Schaadt een obsessie met spelling de economie?

COLUMN - In de ogen van sommigen bestaat het vak Nederlands alleen om mensen te helpen voorbij de personeelsfunctionaris te geraken. Bij Nederlands leer je om “ik word” te schrijven in plaats van “ik wordt”, want als je ooit onverhoeds dat laatste schrijft in een sollicitatiebrief, gooit de afdeling Human Resources je brief zo in de prullenbak.

Dat vermoeden wordt nu bevestigd door Gentse economen: inderdaad worden cv’s terzijde gelegd als er spelfouten in werden gemaakt. In een experiment kregen mensen die verantwoordelijk waren voor het aannamebeleid van bedrijven brieven voorgelegd van door de onderzoekers verzonnen kandidaten. Sommigen kregen een cv zonder spelfouten, anderen dezelfde brief met 2 of met 5 van zulke fouten. Hoe meer fouten een cv bevatte, hoe groter de kans dat het terzijde werd gelegd. Het onderzoek staat hier.

Inheemse naam

Wat moeten we met zulke bevindingen? In het persbericht van de Universiteit Gent en in een nieuwsbericht dat de VRT van dat persbericht maakte, werd meteen een boodschap voor kandidaten gedestilleerd. Zie je wel, je moet goed opletten tijdens de les spelling, anders kom je nooit aan een baan. Het gedrag van die personeelsfunctionarissen wordt daarmee beschouwd als een natuurverschijnsel: zij denken nu eenmaal dat je incompetent bent en niet communicatief als je niet spelt volgens het Groene Boekje, dus je past je maar aan. Stijn Baert, de professor onder wiens supervisie het onderzoek werd uitgevoerd zegt in het bericht van de universiteit ook expliciet:

Dit onderzoek was deels ingegeven door mijn eigen frustraties omtrent de gebrekkige e-mailetiquette van studenten (en anderen) anno 2021. Ik maak recent elk jaar met hen de afspraak dat e-mails die niet voldoen aan de UGent-regels wat dat betreft gewoon een link naar die regels krijgen als antwoord op hun e-mail. Deze onderzoeksresultaten sterken me hierin.

Maar wat helemaal niet onderzocht is, is of dat veronderstelde verband tussen spelfouten en slechte communicatie of incompetentie wel daadwerkelijk bestaat. Misschien brengen die personeelsmensen hun bedrijf wel schade toe door brieven op basis van iets zo onbelangrijks terzijde te leggen en heel competente, maar dyslectische, kandidaten weg te leggen. We weten ook dat brieven die ondertekend zijn met een ‘buitenlandse’ naam eerder terzijde worden gelegd dan brieven met een inheemse naam – moet dan ook het advies zijn om een aanstootgevende naam te veranderen?

Natuurlijk: als je een stapel brieven onder ogen krijgt die op elkaar lijken en waar je toch een keuze uit moet maken, gebruik je de wonderlijkste dingen als criterium. Maar dat betekent niet dat die criteria juist zijn. Het zou beter zijn om dat aspect eens goed uit te zoeken, en dan een campagne te starten onder HR-afdelingen en professoren in Gent om zich minder te laten leiden door ‘eigen frustraties’ en meer te letten op echte kwaliteiten.

Reacties (19)

#1 Spelvoud

In veel gevallen zijn spelfouten een goede indicator van slordigheid.

  • Volgende discussie
#1.1 Joost - Reactie op #1

[citation needed]

#1.2 Ronzhu - Reactie op #1.1

Nou ja, laten we het er op houden dat men in ieder geval aantoonbaar niet de moeite heeft gedaan om het even te (laten) controleren. Dat lijkt me wel een nuttige competentie voor een werknemer om te hebben.

Met één druk op de knop zet je de spellingscontrole aan, in het ergste geval zet je een zinsnede in twéé tellen in een zoekmachine om te controleren of het klopt. Bij mij op kantoor vragen we aan de lopende band even aan elkaar of we iets goed hebben geschreven, en of een zin loopt, dat achten we wel zo professioneel.

