Sargasso’s journalistieke parasitaart

Het is al een oud deuntje, dat de bloggers niets anders doen dan journalistieke stukjes van de traditionele media afpakken en van een mening voorzien. Tot nu toe liet ik dat gewoon voor wat het was, haat en nijd van snel verouderende journalisten. Maar toen de gerenommeerde oud-blogger, tevens politicus met plots teveel tijd over, Jan Marijnissen riep “…bloggers parasiteren op wat de schrijvende journalistiek produceert.” werd het me plots toch wat te veel. En toen een van onze zeer vaste bezoekers in het betreffende draadje ook nog eens het deuntje ging meezingen, moest ik wel iets doen.
Reflexmatig grijp ik dan naar het middel van de getallen. Hoe anders kan je zuiver uitdrukken hoezeer Sargasso wel of niet lijdt onder het journalistiek parasiteren.
Zie hier het resultaat. In de grafiek zijn de er uit springende rode en oranje taartpunten de postjes die direct afgeleid zijn van berichten van journalisten in de diverse media. De rest is dat dus niet.

Hoe is deze parasitaart tot stand gekomen? Ik heb alle postjes op Sargasso vanaf 1 januari tot nu doorgelopen (157 stuks). Onze Waan vd Dag heb ik buiten beschouwing gelaten. Misschien doe ik die later nog een keer. Per postje heb ik bepaald in welke van de onderstaande categorieën deze viel:

J1 Geheel en al gebaseerd op een journalistieke productie. Bijvoorbeeld een Quote du Jour 17%
J2 Gebaseerd op een journalistieke productie, maar met toevoeging van andere bronnen en/of nieuwe feiten/weetjes (geen opinie of meningen). 11%
E1 Gebaseerd op niet-journalistieke bronnen. BV sites van charitatieve instellingen, andere bloggers (zonder dat die het weer hebben van een journalistiek werkje) en berichten van politieke partijen of instanties. We zijn hierbij niet zelf de bedenkers van het onderwerp dus. 11%
E2 Volledig eigen werk, onderzoek of beschouwing. 31%
R1 Kunst, cultuur (recensies), eigen tekeningen, foto’s en filmpjes. Zonder journalistieke referenties. 20%
R2 Humor, cartoons en quizzen. Zonder journalistieke referenties. 7%
R3 Dienstmededelingen en aankondigingen intern. 3%

Overigens is het begrip “parasiteren” best wel betrekkelijk. Als wij een Quote du Jour hebben van iemand die iets geroepen heeft tijdens een publieke bijeenkomst, maar die quote staat alleen in de Volkskrant bijvoorbeeld, tel ik het als een J1. Maar kan je het overpennen van een uitspraak van zo’n bijeenkomst wel journalistiek noemen?
Verder doen wij het met onze 28% helemaal niet slecht. Bij de kranten blijkt gemiddeld 32% van de berichten van buiten voorgekauwd te zijn.
Ik maak me meer zorgen over die 3% dienstmededelingen, dat voelt veel te veel navelstaarderig. Daar ga ik in de volgende redactievergadering eens een zwaar punt van maken.

Ben overigens wel benieuwd hoe de journalistieke parasitaart van andere blogs er uit ziet.

 1. 1

  Ik heb een natuurlijke aversie tegen grafiekjes, die kunnen alles bewijzen wat je wilt. Overigens denk ik dat die ik 28% aan de heel lage kant is, en jullie veel meer jatten van de traditionele media.

  Begrijpelijk, die papiernalisten hebben een veel hoger budget.

 2. 2

  @Micha Ah, doe jij zo altijd jouw bewijsvoering? En ik neem aan dat je daarmee ook aangeeft dat je mij een onbetrouwbaar persoon vindt?
  Mooi, dan zijn we klaar.
  Snap ik trouwens ook waarom je elders geen voet meer aan de grond krijgt.

 3. 3

  En even voor de duidelijkheid. Het interesseert me niet wat anderen hierover denken. Het was alleen maar een stukje introspectie om te zien of we niet te lui worden.

