Rutte is het oog van de orkaan

COLUMN - Eén op de vijf Nederlandse gezinnen zit in de schulden. Vast werk voor jongeren is tegenwoordig eerder uitzondering dan regel. De dakloosheid is groot. De prijs van koopwoningen blijft maar stijgen, terwijl huurhuizen schaarser en duurder worden. We kunnen de mest niet meer kwijt. Dieren worden verminkt, gemaltraiteerd en dan opgedist. We stoten meer stikstof uit dan de ons omringende landen.

De overheid jaagt op mensen die ze vanwege hun achternaam of postcode als potentiële uitkeringsfraudeurs bestempelen, en behandelt die soms als schuldig zonder ze kans op weerwoord te geven.

De winsten van grootbedrijven stijgen, maar de lonen van hun werknemers allang niet meer. Overwinsten worden niet aangepakt, integendeel: multinationals krijgen dealtjes van de Belastingdienst, en Nederland prijkt hoog op de lijsten van landen die witwasconstructies op bestelling leveren. Bedrijven die gas oppompen in de noordelijke provincies worden schadeloos gesteld voor hun toekomstige inkomstenderving, maar de mensen die in Groningen, Drenthe en Friesland al jaren met kapotte huizen zitten, moeten geduld hebben.

Intussen kampen we – net als andere landen – met een pandemie, een klimaatcrisis, de ineenstorting van de biodiversiteit, gif in de grond, het water en de lucht, met complotdenkers die op hol slaan, en met extreme religies die het op de persvrijheid en de persoonlijke keuzes van andersdenkenden hebben voorzien.

Er is iets heel erg fout met de prioriteiten die de Nederlandse regeringen van de afgelopen jaren hebben gesteld – en Rutte is het oog van die orkaan. Hij is de man die anderen laat struikelen, of ze eigenhandig voor de bus gooit, als zijn beleid fout uitpakt, hij is de man die met dichtgetimmerde regeerakkoorden de Kamer buitenspel wil zetten. Hij is de premier die de doctrine verzon dat stukken die de overheid slecht uitkomen, voor de rest der natie mogen worden verdonkeremaand – omdat ambtenaren er tegenwoordig vooral zijn om bewindslieden uit de wind te houden, in plaats van burgers te dienen en problemen met rondom staand beleid te rapporteren (en die te helpen oplossen).

Anders dan Rutte beweert, is ons land niet zo ‘gaaf’ meer. Er is geen loon naar werken. Er is een probleem met racisme en vrouwenhaat, met homohaat en vreemdelingenhaat. We zijn goed geworden in blaming the victim. We zijn slecht in transparantie, in openheid van zaken geven en burgers kennen in beleid dat hen en hun toekomst aangaat. We eisen volledige transparantie van burgers, terwijl de overheid zelf zich afschermt van kritiek en zichzelf oncontroleerbaarder maakt.

Nu hebben we alweer een rel, ditmaal over Pieter Omtzigt; en weer is het een symptoom. Die rel is alleen van belang omdat Omtzigt staat voor alles wat Rutte onder het tapijt wil vegen, en vice versa: omdat Rutte voor alles staat dat Omtzigt aan het licht wil brengen.

Van Rutte zegt men wel dat hij van teflon is; alles glijdt van hem af. Maar teflon is onafbreekbaar gif, en dringt in alles door. Is een tefalpan eenmaal beschadigd, dan moet je hem subiet weggooien.


Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool
.

Reacties (51)

#1 Joost

Hear hear!

