Welkom

Welkom in het café! Hier kunt u onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles bespreken wat elders off topic is.

Klets gezellig mee, of start hier een nieuwe discussie. En oh ja, lees voor de lol ook eens onze huisregels!

Cafépraat (6382)

#397 majava

Er zit iets in het spamfilter van mij. Een nieuwe Café-pots.

Misschien kan ik het hierin rammen…?
Misschien wel aardig om te doen de komende dagen. De reacties in Finland op de oorlog in Oekraïne vermelden. Ik zit daar en Finland en Rusland hebben een lange grens en dus ook een lange geschiedenis.

Ik was al een beetje begonnen hier -> https://sargasso.nl/poetin-wint-altijd/#comment-1075264
maar ik denk dat het café een betere plek is vanwege zichtbaarheid. Ok, komtie dan.

Het meest belangrijke is ook meteen het meest recent. Rusland heeft officieel (nu ook via Twitterkanaal van het Russische min van BZ) laten weten dat een NATO aansluiting van Finland tot militair-politieke repercussie zou leiden. Dat is natuurlijk schandalig, maar Ik ben al zo Fins dat ik daar bijna op zou reageren met ‘ja, voor Rusland’. De winteroorlog in 1939 werd bijna gewonnen door Finland, maar uiteindelijk verloren, omdat Stalin na de eerste flinke verliezen er zoveel Sovjet troepen en materieel tegenaan smeet, dat het ondoenbaar werd. Dat ook even voor Co. vanuit Finland nog geen reactie. Te vroeg.

Het publiek is bezig met een boycot-oproep tegen Teboil. Dat is gewoon Lukoil, maar dan de naam die ze in Finland voeren. Stukje historie alweer: Teboil was van origine een Fins bedrijf, maar na de vredesonderhandelingen in 1947, moest het bedrijf overgedragen worden aan de Sovjets. Zo kwam het via privatisering in handen van wat Lukoil zou gaan worden. Vele organisaties met korting afspraken hebben ook al aangegeven die samenwerking te stoppen. Eerlijk gezegd zetten dit soort dingen meer zoden aan de dijk dan je denkt, want met hun export financieren ze de oorlog.

Al voordat Eurovisie het zelfs al had aangegeven om Rusland niet toe te laten tot de editie 2022 van het songfestival, had YLE, de Finse NOS, al gezegd niet te zullen komen als de Russen daar mogen optreden.

Tenslotte de ijshockeyclub Jokerit. Dat is een club uit Helsinki, ooit in handen van een rijke Finse zakengast. Die verkocht de thuis-arena en een deel van de aandelen van de club aan een stel Russen in 2014, maar besloot ook deel te gaan nemen aan de Russische competitie (KHL) en dus weg uit de Finse SM-liiga. Inmiddels is de club in handen van een volbloed Finse hockeyman met een minderheidsbelang voor een Russisch mijnbouwbedrijf. Nu is besloten dat de club de rest van het seizoen niet afmaakt. Big thing hier. Maar dat thuis-stadion nog. Dat is de Hartwall-areena. Zoals gezegd in handen van Russen, maar de naam die het draagt is die van een Finse brouwerij en hoofdsponsor. Die beraden zich nu op dat sponsorcontract, want de Russen waar het om gaat zijn ook niet onomstreden: Gennady Timchenko, Arkady Rotenberg en Boris Rotenberg. Zoek maar op, die namen…

Meer volgt, ongetwijfeld.

#397.1 Frank789 - Reactie op #397

Weinig mensen hebben weet van het voorzichtig laveren van Finland tussen oost en west sinds 1945.
Dank voor deze info.

Ik vind het mooi dat niet alleen regeringen, maar ook bedrijven en burgers initiatieven nemen om hun afkeer te laten blijken.
De Nederlandse basketballers spelen WK-return tegen Rusland niet, de Uefa ontneemt Rusland de CL-finale, FIA grijpt in: vooralsnog geen Formule 1-race in het Russische Sotsji, Amerikaanse F1-renstal Haas breekt met Russische geldschieter, er is een petitie om honderden gemeenten hun Gazprom contract op te laten zeggen.
Het zal de oorlog niet direct beëindigen, maar eenheid laten zien lijkt me al zeer positief en dit zal toch een effect op de Russische bevolking hebben.

#397.2 Co Stuifbergen - Reactie op #397

Volgens mij is navo-beleid dat geen land lid worden mag als er een territoriaal conflict is.
Dus Poetin hoeft alleen maar Finland binnen te vallen om de Russiche minderheid te beschermen (of een nog slappere smoes), en dan kan Finland geen navo-lid worden.

Dus als Finland van plan is om navo-lid te worden, moet het de onderhandelingen heel stil houden.
Dat lijkt mij lastig als er een referendum over gehouden wordt.