 4. 6

  Zie je wel, dat heb je er nou van als zeer vaste lulbezoekers ook dachten te moeten menen een deuntje mee te zingen…

  Zit je dan met je J1, haha, “doorwrocht doordacht journalistiek uitgebroed stukkie” la me niet lache…in vast en zeker een veels te warm gestookte huiskamer met met whiskey enzo terwijl op de achtergrond vrouwlief aan ’t strijken was en de baby jammerde om melk of gewoon omdat ie er zin in had…

  Bah…een Schande het is en dat was het…

 5. 7

  Nou, hoho, ik was nog niet klaar laat me uitpraten want dat het me dwars zat moge zo langzamerhand wel duidelijk zijn en anders lees je mijn reacties van de laatste tijd er nog maar eens op na…want wat moeten we met deze grafiek ja? Is dit een poging om het gelijks van Jan te kraken of om de cijfers in des voordeels des sargassos te laten doen omslaan ten nadele van Jan ja kweetniet zeg maar wat hoor…maar om dan meteen Jan weer met cijfertjes en grafiekjes om de oren te slaan vind ik van een niveautje lik-me-lul…

  Zorg nou eerst zélf maar eens dat jullie hier weer zélf de boel op orde brengen en zélf een béétje moeite doen en zélf een béétje meer diepgravend eigen initiatieven nemen…

  Jezus zeg…hebbie Jan toch niet voor nodig of wel?

 6. 8

  Ik ben dan toch vooral een J&E klant van jullie. Misschien tijd de reaguurders eens te segmenteren op basis van reacties per type artikel vs. type reactie (constructief, meepraten, klagen, trollen).

 7. 9

  Ik denk overigens dat een uitspraak van een openbare bijeenkomst, opgeschreven door een journalist die ter plekke is, wel degelijk valt onder eigen nieuwsgaring van de krant in kwestie. Het gaat er natuurlijk om dat kranten ( en andere ‘traditionele media’) voldoende budget hebben om mensen naar dergelijke bijeenkomsten te sturen. Anders was zo’n uitspraak slechts bekend geweest bij de bezoekers van die bijeenkomst.

  Die traditionele media maken een hoop fouten, maar hebben wel voldoende geld om hun mensen eens iets langer op iets te laten studeren, om hun mensen eens informeel met iemand te laten praten, en om contacten op te bouwen in een bepaald wereldje. Dat levert nieuws op. Blogs kunnen dat wel overnemen, maar, zo is mijn mening althans, nooit helemaal.

  Want waarom zijn bijvoorbeeld de laatste onthullingen over hoe we in de oorlog in Irak verzeild zijn geraakt, niet afkomstig van de honderdduizenden blogs? Maar wel van de ‘traditionele media’?

  Omdat ze daar wat mensen kennen, en tijd hebben om op zoek te gaan. Om mensen over te halen een intern stuk te sturen. Om eens naar de VS te gaan om daar met een ex-onderminister te spreken over of er een verzoek gedaan is. Ik zie weinig blogs die daar de mogelijkheden toe hebben. Helaas hoor, daar niet van.

  Als de kranten en radio/tv dat niet meer kunnen, omdat de lezers en kijkertjes weg zijn, vrees ik dat we vooral heel lang praten over een onderzoek naar de oorlog in Irak, maar dat we vrij weinig te weten komen.

  Chapeau dus, dat hier niet alles wordt overgeschreven, maar ik ben nog niet overtuigd dat blogs de hele journalistiek even over kunnen nemen. Want dat dit blog misschien niet zoveel overschrijft van andere media, vertelt me nog niet zoveel over of over blogs het beter of slechter doen dan ‘traditionele media’. Misschien ook eens een taartgrafiekje over de hoeveelheid onthullingen van blogs tegenover de reguliere journalistiek?

  Excuses overigens, voor het lange verhaal. Het is allemaal nog niet zo makkelijk.

 8. 10

  @Franz de discussie over of bloggers de rol van de traditionele media gaan overnemen, wordt in mijn ogen vooral gevoerd door diezelfde traditionele media. De meeste bloggers zal dat een rotzorg zijn. Die zoeken gewoon lekker hun plekkie op en doen hun ding. Net zo goed als iedere nieuwe media er niet voor gezorgd heeft dat de vorige verdween, zo nu ook niet.

