In het kader van de Onofficiële te korte Boudewijn Büch Week plaatsen wij vandaag een gastbijdrage van Nyram over Tonga. Nyram verbleef enkele maanden op Tonga ‘voor wetenschappelijke doeleinden’ en schreef een bijdrage over de onrustige politieke ontwikkelingen op dit eiland. Tevens vraagt hij zich af of Tonga in de Nederlandse media qua aandacht niet te kort wordt gedaan ? Vragen die wij graag horen in de Onofficiële te korte Boudewijn Büch Week.
Tonga is een eiland archipel met ongeveer 105 duizend inwoners die geregeerd worden door een Monarch, Tupou IV (bekend als wereld’s zwaarste koning). Tonga is verder onder andere bekend van het verkoop van paspoorten en DNA, de mogelijke locatie van een lanceer platform voor toeristische ruimtereizen, en op sportgebied, een zilveren Olympische medaile voor het boksen tijdens de Spelen van 1996 en rugby (en dan vooral Jonah Lomu).
Het gebeurt niet vaak, maar soms staat er nieuws over het Koninkrijkje Tonga in de krant. De Volkskrant berichtte onlangs (in een miniberichtje) over een staking van zes weken in Tonga die geendigd was met een klinkende overwinning voor de actievoerende ambtenaren (op 8 september). Er werd besloten tot salarisverhogingen van 60 tot 80 procent, een ontslagplan ging van de baan, en, belangrijk, de actievoerders werden niet gestraft. De FNV nam het berichtje zelfs over in haar ‘FNV Bouw Magazine’ van afgelopen Oktober. De Volkskrant berichtte ook nog “Tijdens de staking bleven scholen en ziekenhuizen gesloten en werd geen vuilnis opgehaald.” Inderdaad. Dat klopt. En het is bemoedigend nieuws. Maar het bericht is eigenlijk niet helemaal volledig. Ja, er was een staking van zes weken die werd afgesloten met een klinkende overwinning voor de ambtenaren. Maar er was en is daar veel meer aan de hand: in feite is er een stille revolutie gaande in Tonga.
De staking bleef niet beperkt tot een staking waarbij de vuilnis niet opgehaald werd. Jongeren die zich verbonden voelden met hun leraren van school wilden hun steun laten blijken: overheids auto’s en een gebouw werden gedeeltelijk in de fik gestoken, en nog schokkender: een huis van de koning werd plat gebrand! Dit is echt ongehoord voor de normaal zeer overheidsgetrouwe en hierarchisch ingestelde Tonganen. Een rechter uit NZ werd toen overgevlogen om te bemiddelen, maar die keerde onverichter zake na 3 dagen weer terug.
Gedurende deze tijd werd het ook duidelijk dat het niet alleen om loonsverhoging ging. De stakers eiste ook constitutionele verandering. Ook dit kwam niet voort uit het niets. Vorig jaar was er al een schandaal rond de vrijheid van meningsuiting (in Tonga een echt item): het in Auckland gepubliceerde onafhankelijke krantje Taimi o’ Tonga werd gebannen uit Tonga (de reden was een beledigend cartoontje over Tonga’s monarchen en de minister van Politie) wat leidde tot de eerste (!) protest marst in Tonga van wel 10.000 mensen. Ook voeren de Temos (Democratische Partij) al jarenlang oppositie in het parlement. Tonga is namelijk het enige land op aarde waar pure monarchie en parlementaire democratie prima samen gaan. Niet dus. Het parlement bestaat uit 9 door de bevolking gekozen vertegenwoordigers, en 21 door de koning benoemde vertegenwoordigers van adel. Een veilige marge! Daarbij benoemt de koning ook het kabinet en kan hij een beslissend veto uitspreken. De positie van het koningshuis werd er niet beter op toen bleek dat de koning gedurende die 6 weken niet terug zou komen uit Auckland waar hij verbleef naar aanleiding van een ziekenhuisbezoek (de man is 85 jaar). Tonganen wonend in Nieuw Zeeland protesteerde buiten zijn huis.
Uiteindelijk kwam de overheid dus tegemoet aan de eisen: 70% loonsverhoging, hoewel het compleet onduidelijk is waar dat geld vandaan moet komen, en ook wat constitutionele hervorming, er zijn nu 2 leden van het kabinet door de ‘commoners’ in het kabinet benoemd (een van die nieuwe ministers is na ontslag uit het vorige kabinet, en een politieke draai van 180 graden, de al eerder genoemde oud-minister van Politie). Erg gecompliceerd allemaal
Gelukkig verloopt de stille revolutie in Tonga toch redelijk vreedzaam. Maar het is nog niet voorbij. De discussie woedt voort en de spanning is zelfs over internet te voelen. Op 25 oktober jongstleden werd een veelbelovende onafhankelijke parlementaire commissie onder de leiding van progressieve Noble Tu’ipelehake ingesteld die gaat onderzoeken hoe politieke hervorming in Tonga het best vorm gegeven kan worden. De uitstekende website www.matangitonga.to bericht hier regelmatig over.
Omdat er toch wat te reageren moet zijn: is de berichtgeving in de Volkskrant nu slecht, onvolledig, incorrect, of moeten we (ik?) eigenlijk blij zijn dat er uberhaupt nieuws over Tonga op een Volkskrantpagina terecht komt? Tonga is natuurlijk niet de hub van het moderne leven, maar de berichtgeving in De Volkskrant vond ik toch wat mager..
