Welkom

Welkom in het café! Hier kunt u onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles bespreken wat elders off topic is.

Klets gezellig mee, of start hier een nieuwe discussie. En oh ja, lees voor de lol ook eens onze huisregels!

Cafépraat (6382)

#899 Test

Als het nog niet duidelijk was, dan nu toch wel: Yesilgöz is totaal ongeschikt als premier. Ze voed nogmaals het populisme met het indienen van die motie gisteren aan het eind van de middag. Nu moet ze als minister van J&V haar eigen motie ontraden. Lachen man!

https://www.nu.nl/politiek/6293971/kabinet-ontraadt-motie-van-yesilgoz-over-spreidingswet-asielopvang.html

#899.1 Hans Custers - Reactie op #899

Of is ze zichzelf nadrukkelijk aan het profileren als de nieuwe VVD? De niet-Rutte? En is het voeden van het populisme dus precies wat ze beoogt?

#899.2 Hans Custers - Reactie op #899.1

De motie is afgezwakt tot holle retoriek. Maar ondertussen heeft Yeşilgöz het wel voor elkaar gekregen om de aandacht naar zich toe te trekken en naar haar demagogie over asielzoekers. In plaats van dat het nieuws ging over waar het debat van gisteren eigenlijk over had moeten gaan: het beschermen van de democratische rechtsstaat. Het trucje heeft dus gewerkt.

En ondertussen begint Omtzigt al aardig wat geloofwaardigheid in te leveren als beschermer van democratische en rechtsstatelijke normen. Met het steunen van die motie heeft hij namelijk actief meegewerkt aan de vervaging van die normen.

#899.3 Bismarck - Reactie op #899.2

“En ondertussen begint Omtzigt al aardig wat geloofwaardigheid in te leveren als beschermer van democratische en rechtsstatelijke normen.¨

Waar komt die geloofwaardigheid eigenlijk vandaan? Want juist op dit punt stond al genoeg onrechtstatelijks in het NSC-verkiezingsprogramma.

#899.4 Co Stuifbergen - Reactie op #899.3

Hij had de reputatie dat hij opkwam voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire.
En hij wilde een grondwettelijk hof (dus de mogelijkheid om wetten te toetsen aan de grondwet, zoals in Duitsland).

Maar het blijkt maar weer: 1 of 2 zwaluwen maken nog geen zomer.

#899.5 maarten groenendaal - Reactie op #899.1

In de jaren dat mijn overgrootouders en grootouders op de barricaden stonden voor het socialistisch grootgoed was populisme precies waarom ze toen zo groot werden!
Populisme is geen ideologie of gedachtengoed maar een manier van doen en actie voeren.

#912 Hans Custers

Barre tijden. Bosma gekozen tot Kamervoorzitter. Het normaliseren van extreemrechts gaat hier in hetzelfde tempo als in de VS na de verkiezing van Trump.

#912.1 Janos - Reactie op #912

Ja, maar gelukkig hebben wij een meerpartijenstelsel dus zolang de rug recht wordt gehouden door partijen zoal…. oh. Laat maar.

#912.2 Hans Custers - Reactie op #912.1

Ja, als zo’n beetje de hele rechtervleugel desinformatie en demagogie als campagnestrategie gebruikt, werkt dat niet meer.

Al zijn er nog rechtse politici die wel snappen waar het gevaar zit. Onze minister van Binnenlandse Zaken bijvoorbeeld:

In ontwikkelde democratieën manifesteren de gevaren zich sluipend. Als een ontwikkelde democratie wordt afgebroken, gebeurt dat niet met één grote klap, maar heel geleidelijk, met kleine stukjes. Telkens brokkelt er wat af. En het griezelige is dat we het daardoor bijna niet in de gaten hebben.

Ondertussen heeft Bosma al laten blijken dat wat hem betreft de nieuwe politieke correctheid de norm wordt in de Kamer. Zijn vriendjes mogen anderen blijven beschuldigen en beledigen, zo nodig met het trucje dat het ‘maar een grap’ is. Maar hun extreme neigingen en standpunten benoemen ‘kan niet’.