  En onthullingen zijn inderdaad moeilijk. Zeker daar de meeste blogs vooral op amateurs draaien die het moeten doen naast hun werk. Even naar de VS vliegen is er niet bij.
  Maar er zijn nog voldoende dingen te onderzoeken/vinden zonder te reizen.

 9. 12

  @Micha: Ik durf wel te stellen dat de ‘traditionele media’ parasiteren op de overheid (of daaraan gelieerde instanties), of persberichten van belangenverenigingen. Een persbericht slecht overschrijven is geen journalistiek, maar het vult de krant wel en het gaat lekker snel.

 10. 16

  Goh introspectie , wat hippisch.
  Zal ik dan maar weer even thijs van leer trekken?
  Ik noem het liever zelfbevlekking maar had ook niet anders verwacht van een commerciële toko.
  Je hebt geen andere keuze.

  Statistieken zijn zo flexibel als mijn rectale spier .
  Alsof er een malloot in tha house is die je werk gaat checken en op zijn wijze het interpreteerd.

  Aantal door Sargasso gebrachte nieuws-items die de media hebben gehaald en die van journalistieke waarde waren: 0.1 %
  70 % is aangeleverde meuk, 20 % is dus ter consumptie voor de klant die de volle mep betaald. ( stichting my ass )
  Grosso modo effect op de media politiek en burger nul , nul.
  hobby slaapkamer werk wat niet de pretentie moet hebben daar ooit uit te komen.
  Als s’nacht’s een vliegtuig neerstort is rtl nieuws sneller dan welk nederlands blog dan ook met informatieverstrekking omdat Steeph en carlos liggen te pitten en geen backup hebben..
  Nee die staan s’morgens op plaatsen een link en vragen om uw mening : Standpunt.nl.

  De nederlandse blogwereld komt niet in de buurt van nieuw brengen ,ze zijn er gewoon twitter de twit sneller bij. ( alhoewel de Greenpeace demonstratie al 3 dagen geleden was).

  Eigen werk kan uren in zitten maar ook 5 minuten ( schermschot/Penelope vs crachât ).
  J2 is een nieuws klikje met een wikipedia link of naar zus GS buurman geen commentaar , 10 secondenwerk toegevoegde waarde niks.
  elel jew poster werk , in welke categorie valt dat?

  Leuk dat je een 8 hebt voor tekstuele gymnastiek maar je hoodvakken zijn zwaar onvoldoende.

  Aangelengde melk.
  Kijk naar het kadaver wat overeind blijft als er niet gehoereerd wordt naar big brother GS

  Hoeveel van je stamgasten zijn vertrokken uit pure verveling en het arrogant “cocky “gedrag van de redactie in deze kroeg?
  Waar is je innercrowd power die je nieuwsfeed volsmijt?
  Wat is er wil het klootjes volk van Gs niet blijven hangen?
  Wat was het stil vandaag hé? niks nieuws gebeurd vandaag in Nederland ,Europa of moest men naar de Ikea?
  je greenpeace demonstratie is al een paar dagen geleden oud namelijk.
  Up to date indeed.

  Keeping up appearances.

  Introspectie op het moment dat Grote jan gaat klagen maar de klacht van jan met de pet niet serieus wordt gemomen.
  How low do you wanna go…Mr Bucket of moet ik zeggen Bouquét?

 11. 20

  @Hemaworstje Vanochtend verkeerde kant uit bed gestapt? Kan alleen maar zeggen dat ik het totaal niet met je eens ben.

  Sargasso is voor mij een dagelijkse kost van informatie, opinie en over het algemeen goede discussie, vooral omdat deze veelal (de stukjes en vaak ook de discussie) met feiten worden onderbouwd. Tenslotte was de nieuwjaarspost en pol over het reilen en zeilen van Sargasso in door de bezoekers toch als zeer positief beoordeeld.

  Van alle blogs die ik lees (zijn er vele) moet ik toch zeggen dat ik hier het gehalte van intellectueel bepraten en beschijven zeer hoog vind.