  • Volgende discussie
#2 Cheradenine Zakalwe

Allemaal waar. Maar hoe krijgen we dit ook naar binnen bij de kiezer? Want een groot deel, en dan gooi ik VVD, D66 en CDA even op één hoop, vinden dat het wel lekker gaat; zij hebben de buit binnen en leven lekker. Dan is er nog een aanzienlijk deel dat zich een rad voor de ogen laat draaien door extreem-rechts, PVV, FvD en JA21. Met de rest maak je geen coalitie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Cerridwen

Wat een gezeik weer.
De grote meerderheid van de Nederlanders heeft een prima leven. 80% van de Nederlandse gezinnen heeft geen schulden. Meer dan de helft van de Nederlanders woont in een koophuis. De uitstoot van schadelijke stoffen daalt al decennia. De gaswinning wordt beëindigd. De werkloosheid is laag. Nederlandse kinderen zijn de gelukkigste ter wereld. Het aantal daklozen daalt.

En ja, natuurlijk zijn er problemen. Maar je maakt Rutte veel te machtig door hem daar persoonlijk verantwoordelijk voor te maken. Ja, Rutte is de machtigste politicus van het land, een positie die hij de afgelopen 10 jaar heeft opgebouwd. Dat betekent echter niet dat al die problemen door hem komen; misschien was het wel veel erger geweest onder een andere premier. Daarvoor is eerst een goed begrip nodig van hoe het gaat in Nederland, inclusief de zaken die goed gaan. En vervolgens kan je je af gaan vragen wat Rutte precies wel en niet heeft gedaan, en wat zijn invloed precies was.

Een van zijn grote verdiensten is dat stabiliteit heeft gebracht in het landsbestuur, met twee van de drie kabinetten die de eindstreep hebben gehaald, waarbij een groot deel van de tijd een meerderheid in een of meer kamers ontbrak. De instrumenten die hij heeft ontwikkeld om dat voor elkaar te krijgen hebben zeker hun duistere trekjes (van dichtgetimmerde regeerakkoorden tot weinig herinneringen), maar die moeten het zicht niet ontnemen op de context waarbinnen deze zaken ontwikkeld zijn en wat hun functie was. De beoogde doelen zijn niet perse slecht.

Ik zou een verversing aan de top ook toejuichen. Rutte is niet van mijn partij; zijn ideeën zijn niet de mijne. Toch prijs ik me gelukkig dat wij een premier hebben die niet in de politiek zit om zich persoonlijk te verrijken en er in is geslaagd om binnen de versplintering en polarisatie van de Nederlandse politiek een stabiel landsbestuur op poten te zetten. Het kan echt erger.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Ronzhu - Reactie op #3

Ik dacht ook even Trump’s inaugurale rede te lezen, jeetje woon ik nu echt in zo’n dystopie? Maar ja, “hopeloos genuanceerd” associeer ik dan ook al enige tijd niet meer met de website.

  • Volgende reactie op #3
#3.2 beugwant - Reactie op #3

Stabiliteit? Tja, elke dag dronken is ook een geregeld leven…
Er is een grote middengroep die ofwel al dik tevreden is danwel hoopt alsnog rijk te worden en daarop in het stemhokje vooruitloopt en zichzelf zo in de vingers snijdt. Want ze kunnen het zoveel beter hebben, is het niet financieel, dan in elk geval zonder op de tenen te moeten lopen door allerlei regelstress.

Maar juist die mensen die het niet meer trekken, de groeiende groep werkende armen worden steeds dieper de stront in geduwd. Voor een dubbeltje winst voor een rijkaard, worden ze met een gulden schuld beladen. Ja, die stelling stamt nog uit de tijd van genoemde valuta en is helaas nog steeds waar.
Verder zie #5.

  • Volgende reactie op #3
  • Vorige reactie op #3
#3.3 Jos van Dijk - Reactie op #3

Je sluit je ogen voor alles wat Karin noemt. Rutte staat met zijn wijze van besturen voor een systeem dat ten koste gaat van iedereen die het om welke reden dan ook niet zelf kan redden. De anderen houden het systeem en zijn vertegenwoordiger in stand door een stem op de VVD dan wel de bereidheid te tonen met hem samen te werken. Daar moet wat mij betreft snel een einde aan komen.