It is also widely accepted in Finland that a referendum should precede a NATO application. For the first time, fewer than half (42%) oppose NATO membership, while 28% have said they are ready to join.
https://www.euractiv.com/section/politics/short_news/finish-pm-forced-to-defend-nato-membership-comment/

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #397
  • Vorige reactie op #397
#397.3 Micowoco - Reactie op #397

Dank voor de informatieve post! Dat Teboil in Russische handen is, was nieuws voor me. De Finse geschiedenis is wonderlijk, dwz Urho Kekkonen, zelf verre van een communist, kon het persoonlijk goed met de Russische partijbonzen vinden. Hoeveel daar precies vanaf hing, geen idee. Bovendien: dat was toen. Dit is nu.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #397
  • Vorige reactie op #397
#397.4 Frank789 - Reactie op #397

Gezien de situatie van Finland is het al een heel grote stap dat ze nu het luchtruim sluiten voor Russische vliegtuigen.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #397
  • Vorige reactie op #397
#397.5 majava - Reactie op #397

Kleine update na 3 dagen.

1. Finland heeft nog (net zoals Zweden) staatswinkels waar je heen moet voor je sterkere drank. Ook gewone wijnen zijn alleen daar te verkrijgen. In de supermarkten vind je alleen maar bier tot 5,5% alcohol. En alle andere mixjes, aangepaste wijnen etc. ook nog met die grens aan alcohol %. Die staatswinkel is nu gestopt met de import van alle in Rusland gemaakte drank. Meest wodka natuurlijk. Denk aan een brouwerij als Beluga Group.

2. Supermarkten voeren geen Russische levensmiddelen meer in. Er was altijd wel een schap van een paar meter met een assortiment artikelen. Lijkt me niet zo’n enorme zet.

3. De Finse overheid heeft, tot ongenoegen van de oppositie en ook binnen coalitiepartijen en het publiek, besloten om Ukraine alleen nog te helpen met veldbedden, kogelvesten en medische goederen. Geen wapens dus, ondanks dat Zweden eerder dat wel aangaf te doen. Finland kijkt graag dingen af van Zweden, behalve dan het immigratiebeleid… Blijkt maar weer hoe politiek cherry picken zo enorm hypocriet is. Maar er is veel lawaai over dit besluit, dus ik denk dat er nog wel wat mogelijk is. Finland heeft een kleine, degelijke wapenindustrie met als voorname bedrijven Patria en Sako. Die laatsten maakten bijvoorbeeld het geweer waar super badass Simo Häyhä de Russen mee decimeerde. Als je die naam nog niet kent: Google nu, stop met lezen.

Verder was het sluiten van het luchtruim dat gisteren pas gebeurde, net zo’n aanfluiting als met Nederland. Geen idee wat daar achter stak. Bijna een hele dag zat er tussen het besluit en de uitvoering. Over de Hanhikivi kerncentrale is erg weinig beweging. De verantwoordelijke minister zegt slechts dat hij geen enkele aanleiding ziet om de vergunning in behandeling te nemen. Dat is nu ook helemaal niet ter zake, dus een loze opmerking. Wat er eigenlijk moet gebeuren is dat de financierende partners eruit stappen, of Rosatom eruit gooien om er een vervanger voor te zoeken. Daar wacht ik nog op.

Ultra rechts hier is redelijk stil, voorzichtig pro-Oekraïne in de uitlatingen, maar met omissie van kritiek op Putin. Vluchtelingen uit Oekraïne zijn zelfs welkom (want blank en christelijk…En ze kunnen fijn werken voor de boeren). Zelfde drek als wat we in het VK zagen. Alleen een enkeling zonder gevolg is als batshit als bijvoorbeeld Baudet in NL. Uiterst links speelt al heel lang geen rol meer, dus wat die denken of zeggen blijft grotendeels ongezien.

#397.6 cerridwen - Reactie op #397.5

Fijne update vanuit Finland Majava

Laten we niet te snel/hard oordelen over de reactie van europese staten, uiteindelijk sluit Finland het luchtruim toch maar en dat heeft een stuk meer impact dan of Nederland dat wel of niet doet. Dan snap ik dat je er misschien nog iets langer over nadenkt, zeker gezien de geschiedenis van relatie met Rusland.

Wat betreft Nederland is het duidelijk dat we lekker comfortabel achterin de middenmoot opereren: Nederland loopt bepaald niet voorop qua snelheid en omvang van steun aan Oekraïne, maar we zijn ook niet het land dat Europese actie vertraagd of blokkeert. En aangezien de snelheid en scope van de Europese reactie mij dit weekend positief heeft verrast (we gaan vliegtuigen aan Oekraïene leveren), lijkt me dit voorlopig ok.

Vooral de ommezwaai van Duitsland als het gaat om defensie gaat nog lang doorwerken.

#397.7 Co Stuifbergen - Reactie op #397.6

Ik weet niet of Russische vliegtuigen vaak over Finland vliegen, maar als Rusland zijn luchtruim voor Finse vliegtuigen sluit, zal dat gevolgen hebben voor vluchten naar Azië.
Dus Finland is in ieder geval bereid om financiële schade te lijden, en dat is flink.