  Je mening over het cocky gedrag?? Waar dan, kreeg je geen gelijk of teveel tegengas soms?

  De verwijzing naar GS, tuurlijk wil je ook die mensen meer geven dan GS/Telegraaf doet, wat is daar mis mee?

 12. 21

  @Niels Hema is er heilig van overtuigd dat wij, sinds we echte advertenties hebben, bakken met geld verdienen en daarom al onze principes het raam hebben uitgegooid.

  * grinnik *

 13. 22

  Hema zegt eigenlijk dat we niet over zaken in het nieuws mogen praten/discussiëren. Tevens moet politiek vooral aan de elite worden overgelaten. (het begint een non-discussie te worden)

 14. 23

  Gezellig wel hier…..

  Maar daar gaat het niet om.
  Steeph, J1 en J2 zijn samen goed voor 28%. Ik mis een J3: Gebaseerd op een journalistieke productie, maar met toevoeging van opinie of meningen.
  Dat soort artikelen waren er toch ook?

  Verder lijkt het me geen ramp dat bloggers niet zonder het journaille zouden kunnnen en/of van die bronnen gebruik maken.
  Parasiteren is ook niet het juiste woord. De meeste bloggers linken keurig naar hun bronnen, hetgeen bezoek kan genereren naar de websites van de nieuwsnmedia en zodoende eerder tot steun zijn.

  Omdat Marijnissen in eerste instantie verwees naar het winstgerichte beleid van de nieuwsmedia, zou het dan ook mooier zijn geweest als J.M. gezegd zou hebben:
  zelfs ondanks de support van nieuwssites en bloggers aan de schrijvende journalistiek, dreigt de laatste weg te vallen en droogt het eerste ook op. Einde nieuwsverspreiding. Dat moeten we niet willen.

 15. 24

  @hemaworstje

  `elel jew poster werk`… he he, is dat t ergste wat je kunt bedenken? al een afspraak met een zielenknijper gemaakt? niet vergeten hoor knulletje!

 16. 25

  Tevens moet politiek vooral aan de elite worden overgelaten

  Zonder uitgebreid netwerk, bij voorkeur opgedaan tijdens homo-erotische bijeenkomsten in Leiden, zult ook u in de politiek weinig bereiken.

  En dat hier af en toe een gefrustreerde, bijna ex-europarlementarier een stukje neerplempt over de euri betekent dat zo’n man echt helemaal niks te doen heeft, niet dat hij Sargasso beschouwt als een legitieme journalistieke site.

 17. 26

  Ik krijg steeds vaker het gevoel dat bepaalde discussies een soort van Afrikaanse savannepoelen zijn. Vol van wervelende kolken, vuilgespoten modder, bijtgrage vissen, bloedende idealen, in stukken gerukte begrippen, vuige verraders, drinkende gazellen, afgebeten snauwen en lekgebeten ballonnen.

  Maak met anderhalve man en een mankepoot dan nog maar eens dagelijks een kwaliteitsblog.

 18. 27

  Steeph . is het niet ridicuul dat een boertje uit twente als bezoeker een heuse post oplevert en jou aanzet tot daadwerkelijk werk en statistiekjes fabriceert en dan zijn comment afdoet met Ach?

  ik ben voor 97 % goed in bed en in de statistieken kan ik mijn wijf niet terug vinden , kijk zelf maar.
  elitair? neen. arrogant,nee
  gewoon weg list en bedrog.

  Gaat het niet in een blog om de interactie between user en verdeler?
  Of is Sargasso een hoerenkast en ik de consuminderende klant?

  “cocky” slaat op dat de redactie niet tegen kritiek kan en zelfreflectie uitschakelt.( zie bovenstaande statistiek )
  Niet alleen tegen mij ,er zijn er al talloze voor mij vertrokken om juist die redenen.
  De kul discussie reclame :
  Hema heeft nooit gezegd dat Sargasso bakken met geld verdiend ,
  Ik zeg dat je het niet verdient en je objectiviteit aantast.

  ElEl, bewijst maar weer eens wat voor een talent hier rond schoffelt;
  Als je mijn achtergond kende zou je zo een stupide opmerking niet plaatsen net als je jewsposter.
  In beide gevallen speel je met vuur.

