Welkom
Welkom in het café! Hier kunt u onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles bespreken wat elders off topic is.
Klets gezellig mee, of start hier een nieuwe discussie. En oh ja, lees voor de lol ook eens onze huisregels!
Cafépraat (6382)
Zhirinovski, zeg maar de Russische Wilders, is overleden.
(ik omschrijf hem als “de Russische Wilders” wegens de volgende overeenkomsten:
– hij gebruikte grovere taal dan onder politici gebruikelijk is
– hij steunde, als het erop aankwam, de regering
– hij was openlijk nationalistisch en xenofoob, en baande hiermee de weg voor regeringspartijen
)
https://meduza.io/en/feature/2022/04/07/the-clown-prince-of-russian-politics-is-dead
Zijn gedachtegoed lijkt inmiddels in ieder geval Kremlin-beleid te zijn geworden.
Inderdaad.
Ook om die reden noemde ik hem “de Russische Wilders”.
De Food Price Index van de FAO is in maart weer flink gestegen: van 141,4 naar 159,3.
https://www.fao.org/worldfoodsituation/foodpricesindex/en/
Om meer voedsel te produceren is er vruchtbare landbouwgrond nodig. Geen datacenters, geen bredere snelwegen, geen vinex-wijken.
Als gebrek aan landbouwgrond al de belangrijkste oorzaak zou zijn – wat niet zo is, want dat is de oorlog – dan zou er een veel effectievere en gezondere oplossing zijn: meer plantaardige en minder dierlijke producten eten met zijn allen.
Op voorhand het aantal eters in de perken houden is een stuk humaner dan ze later in de bloei van hun leven af te schieten.
De oorlog begon op 24 februari, Hans. De prijsstijging tussen juni 2020 en februari 2022 heeft waarschijnlijk een andere oorzaak.
Ja, en ik reageerde hier op:
Valt maart dit jaar voor of na 24 februari, Hans? (Je trollenspelletjes zijn veel te doorzichtig, maar dat is je al honderdduizend keer uitgelegd. Hier laat ik het bij.)
PostNL is weer eens naatje bezig:
https://www.nu.nl/economie/6194046/we-hebben-u-gemist-briefje-van-postnl-verdwijnt-voortaan-alleen-online.html#coral_talk_wrapper
En hoe moeten de mensen zonder internet dan zien of ze een pakket hebben gemist?
[ Ook scheelt het papier: zo’n 70.000 kilo per jaar, ofwel 206 esdoorns, aldus het postbedrijf. ]
Alsof zij niet meewerken aan een enorme berg karton plus (plastic) opvulmateriaal plus plastic plakband.
Een briefje was nog een bewijs dat ze langs geweest waren, nu kunnen ze gewoon doorrijden of meteen bij de buren afgeven zonder dat ze ooit bij jou aangebeld hebben.
Ik zou een verplichting opleggen dat als de email niet gelezen wordt er alsnog een briefje/kaartje per post gestuurd moet worden. Kan makkelijk met de huidige automatisering.
De winkels die nu nog als depot fungeren zullen daar dan ook wel snel mee ophouden, omdat ze domweg niet meer de ruimte voor al die pakketten hebben.
W.B: geen briefje: Supermarkten hebben daar ook een handje van: onder het mom van dat kutmilieu krijg je de kassabon alleen nog mee als je er expliciet om vraagt. Je mocht eens weten wat je betaald hebt. Maar ik ben een poppenhuis aan het behangen, dus hier met die rol!
[ Je mocht eens weten wat je betaald hebt ]
Dan moet je dat schermpje beter bestuderen. Alhoewel daar al snel een leeg schermpje verschijnt. Beter als het op je mobieltje verschijnt.
Maar 9 van de 10 keer is dat thermisch papier zoals vroeger wel in de fax of stencilmachine zat en dat kan niet bij het oud papier dus dat mileu klopt gewoon. Lijkt me ook niet echt prettig spul voor een poppenhuis.