Ik las dat Canada ook zijn luchtruim gesloten had, maar dat toch een Russich vliegtuig over Canada vloog.
Hoe kan Canada daar tegen optreden?
Mag Canada bijvoorbeeld eisen dat het toestel aan de grond blijft, als het in de VS landt?

#397.8 majava - Reactie op #397.7

Er vliegt niet bijzonder veel over Finland, maar Finnair, de nationale luchtvaartmaatschappij, heeft een aantal lucratieve diensten naar Azie over Rusland. Dat is door de reactie van Rusland inderdaad een flink offer, want dat was een beetje een cash-cow voor ze.

De EU handelt idd nu snel en adequaat. En verassend, met die jachtvliegtuigen. Wellicht een zet om NATO niet te belasten met een handeling waar Putin voor waarschuwde dat het repercussies zou krijgen. Eerst dacht ik nog wat voor toestellen dan, want je kunt niet zomaar een F-16 of Rafale sturen. Daar kan geen piloot daar iets mee. Dat worden dus (denk ik) Mig-29 toestellen die door Polen, Slovakie en Bulgarije nog worden gebruikt. Allemaal EU leden. Stappen ze zo in.

Goede vraag over dat doorvliegen over gesloten luchtruim. Wij zijn niet de baddies die zomaar lijntoestellen uit de lucht schieten, maar wat kun je dan wel?

#397.9 Co Stuifbergen - Reactie op #397.6

Ik ben ook wel blij verrast door het snelle handelen van de EU.

Ik hoop eigenlijk wel dat ze ook een keer zo doortastend gaan worden tegen krijgsheren in Libië, want zij krijgen nog steeds geld van de EU.

Zolang dat niet gebeurt, houden de wapenleveranties aan Oekraïne voor mij een nare smaak.

#397.10 cerridwen - Reactie op #397.9

Ik hoop eigenlijk wel dat ze ook een keer zo doortastend gaan worden tegen krijgsheren in Libië

Ik hoop ook dat de EU doortastender gaat optreden in Libië.

Maar iets zegt me dat wij behoorlijk van mening verschillen over wat dat optreden dan zou moeten inhouden. Voor jou staat denk ik het tegenhouden en slechte behandeling van migranten centraal. Voor mij zou de veiligheidssituatie in Libië zelf centraal moeten staan.

En dat geeft ook meteen de reden waarom de EU in Libië niet zo doortastend te werk gaat: het is helemaal niet duidelijk wat de EU precies met Libië wil, laat staan wat we eraan willen doen om dat te bereiken. Daar zullen we eerst aan moeten werken, voordat je van de EU kan eisen dat ze optreedt.

#397.11 Co Stuifbergen - Reactie op #397.10

Uit het beleid blijkt dat de EU wil dat Libië migranten tegenhoudt.
Dat betekent in de praktijk:
Opsluiten, mishandelen of vermoorden. (Zonder water in de woestijn droppen valt voor mij onder dat laatste, en dat schijnt te zijn gebeurd).

Ongetwijfeld wil de EU ook een stabiel en democratisch Libië, maar de EU werkt dat tegen door het geld aan krijgsheren te geven.

#397.12 Co Stuifbergen - Reactie op #397.10

Libië (en Tunesië en Algerije) zouden een energieleverancier van de EU worden kunnen:
Er zijn plannen voor een elektriciteitskabel van Marokko naar het VK (voor zonne-energie). Van Libië naar Italië is korter.

#397.13 Micowoco - Reactie op #397.5

Wederom dank. Of extreemrechts zo stil is, kweeniehoor. Halla-Aho spint garen bij deze crisis door met twee tongen te spreken (in beide zinnen van het woord). En wat is het lullig voor de kleine Russische levensmiddelenwinkeltjes.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #397.5
  • Vorige reactie op #397.5
#397.14 majava - Reactie op #397.5

Avond-update.

Ik zie dat er ook al wat over geschreven is op de Nederlandse kanalen, maar weet niet of dat ook door iedereen gelezen is. 2 belangrijke punten.

1. Finland gaat wel wapens leveren. Kabinet had het al vroeg op de dag aangeven, maar pas aan het begin van de avond de details vrijgegeven. Behalve wat ander noodzakelijke middelen gaan er 2500 machinegeweren met magazijnen en 1500 (lichte) granaatwerpers. Die laatsten zijn versies van de M72 LAW. Welke machinegeweren heb ik nog niet kunnen lezen, maar dat kan niet anders dan de Sako RK 62, of de Sako RK 95 TP gaan worden.

2. Een peiling onder het publiek over aansluiting van Finland bij NATO is voor het eerst doorgeslagen naar een meerderheid die aansluiting wil. 53% en slechts 28% tegen. Tussen 2013 en 2017 lagen die percentages tegenstanders nog tussen de 63 en 51%. Voor kwam niet eens in de buurt van de 30%. Nogal een verschuiving.