 19. 30

  Als men niet beter wist, mesc, beschrijf je daar het ontstaan van het leven.
  Niet slecht denk ik, en mag derhalve zeker een eigen stuk spie van de taart.

  Misschien moeten we eens in een krant het artikel copypasten waarin een stukje staat hoeveel procentsgewijze redacteurs van Alle Blogs / Alle kranten / Sargasso de moeite neemt om te REAGEREN in iets als een commentaarveld….

 20. 31

  Tiep foutje mijnerzijds kraslot.
  tekeningen doe je lang over , weet ze ook wel te waarderen, zeik er ook nooit over bij je
  ( kijk dát is introspectie! )

 21. 32

  Als relatieve buitenstaander/ dagelijkse bezoeker neem ik Hemaw. en zelfs YP eigenlijk niet echt meer serieus. Dat zal ze vast een rotzorg zijn, maar het is de toon die de muziek maakt in deze. Te zuur en te boos. @Steeph: ik vind het eigenlijk wel een mooie introspectie zo’n inventarisatie. Dat is nog niet echt gezegd. Het is echt te makkelijk voor buitenstaanders om gaten te schieten in de criteria van wat nou bij welk taartpuntje hoort (@Hema: je klinkt eigenlijk best vaak als een schreeuwende, zeurende voetbalvader. Langs de zijlijn dus). De intentie van dit stuk is goed en door mij wel gewaardeerd.

  Zo, nu ga ik weer lurken en kunnen de dinosauriërs hier weer lekker loos gaan *sarcasmeteken invoegt*.

 22. 33

  Een idee voor de volgende update van dit cms: een plugin waarbij je als lezer sommige reaguurders bij voorbaat uit kunt schakelen.
  En dan een grafiekje van Steeph, waarin we kunnen zien welke reaguurders uiteindelijk in lege ruimte schreeuwen.
  Misschien dat er dan op een artikel gereageerd gaat worden en niet alleen op elkaar…
  PS. Het journalistieke gehalte van de artikelen van Sargasso lijkt me vaak hoger dan menig krant.

 23. 36

  Toch maar weer eens reageren op de ongefundeerde razernij van Hema, het gelul van hem dat als ik en Steeph slapen er vliegtuigen ongemerkd kunnen neerstorten: dat kan maar het is ook niet de bedoeling dat we 24/7 hier het nieuws coveren we zijn potdomme CNN niet!

  Het was ongeveer in 2004 toen ik voor het eerst verontwaardigde mails kreeg in de trant ” Waarom schrijven jullie nu niks over Iran?” “Waarom lees ik op dit moment niks op Sargasso over de bouwfraude?”. Blijkbaar gingen mensen ons toen zien als 24/7 nieuwsbron? Natuurlijk hebben we hier soms “Brekend Nieuws” gehad (een term die later is verkocht aan GS). Tijdens de aanslagen in Londen maakte Sargasso als eerste gebruik van de burgerfoto’s die werden geupload op Flickr, geintje is een keer verfrissend bij volgende aanslagen deden de professionele media het ook. Het is nooit de intentie geweest om het nieuws 24 uur per dag te coveren. Als er een vliegtuig neerstort mag Hema dat linktippen of hij schreeuwt wat offtopic in een Dagsluiting, doe het lekker zelf luie Tukker.

  Dankzij ons correspondentennetwerk (haha) , kregen wij van onze correspomdent in Ecuador het eerste door toen daar een staatsgreepje soort van plaats vond. Ik werd uit m’n bed gebeld door Don Ruben en binnen een vijf minuten plaatste ik het nieuws. Gewoon omdat het kan. SARGASSO was hiermee het EERSTE WESTERSE MEDIUM dat de noodtoestand in Ecuador coverde: https://sargasso.nl/archief/2005/04/16/noodtoestand-in-quito/
  Naar het schijnt hebben de gezamelijke professionele media toen besloten tot de ontwikkeling van het Hemaworstje om spontane positief ingestelde organische gegroeide burgerblogs kapot te maken. Laat je kaarten zien Hema: onschuldige Tukker my ass: geheim agent van het Groot Kapitaal dat ben je!