Al met al is het natuurlijk de zoveelste maatregel in de ‘race to the bottom’: er zijn ontzettend veel pakketjes die afgeleverd moeten worden. Daardoor komen de bezorgers in tijdnood. Dan bedenkt men een work around om geen briefje meer af te geven. Dus als de bezorger in tijdnood zit, slaat hij gewoon de nog resterende adressen over en brengt de hele zooi naar het afhaalpunt. Want hij is de slechte arbeidsvoorwaarden al lang zat.
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/04/05/tegen-schijnzelfstandigheid-wordt-door-fiscus-nauwelijks-opgetreden-a4107483
[ en brengt de hele zooi naar het afhaalpunt ]
Een bezorger in loondienst wordt dan niet meer ingeroosterd en een zzp’er krijgt per bezorgd pakket uitbetaald dus ze hebben alleen zich zelf er mee. Dat hebben die slavendrijvers heus wel afgedekt hoor.
Hoe hebben mensen zonder internet dat pakket dan kunnen bestellen? Verder, mensen zonder internet? Really?
Volgens mij kun je een bedrijf bezoeken of bellen om iets naar jou op te sturen zonder dat je op internet zit.
Volgens mij kun je een pakket versturen zonder een emailadres van de ontvanger in te vullen.
Volgens mij kun je nog steeds fysiek naar een Postnl-lokatie en daar ter plekke een pakket afgeven om te versturen en af te rekenen.
[ Verder, mensen zonder internet? Really?]
Ben jij hier de wereldvreemde die denkt dat 100% internet heeft?
Volgens mij kun je een bedrijf bezoeken of bellen om iets naar jou op te sturen zonder dat je op internet zit.
Heb je bewijs? Ik denk van niet en iig niet zonder emailadres op te geven (om niet te zeggen dat het overgrote deel van de pakjes besteld wordt bij bedrijven waar je uitsluitend via een website of smartphone-app kúnt bestellen).
Ben jij hier de wereldvreemde die denkt dat 100% internet heeft?
Er zijn misschien nog een handjevol mensen zonder elektriciteit en een enkele extreem principiële grefo/mennoniet die zelfs de smartphone afwijst, maar de trend wijst toch behoorlijk richting 99,nogwat% (in 2019 was het percentage al naar 97% gestegen, tegen 92% vier jaar eerder en we zijn inmiddels weer drie jaar verder). In ieder geval lijkt me het overgebleven deel niet de hier tentoongespreide opwinding waard, als je bedenkt dat er meer mensen/huishoudens zonder auto zijn, terwijl daar zelfs de overheid weigert rekening mee te houden (denk milieuperrons waar je maar magisch zwaar afval moet zien af te leveren en gemeenteloketten die inmiddels al vaak op uren reisafstand zijn als je geen auto hebt).
[ Heb je bewijs? Ik denk van niet ]
Ga eens bellen met bv Coolblue, kun je bestellen en zelfs achteraf de factuur betalen.
[ nog een handjevol mensen zonder ]
Ga eens wat vaker bij 70-plussers op bezoek. Of bij blinden en slechtzienden.
[ In ieder geval lijkt me het overgebleven deel niet de hier tentoongespreide opwinding waard ]
Ja, krabbel maar alvast terug.
“Ga eens bellen met bv Coolblue”
Ik dacht het al, “ga zelf maar bewijs voor mijn stelling zoeken.”
“Ga eens wat vaker bij 70-plussers op bezoek. Of bij blinden en slechtzienden.”
Wekelijks lijkt me voldoende. Die hebben ook gewoon internet hoor.
[ Ik dacht het al, ]
Dat denk je verkeerd.
Ik heb geen bandopname van mijn gesprek + bestelling met Coolblue, maar je kunt gewoon op de website zien dat je telefonisch kunt bestellen.
Het volgende opzoeken is toch niet te moeilijk voor je?:
“Klantenservice – Coolblue – alles voor een glimlach
https://www.coolblue.nl › klantenservice
Heb je een vraag? Vind hier direct het antwoord of neem contact op met onze Klantenservice. We zijn elke dag tot 23.59 uur bereikbaar.