#433 gronk

Poetin zet nucleaire wapens op scherp

(also: Bondskanselier Scholz geeft aan dat duitsland dit jaar nog 100 miljard in defensie gaat investeren, plus de navo-norm van 2% van het BNP jaarlijks)

#433.1 Frank789 - Reactie op #433

[ Poetin zet nucleaire wapens op scherp ]

Dat is echt een idiote stap want elk weldenkend geïnformeerd mens weet dat Rusland zelf geen enkel gevaar loopt op dit moment.
Het kan dus alleen de bedoeling hebben de eigen bevolking te misleiden en Oekraïne en de rest van de wereld te intimideren.

Of is Putin door de trage voortgang en onverwachte (wereldwijde) tegenstand inmiddels zo gefrustreerd en doorgedraaid dat hij alvast een paar jerrycans benzine heeft besteld?

#426 Joost

Zoals de meeste van jullie waarschijnlijk wel weten zit onze vaste gast Basszje op dit moment in Kiev, Oekraïne. De laatste dagen reageert hij minder op Sargasso, maar hij tweet nog regelmatig. Daarom embedden we hier zijn twitter-tijdlijn, zodat ook de mensen zonder twitter enigszins kunnen volgen hoe het met hem gaat. Verwacht veel retweets, en af en toe een persoonlijk bericht.

De redactie wenst hem en zijn dierbaren daar sterkte toe en hopen met hem dat Rusland het land uitgeflikkerd wordt.

#406 Hans Custers

Helemaal rake column van Mathijs Bouwman. Samengevat: in een oorlog zijn er dingen die veel belangrijker zijn dan koopkrachtplaatjes.

#406.1 Frank789 - Reactie op #406

Voor wie geen FD-account heeft of wil aanmaken: https://www.trendsmap.com/twitter/tweet/1497179260309676039

#406.2 Co Stuifbergen - Reactie op #406

Ik zou wel de kanttekening willen maken dat voor sommige mensen prijsstijgingen moeilijker op te vangen zijn dan voor anderen.

Zorgen over een hogere energierekening, en hogere voedselprijzen kunnen reëel zijn.

Het steunen van Oekraïne zou, vind ik, samen moeten gaan met steun voor de armste Nederlanders.

#406.3 Hans Custers - Reactie op #406.2

Het steunen van Oekraïne zou, vind ik, samen moeten gaan met steun voor de armste Nederlanders.

Absoluut!

#420 Test
#363 majava

Een nieuwe dag. Oekraïne is nog niet gevallen, maar het zal niet lang duren. Die nieuwe, extreme sancties van de VS en EU hakken er wel in… Denk dat het de Russische opmars wel 5 minuten vertraagde.

Ik ben er eigenlijk heel kwaad om. Ik zag dat al mijlenver aankomen en die lafheid van mensen die dan zogenaamd mijn westerse cultuur zouden moeten vertegenwoordigen is gewoon niet te verteren. Het is nu niet anders. Ik kom hier niet alleen om wat gal te spuien, ik heb ook een vraag.

Wat nu verder?
Rusland rolt gewoon Kyiv binnen en dan? Ik voorspelde eerder dat ze hun eigen regering gaan neerzetten, maar zo makkelijk is het niet. Je bent er, anders dan in Donetsk en Luhansk, niet klaar mee. Het volk laat zich niet zomaar van alles overkomen en nemen niet zomaar een paspoortje aan. Dus, wat mis ik? Gaat het wat anders worden?

#363.1 Co Stuifbergen - Reactie op #363

Vóór de invasie zag ik vrij veel berichten over Oekraïners die schietlessen gingen nemen e.d., maar op de eerste dag van de invasie zag ik files van mensen die vluchtten.

Ik denk dat het volgende gebeurt:
Net als in Nederland in 1940, kiezen veel mensen eieren voor hun geld.
Dat gaat van de oligarch die zijn geld houden wil, tot de politie-agent die zijn werk niet kwijtraken wil.

Er komt “spontaan” een interim-regering (“comité voor nationale redding” of misschien wel “comité voor vrede en verzoening”) en verkiezingen die door de meeste oekraïners geboycot worden, en dan een marionetten-regering.

Ernstiger is dat de geheime dienst gereed staat om op alle regeringsnivo’s adviseurs aan te stellen, misschien nog aangevuld met beulen uit Wit-Rusland.
Dus als de Oekraïners, zoals de Tsjechen in 1968, de Russische soldaten gaan vertellen dat Poetin een schurk is, gaan de geheim agenten het gesprek overnemen, vrees ik.

Hoe dan ook hoeven de Oekraïners geen russisch paspoort te nemen, want Oekraïners en Russen zijn weer broedervolken…

#363.2 majava - Reactie op #363.1

Ik moet zeggen dat ik het onwaarschijnlijk vind. Ik denk dat de Oekraïners uit een ander hout zijn gesneden. De meerderheid, die niet in de regio’s met al grote Russische invloed woont, wil al langer niets te maken hebben met Rusland. Ik zie weinig paralellen met de voorbeelden die je noemt.