 24. 37

  Ik wil me niet mengen in deze discussie, al helemaal niet omdat ik recentelijk zeer onheus, zelfs vijandig, bejegend ben door 1 van de profeten van de linkse kerk op dit slappe aftreksel van het voormalig Marcus Bakker propaganda blaadje de Waarheid.

  Voor echt nieuws kijk ik wel naar Fox, of lees ik Drudge. Ik kom hier om te kijken wat er over is van de links fundamentalistische beweging die Nederland in de jaren 60 in zijn ban hield, en daarna door de realiteit is ingehaald, een paar reactionaire dromers achterlatend, die zeilend op de blauwe golven van het kapitalisme een graantje trachten mee te pikken met advertenties. En hun hand er niet voor om draaien om subsidies van graaiende grootverdienende EU parlementariers in de wacht te slepen door het plaatsen van stukjes van hun hand.

  Echt nieuws verwacht ik hier dan ook niet, maar toen ik een grafiek zag waarbij kameraad steeph weer eens de waarheid trachtte te verdraaien ging bij mij dan ook het licht uit.
  Excuses zal ik daarvoor niet aanbieden, het internet is daarvoor een veels te serieus medium.

  Daarentegen moet wel gezegd worden dat tukkers inderdaad een raar volkje zijn, ik ken er zelf ook een paar, het zijn net Duitsers als je ze hoort raaskallen in hun nep accent.

 25. 38

  “And the other Jim Graham story I have is there was one practice where he just rode me all practice. You’re doing this wrong, you’re doing this wrong, go back and do it again, you owe me, you’re doing push-ups after practice. And when it was all over, one of the other assistant coaches came over and said, yeah, Coach Graham rode you pretty hard, didn’t he?
  I said, yeah. He said, that’s a good thing. He said, when you’re screwing up and nobody’s saying anything to you anymore, that means they gave up. And that’s a lesson that stuck with me my whole life. Is that when you see yourself doing something badly and nobody’s bothering to tell you anymore, that’s a very bad place to be. Your critics are your ones telling you they still love you and care.”

  http://nl.youtube.com/watch?v=ji5_MqicxSo#t=9m40

 26. 40

  SalonSocialist deelt de mening van Niels.

  SalonSocialist reageert niet zo vaak meer maar leest Sargasso (dagelijks) met veel plezier.
  Juist niet op de hoogte blijven van het CNN nieuws ,maar om ook eens een ander verhaal te horen!

  De reacties van Micha en Hemaworstje doen een beetje overkomen als een voetbalfan die bij een hockeywedstrijd zit. ….En maar klagen en tieren dat “het er niet uitziet”.

 27. 42

  “Voor echt nieuws kijk ik wel naar Fox”

  hahahahahahahahhahahahahhahahahhahahhahah

  ha

  Hoe kun jij ooit serieus genomen worden? Heb je last van cognitieve disonantie?

  Zijn er nog mensen in NL zoals jij, die ook aan rechter zijde van het politieke spectrum de volksvertegenwoordiging het schaamrood op de kaken kan doen verschijnen?

 28. 44

  Hemaworstje laat telkenmale een belangrijk reaguurdersgeluid horen – niet het enige geluid – wel een relevant geluid. Het is namelijk een kritische reaguurder die dit blog goed kent. Geen blinde Sargasso adept, zoals veel anderen dat wel lijken (domme reaguurders heb je overal).

  Hema windt zich op om vrijwel elk tam en voorspelbaar postje hiero. Trouwe volgelingen winden zich zelden op: alleen een shockpost op hen gericht doet soms wat rommellen (bandirah maanden terug, jews nog niet zo lang geleden) -en echt volhouden doen ze daarbij niet (0 reacties op recente Danboek afleveringen).

  De uitdaging voor het blog is er iets, voor het blog, positiefs mee te doen als er een hemaworstje wordt voorgehouden.