Barre tijden.

Het zagen aan fundamenten van de beschaving gebeurt onder meer vanuit de politiek:

Er zijn politici die in moeilijke tijden alleen maar denken: hoe kan ik hier politieke munt uit slaan? Voor hen is schade toebrengen aan de democratie middel en doel tegelijk.

Je zou mogen hopen dat die minister de nieuwe politiek leider van haar partij aanspreekt op dat soort kwaadaardig gedrag.

#912.3 Hans Custers - Reactie op #912.2

Nog even een sommetje.

PVV, BBB. FvD, SGP en JA21 hebben samen 51 zetels. Het lijkt me aannemelijk dat die allemaal op Bosma hebben gestemd.

De VVD heeft 24 zetels, maar ik las ergens dat Van der Burg er niet was (of dat te maken had met de schoffering door zijn partijleider is niet duidelijk). De 23 die er wel waren zijn dan precies genoeg om op de 75 stemmen uit te komen die Bosma kreeg. En dat zou dan betekenen dat NSC tegen Bosma stemde. Ik denk dat het zo wel ongeveer is gegaan, al zou het nog kunnen dat enkele VVD’ers en NSC’ers anders hebben gestemd.

#912.4 maarten groenendaal - Reactie op #912.2

‘In ontwikkelde democratieën manifesteren de gevaren zich sluipend. Als een ontwikkelde democratie wordt afgebroken, gebeurt dat niet met één grote klap, maar heel geleidelijk, met kleine stukjes. Telkens brokkelt er wat af. En het griezelige is dat we het daardoor bijna niet in de gaten hebben.’

wanneer progressief linkse emanciperende idealistische partijen binnen de democratie ‘pragmatisch’ zich gaan opstellen (omwille van macht etc) dan zal hun geluid gaan klinken als vanuit een juten zak op het hakblok waar hun ziel gescheiden dreigt te raken van de rest. Rechtse populisten doen dit vandaag de dag niet; zij worden wel goed gehoord zo blijkt.

#912.5 Rigo Reus - Reactie op #912

‘Barre tijden. Bosma gekozen tot Kamervoorzitter’.

Ja, barre tijden, hadden we maar iemand als Khadija Arib of Vera Bergkamp als voorzitter.

#912.6 beugwant - Reactie op #912.5

Er is natuurlijk een kans dat er achter de schermen eentje anoniem gaat klagen omdat die zijn humor niet snapt…

#130 Hans Custers

Voor wie denkt dat we ondertussen wel een goed overzicht hebben van de door de kabinetten Rutte aangerichte puinhopen: er zit er nog eentje aan te komen. De Omgevingswet, de meest ambitieuze/megalomane wetgevingsoperatie uit het hele Rutte-tijdperk.

#130.1 Cerridwen - Reactie op #130

De reflex om Rutte automatisch de schuld te geven van zaken die mogelijk niet zo uitpakken als gehoopt is lastig lost te laten.

(Links Nederland gaat Rutte nog missen. Maar dat terzijde.)

De omgevingswet is typisch een product van de Nederlandse ambtenarij, waar ongeacht het kabinet aan doorgewerkt wordt net zolang tot het er door is. En het is ook wel logisch waarom ze dit hebben bedacht, met 26 bestaande wetten is het ruimtelijk domein nu niet echt het toonbeeld van overzichtelijkheid en efficiëntie.

In dat licht bezien moeten we alle kritiek op de omgevingswet niet direct voor zoete koek slikken. Het zal ongetwijfeld een enorme klus zijn voor gemeenten en veel zal niet direct uitpakken als gehoopt, maar met de tijd zal het een en ander vast worden verbeterd. Om het nu al tot puinhoop uit te roepen lijkt me behoorlijk voorbarig.

#130.2 Hans Custers - Reactie op #130.1

De reflex om Rutte automatisch de schuld te geven

Dat doe ik niet. Ik heb het over de kabinetten Rutte en het Rutte-tijdperk. Ik kan er ook niks aan doen dat die kabinetten de naam van de premier dragen.