#363.3 Co Stuifbergen - Reactie op #363.2

De Finnen hielden ook stand tegen de Russen, in 1939 geloof ik.
Dus u kunt gelijk hebben.

Maar ik vrees dat er dan een soort scenario komt tussen Wit-Rusland en Tsjetsjenië in.
(Wit-Rusland: civiele protesten worden wreed onderdrukt door politie en leger.
Tsjetsjenië: de guerrilla trekt zich terug in de bergen, oorspronkelijk bestreden door het Russische leger, later neemt een half-onafhankelijke Tsjetsjeense leider het over van de Russen. Waarbij ik ervan uitga dat vreedzame demonstranten ook gevaar zouden lopen)

#363.4 cerridwen - Reactie op #363

“Rusland rol gewoon Kiev binnen” is nog geen uitgemaakte zaak denk ik. Het is nog vroeg voor stevige conclusies, maar ik bespeur op meerdere fronten toch een verlies aan momentum in de Russische invasie. De russen zijn in meerdere fronten het land binnengevallen gisteren, en staan nu in de buitenwijken van Kiev, maar echt grote steden dicht bij de grens zijn nog niet in Russische handen, zoals Charkiv, Cherson en Tsjernigiv. Soemi ten noordwesten van Charkiv is de grootste stad wel in Russische handen.

Maar het is pas dag 2.

#315 Joost

En? Heeft Hans @132 nog wat wijze woorden over de ‘desinformatie’ die Amerika zou verspreiden?

#315.1 majava - Reactie op #315

En waar is Bolke, de NATO-expansie reaguurder hier overigens?

#315.2 Joost - Reactie op #315

Hááááááns! Leef je nog? Heb je je vrijwillig aangemeld om Rusland te beschermen tegen de agressor?

#315.3 Frank789 - Reactie op #315.2

Mijnheer Verbeek zit misschien wanhopig te wachten op een aanwijzing van goeroe Russell Brand.
Maar deze Jezus figuur weet nik beters te doen dan over de nasleep van het Canadian Convoy of Pfizer te kletsen midden in de Oekraïnecrisis.

#330 beugwant

Something completely different..
Data uit de auto, de deurbel, de vaatwasser: die zijn van de consument, vindt de Europese Commissie
Die laatste linea:

De wet moet nog langs het Europees Parlement en de lidstaten. Nederland maakte zijn standpunt al bekend: de wet kan een goede stap zijn, maar het moet vanzelfsprekend zijn dat de privacy van burgers wordt gegarandeerd.

Betekent dit dat er in Nederland geen wet zal komen omdat men weer eens rekent op de goodwill van de industrie, wier snode plannen juist door zo’n wet gedwarsboomd worden?

#330.1 majava - Reactie op #330

Ja.

#330.2 Frank789 - Reactie op #330

Ik wil een wet dat het mogelijk moet zijn die dataverzending te blokkeren. Nu is bijv. BMW de eigenaar van de data die jouw auto naar hen verstuurt. Maar zelfs als jij zelf de eigenaar wordt, dan nog heeft BMW die data, met alle mogelijke consequenties van dien. Je moet dus het recht hebben dat die data daar nooit terecht komen.

https://www.anwb.nl/binaries/content/assets/anwb/pdf/auto/connected-car/my-car-my-data—welke-data-wordt-verzameld-def.pdf

Voorbeeldje Mercedes B-klasse:

- Elke twee minuten wordt de GPS-locatie van het voertuig en de andere
gegevens (zoals kilometerstand, brandstofverbruik, tankinhoud,
bandenspanning en het niveau van koelvloeistof, ruitensproeiervloeistof of
remvloeistof)naar de Mercedes-server verzonden;

- Het aantal malen dat de gordel elektronisch, als gevolg van hevig remmen, is
aangespannen wordt opgeslagen (dit maakt het mogelijk om inzicht te krijgen
in de rijstijl van de bestuurder);

- Foutmeldingen met informatie over extreem hoge toerentallen of hoge
motortemperatuur worden deels opgeslagen (dit maakt het mogelijk om inzicht
te krijgen in de rijstijl van de bestuurder);

- Het aantal gereden kilometers op autosnelwegen, landelijke wegen en in de
stad wordt apart opgeslagen (dit maakt het mogelijk om conclusies te trekken
over het gebruiksprofiel);

- Het voertuig slaat op hoe lang de diverse verlichting aanstaat;

- de laatste 100 lading- en ontladingscycli van de startaccu worden opgeslagen
met vermelding van tijd, datum en kilometerstand. Hieruit kunnen reis- en
rusttijden worden herleid.

#330.3 Rolands. - Reactie op #330.2

Bij Tesla kan je blijkbaar kiezen welke informatie wordt gedeeld, maar of je dan nog kan rijden is de vraag…

Informatief artikel:
https://pcmweb.nl/artikelen/juridisch/van-alles-mis-met-privacybeleid-tesla/

#330.4 Frank789 - Reactie op #330.3

De auto wordt net als de smartphone, na een X aantal jaren krijg je geen software/firmware updates meer en moet je maar een nieuwe kopen.

