimer de nodige energie&afval dat komt kijken bij de fabricage van een nieuwe wagen, vooral weer die auto’s met lithium batterijen.

  Tot slot kan je een klassieke auto beschouwen als kunst. Er staat zelfs een Jag in het MoMa. In oude modellen is meer aandacht voor esthetiek i.t.t. de aandacht voor functionaliteit of efficiëntie bij nieuwe modellen. Aerdynamica zorgt ervoor dat een moderne auto hooguit een variant is op Barbapappa. De gadgets en elektronica zijn luxe, maakt de auto zwaar en de bestuurder minder kundig. Design is verschraald tot meer chroom, ledlampjes of helemaal treurig: retro.

 15. 19

  En de rest van de stellingen Spees? ;)

  Ik kan me eigenlijk ook wel wat voorstellen bij wat prometheus zegt. Bijvoorbeeld:

  >> Nutsbedrijven nationaliseren (in ieder geval: elektriciteits-, gas- en drinkwatervoorziening, eventueel ook: spoorwegen, openbaar vervoer, post, telecommunicatie). << Ik ben het met de geest van deze stelling zeer eens, maar met de letterlijke formulering dan weer niet zo. Gelukkig heeft een hele slimme programmeur (ahem) eraan gedacht dat alleen 'eens' of 'oneens' wel erg ongenuanceerd is. Vandaar de sterrenschaal. Ik heb geloof ik in dit geval deze stelling twee sterren gegeven in de hoop dat dat communiceert: in principe eens, maar niet op deze manier. Enfin: nuances zijn zelden fatsoenlijk te operationaliseren. Zeker niet in de statistiek.

 16. 20

  Spees: even voor de duidelijkheid termen als “rechtse hobbies” zijn niet de woorden van de redactie. Dit zijn de LETTERLIJKE WOORDEN van de reaguurders. Ik heb stellingen soms wat herschreven om ze te verduidelijken. Soms voegde ik daar ook een citaat van een reaguurder aan toe, dat heb ik tussen aanhalingstekens geplaatst, helaas gaf dat problemen met het verder perfect functionerende pollsysteem en zodoende zijn de aanhalingstekens er op het laatst weer uitgehaald.

  Als u problemen heeft met tendentieuze formuleringen dient ze zelf terug te zoeken in dit commentaarveld en vervolgens de desbetreffende reaguurder er op aan te spreken.

  https://sargasso.nl/archief/2010/03/15/sargasso-maakt-25-puntenlijst-links-kabinet/

 17. 21

  @18: Een brommer stoot meer uit dan een oldtimer? Heb je ook nieuw onderzoek waaruit dat zou blijken (al het oude kan dan door de plee)?

 18. 22

  @21: Doen ze ook niet.

  Een tweetakt-brommer — veel scooters zijn viertakt — stoot naast benzine ook oliedeeltjes uit (ze tanken mengsmering) en zijn derhalve per liter verbruikte brandstof vervuilender …

  … maar in de vergelijking zou ik er toch zeker even bij betrekken dat een goed afgestelde tweetakt-brommer 1:40 rijdt in plaats van die 1:10 van #18. Voor viertakt is 1:60 niet vreemd en ze tanken geen mengsmering.

 19. 23

  @22 dank, hoef ik niet uit te leggen waarom er in de zomer een blauwe damp boven de Amsterdamse grachten hangt.

  @Carlos. Tendentieuze formuleren lokken snel vlamcommentaar uit, nietwaar? Nou, je hebt er 1 van mij.

  De rest van de stellingen vond ik goed geformuleerd, al miste ik een ‘geen mening’ of ‘snap ik niet dus geen mening’.

 20. 26

  Opvallend dat een rechtse hobby als het verhogen van de AOW-leeftijd hier toch op zoveel bijval kan rekenen. Mijn hypothese is dat dat komt omdat een aantal mensen hier nog vrij jong is en zich nog niet goed kan voorstellen NIET blakend van gezondheid oud te worden.

  Verder zou je sommige punten in samenhang met elkaar moeten zien. Bijvoorbeeld: ontslagrecht versoepelen ben ik vóór maar alleen op voorwaarde dat er een basisinkomen komt, anders niet. En als het er ooit van komt, dan kan de AOW ook vervallen trouwens.

 21. 27

  @24 Stenen tafel? Je bedoelt Ipad?

  En Carlos, ik had je link inderdaad niet gelezen en verwarde de redactie visie met de gemiddelde reaguurder hier. Toch was het lekker om ff te af te geven op de autohatende Groenlinksers met mileudoctrine. Ik wou dat Femke gewoon weer in die ouwe Mercedes reed, laat meteen de nuance zien.

 22. 28

  @27:
  In miljoenen jaren opgebouwde fossiele olievoorraden binnen de tijd van 1 mensenleven verstoken om vaak slechts 1 mens in een groot, zwaar metalen voertuig te verplaatsen van A naar B, dat is ook best achterlijk.

 23. 29

  Grappig

  Invoering Tobintaks: een kleine belasting op valutatransacties.

  Overdrachtsbelasting om onroerende zaken fors verminderen of zelfs afschaffen. Scheelt op den duur een waanzinnige hoeveelheid woon-werk kilometers. Vervangen door BTW

  Hebben we een Tobin taks, is het nog niet goed!