Edit: achtten (2 tellen google leert me dat achtten de meervoud verleden tijd is van achten, maar ik zal de fout voor de vorm erin laten staan, omdat ik zo slordig was het niet te controleren voor ik op “reactie plaatsen” klikte).

#1.3 Frank789 - Reactie op #1.2

Daarom is een edit mogelijkheid na het plaatsen zo belangrijk.
Dan zie je je eigen tekst in een andere omgeving met een ander lettertype en andere zin afbrekingen en dan vallen fouten ineens wél op.

Maar een sollicitatiebrief niet drie keer of meer nalezen is echt gewoon slordig.

  • Volgende reactie op #1.2
#1.4 Hans Custers - Reactie op #1.2

Edit: achtten (2 tellen google leert me dat achtten de meervoud verleden tijd is van achten, maar ik zal de fout voor de vorm erin laten staan, omdat ik zo slordig was het niet te controleren voor ik op “reactie plaatsen” klikte).

Ja, maar die zin staat in de tegenwoordige tijd. Het is dus prima zoals het er staat. Zo zie je maar, nakijken maakt het er niet altijd beter op. Bij mij gaat het daar regelmatig mis, omdat ik als ik een tekst nog eens nalees nog wel eens formuleringen tegenkom waar ik bij nader inzien niet zo gelukkig mee ben. Bij het omgooien van zo’n formulering ontstaat er wel eens een kromme zin. En ondertussen blijf ik stekeblind voor mijn eigen tikfouten.

  • Volgende reactie op #1.2
  • Vorige reactie op #1.2
#1.5 beugwant - Reactie op #1.2

klikte
klok 🤓

  • Vorige reactie op #1.2
#2 beugwant

Maar wat helemaal niet onderzocht is, is of dat veronderstelde verband tussen spelfouten en slechte communicatie of incompetentie wel daadwerkelijk bestaat.

Ik vroeg me inderdaad al af hoe die PZ-pipo’s dan ooit aan hun job gekomen zijn. Dankzij mijn ervaringen uit mijn detacheringstijd heb ik die mensenschuivers niet al te hoog zitten.
En dat zonder feeëriek gepavoiseerde przewalskipaarden. ;)

Niettemin doet het pijn aan de ogen als je op een peperdure locatie een makelaarsbord met een knoeperd van een d/t-fout ziet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Co Stuifbergen - Reactie op #2

Er zijn natuurlijk ook PR-pipo’s die meer in hun mars hebben…

En ik denk dat u er ook 1 kent!

#3 Maggi

Als reactie op #1:

Persoonlijk vind ik spelfouten een verzamelnaam. Je hebt type-fouten, grammatica-fouten en het fout schrijven van moeilijke woorden (mag ik die ook als sub-categorie spel-fouten noemen?)

Ik vind ook dat het maken van deze verschillende typen fouten ook verschillende indicatoren vormen.

Typefouten zijn inderdaad vooral slordig, grammatica-fouten in zekere zin dom (de regels zijn op zichzelf toch vrij helder), en de overige fouten zijn misschien wel een indicatie voor te veel pretentie. Ik bedoel je kunt niet ieder woord uit de Nederlandse woordenschat correct in je hoofd hebben denk ik, maar gebruik ze dan gewoon niet in je sollicitatiebrief of zoek ze even op als je twijfelt…

De eerste categorie zou inderdaad wel eens een indicatie kunnen zijn voor slordigheid, de tweede eerder een indicatie van onwetendheid van de Nederlandse taal.

Dit alles doet overigens niets af aan de conclusie uit #0.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Frank789 - Reactie op #3

Wordt met dt vind ik een fout van een kleinere orde dan zoiets als “me fiets”.
Dat je daarop een sollicitatiebrief beoordeelt lijkt me alleen begrijpelijk als de persoon veel schriftelijk moet communiceren.
.
Maar wanneer worden HR-managers eens langs de meetlat gelegd als het gaat om wetenschap? Er zijn er bij die je horoscoop uitpluizen, een handschriftanalyse laten uitvoeren, Myers-Briggs nog steeds toepassen en zo voorts.

https://www.markensteijn.com/index.php/weblog/474-boekbespreking-de-hr-ballon

  • Volgende reactie op #3
#3.2 Maggi - Reactie op #3.1

Oh ja, me fiets, na huis toe. Dat is ook nog een aparte categorie. Ik zou zeggen ‘spreektaal-fouten’ oid. Bij die categorie kan ik er niets aan doen dat ik dat als een IQ-probleem zou zien als dat in een sollicitatiebrief zou staan.