Garantie en reparatie · Bezorgen en installeren · Ruilen en retourneren · Bestellen”
.
Verder zijn er ook mensen die voor hun verre nichtje een cadeautje voor hun verjaardag kopen en opsturen en daarvoor naar de Postnl/Jumbo/Karwei/sigarenboer lopen en daar zonder internet/emailadres een pakje afgeven en betalen.
.
Die pakweg 50 verschillende 70-plussers waar ik als vrijwilliger per jaar langskom hebben grotendeels geen internet, hoe ouder hoe minder. En als ze wel internet hebben dan kunnen ze er vaak maar heel beperkt mee overweg.
.
Hiermee lijkt me jouw initiële opmerking “Hoe hebben mensen zonder internet dat pakket dan kunnen bestellen? Verder, mensen zonder internet? Really?” nu wel afdoende weerlegd.
Lijkt mij prima dat het jou lijkt, maar ik hou het erbij dat internetlozen een verwaarloosbaar (en uitstervend) stukje Nederlanders vormen (die bovendien helemaal niet op coolblue.nl kunnen opzoeken hoe ze zonder internet een pakket kunnen bestellen) en dat je alleen nog maar verder discussieert om het discussiëren en dat we het hebben over een non-probleem.
[ maar ik hou het erbij dat ]
Doe jij dat vooral terwijl ik aanstaande zomer ouderen ga begeleiden om te leren het internet op te gaan, om jouw “non-probleem” op te lossen bij een paar van de 450.000 Nederlanders zonder internet. Bovendien gaan 900.000 mensen nooit het internet op.
Bijna een kwart van de 75 plussers heeft geen internet en een deel dat wel internet heeft gaat er dus nooit op. Mijn ouders hadden internet zodat wij bij hun thuis hun bankzaken konden regelen. En als wij iets voor ze bestelden op internet en ze waren niet thuis bij bezorging, dan vonden ze een briefje in de brievenbus, als dat slechts een email was dan had het wel eens anderhalve week kunnen duren voordat we daar achter kwamen.
.
Maar jij ziet het niet of te weinig in je eigen bubbel dus doe maar net alsof het niet bestaat, no problem.
nu.nl op mijn persoonlijke zwarte lijst zetten was mijn beste beslissing van de afgelopen 23 jaar.
Hugo, je bent minister. Mi-nis-ter, geen mini-ster in de Irma Sluisshow…
Te erg voor woorden. Ontzettend dom.
Los daarvan, veel zit ook aan de andere kant..
‘Wachtwoord rotatie’? WTF? In welk jaar leven zij? Er is geen excuus om uit te wijken naar je privé mail, net als er ook niet is voor de andere ‘user escape’ als jantje-01-01 jantje-15-01 jantje-01-02.etc.
Dat zijn geen oplossingen, een meer gebruiksvriendelijke manier van authenticate implementeren, zoals bv, ik gooi maar wat op, dongles, is toch wel handig.
D66 in Gelderland laat een proefballonnetje op: de maximumsnelheid omlaag naar 90 km/uur.
https://www.gelderlander.nl/home/snelheid-omlaag-op-wegen-om-minder-afhankelijk-te-worden-van-de-russen-wil-d66-in-gelderland~a00dce8f/
Briljant idee, vind ik.
Win-win-win: minder stikstofuitstoot, lager brandstofverbruik (dus minder afhankelijk van Russische olie) en een lagere CO2-uitstoot.
Het IEA pleitte een paar weken terug ook al voor een verlaging van de maximumsnelheid.
Uit solidariteit moeten ook elektrische auto’s langzamer gaan rijden.
Putin wil graag nog een flinke draai om de oren krijgen.
https://www.nu.nl/economie/6192120/poetin-vraagt-enkel-roebels-voor-gas-hij-wil-het-westen-verdelen.html
Die zal hij dan ook wel krijgen.
Binnenkort moet Rusland een flink rentebedrag van zijn staatsschuld aflossen. Binnenkort failliet?