#317 majava

Vraagje, nu Rusland zich door die verfoeide diplomatie genoodzaakt ziet om Oekraïne te bezetten. Wat is in het oorlogs- of internationaal recht de visie op een land dat zich vrijwillig laat gebruiken door een agressor als uitvalsbasis voor een invasie van een derde land Dat wat we nu zien met Belarus?

#317.1 Bismarck - Reactie op #317

Dat hangt nogal af van de mate van vrijwilligheid. Loekasjenko kan natuurlijk beweren van niets af te hebben geweten en geen toestemming te hebben gegeven voor een invasie vanaf zijn grondgebied. De vraag is ook in hoeverre het uitmaakt, want ik vermoed dat we er inmiddels van moeten uitgaan dat Belarus niets meer is dan een stukje Rusland met uitsluitend de jure een andere vlag.

#317.2 Co Stuifbergen - Reactie op #317.1

In de Tweede Wereldoorlog speelde Zweden die rol.
Het was officiëel neutraal, maar treinen met grondstoffen (uit Noorwegen) mochten wel naar Duitsland, en ik dacht dat ook treinen met soldaten door Zweden reisden.

Uiteraard kunnen we discussiëren in welke mate dat destijds vrijwillig gebeurde.

#317.3 majava - Reactie op #317.1

@Bismarck: Hij heeft nu in elk geval gezegd dat er geen Belarussische troepen de grens over zijn gestoken. En zo dus impliciet te zeggen dat hij ervan af weet en expliciet geen afkeuring voor de invasie vanuit zijn territorium.

Wat het dan uitmaakt, tsja. Het was duidelijk dat Loek* na z’n verloren verkiezingen alleen steun vanuit Rusland kreeg, het startsein om de banden met dat land weer eens flink te versterken. Nu zijn die 2 in korte tijd inderdaad bijna één geworden. De reden dat ik de vraag stelde is met name of we iets tegen Belarus moeten of kunnen ondernemen. Daar woont een volk wat in meerderheid niet achter hun leider staat en ik ga er van uit ook niet achter Putin. Zou je zelfs militair kunnen handelen en het land de leider kunnen geven waar ze recht op hebben; Sviatlana Tsikhanouskaya. Zomaar een idee.

(*) Loek is geen koosnaampje. Ik schrijf het uit frustratie over de vernederlandsing van alle buitenlandse namen, met name die uit de Balto-Slavische regio. Wat is er mis met “Lukashenka”? Kan een Nederlander dat niet uitspreken?

#317.4 cerridwen - Reactie op #317.3

Zou je zelfs militair kunnen handelen en het land de leider kunnen geven waar ze recht op hebben; Sviatlana Tsikhanouskaya. Zomaar een idee.

Hier zat ik ook al aan te denken. Europa / VS zouden hier krachtiger en strategischer in kunnen worden. Tijdens de grootschalige protesten was er maar een klein zetje nodig waarschijnlijk, een paar ‘blauwe mannetjes’? Nu zal het lastiger liggen, maar mogelijk dat er binnen de bevolking en veiligheidselite in Wit-Rusland zodanige ontevredenheid is dat er iets mogelijk is. En waarom niet Oekräine NAVO troepen laten uitnodigen op ‘vredesmissie’? Dat vindt Rusland blijkbaar acceptabel.

Risico’s zijn er natuurlijk ook, Poetin kan het gebruiken in zijn propaganda en NAVO/EU wordt dan zelf partij in het conflict. Maar ja, Poetin verzint toch wel wat hij nodig heeft, kunnen we net zo goed doen wat nodig is.

Exotischer ideeën: Moldavië zou zich kunnen aansluiten bij Roemenië, eventueel zonder Transnistrië. En op eenzelfde manier zouden we het ‘Groothertogdom Litouwen’ (feitelijk een combinatie van het huidige Litouwen en Wit-Rusland) wellicht weer nieuw leven in kunnen blazen.

#317.5 majava - Reactie op #317.4

Ja, zo op het eerste gezicht geheel mee eens. Ik ben doorgaans niet zo van het naar de wapens grijpen, maar sancties 2014 hielpen niets. Nog meer sancties de afgelopen 48 uur werden gewoon genegeerd door Putin. En nu merk ik uit hoe bijvoorbeeld Mark Rutte de nieuwe reeks “maximale sancties” uitlegt, dat ook dat niks gaat worden. Hij zegt dat de sancties Putin en de Russische regering moeten treffen. Dan weet je al dat het zakelijk belang van bedrijven die zaken doen met Russische bedrijven (dus niet met Putin, duh) voor gaan en het weer halfslachtige non-sancties worden.