  • Vorige reactie op #3
#3.4 Cerridwen - Reactie op #3.3

Karin gooit allerlei grote en kleine haar onwelgevallige zaken op één hoop alsof er een verband is en hangt dat vervolgens op aan de persoon Rutte. Pure demagogie; dit heeft niets te maken met feitelijke analyse.

En schokkend bij hoeveel mensen dit kritiekloos naar binnen glijdt.

Echt, probeer je blik eens te verbreden en alle Nederlanders in je analyse mee te nemen, niet slechts een kleine selectie van problemen die je toevallig op je netvlies hebt.

In elk systeem zijn er mensen die ‘het niet zelf redden’ in dat systeem; als er ongelijkheid is zijn er altijd mensen die het slechter hebben dan andere mensen. Dat is nog geen bewijs dat ‘het systeem’ faalt. Op deze manier is het een cirkelredenering.

De anderen houden het systeem en zijn vertegenwoordiger in stand door een stem op de VVD dan wel de bereidheid te tonen met hem samen te werken.

Get real. Er zijn net verkiezingen geweest. De VVD is met afstand de grootste partij, en er is geen realistische coalitie zonder de VVD. Als je politieke iets wil bereiken, en ik neem aan dat jij graag politiek dingen wil bereiken, moet je wel met de VVD samenwerken. Ik had het ook graag anders gezien. Democratie is ook de feiten van de verkiezingsuitslag accepteren. Dan boos worden op politici omdat jij iets wilt wat onmogelijk is, is niet fair.

#3.5 Co Stuifbergen - Reactie op #3.4

Ik denk wel eens dat als de media niet de politiek zouden behandelen alsof het een sportwedstrijd is, maar meer over de achtergronden vertellen zouden, de verkiezingsuitslagen heel anders zouden worden.

Rutte is kampioen in het smeden van coalities. Dat is knap.
En ik denk dat hij niet probeert zichzelf te verrijken (behalve door het incasseren van zijn salaris).

Dan blijft wel het feit dat hij graag kado’s aan buitenlandse beleggers geeft (het voorstel tot afschaffen van de dividendbelasting, en de enorme subsidie aan KLM: 80.000 euro per werknemer).
Dus heeft hij toch wel een flink bord voor zijn hoofd.

De overheid laat veel burgers in de kou staan:
– slachtoffers van aardbevingen in Groningen
– mensen die rechtsbijstand nodig hebben
– mensen die ten onrechte als fraudeur behandeld worden

Dit is een minderheid, maar er zijn meer mensen die behoefte hebben aan een fatsoenlijk salaris, woonruimte, goed onderwijs & zorg & milieu.

Het is niet zo dat Rutte in zijn eentje hiervoor verantwoordelijk is, er zitten hele partijen achter.
Maar Rutte vertegenwoordigt wel de VVD, dus we mogen aannemen dat hij het grotendeels met die partij eens is.

  • Volgende reactie op #3.4
#3.6 Cerridwen - Reactie op #3.5

Ik denk wel eens dat als de media niet de politiek zouden behandelen alsof het een sportwedstrijd is, maar meer over de achtergronden vertellen zouden, de verkiezingsuitslagen heel anders zouden worden.

Dat is wishful thinking. Mensen hebben verschillende waarden, verschillende ervaringen en ook al mensen het al eens zouden zijn over de feiten, zouden ze deze alsnog anders wegen.

Daarnaast, Nederlandse verkiezingen zijn al behoorlijk inhoudelijk, met alle inhoudelijke debatten, vraaggesprekken, stemwijzers, doorrekeningen en media-aandacht. Het grootste deel van de kiezers maakt ook op basis van de inhoud de keuze voor een partij. Onze aandacht is een schaars goed, er is een grens aan hoeveel onderwerpen er in een verkiezingscampagne aan de orde kunnen komen zodanig dat alle kiezers er wat van meekrijgen.