De omgevingswet is typisch een product van de Nederlandse ambtenarij,

Onzin. Dit komt niet vanuit de ambtenarij, maar vanuit de politiek. En het is helemaal in lijn met de VVD-ideologie: deregulering in het belang van het bedrijfsleven.

Om het nu al tot puinhoop uit te roepen lijkt me behoorlijk voorbarig.

Het deelt nogal wat kenmerken met eerdere puinhopen:

– gebaseerd op ideologisch wensdenken;
– ontwikkeld volgens de werkwijze van de lobbycratie;
– tegelijkertijd met die ontwikkeling werd de ambtelijke organisatie compleet overhoop gegooid: het ministerie waar de meeste relevante kennis zat werd zelfs helemaal opgeheven;
– uitvoering is afhankelijk van gigantisch complexe software;
– verantwoordelijkheid wordt (deels) afgeschoven op lagere overheden;
– er schijnen ook nog wat publieke taken uitbesteed te worden aan de markt.

Als dit geen enorme puinhoop wordt, heeft De Jonge het afgelopen jaar een wonder verricht. Ik reken daar voorlopig niet heel hard op.

#130.3 Co Stuifbergen - Reactie op #130.2

En de software die alles mogelijk maken moet, werkt niet.

(En dat gaat nog wel een jaar of twee duren)

#130.4 Cerridwen - Reactie op #130.2

Onzin. Dit komt niet vanuit de ambtenarij, maar vanuit de politiek

En het is helemaal in lijn met de VVD-ideologie: deregulering in het belang van het bedrijfsleven.

Oprechte vraag: waar haal jij je informatie vandaan? Als ik ga zoeken op informatie over totstandkoming van de omgevingswet kom ik tot heel andere inzichten.

De kern van de omgevingswet is een breed gedeelde wens om het stelsel van regelgeving rond de fysieke leefomgeving dat in de loop der jaren nogal complex en onoverzichtelijk is geworden sterk te vereenvoudigen, meer samenhang te creëren en de transparantie te vergroten. De motie die de politieke aanleiding vormt voor de wet stamt uit 2009 (voor de kabinetten Rutte dus) en was mede ondertekend door de PvdA. Ook later heeft de omgevingswet altijd brede steun gehad; de wet is met 144 stemmen aagenomen in de tweede kamer en met 69 in de eerste kamer.

Kortom, je ziet duidelijk dat de omgevingswet voortkomt uit een brede behoefte waarin de politiek volgt en niet vanuit een ideologisch ingestoken wens van één politieke partij (zoals eigenlijk de meeste grote veranderingen in Nederland).

Het is ook nogal kort door de bocht om de wet samen te vatten als ‘deregulering in het belang van het bedrijfsleven’. Ten eerste doet de wet meer dan alleen dereguleren. Ten tweede is derugeleren niet alleen in het belang van het bedrijfsleven. Ik neem aan dat jij het ook belangrijk vind dat er genoeg woningen gebouwd worden en dat er letterlijk ruimte is voor de energietransitie.

Dat de invoering van een dergelijke grote wijziging voor stevige problemen zorgt is duidelijk. Maar vasthouden aan de huidige situatie is ook geen optie, en het is lovenswaardig dat er een serieuze poging wordt ondernomen om de boel te verbeteren. Laten we er het beste van maken.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #130.2
  • Vorige reactie op #130.2
#130.5 Hans Custers - Reactie op #130.4

De kern van de omgevingswet is een breed gedeelde wens om het stelsel van regelgeving rond de fysieke leefomgeving dat in de loop der jaren nogal complex en onoverzichtelijk is geworden sterk te vereenvoudigen, meer samenhang te creëren en de transparantie te vergroten.

Klopt, die wetgeving was nogal een lappendeken. Maar de gekozen oplossing heeft wel degelijk een sterke liberale kleur. Want, zoals het artikel in VN laat zien, is het voor gewone burgers of kleine bedrijven die een vergunning of inspraak willen allesbehalve eenvoudiger of transparanter geworden.

Ook later heeft de omgevingswet altijd brede steun gehad; de wet is met 144 stemmen aagenomen in de tweede kamer en met 69 in de eerste kamer.