Aan Transnistrië, dat ook al een schuldige is in deze oorlog omdat er nu Russische geleide wapens vanuit daar zijn afgevuurd op doelen aan de kust van Oekräine, had ik ook al gedacht. Met name de rol die Roemenië kan spelen. Die ziet nu het risico op Rusland aan z’n grenzen te zien verschijnen. Geen idee wat de sentimenten in Moldavië zijn op dat gebied. Doorgaans is de combinatie straatarm + ex-Sovjet republiek een soort garantie voor een flinke portie pro-Rusland sentiment, wat eigenlijk neerkomt op een nostalgisch Sovjet Unie gevoel. Ik denk serieus dat doorsnee mensen het beter hadden onder in de Sovjet periode, dan in het huidige Rusland

#317.6 Co Stuifbergen - Reactie op #317.5

De sancties hebben wel wat gevolgen: roebels zijn een procent of 10 minder waard geworden, aandelen Gazprom zijn zo’n 25% gedaald.

Voor de russische staat kost de oorlog ook geld (al is het meeste geld al uitgegeven aan tanks en raketten die nu verbruikt worden).

Ik denk dat Rusland als staat er nauwelijks sterker van wordt, en ik twijfel of Poetin er populairder wordt van de oorlog.

#317.7 Bismarck - Reactie op #317.6

Maakt de prijs* van de roebel eigenlijk nog uit? Als er inderdaad maximale sancties komen, kun je met roebels straks toch alleen maar betalen in Rusland, China en hun vazalstaten (en voor de lui met de meeste roebels geldt dat toch al). Dan maakt alleen de koers van de roebel tegen de yuan nog uit.

*In dollars of euro

#317.8 Co Stuifbergen - Reactie op #317.5

Ik sluit niet uit dat militaire steun aan de Oekraïne goed zou zijn.

Maar de mogelijkheden tot sancties zijn nog lang niet uitgeput.

#317.9 Co Stuifbergen - Reactie op #317.3

Op dit moment weet iedereen van de invasie.
Dat hij geen afkeuring geeft, hoeft niet te betekenen dat hij het ermee eens is.
Maar Loekasjenko heeft, denk ik, al genoeg misdaden begaan voor een lange gevangenisstraf.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #317.3
  • Vorige reactie op #317.3
#317.10 Co Stuifbergen - Reactie op #317.3

* ik ken niet het bela-russische schrift, dus ik schrijf Loekasjenko fonetisch op.
Ik vind niet nodig om de naam op z’n frans (Loukachenko?) of Duits (Lukaschenko) of engels (Lukashenka? Lookashenka?) te schrijven.

#317.11 Bismarck - Reactie op #317.10

Is ook allemaal even goed of fout. Als je graag taalnazi wil gaan spelen op een wat irrelevant onderwerp als dit, dan kom je maar met Лукашэнка af. Zo niet, dan gewoon geen kritiek hebben op iemand die Loekasjenko schrijft.

#317.12 Co Stuifbergen - Reactie op #317.11

Inderdaad, we gaan Joe Biden toch ook niet als “Djo Baajdun” schrijven!

#317.13 beugwant - Reactie op #317.12

Dan klinkt hij wel een stuk jonger!

#317.14 Frank789 - Reactie op #317

De treinen met Joden mochten door Zwitserland rijden.
Brrr…

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #317
  • Vorige reactie op #317
#317.15 majava - Reactie op #317.14

@Frank: je zou denken, met de kennis die we nu hebben, dat we dat soort fouten niet meer zullen accepteren. De reden dat ik nu in een aantal reacties tegen mijn zin in nu opeens voor militair ingrijpen ben, is dat het een verkeerde gedachte is. We accepteren het elke keer weer.

Ondanks alle veroordelingen van leiders, alle zogenaamde maatregelen en sancties tegen Rusland en ondanks de steun voor Oekräine, staat dat land er nu alleen voor. Het wordt op het moment dat ik dit schrijf gewoon ontdaan van z’n capaciteit om zichzelf te verdedigen en we staan er bij en kijken er naar.

#317.16 Frank789 - Reactie op #317.15

[ we staan er bij en kijken er naar ]

Ja, en dat doen we ook bij Hong Kong, Jemen, de Oeigoeren en zo voorts.

Tot nu toe was meestal de gedachte dat als we nu maar economisch verbonden zijn dat er een kleinere kans op oorlog is.
Dus heeft Putin met een zwakke economie slechts ter grootte van Spanje/Italië eerst flink reserves opgebouwd. Voor een zwakke economie heb je ook niet zoveel reserves nodig.

We betalen nu de prijs voor die tolerantie en economisch voordeel en Europese verdeeldheid. Maar of we in de toekomst standvastiger zullen blijken?

Er wordt ook gesproken van alleen de profiteurs met economische sancties te treffen. Maar het is toch de verantwoording van de Russen zelf om hun dictator weg te werken. Dus laat die deels geïndoctrineerde Russen ook maar stevig merken dat de buitenwereld Putin uitkotst. De buitenwereld behalve dan Trump, Fox News, de FvD en zo voorts. Ben benieuwd of die er wel bij gaan varen of nu eindelijk in de steek gelaten worden door hun aanhangers.