Dat zou niet gebeuren, want dat zou contractbreuk zijn. Interessant hoe mensen denken dat een contractbreuk lastig zou zijn voor iemand die zonder provocatie een land binnen valt.
Deze vorm van contractbreuk kan voor Poetin lastig zijn, want de klanten van Gazprom kunnen natuurlijk weigeren om in roebels te betalen.
Contractbreuk door geen gas meer te leveren wordt een ander verhaal, maar dan krijgt Gazprom helemaal geen geld.
De euro’s waarmee betaald wordt voor het gas, worden geleend van banken, Co. Vorig jaar bestonden, die euro’s nog niet, maar nu opeens wel. Nieuw geld maken is natuurlijk geen contractbreuk. Het is gewoon een truukje.
Het is een slimme manier om nu de fossiele brandstof op te gebruiken ipv iets over te laten voor de volgende generatie.
Europese banken mogen helaas geen roebels maken, alleen maar euro’s. That sucks.
[ De euro’s waarmee betaald wordt voor het gas, worden geleend van banken, ]
Wat nu weer? Alweer geldschepping door de banken er bij halen?
Ik betaal mijn gas in euro’s zonder die bij de bank te lenen, mijn buurman ook en mijn werkgever ook.
Dat een gezondheidscrisis en economische crisis met veel geld is opgelost maakt niet dat je opeens alles maar 1 op 1 aan geldschepping kunt koppelen.
Op zich kan de Europese Centrale Bank vrij makkelijk geld scheppen, daarvoor hoeft niet eens de drukpers te draaien, de ECB hoeft alleen maar een lening te verstrekken aan een bank. (dat komt neer op het verhogen van het saldo van de rekening die zo’n bank bij de ECB heeft).
Maar volgens mij mag de ECB dat niet zomaar doen, want hij moet inflatie bestrijden.
Gewone banken kunnen niet op die manier geld scheppen.
[ dat komt neer op het verhogen van het saldo van de rekening die zo’n bank bij de ECB heeft ]
Dat is een proces van wederzijdse schuldaanvaarding, niet zomaar het saldo verhogen.
Gewone banken scheppen geld door leningen te verstrekken aan particulieren en bedrijven, dus ook wederzijdse schuldaanvaarding. Als die lening wordt afgelost wordt het geld vernietigd.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Geldhoeveelheid#Geldschepping_en_-vernietiging
https://www.rabobank.nl/kennis/d011184379-hoe-werkt-geldschepping
Banken kunnen heel makkelijk geld scheppen. Als jij een hypotheek afsluit, dan wordt het geld waarmee je het huis koopt nieuw aangemaakt. De bank moet wel bepaalde minimale reserves aanhouden.
Het is maar de vraag of de ECB inflatie wil bestrijden.
De doelstelling van de ECB is de inflatie rond de 2% te houden. Jarenlang was de inflatie juist lager dan die 2% en nu schiet de inflatie ver voorbij die 2%.
Ook die 2% inflatie voelt als valsspelen. We zijn eraan gewend dat de schulden van de overheid oplopen en door de 2% inflatie zijn die schulden over 30 jaar nog wel af te lossen. We leven eigenlijk op de pof, al decennialang. We maken energie en grondstoffen nu in deze eeuw op zonder het eerlijk te delen met de volgende generaties.
Zo zie ik het en mijn kinderen ook.
[ Banken kunnen heel makkelijk geld scheppen. Als jij een hypotheek afsluit, ]
Het hele verhaal is dat je met elke maandelijkse aflossing weer een stukje geld vernietigt tot na 30 jaar alles weer weg is. Wederzijdse schuldaanvaarding én 30 jaar vermindering.
[ De doelstelling van de ECB is de inflatie rond de 2% te houden. ]
Ja, maar vooral om een marge t.o.v. deflatie te hebben. Want als prijzen maar zakken en zakken gaat iedereen zitten wachten tot de prijs nog verder omlaag gaat en stort het systeem in, een horrorscenario. De boer ziet zijn fruit bijna verrotten zodat hij het uiteindelijk bijna weggeeft en failliet gaat.