Minority rule:
http://www.matangitonga.to/article/tonganews/politics/minority270905.shtml
Minutes of parliament:
http://www.matangitonga.to/article/tonganews/parliament/27minute090905.shtml
Protest mars (+ pictures):
http://www.matangitonga.to/article/tonganews/government/bigmarch060905.shtml
Het smeult in Tonga…
Reacties (19)
Tja, er wonen maar net iets meer dan 100.000 mensen. Dat is niet echt veel.
Zie je snel over het hoofd.
Mooi verhaal. Heeft Tonga ook niet flink wat geld gekregen toen ze het beheer over hun top level domain .to uitbesteedden aan een Nederlands bureautje ? Ik meen een paar jaar geleden hierover iets gelezen te hebben. Of is dit geld in de zakken van de koning verdwenen i.p.v. in de Tongaanse staatskas?
Aangezien hier blijkbaar een revolutie plaatsvindt (absolute monarchie naar democratie) die bij ons juist de omgekeerde weg lijkt te gaan bewandelen lijkt me dit wel een journaal topic.
Als dit gerelateerd is aan Buch wat is dan de relatie?
In Tonga is ooit de laatste Dodo gesignaleerd, vandaar.
Lijkt toch wel een beetje op Nederland anno 1847.
Toekomstig Tongo en Geld. Dat schijnt er niet te wezen, of toch in de kluizen van de koning en zijn adviseurs?
Bij te groot een kloof breken de dammen. Inderdaad, richting democratie en herverdeling. Na het spenderen is het geld op. Bronnen van inkomsten houden niet over.
Weersvooruitzicht lange termijn: blijven sappelen.
@Max
Mmmm… Was dat niet Mauritius. En dat ligt toch een stukje bij Tonga vandaan.
HansR, kent ü Boudewijn Büch überhaupt ?
http://www.google.nl/search?hl=nl&q=Boudewijn+Buch+Tonga&meta=
Ha!
@2 Klopt er was iets met de registratie van de .to domainen een NL bedrijfje, weet even niet precies meer wat maar zie ook (http://wired-vig.wired.com/news/business/0,1367,4396,00.html).
Iets anders, Tonga least zijn stationaire satelite slot (verbinding over de Pacific) uit en ontvangt daar aardig wat geld door – helaas verdwijnt dat in de pocket van de CEO van Tongasat: de prinses..
@1 Tonga’s rol op het wereld toneel moet je niet onderschatten: Tonga was natuurlijk ook een van de ‘key members van de coalition of the willing’ met 60 soldaten die naar Irak zijn gestuurd…..
@5 klopt – de helft van de economie draait nu al op teruggestuurde gelden van de 100.000 Tonganen in Auckland, Sydney, LA, San Fransisco en natuurlijk Utah (het schijnt dat de mormonen van Tonga het eerste land met een mormoonse geloofsmeerderheid maken)..
tzt een stukje over ‘duurzame ontwikkeling’ op zo’n klein eilandje…
Zijn die Tonganiaanse Gewillige Coalitiegenoten alweer thuis ?
Of dienen ze nog ergens in en om Kirkuk ?
@Carlos: Niet helemaal duidelijk:
http://en.wikipedia.org/wiki/Coalition_of_the_willing
@Carlos
Aha…
De essentie van Boudewijn wordt mij duidelijk.
En dat nadat ik altijd radio en TV uitzette zodra zijn stemgeluid in beeld kwam. Mmmm… Ik zal de herdenking verder niet storen.
Ik meen me te herinneren dat ze veilig zijn teruggekomen en onderscheiden voor hun dienst. Grootste probleem was het weggaan: de Tongaanse kolonel (?) die meeging accepteerde terecht niet dat ze door een Pool gecommandeerd zouden worden (taalprobleem) en eiste onder Engels commando te vallen, dat is toen uiteindelijk ook gebeurd… Er circuleerd ergens zelfs een officiele bedankbrief van Bush aan TupouIV…
We Are Very Grateful For The Support Of Our Close Allies In Wonka…
@14 iets van die strekking idd! “You forgot Tonga!”
Volgens mij is .tk (Tokelau-eilanden) verkocht aan een Nederlands bedrijfje, niet .to …
Ik denk dat de volkskrant het zich gewoon niet kan veroorloven om een verslaggever ter plaatse te hebben, wellicht dat daarom een revolutie. hoe langzaam of vreedzaam, ook nooit echt van de grond komt normaliter. Saakashvili prees juist de aandacht van de internationale pers als een doorslaggevend gegeven in de rozenrevolutie in Georgie.
Maare, veel belangrijker, waarom gaat Tonga eigenlijk ninet naar het WK 2006? Was niet een van de eisen van de opstandelingen cq. terroristen dat er een Nederlandse bondscoach moest worden aangesteld, en had Louis van Gaal dit op het oog toen hij melding maakte dat ook hij wel naar het WK zou willen??? vragen waar de volkskrant ook niet op inging.
Ik denk dat Tonga’s afwezigheid op het WK meer te maken heeft met hun voetbalkwaliteiten. Bij de vorige kwalificatie verloren ze nog met 21-0 van Australie.
@Nyram:
volgens het Wired artikel is het de kroonprins en niet -prinses die het geld opstrijkt, maar dat terzijde. Het is volgens Wired geen Nederlands bedrijfje zoals ik dacht, maar een joint-venture tussen de Tongaanse kroonprins en een Amerikaanse partner. De DNS-server voor dit TLD staat volgens Wired in het Tongaanse consulaat in San Fransisco; formeel op Tongaans grondgebied dus.
@Krekel: Je hebt gelijk: het beheer van de .tk domeinnamen is door de regering van Tokelau uitbesteed aan Taloha Inc. Dit bedrijfje is gevestigd op het adres Singel 540 in Amsterdam en opereert onder de naam DotTK. Zie ook hun website: http://www0.dot.tk/index.html.