Closing Time | Dope, man!

Foto: Ted (cc)
Serie: ,

Ja mensen, Gerd Leers van het CDA in de Closing Time. Aanleiding is natuurlijk de slepende discussie over onze wiet-experimenten die woedt in Nederland. De regering geeft ruimte voor een lokaal experiment. Lokale politici en coffeeshops klagen steen en been dat de geboden ruimte te beperkt is, en een fatsoenlijk experiment op deze manier niet kan.*

Ondertussen wordt het Nederlandse drugsbeleid links en rechts ingehaald. Recent nog door Luxemburg, maar ook al eerder door Canada, Portugal en zelfs de Verenigde Staten.

Tragisch.

Tijd voor drugs, dus, om de ellende te vergeten. Of in ieder geval: mooie liedjes over drugs. Da’s Toch Dope Man, uit 2006, beschrijft precies de problematiek van het Nederlandse gedoogbeleid. Aardig aan dit nummer van de Heideroosjes is de gastbijdrage van Leers, toen nog burgemeester in Maastricht. Een functie die bij uitstek inzicht geeft in de problemen van het Nederlandse gedoogbeleid.

Dit dus ter aftrap van een serie over drugs, in de ruime zin van het woord. Wat we in ieder geval niet gaan laten horen is het ‘muzikale’ antwoord van minister Donner, ‘De Don’. Want 1)  inhoudelijk slaat het nergens op 2) het is van een veel mindere kwaliteit en 3) leers flowt gewoon lekkerder dan Donner. Helaas heeft in de softdrugsdiscussie zelf het achterhaalde, conservatieve, en slecht onderbouwde tot nu toe wel het laatste woord.

 

*Wat is dat toch, met die landelijke overheid die gemeenten weinig ruimte om te experimenteren?

Reacties (7)

#1 Sjors

en een fatsoenlijk experiment op deze manier niet kan.*

Vind je het gek? Dat is juist de opzet van dit zogenaamde proef. Het CDA en CU willen helemaal niet experimenteren of uberhaupt legale wiet en de fopliberalen van de VVD eigenlijk ook niet. Om D66 toch wat kruimels toe te werpen zijn die 3 partijen akkoord gegaan met dit experiment, maar wel met een zodanige opzet dat het vasststaat dat het mislukt, om achteraf te kunnen zeggen: zie je wel, legale wiet werkt niet, verbieden die hap.

 • Volgende discussie
#2 basszje

Het flowt uberhaupt niet. En hoever mijn liefde voor de Heideroosjes ook gaat ( ik was bij +/- 50 concerten ) de rijm hier klinkt tenenkrommend ( ook een trademark daar niet van ).

En omdat ik niet wil zeiken zonder oplossing, poneer ik Osdorp – https://www.youtube.com/watch?v=kxrs8I3vPiE

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 beugwant

De kwestie verdiende natuurlijk ook een vastelaovessjlager, en hoewel niet op YT volstaat het voor een indruk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Lutine

Uit protest zou iedere drugsgebruiker een geel hesje aan moeten trekken en demonstratief niks gebruiken. Dat zal ze leren!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Janos

@1 Dan heeft D66 zich goed in het pak laten naaien.

@2 Tuurlijk flowt het niet echt, het is een politicus, wat verwacht je? Dat nr kende ik nog niet van de OP, leuk, ga ik luisteren. Staan wel nog op mijn lijst voor later in de serie. 50 Heideroosjes-optredens heb ik niet gehaald, maar meer dan 10 denk ik wel. Leuke shows, super energiek. Jammer dat ze nooit verder zijn doorgebroken dan dat ze zijn, terwijl de wat toegankelijkere punk in de jaren 90 toch nog best een beetje mainstream werd.

@3 Ik ga luisteren!

@4 Gebruikers? Dealers! Geel hesje aan met ‘dealer’ er op, en dan demonstratief niets verkopen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Sjors

@5: D66 laat zich elke keer als ze de mogelijkheid hebben om in een kabinet te zitten gebruiken. Ze krijgen een paar kruimels toegeworpen om beleid te steunen waar ze het niet mee eens zijn. Dat gebeurde al ten tijde van Lousewies van der Laan, maar je zou denken dat ze daarvan geleerd hebben, maar niets blijkt minder waar. Dat pluche moet wel heel lekker zitten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Joost

Kénde je dat nummer van OP nog niet? Ga je even schamen ;)

 • Vorige discussie