[ en door de 2% inflatie zijn die schulden over 30 jaar nog wel af te lossen. ]
Dat geldt dus ook voor de hypotheken en de leningen van de consument.
[ We leven eigenlijk op de pof ]
Zodra je afstapt van jagen-verzamelen en zaadjes plant voor de oogst over een jaar, leef je al op de pof.
[ We maken energie en grondstoffen nu in deze eeuw op zonder het eerlijk te delen met de volgende generaties ]
Wat heeft dat met geldscheppen te maken? Dat opmaken kun je ook zonder geldschepping.
En hoe zit het dan met aflossingsvrije hypotheken? En met de herfinanciering van schulden? De netto schuld van overheden en wereld als geheel blijven maar oplopen.
Er is energie nodig om nieuwe olie- en gasvelden te ontwikkelen. Zoals er ook energie nodig is om windmolens te maken of uranium te winnen. De energie uit olie en gas (en uranium en windmolens) komt pas over een lange termijn beschikbaar. De kosten gaan voor de baten uit.
De exploitatie van olie en gas kan alleen als je de investering pas op termijn hoeft terug te betalen. Dus alleen dankzij het lenen van geld kun je nieuwe olie- en gasvelden ontwikkelen. We doen dat niet uit spaargeld, maar uit nieuw gecreëerd geld… dat is namelijk veel makkelijker.
Geld kun je zien als een claim op energie. Je kunt vrijwel ongelimiteerd geld maken (zie Zimbabwe, Venezuela enz.) Maar de hoeveelheid beschikbare energie zal niet verder kunnen toenemen (eindige planeet).
Het gevolg is dat er steeds meer geld komt te staan tegenover dezelfde hoeveelheid energie. Dan stijgt de prijs van energie.
Geld kun je zien als een claim op toekomstige energie.
Je snapt het niet. Je kunt een deel van je oogst bewaren: pompoenen, aardappels, graan, gedroogde bonen. (zie het als spaargeld, als reserves)
[ En hoe zit het dan met aflossingsvrije hypotheken? ]
Die bestaan niet.
Ze heten onterecht aflossingsvrij omdat je tijdens de looptijd van max 30 jaar niet aflost maar wel 100% ineens na die 30 jaar, en dan wordt de geldschepping dus weer ongedaan gemaakt.
[ We doen dat niet uit spaargeld ]
U heeft nog nooit van aandelen uitgifte gehoord? Van winst of reserves niet uitkeren aan de aandeelhouder, maar investeren? Dat zijn geen leningen van geldscheppende banken.
[ Geld kun je zien als een claim op energie. ]
Geld is een vrij besteedbare schuldbekentenis van de uitgever aan de geldhouder, dus aan geen enkel goed of dienst verbonden. De schuldbekentenis stond er vroeger met de gouden standaard ook op “De Nederlandse bank betaalt aan toonder …”.
U mag fantaseren zoveel u wilt, maar ik kan nergens met mijn biljet eisen dat het voor energie wordt ingewisseld zoals je vroeger je goud kon opeisen.
[ Je kunt vrijwel ongelimiteerd geld maken (zie Zimbabwe, Venezuela enz.) ]
Dat kan, maar niet zonder (desastreuze) gevolgen. Stupide, meestal dictatoriale landen doen dat (zie Zimbabwe, Venezuela enz.).
[ Je kunt een deel van je oogst bewaren ]
Je kunt niet oogsten zonder eerst boer te worden. Dan moet ik land kopen en zaadgoed. Als ik geen spaargeld heb zal ik dat moeten lenen van derden of van banken die geld creëren. De tijd dat je een stuk land vrij kon bezetten en de zaden uit de natuur kon plukken bestaat niet meer. Je kunt alleen starten door te investeren en dan is het wachten op de opbrengst waar je nu al van moet leven, op de pof dus. U snapt dat niet.