Klopt, maar dat is alweer jaren geleden. Sindsdien is de uitvoering keer op keer uitgesteld, vanwege alle problemen. Die overigens ook al te voorzien waren, dus je mag het parlement wel verwijten dat ze wat kritischer hadden mogen zijn. Sindsdien zijn er talloze adviezen geweest tegen invoering, maar uiteindelijk is die toch doorgedrukt. Ook met steun van de Kamer. De gedachte bij een aantal fracties lijkt te zijn geweest dat er geen weg meer terug was, dat de puinhoop er vroeg of laat dus toch zou komen en dat die pil dan nu maar doorgeslikt moet worden.

Ik neem aan dat jij het ook belangrijk vind dat er genoeg woningen gebouwd worden en dat er letterlijk ruimte is voor de energietransitie.

Zeker. Daarom vind ik het zo onwenselijk dat zaken als vergunningverlening, handhaving en inspraak nu zo’n puinhoop dreigen te worden. Die wel eens jaren aan zou kunnen houden. Bovendien zou een volgende puinhoop de populisten en aanverwanten weer in de kaart kunnen spelen. Bijvoorbeeld omdat rechters weer projecten blokkeren, omdat ze zich nou eenmaal op de wet moeten baseren. Of omdat ‘linkse milieuactivisten’ weer makkelijke zondebokken zijn.

#130.6 maarten groenendaal - Reactie op #130.2

“De omgevingswet is typisch een product van de Nederlandse ambtenarij,

Onzin. Dit komt niet vanuit de ambtenarij, maar vanuit de politiek. En het is helemaal in lijn met de VVD-ideologie: deregulering in het belang van het bedrijfsleven.”

kijk eens naar de britse serie ‘Yes Minister’ parodie op beleid, invloed, ambtenarij en politiek

#136 maarten groenendaal

Goedendag,
Het wereldwijd gebruik van vierkante kilometers en kilometers worteldoek/ egotextiel is een onbekende stiekeme milieuramp van ongekende grootheid. Er is zo goed als geen aandacht voor en gaat al jaren door.
Het is gemaakt van soorten plastic , polymeren etc. Ten Cate textiel noemt het Geotextiel, dat is een dochteronderneming. Volgens het jaarverslag (paar jaar terug)zijn ze wereldmarktleider ( er zijn er meer dus) en maken ze 300miljoen winst en willen ze in china hun marktaandeel vergroten.
Om 300miljoen winst te maken moet Ten Cate Geotextiel een jaarlijkse produktie maken genoeg om 8 maal een baan van een meter rond de aardbol te kunnen wikkelen. (het is goedkoop spul)
Het is gemaakt van een soort plastic en wordt te pas en te onpas overal in de grond gegraven. (gemeenten, provincies, rijkswaterstaat, particulieren, natuurgebieden, tuinen, geluidswallen, taluds noem maar op)
Het komt veelvuldig bloot te liggen en verwaait dan in sliertjes en snippertjes het milieu in. Ook spoelt het uit, dieper de grond in (tientalle chemische verbindingen, vele
nog niet onderzocht). Wat zijn de milieueffecten op langere termijn?

Kortom stiekum een milieuramp van ongekende omvang.
Bijgaand een foto langs de lek en een slootje bij vianen ter illustratie. (zoek facebook: worteldoek)
Dank U, Groet
Maarten Groenendaal, Nieuwegein

#15 Joop

Fijne feestdagen! Lekker genieten

#15.1 Co Stuifbergen - Reactie op #15

Dank u wel!

Het genieten zal mij wel lukken.
Ik woon niet in Oekraïne, of Gaza, en ik ben geen Oeigoer.

#15.2 Rigo Reus - Reactie op #15

Insgelijks. Ik had mezelf op een dikke Volkskrant met Magazine getrakteerd, lekker lezen. Maar dat was ook gelijk de laatste keer, in dat Magazine staat een inteview van 7 (zeven) pagina’s met Petri Damen.
Wie?

#889.1 Joop - Reactie op #889

Ook naast het neoliberalisme heb de shockdoctrine van Naomi Klein.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/De_shockdoctrine,_de_opkomst_van_rampenkapitalisme

Zij schreef daarin al wat over Argentinië. En ja hoor ze gaan het weer proberen.

https://nos.nl/artikel/2501105-milei-beedigd-als-president-van-argentinie-wil-schoktherapie-voor-economie

#887 Hans Custers

George Monbiot:

Given the state of the UK’s dominant “institutions and values”, what extremism now means is “stating the bleeding obvious in a public place”

#887.1 Hans Custers - Reactie op #887

Achtergrond: dit filmpje.

#800 Co Stuifbergen

er was ook een wezenlijk bezwaar tegen het voeren van zo’n proces: het zou democratische staten kunnen verhinderen machtspolitiek te voeren. Democratische mogendheden moeten nu eenmaal soms samenwerken met dictators, foute generaals en andere louche machthebbers om hun doelen te bereiken.

https://nos.nl/artikel/2499799-kissinger-bekritiseerd-maar-nooit-berecht-voor-steun-aan-wrede-dictators

Wat zijn die doelen dan wel?

#800.1 Bismarck - Reactie op #800

In de ogen van Kissinger was er altijd wel de afweging greater/lesser evil. En de greater evil was vaak alles dat naar communisme riekte (inclusief sociaaldemocratie); Liever een kapitalistische dictator dan een democratisch gekozen regering die zaken met Moskou deed. Maar ook in de huidige politiek kun je zulke dilemma’s tegenkomen; Denk aan allerlei zaken rondom de Russische invasie in Oekraïne (bv. het wegkijken van de etnische zuivering door olieleverancier Azerbeidzjan, hoe om te gaan met Erdogan ivm graanexport en NAVO-toegang voor Zweden, of Qatar, dat we spekken met extra geld voor hun gas).

#800.2 Anoniem - Reactie op #800.1

De term etnische zuivering is absoluut niet op zijn plaats wat betreft nagorno karabach dit jaar… De bevolking van beide landen is wel tot uiterste tegen elkaar opgehitst en in het verleden zijn over en weer etnische zuiveringen geweest, dus een heel groot deel van de bevolking van nagorno karabach (vrijwel alleen maar Armenen dankzij eerdere etnische zuiveringen) heeft besloten het gebied te verlaten nadat Azerbeidzjan het weer in handen gekregen heeft, maar van enige gedwongen verhuizing of etnisch geweld na de inname heb ik helemaal geen indicaties gezien (laat staan bewijs).

#800.3 Bismarck - Reactie op #800.2

“De term etnische zuivering is absoluut niet op zijn plaats wat betreft nagorno karabach dit jaar”
Laten we zeggen dat dat jouw mening is en dat er mensen zijn die er wat meer voor gestudeerd hebben met een andere mening.

#800.4 Anoniem - Reactie op #800.3

Zie op die link echt nul bewijs van etnische zuivering.

#800.5 Co Stuifbergen - Reactie op #800.1

Dank voor de nuancering.

Het is inderdaad moeilijk laveren tussen Rusland en Azerbeidzjan, of tussen Rusland en Qatar.

Maar het helpen van coupplegers, of het voeren van een oorlog elders gaat wel een stuk verder.
Ik denk dat hij wel een tikje paranoïde was als hij dacht dat de regering van Allende werkelijk een grote bedreiging was, of als hij dacht dat de de VS in Vietnam oorlog voeren moesten.

Maar misschien is dat wijsheid achteraf.

#789 Hans Custers

Het took the road to heaven in the morning.

Shane is dood.

#789.1 Hans Custers - Reactie op #789

Shit, als je een held citeert moet je het wel goed doen:

He took the road for heaven in the morning

#789.2 Rigo Reus - Reactie op #789.1

Dat wordt een leuke Closing Time vanavond.

#789.3 Bookie - Reactie op #789

Je wist dat het er aan zat te komen, maar na bijna 40 jaar fan toch moeilijk. Mooie herinneringen.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #789
  • Vorige reactie op #789
#789.4 Hans Custers - Reactie op #789

Start een nieuwe discussie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*