#3.7 Jos van Dijk - Reactie op #3.4

Ik zou zeggen: probeer dit eens breder te zien dan de Haagse kaasstolp. De titel van deze column is raak gekozen. De soap die zich vandaag in de Tweede Kamer afspeelde is het gevolg van een falend systeem waarin bestuurders zich als goden gedragen tegenover de samenleving en de volksvertegenwoordigers die onrecht aan de kaak stellen. We hebben de afgelopen jaren meerdere stormen van verontwaardiging daarover gezien. Dat culmineert nu in de verontwaardiging van een groot deel van het parlement over het gedrag van Rutte. Ik hoop dat men er nu eindelijk lessen uit gaat trekken.

  • Vorige reactie op #3.4
#3.8 Cerridwen - Reactie op #3.7

Als goden gedragen? Doe normaal.

Ja, het parlement is goed in ‘stormen van verontwaardiging’ inderdaad, maar niet zo goed in het gedetailleerde handwerk. Je zou je eens af moeten vragen of dat wel zo gezond is, om elke keer in standje maximaal verontwaardigd uit te barsten als er iets gebeurt waar je het niet mee eens bent, meestal nog voor de feiten helder zijn. De huidige samenstelling van het parlement speelt dat in de kaart, en daar kunnen we toch echt alleen de kiezer voor verantwoordelijk houden. Als reactie op die voortdurende ‘stormen van verontwaardiging’ gaan politici zaken verzwijgen, verdraaien of gewoon liegen, want elke nuance, elke fout wordt maximaal uitvergroot en kan ze de kop kosten.

Jij (en Karin) doen dragen daar dus indirect aan bij, door overal maximaal verontwaardigd over te zijn en over de top taalgebruik te hanteren.
En dat is ook in dit geval. Was het zo erg dat er over Omtzigt gesproken is? Nee, het is logisch dat dit onderwerp op enig moment ter sprake komt in de formatie. Maar Uberparlementarier Omtzigt is nu de Heldhaftige Strijder Tegen Onrecht Waarover Men Geen Kwaad Zal Spreken, en Rutte deed wat hij altijd doet, elke associatie met verkeerde beeldvorming keihard ontkennen. In dit geval een grote fout van hem. Maar de samenleving (parlement, pers, activisten, burgers) dragen hier ook aan bij doordat misstappen altijd keihard afgestraft worden.

En deze dynamiek zorgt er vervolgens voor dat Kaag en Hoekstra klem komen te zitten, want zolang de VVD aan Rutte vasthoudt zul je er uiteindelijk toch weer mee moeten samenwerken, en krijg je zelf alle verontwaardiging over je heen. Zij zien, als echte democraten, wel de realiteit van de verkiezingsuitslag onder ogen.

#4 Cheradenine Zakalwe

Inmiddels klein beetje hoop dat we na vanmiddag van Rutte af zijn… Zouden CDA en D66 durven zeggen dat ze pas coalitie-deelname overwegen als Rutte weg is?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Ronzhu - Reactie op #4

Om dat leugentje om bestwil, om de politieke verstandhoudingen nog een beetje heel te laten? Dan verliest men in ieder geval mijn stem.

  • Volgende reactie op #4
#4.2 beugwant - Reactie op #4

Zouden ze dat aandurven? Meneer is weer eens iets vergeten, maar iemand met Alzheimer is domweg niet geschikt voor een bestuursfunctie en al helemaal niet op dat niveau.
We hebben eigenlijk een minister als Goethe nodig, al was het alleen maar omdat die voortdurend iemand achter zich aan had lopen die elke scheet die de dichter liet nauwgezet opschreef. Dat genereert dan wel karrevrachten papier, maar er is dan in elk geval iets dat terug te vinden is.
Dan mondeling regeren kan anno nu niet meer.

  • Vorige reactie op #4
#4.3 Cheradenine Zakalwe - Reactie op #4.2

Na het aanhoren van zowel Kaag als Hoekstra is het me denk ik wel duidelijk; D66 en CDA gaan Rutte niet laten vallen, uit tactische overwegingen. Ze kunnen dan meer concessies eisen van de VVD in de formatie. ‘Wij hebben jullie premier laten zitten, daar willen we fors wat voor terug’.