Frank, je kan wel boer worden zonder eerst land te kopen: je kunt land pachten. Veel boeren hebben wel een hectare over, waar je een CSA-tuin kunt beginnen. Of een oud sportveld of een voormalig schooltuincomplex o.i.d.. Je hebt maar een klein spaarpotje nodig om wat zaad en pootgoed te kopen.
Ik ga op mijn 62e nog een CSA beginnen: lekker 5 of 6 dagen per week op mijn eigen tuin ploeteren. Het eerste jaar zal ik moeten leven van mijn spaargeld (dus niet op de pof). Het tweede jaar krijg ik al een redelijk inkomen van mijn tuin en het derde jaar kan ik misschien zelfs iemand in dienst nemen.
https://csanetwerk.nl/
Blijf alsjeblieft niet zo hangen in afkraken en negativiteit.
Dat van dat spaargeld geldt voor kopen én pachten maar hier stopt het voor mij, want u wilt het niet snappen en u wilt uw foute beweringen niet verdedigen en het gaat inmiddels over uw tuintje in plaats van over Putin of dat stupide geldscheppen.
Het is dapper hoe je Hans Verbeek van repliek blijft dienen. Ik kan dat niet.
Dank je, ik had liever dat hij niet alles met geldschepping en oprakend fossiel verbindt en zijn foute beweringen achterwege laat.
Beetje klepel en klok. De ECB kan makkelijk euro’s scheppen om roebels mee te kopen (die Putin dan weer naar believen laat scheppen). Het zit een beetje omgekeerd: Putin kan geen euro’s en dollars scheppen en in die valuta moet hij wel zijn leningen afbetalen. Omdat hij op Russische banken ook geen euro’s of dollars kan bewaren (en alle tegoeden in buitenlandse valuta in het buitenland zijn bevroren), heeft hij een acuut gebrek aan liquide euro’s en dollars en hetzelfde geldt voor het hele Russische bedrijfs- en bankwezen. Daarom wil hij graag dat de EU zijn euro’s op Russische banken komt inwisselen in roebels.
Na een eerder bericht dat het gefaseerd zou gaan gebeuren lijkt Putin het toch te willen doorzetten.
https://www.nu.nl/economie/6192572/poetin-wie-vanaf-vrijdag-niet-in-roebels-betaalt-krijgt-geen-gas-meer.html#coral_talk_wrapper
Laat men nu maar doorpakken en de alternatieve energie met spoed door gaan zetten.
Vanaf vrijdag… Doen ze in Rusland ook aan 1 april?
Ik gok op 32 maart. Ze hebben een wat andere tijdrekening. Zo vieren ze de Oktoberrevolutie in november.
Hehehe, had Wim T. Schippers in de gedaante van Jaques Plafond ook niet de april-datering bedacht? Dat kwam erop neer dat alle maanden werden afgeschaft en dat er alleen werd gerekend met April: 33 April, 56 April, 96 April enzovoort
Voor zover ik me herinner, was die Schipperse datering niet gebonden aan enkel april. Mij staat een intro van Ronflonflon bij, waarbij het (pak ‘m beet*) 238 februari dan wel 177 mei was.
*Deze voorbeelddata zijn niet op daadwerkelijk mogelijke vrijdaguitzendingen uit die tijd gecontroleerd. Maar ach, ik heb voor het huidige jaar een oude kalender uit 1983 in ere hersteld. 🤓
“Een woordvoerder van het Kremlin laat weten dat vandaag de gaskraan naar Europa niet wordt dichtgedraaid. De gasleveringen van de komende weken hoeven pas in de tweede helft van deze maand te worden betaald”.
https://nos.nl/artikel/2423476-gazprom-gasleveringen-gaan-door-onder-nieuwe-russische-regels
Iemands bluf werkt niet lekker geloof ik. Eerst wel dan niet, dan pas later. Dan kan je pinnen. Dan op krediet.
Op zich zou Rusland natuurlijk kunnen klagen dat als euro’s op een buitenlandse rekening van Gazprom gestort worden, er niets betaald is zolang de rekening geblokkeerd blijft.
