COLUMN - U vraagt zich misschien af waarom het vandaag zo stil was op de voorpagina. Dat had wellicht iets te maken met sociale contacten.
Op mijn werk bleek een collega al weken dood achter de pc te zitten. Nu zit ik wel met een prangende vraag. Mag ik dit zomaar op dit blog zetten?
Kijk, op een verjaardag praat je wel eens over je werk en je collega’s. Ondertussen is het waarschijnlijker dat het aantal virtuele sociale contacten het verjaardagbezoek ver overstijgt. Ook op het worldwide web wordt dus over het werk gepraat. En op het werk raakt men steeds meer verstrikt in datzelfde web. De sociale reikwijdte van mensen is vele malen groter geworden dankzij (onder andere) Facebook, Twitter en natuurlijk het mobieltje. Om dat een beetje bij te houden heb je niet genoeg aan de 16 uren die overblijven naast de reguliere 8-urige werkdag.
Werkgevers maken zich zorgen om dat sociale uitspansel. Niet alleen omdat het werktijd kost.
Ook omdat er ook werkgerelateerde informatie het web over gaat. Mijn werkgever zal me ongetwijfeld morgen op het matje roepen, na lezing van de eerste zin van dit stukje. Mijn job bestaat uit het werken met mensen en de baas zal niet blij zijn dat heel de wereld nu weet dat we, dood en levend, zoveel tijd achter de pc doorbrengen. Slecht voor het imago.
Menig bedrijf en organisatie kent al lang een gedragscode voor gebruik van sociale media op het werk. Werkgevers beseffen dat gebruik van sociale media op het werk niet tegen te houden is, maar hopen met wat spelregels de boel binnen aanvaarbare proporties te houden. Kennisverrijking en informatie-uitwisseling prima, dat kan ook de werkgever van nut zijn. Roddel, achterklap en bedrijfsgevoeligheden zijn ‘not done’.
Inmiddels Whatsappt mijn baas naar alle collega’s:
“Wat kunnen we van onze overleden collega leren? Minder tijd achter de pc, meer tijd met de cliënten! Een controle bij systeembeheer bracht aan het licht dat onze collega voor zijn dood Twitter, Facebook, Google, een datingsite, een onbekende chatbox en zijn weblog open had staan. De tweede les is dus dat sociale media niet bevorderlijk voor de gezondheid zijn”.
Wij weten wel beter. We hadden de collega niet in de gaten, omdat wij onze sociale contacten zo goed onderhielden…..
Reacties (4)
Ergens hoop ik dat het satire is PJ, anders alsnog gecondoleerd……
@1: Je hoop is werkelijkheid geworden. Evengoed bedankt voor het meeleven.
Ah, ik wilde eigenlijk net het gebruik van sociale media het nieuwe roken gaan noemen…
@3: Dat kun je wel zeker zo stellen en bedankt voor het idee. Want – mede in het belang van de gordijnen en de kattenvachtjes – voeren wij een rookvrij huishouden, en als gasten aan tafel hun telefoon interessanter vindt dan mijn gezelschap, zet ik ze evenzo vrolijk buiten. De enige uitzondering maak ik voor handwerkers die hun yuppenknuffel voor hun werk nodig hebben. Niettemin valt het niet mee een handwerker te vinden die geen tabakswalm om zich heeft; soms denk ik wel eens dat het een gildekenmerk is.