#317.17 majava - Reactie op #317.16

@Frank:

Tot nu toe was meestal de gedachte dat als we nu maar economisch verbonden zijn dat er een kleinere kans op oorlog is.

Ja, dat klopt helemaal en het is ten dele ook terecht om zo te denken. Al leidt dat ook tot hypocriete vrede. Ik denk echter ook dat in de tijd dat globalisering sterk toenam (in mijn schatting 1990-2010 met name) er ook minder stront aan de knikker was met sommige personen/landen waar we nu problemen mee hebben. Ik denk dan aan Rusland, maar ook Turkije bijvoorbeeld. In het geval China zal dat ongetwijfeld slechts een zaak van onopmerkzaamheid zijn geweest. De opmars van digitale communicatie heeft flink wat misstanden blootgelegd.

Het zou voor mij al een stuk schelen als die neoliberale markthypocrisie gewoon toegegeven zou worden. Dat gezegde ‘wie zonder zonde is, werpe de eerste steen’ is gewoon waar. Alleen al kijkend naar mezelf denk ik dat het hier en daar heel moeilijk is om je 100% te houden aan je eigen idealen en principes. Het lukt dan ook niet. Maar ik ga daar vervolgens niet over liegen, of een vals excuus verzinnen. Bedrijven en overheden hebben duidelijk geen moeite met die dubbele zonde.

#317.18 Co Stuifbergen - Reactie op #317.16

Maar het is toch de verantwoording van de Russen zelf om hun dictator weg te werken

De Syriërs hebben zoiets geprobeerd…

Ik vind dat een volk bij zoiets best hulp krijgen mag, maar met militair ingrijpen veroorzaakt het buitenland vaak alleen meer ellende (en daardoor soms ook meer steun aan de dictator).

#317.19 Frank789 - Reactie op #317.18

[ De Syriërs hebben zoiets geprobeerd… ]

Ja, en zonder inmenging van Rusland was dat misschien geslaagd. Maar wat zegt dat nu voor Rusland?

Stop maar met vlees en groente en zuivel e.d. te sturen dan merkt elke Rus er wat van.
Zolang een brede geïndoctrineerde laag van de bevolking Putin nog steunt, kan hij geruisloos elke opstandige in het gevang zetten en, net als bij Navalny, elk jaar tien jaar cel er bij geven wegens ongeknipte nagels.

Ik zal er niet op tegen zijn dat een guerrilla oorlog in Oekraïne door het westen en ons gesteund wordt.

Maar eerst zoveel mogelijk boycotten wat zichtbaar is voor de doorsnee Rus zoals de sport.
https://joop.bnnvara.nl/nieuws/nederlands-basketbalteam-speelt-vanmiddag-gewoon-tegen-rusland-in-rusland

Verder een verbod op samenwerking met Gazprom: https://joop.bnnvara.nl/opinies/rusland-is-nederland-al-lang-binnengevallen

#317.20 cerridwen - Reactie op #317.18

Het punt is, in gewapende conflicten zijn pijnloze keuzes zelden voorhanden. Zeker het afgelopen decennium is te vaak alleen het risico van westers ingrijpen belicht (terecht dat je daar op wijst), maar dat moet je afzetten tegen de risico’s van niet of te slap ingrijpen.

Hopelijk hebben we van de afgelopen 15 jaar geleerd dat als we niet ingrijpen, dat die ruimte dan wordt opgevuld door autocraten als Rusland.
Dat betekent niet dat ik zou vinden dat ingrijpen altijd de voorkeur zou hebben, maar wel dat we het niet bij voorbaat al moeten uitsluiten.

#317.21 basszje - Reactie op #317.20

Het moge duidelijk zijn dat als Rusland een enorm 40 miljoen zielende tellend land aanvalt, dat er voor niets wordt gestopt

Eis van de Nederlandse regering dat alle oligarch russen worden uitgewezen, de bedrijven geconfisqueerd op de zuidas, spreek je gemeentes aan op gazprom (zie joop)

Nederland basketbalt intussen rustig verder.. We voelen ons vooral in de steek gelaten. Alle grote Europese woorden zijn waardeloos als je zelfs niet het minimum wilt doen

Kennelijk moeten de Oekrainers zichzelf opofferen voor europese veiligheid.

#317.22 majava - Reactie op #317

@mezelf: Ik heb nu duidelijk antwoord op m’n vraag. Belarus is schuldig aan een ‘act of aggression’, zoals vastgelegd in het statuut van Rome inzake het internationale strafhof van de VN. Die in Den Haag dus.

Artikel 8 bis, punt f luidt:

(f) The action of a State in allowing its territory, which it has placed at the disposal of another State, to be used by that other State for perpetrating an act of aggression against a third State;

Landen kunnen niet voor het gerecht gesleept worden, maar personen wel. Deze is dan voor Lukashenka.

Start een nieuwe discussie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*