Maar dan moet Rusland natuurlijk lef tonen en de levering van gas stoppen. Blijkbaar vertrouwt Rusland erop dat het over een tijdje weer toegang tot de rekeningen heeft.
Of het is technisch moeilijk om de kraan dicht te draaien.
Overigens lijkt mij uitstekend als landen beslag leggen op tegoeden van de Russische staat, voor schadeclaims van Oekraïne.
Meneer is geschokt… https://twitter.com/MinPres/status/1510598785344409601
Hoeveel oligarchen heb je al uitgekleed tot op hun onderbroek de grens over gejaagd, Mark?
Of gun je ze liever nog even tijd om hun schoenen te laten poetsen? Die doorgaans zo ongeorganiseerde Belgen hebben al tien miljard opgehaald.
Een ‘complot’ waar ook de top van de ruling-geile belastingdienst bij betrokken is en dat als het uitkomt een volkswoede kan genereren waar de bestorming van de Bastille of de Stasi-kantoren bij verbleekt, begin ik steeds meer voor mogelijk te houden.
Met de terugtrekking van de Russische troepen uit de omgeving van Kiev levert zicht op wat zich in de afgelopen weken in die gebieden heeft afgespeeld: grootschalige verwoesting, plundering, terreur en moord. De beelden spreken voor zich.
https://www.theguardian.com/world/2022/apr/03/they-were-all-shot-russia-accused-of-war-crimes-as-bucha-reveals-horror-of-invasion
https://nos.nl/collectie/13888/artikel/2423646-doden-wrakken-puin-sporen-van-de-russische-aftocht-uit-noord-oekraine
De vraag is nog hoe lang VS en Europa het zich nog kunnen permitteren om niet in te grijpen. Het sluiten van een vredesakkoord lijkt nu verder weg dan ooit.
Voor wie alleen via officiële media het nieuws volgt, is het vaak lastig een goede inschatting te maken over hoe de strijd eigenlijk verloopt. Er worden wel militaire ontwikkelingen gemeld, maar dit is vaak zonder context, waardoor deze lastig te plaatsen zijn. Dan gaat het zowel over geografie als over strategie. Goede uitzonderingen niet te na gesproken.
Gelukkig zijn er mensen die wel proberen dit plaatje scherp te krijgen, vaak met twitter als communicatiekanaal. De twee beste kaarten die ik tot nu toe heb kunnen vinden:
https://militaryland.net/ukraine/invasion-day-36-summary/
https://twitter.com/JominiW/with_replies
Het vermelden waard is het werk van Oryxspioenkop, de Nederlander Stijn Mitzer, die gedetailleerd het militair materieel in kaart brengt dat door de strijdende partijen verloren wordt, voorzien van bewijs. Het materieel dat Rusland verliest is nauwelijks te bevatten. Netto heeft Oekraïne nu meer werkende tanks dan voor de oorlog, wat ze van de Russen hebben overgenomen heeft de eigen verliezen ruimschoots gecompenseerd.
https://twitter.com/oryxspioenkop/with_replies
https://www.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html
En hoe gaat het dan met de oorlog? Vanuit Russisch perspectief heel slecht. Na de eerste inval met wat successen vooral in het zuiden, is de inval eerst tot staan gebracht en is Oekraïne inmiddels in veel gebieden bezig met de tegenaanval. De belangrijkste Russische nederlagen:
1. De inname van Kiev is mislukt, en het beleg is opgeheven door Rusland. Rusland trekt nu zijn troepen terug ten noordwesten van Kiev, inclusief Chernobil. Ten oosten van Kiev is het Oekraïnse leger bezig de Russische troepen te verdrijven. Het is moeilijk te overschatten wat voor een enorme nederlaag dit is voor Rusland, de inname van Kiev en regime change was immers het hoofddoel van de Russische invasie.
