Schijn en systeem

COLUMN - Het heeft er alle schijn van dat de politiek inmiddels grondig kapot is – en daarmee ook democracy as we knew it. Dat de parameters van beleid tegenwoordig vaker op internationaal niveau worden bepaald dan in nationale parlementen, is op zich geen ramp. Dat burgers slechts zijdelings betrokken zijn bij de samenstelling van die internationale organisaties en zowel zij als NGO’s amper invloed kunnen uitoefenen op de agenda’s, standpunten, procedures en besluitvorming daar, is dat wél. Evenals dat burgers en NGO’s hun eigen zorgen er zo belazerd weinig terugzien.

Dat steekt des te meer daar dat bedrijven wel lukt, en zij een willig oor vinden.

Van de zoveelste verlenging van het auteursrecht of de uitbreiding van de reikwijdte van patenten; van intellectueel eigendom dat zo is opgerekt dat je ineens geen eigenaar meer bent van spullen die je toch heus eerlijk hebt gekocht – allemaal vérstrekkende veranderingen waar burgers niets en parlementen amper iets over te zeggen hebben gehad.

Daarnaast vormen en kleuren bedrijven ons dagelijkse leven zwaar, zonder dat burgers daar veel invloed op kunnen uitoefenen. Schaalvergroting, goedkoper fabriceren, werk uitbesteden aan rechteloze groepen, weigeren na te denken wat de rol van arbeid en loon nog is in een steeds verder geautomatiseerde wereld, is een vorm van korte-termijndenken die niet lang meer houdbaar is. Want wat moet er gebeuren met al die werklozen, al die uitgerangeerde mensen, zeker nu de staat zich ook steeds meer terugtrekt?

Hoe kan het dat het bedrijfsleven de winsten voor zichzelf houdt, terwijl ze de verliezen meestal behendig op de maatschappij weet af te wentelen?

En dan hebben we daar bovenop nog TIPP, NAFTA, CETA en andere handelsverdragen, die allemaal draaien om ISDS: the Investor-State Dispute Settlement. Een soortement van rechtbank waar buitenlandse bedrijven een land kunnen aanklagen wanneer dat beleid invoert dat hun ‘winstverwachting’ dwarsboomt. Een ‘hof’ dat bindende uitspraken doet, zonder de plicht die te publiceren, zonder dat burgers worden gehoord, en zonder mogelijkheid tot beroep. Dat hof heeft nationale regeringen al meermalen tot miljardenclaims veroordeeld, zuiver omdat zij door haar eigen burgers geëntameerde en uiteindelijk nationaal gesteunde beleidsveranderingen doorvoerden.

We zien het allemaal gebeuren, en niemand die een fatsoenlijk antwoord op deze ontwikkelingen weet te formuleren. Hou me ten goede – ik ook niet.

Wel ga ik steeds meer geloven dat het weinig zinnig is om politici individueel verantwoordelijk te stellen voor falend beleid. Want natuurlijk breekt elke politicus z’n verkiezingsbeloften binnen deze context. Het is allang niet meer de mens die het systeem faalt: het systeem faalt de mensen, politici incluis.

Wel mag je van politici eisen dat ze het falen van het systeem niet langer weglachen.

Reacties (10)

#1 tigger

Wel ga ik steeds meer geloven dat het weinig zinnig is om politici individueel verantwoordelijk te stellen voor falend beleid.

Sorry, hier ben ik het niet met je eens. Soms nemen politici buitengewoon discutabele beslissingen. En naar mijn mening zouden deze politici publiekelijk aan de schandpaal moeten worden genageld.

Zoals Eurlings belangrijke beslissingen nam over Schiphol en vervolgens vlak daarna in dienst trad als directeur van KLM. Zoals Hans van van Balen die lucratieve baantjes bij de autosector tijdelijk neerlegt om vervolgens beslissingen over deze zelfde sector te nemen als EUROPARLEMENTARIËR. Hier zou “het volk” massaal uit moeten schreeuwen dat dit soort tuig ons niet kan en mag vertegenwoordigen.

  • Volgende discussie
#2 zuiver

Waar is Batman als je ‘m nodig hebt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Reinaert

De 1% en helaas de bijna 99% die daar bij wil horen maar niet snapt dat ze genaaid worden.

Geen Batman maar politici met een geweten zijn gewenst.
En @ 1 zeker, men kan niet zeggen dat men het niet weet, men is dus mede schuldig aan de gang van zaken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Arduenn

Het is het nieuwe feodale systeem.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 joostdev

Er is een simpele oplossing:

Boycot alle multinationals!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Micowoco

OT: Grappig plaatje. Fletcher Hanks?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Henk van S tot S

@5:
En verbied hefboomfondsen (hedgefonds).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Oud Zeikwijf

Karin nailt het altijd, maar hier nailt ze het big time.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Matthijs Pontier

Uitstekend stuk! Dit is ook exact de reden waarom we ons met de Piratenpartij richten op het systeemfalen

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Ronald

Psst, het is TTIP en/of TPP, niet TIPP.

  • Vorige discussie