  En ik bedoel hier helemaal niet dat reaguurders moeten bepalen welke kant het blog op gaat (dat doet de tijdgeest zelf wel).
  Ik bedoel dat het de makers voor wat betreft externe erkenning en positie t.o.v. andere oude en nieuwe media, zowel om de lading van hun postjes als om de lading van reacties daarop te doen zou moeten zijn.

  Dus:
  @0 “Ik maak me meer zorgen over die 3% dienstmededelingen, dat voelt veel te veel navelstaarderig.” Is dit postje zelf ook onder R3 te labelen? Edit: Ah reeds beantwoord.
  @16 “Zal ik dan maar weer even thijs van leer trekken?” Ja. Ik ben het met je eens dat de issues die jij noemt belangrijker zijn dan de puntjes (/seth) die Steeph uitlicht n.a.v. zijn parisitaart.


  Mij gaat het op Sargasso om de E2 en R2 postjes (credits to makers), en om de reacties op de J1-J2-E1 postjes (beter laat dan nooit voor de posters, credits to reaguurders). Dank voor de statistieken hierover. Met die verhoudingen is niks mis – het definieert Sargasso anno nu aardig. En net als Steeph (@0), Hema (@17) en Carlos (@36) hier, roept die Jan Marijnissen daaro ook maar wat.

 29. 45

  Ik ben nog tekort een lezer van sargasso om een mening over jullie te hebben. Maar de grafiek vertekent wel een beetje. 30 procent (r) kan je eraf knippen als niet relevant in de beoordeling van journalistieke herkomst. Toevoegen van extra groepen laten andere kleiner lijken. Rekenen we dit om dan is 44% eigen werk en 56% gevolg van andermans werk.

  Dat is helemaal niet slecht, kijk maar hoeveel in een willekeurige traditionele krant een ander oorsprong heeft. En eigenlijk gaat die vergelijking ook niet helemaal op, om budgettaire redenen kan je bloggers alleen maar vergelijken met gratis krantjes en die stellen journalistiek helemaal niets voor. Dus goed gedaan Sargasso u lijkt een welkome uitzondering op het globale gelijk van Marijnissen.

 30. 46

  Micha, ik heb het idee dat er andere blogs zijn die veel beter bij je passen. Misschien moet je daar eens kijken in plaats van je negatieve kritiek te spuien. Als Sargasso je zo ergert dan ga je toch ergens anders heen?

 31. 47

  Ik vind het wel prettig als anderen voor mij de krenten uit de pap van de traditionele media – en liefst ook nog andere bronnen (E1) – halen. Een beetje schuiven van J1 en 2 naar E1(en eventueel 2) zou Sargasso voor mij wel aantrekkelijker maken. De recente ‘matheid’ die ik hier ervaar zou wel eens meer aan de reaguurders (mezelf incluis) kunnen liggen dan aan de redactie.

 32. 48

  Ach ja, Marijnissen, het laffe schreeuwertje van de politiek roert zich. Als deze man echt zo goed was had hij indertijd de handschoen op moeten pakken en moeten gaan regeren, dan had hij het land kunnen vormen. Nu is hij dus niks meer dan een windbuil gebleken.

 33. 49

  @eli: die indruk heb ik ook, de reacties zijn minder geworden, er zijn minder goede serieuse discussies.

  Goede repliek zo’n orginaliteitstaartje.

 34. 50

  Tja, volgens mij heeft Marijnissen gelijk en niet gelijk. Inderdaad kan de blogsphere geen vervanging worden van de traditionele journalistiek. Vanwege gebrek aan middelen bij bloggers, kunnen deze nooit op hetzelfde niveau aan nieuwsgaring doen. (Zoals hierboven ook al door anderen beweerd.) Maar aan de andere kant is dit sowieso helemaal niet waar de rol van de blogsphere ligt. Deze ligt namelijk meer op het vlak van de meningsvorming. En op dat vlak is zij zeker geen geringe factor.

  Dus moet de blogsphere dan maar volledig afgeschreven worden als factor van journalistiek belang? Neen! Mijnheer Marijnissen moet bijvoorbeeld maar eens goed beseffen dat de rol van pamfletten groot is geweest in de publieke meningsvorming voorafgaand aan de Franse Revolutie.