Maar goed, ook daarvan kan je nog steeds concluderen dat het alleen nuttig is om hierop te filteren als IQ van belang is voor de functie natuurlijk.

#3.3 beugwant - Reactie op #3

(de regels zijn op zichzelf toch vrij helder),
Met alle tussen-nnen, groene en witte spellingen zitten we nog steeds met dat hullie/zullie-gedrocht van Christiaen van Heule uit 1625 opgescheept.

En wat ik vandaag tegenkwam: Hoelang duurt het nog? (tijd: aaneengeschreven) Hoe lang is een Chinees? (lengte, los) https://onzetaal.nl/taaladvies/hoelang-hoe-lang
En dan zijn er nog de moderne slordigheden die de software ons opdringt: auto-aanvullen en autocarrotcorrectie.
Maar men scant liever een tekst op signaalwoorden, zo heb ik begrepen. En men swaffelt de spatiebalk te vaak.

  • Vorige reactie op #3
#3.4 Maggi - Reactie op #3.3

De heldere regels sloegen op de sub-groep ‘grammatica’, met name d/t-fouten Dat zijn in de basis simpele regels.

Koppeltekens, tussen-‘n’-en (nou, roept u maar, hoe schrijf je dat woord???), etc. is een ander verhaal. Die regels veranderen continu, dat maakt het al een stuk lastiger

#4 Michiel de Pooter

Fantoomprobleem volgens mij. Veel sollicitatiebrieven worden tegenwoordig niet door de sollicitant zelf geschreven, maar uitbesteed aan iemand anders die dat wel goed kan. Ik heb zelf meerdere sollicitatiebrieven voor anderen geschreven. Probleem opgelost.

Overigens uit de praktijk weet ik, dat de kwaliteit van sollicitatiebrieven onder MBO/HBO-niveau geen issue zijn. Ik heb het dan over lassers, metselaars en verwarmingsmonteurs. Dan wordt er toch meer naar diploma’s, certificaten, projecten en bedrijven gekeken.

Dat brieven die ondertekend zijn met een ‘buitenlandse’ naam eerder terzijde worden gelegd, is al lang ingehaald door de werkelijkheid.
Die ‘luxe’ is er niet meer door gebrek aan goed opgeleide vakmensen. Ook de (vakgeschoolde en hoogopgeleide) Mo’s , Ali’s en Fatima’s stromen tegenwoordig veel makkelijker door naar een vaste baan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Co Stuifbergen - Reactie op #4

Allang ingehaald door de werkelijkheid?
Dus Mo’s en Ali’s moeten zorgen dat ze vakgeschoold of hoogopgeleid zijn, en de Pieter-Jans, Marken kunnen bij HR, of een bank gaan werken.

Of ze redden het ook wel zonder vakkennis.

#4.2 Michiel de Pooter - Reactie op #4.1

Lijkt me een typische woke-benadering; Er moet een privilege, een dader en een slachtoffer zijn blijkbaar, whatsoever.
Je doet het toch nooit goed.

#4.3 Co Stuifbergen - Reactie op #4.2

Als geselecteerd wordt op iemands naam (i.p.v. z’r capaciteiten) is er in inderdaad een slachtoffer.

En dan worden anderen dus voorgetrokken.
(dat klinkt beter dan “privilege” toch?)

Of er dan een dader is, heb ik niet uitgezocht.

#5 Bismarck
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Wim Raven

Een verstandige dyslectische kandidaat laat zijn sollicitatiebrief even door een vriend of kennis nakijken die goed kan spellen. Maar dat geldt net zo goed voor niet dyslectische kandidaten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie