Rutte komt zijn belofte niet na

VVD-coryfee Ed Nijpels toont zich kritisch over de koers van zijn partij en meent dat de door partijgenoot Rutte geleide coalitie “een kerkhof aan niet ingeloste beloftes creëert”. Deze kritiek op Rutte en zijn kabinet komt op een moment dat van alle kanten de druk op de premier wordt opgevoerd om te reageren op het meldpunt dat PVV-leider Wilders onlangs oprichtte om overlast door Midden- en Oost-Europeanen aan de kaak te stellen.

Vorige week nog stelde Rutte dat het aan de fracties in de Tweede Kamer was om te reageren op het gedrag van hun Grote Blonde collega. Zelf reageerde hij “nooit” op initiatieven vanuit politieke partijen. Maar nu gooit niet alleen de oppositie haar gewicht in de schaal, dat doen ook coalitiepartner CDA en tien ambassadeurs van Midden- en Oost-Europese landen, gesteund door de burgemeester van Breda (dat in de Tweede Wereldoorlog mede door Polen bevrijd werd). Rutte gaat nu iets meer op de zaak in: het meldpunt is ‘duidelijk niet afkomstig is van de Nederlandse regering’ en ‘als Geert Wilders te ver gaat, zeg ik er wat van, maar het is niet aan mij om op elke uitlating van de PVV te reageren’. Inmiddels fronsen de liberalen in het Europees Parlement ook hun wenkbrauwen.

Erg indrukwekkend is dit allemaal niet. Zeker niet als je bedenkt dat hier weer een nieuwe grafzerk op het door Nijpels geconstateerde kerkhof van ‘broken promises’ wordt opgericht. Dit keer gaat het om een belofte die de kersverse premier deed aan de Eerste Kamer toen hij nog geen twee maanden in functie was. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van december 2010 was hij glashelder: “Wij zullen op momenten waarop de heer Wilders opvattingen uit over de islam of over andere kwesties waarmee wij het oneens zijn, die in de meest scherpe bewoordingen voorzien van commentaar en onze opvattingen ernaast zetten.” Zonder al te veel fantasie kunnen we het ‘Polen-meldpunt’ aanmerken als een andere kwestie waarmee Rutte het oneens is. En zonder al te veel redeneerkunst kunnen we toch wel opmerken dat het flauwe gepruttel waarmee de premier nu komt weinig weg heeft van het beloofde scherp becommentariëren.

De toezegging hierboven werd uitgelokt door senator Tiny Kox, die op dit blog nog eens getipt is als staatsrechtelijk geweten namens de SP in de Senaat. Kox werd toen onder meer geroemd vanwege zijn ‘onwnership’ van de zojuist genoemde toezegging inzake Wilders, maar berispt vanwege een overdreven interpellatie toen de minister van BZK het waagde te refereren aan het vrije mandaat van SP-statenleden. Een interpellatie echter van de premier, waarbij deze eens fijn mag uiteenzetten hoe hij zijn toezegging inzake de opvattingen van de heer Wilders heeft ingevuld, lijkt bijzonder aangewezen. Hier ligt niet alleen een taak voor Kox, maar eigenlijk zelfs voor de gehele Eerste Kamer. Anders wordt het tijd voor een meldpunt voor slappe senatoren.

foto: Wikimedia Commons

 1. 1

  Rutte heeft nu toch echt wat uit te leggen in het buitenland. Misschien kwam hij er tot nu toe achter gesloten deuren wel mee weg. Beetje onhandig weglachen dat die PVV gewoon wat rare figuren waren die hij uit machtpolitieke overwegingen nodig had om hun zetels. Kan de beste overkomen, nietwaar?
  Maar de ronduit xenofobe agenda van z’n gedoogpartner valt nu internationaal niet meer onder het tapijt te vegen.

 2. 3

  Het lijkt me duidelijk dat hij dat premierschap enkel te danken heeft aan de gedoogsteun van een partij die in de rest van Europa op z’n minst voor gefronste wenkbrauwen zorgt.

 3. 4

  Ga ik dit zeggen? Ja ik ga dit zeggen: Balkenende was een betere premier.

  Na die brandbom op die school in Uden stond hij er toch maar, stuntelig als altijd, maar hij stond er, een premier voor iedereen:
  http://www.brabantsdagblad.nl/regios/udenveghel/23639/Balkenende-brandstichters-school-Uden-keihard-aanpakken.ece

  Nu werpt de PVV een virtuele brandbom naar onze mede-Europeanen en Rutte zwijgt in alle talen. Een Chamberlain maakt stinkende wonden.

 4. 6

  ik blijf politiek een fascinerend fenomeen vinden. Dat Rutte ondanks de huidige geplande rigoureuze bezuinigen onder de noemer hervormingen, en de nieuwe geplande bezuiningsronde, en al die affaires rond de gedoogpartner toch nog zo mateloos populair is….begint wel erg op teflon Tony te lijken…inhoudsloos maar een positivo-grijns waar je alle kritiek mee weerstaat?

 5. 10

  Morele moed.

  Afgezien van het feit dat de aanhoudende weigering van Rutte om te reageren op het ‘Polen-meldpunt’ staatsrechtelijk misplaatst is, zoals diverse hoogleraren staatsrecht stellen, getuigt die weigering van gebrek aan morele moed. Begrijpelijk, omdat morele moed niet partijpolitiek of ideologisch gekleurd is. De weigering van Rutte kan dan ook geen verwondering wekken. Met zijn weigering maakt hij slechts duidelijk de kwaliteiten voor het premierschap te missen. Een premier wordt immers geacht voor de belangen van alle Nederlanders en daarmee boven de partijen te staan!

 6. 11

  Nu vind ik het maar een belachelijke website van de PVV hoor, dat voorop gesteld. Maar je commentaar berust op een nogal duidelijke tekortkoming. Midden en Oost Europeanen zijn geen Nederlanders, dus daar hoeft hij volgens jouw redenatie niet voor op te komen.

  Persoonlijk vind ik dat je tegen vreemdelingenhaat moet ageren als premier, wat de site toch faciliteert. Maar voor de rest vind ik de aandacht misplaats. De partijen zouden Wilders moeten aanvallen voor deze onzin, niet de premier proberen te destabiliseren door een guilty by association spelletje. Blijkbaar is de oppositie zo radeloos dat ze elke strohalm grijpen die ze toegeworpen wordt.

 7. 14

  Je vindt dat een premier tegen vreemdelingenhaat moet reageren,
  maar als hij wordt aangevallen omdat hij dat niet doet,

  dan maken de critici zich schuldig aan “een guilty by association spelletje”?

 8. 15

  Rutte weigert opnieuw:
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/02/14/rutte-weigert-afstand-te-nemen-van-meldpunt-voor-oost-europeanen/

  Dit doet ons land geen goed. Ik dacht dat VVD’ers altijd aan onze economische belangen dachten? Maar blijkbaar laten ze andere belangen prevaleren. Kom er maar in met die boycot.

  Minister Kamp liet vorig jaar de Hollandse aardbeien oogst mislukken met zijn weigering van Bulgaarse plukkers. Premier Rutte stelt ons land nu bloot aan nog veel grotere economische risico’s.

 9. 18

  In dit geval zitten beiden dus fout. De een zo wat actiever mogen zijn, de ander moet zich wel op de juiste persoon richten. Het sluit mekaar niet allemaal uit he.

  Voor de rest een storm in een glas water.

 10. 19

  Drama Queen. Vertel mij eens welke economische maatregelen onze Europese partners gaan ondernemen voor een website? Ben je soms van mening dat Oost Europese landen een stel debielen zijn die bij elke provocatie uit een willekeurig land direct met sancties gaan smijten?

 11. 21

  Je ene artikel gaat over het frustreren van vrij verkeer van Nederlandse vervoerders. Dat is een duidelijk economisch belang wat geschaad wordt en daar reageert de VVD op. Je andere artikel gaat erover dat Haider z’n partij in de regering zit en dat willen anderen landen niet. Dat is nogal een groot verschil met wat Nederland nu heeft. VVD/CDA hebben juist gekozen de PVV niet in de regering te laten. al met al raak je dus kant noch wal.

 12. 22

  Zowel van de site, als van het feit dat Rutte weigert afstand te nemen.
  Ik verwacht niet dat die motie een meerderheid haalt,
  maar ik zou hem desondanks indienen.

 13. 24

  Gaat Geert weer een paar zeteltjes opleveren in de peiling. Vooral het getamboer van de antidemocratische euro bobo’s levert pluskuddo’s op.

  En dat alles voor een website die terecht aandacht vraagt voor de negatieve kanten van mobiliteit. Niet meer niet minder.

 14. 26

  Kroes: ‘M&O-Europeanen komen hier om hard te werken’
  Wientjes: ‘het bedrijfsleven heeft deze werkkrachten hard nodig’
  Ambassadeurs van ‘MOE’-landen: ‘onze landgenoten dragen aantoonbaar bij aan de economie van Nederland’.
  ‘GB’ hierboven: ‘Polen hebben Breda (mede)bevrijd’.
  Nietszeggende, generieke rapper: ‘Polen kunnen ook heel gezellig zijn’

  Kan iemand me duidelijk maken wat je hier precies aan hebt als je overlast ondervindt doordat in de sociale huurwoning naast/boven/onder je een stuk of vijftien continu dronken Polen illegaal gehuisvest worden?

  Je kan natuurlijk bezwaar hebben tegen de achterlijke wijze waarop de PVV dit aanstipt, maar als je niet van achterlijkheid houdt mag dit irrelevante gelul ook wel achterwege blijven.

 15. 27

  Als je overlast ondervindt van iets of iemand dan ga je naar de huiseigenaar of doet melding bij de politie. Of wil je voor iedere groep in de samenleving een apart meldpunt? Beetje raar niet waar?

  ‘Tijdens de Canal Parade stond de telefoon bij het Meldpunt Overlast Homoseksuelen weer roze gloeiend’.

  ‘Tijdens het WK stond de telefoon bij het Meldpunt Overlast Hollanders weer oranje gloeiend’.

  ‘Tijdens de Paralympics stond de telefoon bij …UNDSOWEITER!’

 16. 28

  Dat de PVV dit op een stigmatiserende wijze aanstipt ben ik met je eens, maar ik denk dat een hoop mensen allang blij zijn dat het überhaupt een keer wordt aangestipt.

  “Als je overlast ondervindt van iets of iemand dan ga je naar de huiseigenaar of doet melding bij de politie.”

  Dus je ontkent het probleem simpelweg? Althans, je stelt dat één telefoontje naar de politie of huiseigenaar ieder probleem zou kunnen oplossen, en dus dat er nauwelijks een probleem is?

  Als ik dit wereldvreemde gelul hoor, en optel bij eerdergenoemd wereldvreemd gelul, dan vind ik het inderdaad geen wonder dat zoveel mensen God op hun blote knietjes bedanken voor Geert Wilders.

  Met vijanden als jij heeft Wilders bijna geen campagne meer nodig.

 17. 29

  is bellen soms zo moeilijk? is Poolse overlast hardnekkiger dan die van drugsverslaafden, Antillianen of studenten? Wat een onzin!

  dat dergelijke conflicten niet lastig zijn hoor je mij niet zeggen. Het is absoluut unfair als ik pleit om het conflicten gewoon volgens de wet op te lossen dan te roepen dat ik wereldvreemd ben. Bizar.

 18. 30

  Juist. Er zijn al genoeg instanties waar je terecht kunt bij overlast. Daarnaast word ik een beetje kriebelig van al dat anonieme geklaag. Ze noemen het zelfs een kliklijn! Klikspaan, boterspaan. Je mag niet door mijn straat je gaan……..

  Klikken is laf. Heb je overlast, dan ga je naar de gemeente of politie en doe je daar je beklag. Of je spreekt de overlastplegers gewoon zelf aan.

 19. 31

  Het is wereldvreemd als je denkt dat de politie of huiseigenaar er iets aan doen inderdaad. De huiseigenaar stopt ze er zelf in en wil er niks aan doen, en de politie kan er niets aan doen zelfs al zouden ze willen.

  Over het punt dat het achterlijk is dat de PVV dit alleen toespitst op ‘MOE-landers’ zijn we het overigens gewoon eens, voor de derde keer, dus daarover mag je gerust ont-pavloven.

  “Klikken is laf. Heb je overlast, dan ga je naar de gemeente of politie en doe je daar je beklag.”

  Klikken is laf, dus moet je klikken bij de gemeente of politie? Right.

  “Of je spreekt de overlastplegers gewoon zelf aan.”

  Wereldvreemd. Je kan honderd keer vragen of ze willen ophouden met vervuilen, vernielen en de buurt ’s nachts wakker houden, het helpt alleen geen zier.

  Maar je brengt me wel op een fantastisch idee: laten we banken en oliemaatschappijen gewoon vragen of ze willen ophouden met het verkrachten van de planeet en al haar bewoners!

 20. 32

  Al het gekrakreel steeds opnieuw over alles wat niet volks en Diets is leidt de aandacht af van beslissingen door de regering die we in onze beurs gaan voelen. Verdraagzaamheid is ook geen sterk punt van deze regering, denk even aan cannabis bijvoorbeeld, maar door het haatzaaien van de georganiseerde echte Nederlanders valt ook dat veel minder op. Bliksemafleider is het griezelige opperhoofd, daardoor is hij beste maatjes met de pemier

 21. 33

  Het mes snijdt aan twee kanten: de crisis kickt in met al haar bezuinigingen en ondertussen is de segregatie in de samenleving al ingezet. Op een gegeven moment daalt de bestaanszekerheid van (de grootste groep) mensen onder een kritiek punt en breekt er onrust uit, vervolgens zijn de zondebokken al bepaald ..und dann fängt die Ausrottung der Untermenschen an. Maar opzich hou ik er ook rekening mee dat de economie weer aantrekt en alles met een sisser afloopt. Leven zonder hoop is namelijk ook zo wat…

 22. 35

  Je doet alsof dit soort overlast op grote schaal voorkomt. Misschien moet er ook een meldpunt komen voor mensen die van een mug een olifant maken.

  Je zal er maar naast wonen is je antwoord natuurlijk. Dat soort antwoorden kregen we ook altijd in de discussie over de islam.

  Val ons niet lastig met non-problemen. Het is de reflex van een groep overheidsverslaafden.

 23. 36

  Precies, daarom gaan ze vanaf 5 maart gezellig met zijn drietjes in het Catshuis zitten om de nieuwe bezuinigingen samen te stellen. Ach Rutte houdt zoveel van zijn geblondeerde vriendje.

 24. 37

  Iedere keer wordt er gesuggereerd dat Rutte tegen dat meldpunt zou zijn. Ik vermoed dat dit niet waar is. Niemand heeft het over minister Kamp, maar die heeft het over die Polen die zo snel bijstand aanvragen en voor die tijd het werk deden wat ook Nederlanders konden doen.
  Ook is er wel eens gelekt dat Rutte tijdens de ministervergaderingen eerst Rosenthal heel serieus nam, maar dat hij al gauw veel meer waarde hechtte aan de oordelen van minister Kamp.
  En Kamp is de man die zelf als vvd’er achter dit meldpunt staat. Dat heeft hij laatst nog laten blijken in een vraaggesprek voor de radio. Ik vermoed dat Kamp dit zelf ook georganiseerd had kunnen hebben als hij nog in de oppositie zou zitten.

 25. 41

  Als Rutte de website van de PVV afkeurt, dan moet hij dat automatisch ook doen over de vrijwel identieke webstite van de SP. Ik durf echter te wedden dat de rapen op Sargasso gaar waren geweest als hij destijds de SP op het matje had geroepen. De stelling in het artikel is dus uitermate oportunistisch.

 26. 42

  1. dat is een heel ander meldpunt (zie andere discussies).
  2. Rutte is het continue oneens met oppositiepartijen. Dat is zijn werk. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen het met Rutte eens zou zijn geweest in jouw hypothetische geval, maar ik geloof niet dat hier veel mensen rondlopen die vinden dat hij zijn bek zou moeten houden mbt SP-initiatieven.

 27. 43

  Typisch Tom van Doormaal, die denkt in termen van moralisme.

  Mijn bedoeling is echter dat de partijen openlijk kleur moeten bekennen door hun stemgedrag. En om wat extra stompzinnig gewauwel te provoceren, dat er nu eenmaal bijhoort om dat stemgedrag te rechtvaardigen. (want zoals je zelf regelmatig stelt: zo dom is de kiezer nou ook weer niet)

  Uitmelken, weet je wel.

  (Ik dacht dat je me toch onderhand wel beter zou kennen)