2. Het doorbreken van het beleg van Mikolajiv. Dit was de eerste grote Oekraïense overwinning. Niet alleen is hiermee het oprukken van troepen richting Odessa onmogelijk gemaakt (een belangrijk subdoel van de Russische invasie) ook is hier de tegenaanval ingezet richting het door de Russen bezette Kherson (de enige grote stad die ze hebben ingenomen tot nu toe).
Een interessant artikel over deze overwinning: https://www.wsj.com/articles/ukraine-russia-voznesensk-town-battle-11647444734#comments_sector
3. Het doorbreken van het beleg van de steden in het noordoosten, met name Soemi, deze stad is weer bereikbaar vanaf de rest van Oekraïne, maar ook in Chernihiv en Kharkiv, waar vorderingen worden gemaakt in het doorbreken van het beleg.
Tot slot nog een kaart waarin het verloop van de strijd in kaart is gebracht: https://twitter.com/Nrg8000/status/1509520929084547073?cxt=HHwWgoDR8bDS8vIpAAAA
Dit betekent overigens niet dat de Oekraïense overwinning nu al onvermijdelijk is. Rusland zet nu in op het veroveren van de Donbass en het veroverde gebied in het zuiden, in het oosten staat het Oekraïense leger nog onder grote druk. Als Rusland dit gebied behoud aan het einde van de oorlog, dan heeft Rusland toch winst behaald door de invasie en ligt een volgende oorlog voor de hand.
Er is op sargasso wat discussie geweest over de houding van Russische soldaten.
Hier is een artikel over een soldaat die gedeserteerd is, en in Rusland ondergedoken is.
https://meduza.io/en/feature/2022/03/25/nobody-understood-what-was-happening
Hij beweert dat hem verteld was dat het een oefening was, en dat hij pas door had dat het oorlog was toen er teruggeschoten werd.
Ik weet niet of hij wegliep omdat hij tegen de oorlog was, of omdat zijn superieur hem mishandeld heeft.
Het laatste is wel een teken dat het moreel in het Russische leger laag is.
Aansluitend:
https://countervortex.org/the-crimean-clause-of-the-ukraine-question/
https://twitter.com/kamilkazani/status/1506479266271178760?s=21&t=a9KF_E-S_7RudjxaZ1tblA
In naam van Russisch chauvinisme worden er steeds meer etnische minderheden uit centraal Azië ingezet. Voeg daarbij een lullige gage en je hebt een ongemotiveerd leger.
Het eerste artikel gaat vooral over de etnische zuiveringen in Rusland, maar dat verklaart wel waarom de Oekraïners zo dapper volhouden.
Ah, jij gaat al mee in de Krim = Rusland?
De deportaties vonden plaats onder Stalin.
En toen was de Krim nog een deel Rusland.
Maar u heeft gelijk dat een etnische zuivering ook plaats vinden kan zonder deportaties of moord, dus misschien is de huidige onderdrukking van Tataren (en andere etnische minderheden) een etnische zuivering.
a propos wegsturen:
De van spionage verdachte diplomaten moeten binnen twee weken ons land verlaten,
Staakt de Russische artillerie ook zo lang het vuren?
Kanonnenvlees scheurt door de besmette bossen rond Chernobyl.
https://fortune.com/2022/03/29/chernobyl-ukraine-russian-soldiers-dangerous-radiation/
Hier een wat meer representatief beeld van het gedrag van Russische soldaten in Oekraïne. Het stadje Trostyanets is recent bevrijd, de journalist tekent de ervaringen met de Russische bezetting op. Die valt niet mee:
https://www.spiegel.de/international/europe/liberated-from-the-russians-a-visit-to-trostyanets-after-the-end-of-the-occupation-a-c088be53-5f6c-4059-8d46-68803276e473
Interessant artikel!
De soldaten wisten wel dat de bedoeling was Kiev te veroveren, maar hadden geen idee wat hun rol daarbij was.
Het doet mij trouwens denken aan Oostenrijkse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog in de buurt van Rhoon geplaatst waren.
Ze dachten dat ze tegen Engeland vechten moesten… “Da’s nog een heel eind zwemmen” zei een boer.
Verder zijn die bezetters een losgeslagen bende.