#4.4 paul - Reactie op #4.3

Ben bang dat je gelijk krijgt. Maarr Hoekstra is nog niet zo ruthless als Verhagen ooit was, Omtzigt spookt er nog steeds &wie weet weet Kaag zich een passend geweten aan te meten voor pasen.

  • Volgende reactie op #4.3
#4.5 beugwant - Reactie op #4.3

Al zou je dat ook kunnen omdraaien: zonder rubberen Rutte is die VVD een stuk stuurlozer en kneedbaarder. Bovenal is dan de kans dat degene die de blaam verdient ook de blaam krijgt een stuk groter.
Nu Rutte steunen betekent dat ze nog eens vier jaar met hem opgescheept zitten en dan betalen ze daarna de electorale prijs.

Enfin, de dinerpauze is nu voorbij, de show gaat verder. Benieuwd hoe de buitenlandse media deze klucht zullen verslaan.

Edit: Ollongren begint met een excuses ervoor dat dat A4tje in de openbaarheid is gekomen, maar dat A4tje had er met die notities helemaal niet mogen zijn!

  • Volgende reactie op #4.3
  • Vorige reactie op #4.3
#4.6 Cerridwen - Reactie op #4.5

maar dat A4tje had er met die notities helemaal niet mogen zijn!

Daar heeft ze ook excuses voor aangeboden.

Waarom die woorden zo erg zouden zijn ontgaat mij overigens. De toekomstige rol van Omtzigt in het CDA lijkt me een zeer relevant onderwerp als het gaat om het vormen van een nieuwe coalitie. Het is vooral angst voor de beeldvorming om iets negatiefs te zeggen over de populaire knuffelparlementariër dat er nu zoveel misbaar is.

Winst is wel dat de kamer zich nu realiseert dat ze het initiatief wel heel makkelijk aan Rutte hebben gegeven, dat is toch ook niet zo gezond.

#4.7 beugwant - Reactie op #4.6

Aan het begin van haar speech excuseerde Ollongren zich voor het in de openbaarheid komen van de notitie, niet voor (het bestaan van) de notitie zelf.
Intussen heeft Ollongren geantwoord dat dat soort lijstjes door ondersteunende ambtenaren wordt opgesteld, en ik hoop nu eigenlijk een beetje dat er straks een kuddetje ambtenaren achter die katheder bedremmeld staat te wezen, een beetje als de kabouters in de strips van Dirkjan.

Een kind kan zich al voorstellen dat om het even welke toekomstige coalitie liever zonder moeilijke vragenstellers aan de slag gaat. Maar dat is nu eenmaal de taak van de Tweede Kamer, die daar door het kabinet toch al structureel bij gehinderd wordt.
Intussen sleept deze whodunit maar voort…
.

Iets anders: wat is het verschil tussen een herinnering en een actieve herinnering? Zijn er ook passieve herinneringen?

#4.8 Hans Custers - Reactie op #4.7

Een andere vraag: wat zegt het als Rutte het zich echt meer kon herinneren? Volgens mij moet dat betekenen dat hij tijdens dat gesprek met de verkenners onvoorbereid maar wat voor zich uit heeft zitten leuteren. Moet je zo iemand wel een kabinet laten leiden?

#4.9 beugwant - Reactie op #4.8

Kaag had het eerder vandaag al over ‘een spoor van amnesie’. Terwijl die gesprekken nog geen week oud zijn.
Ik ga dat toch ook eens proberen: “Agent, reed ik te hard? Maar daar heb ik geen herinnering aan!”

#4.10 Bismarck - Reactie op #4.3

Het is ook gewoon realpolitiek hoor. De VVD zal achter Rutte blijven staan, dus als D66 en CDA een motie van wantrouwen steunen, dan veroordelen ze zichzelf tot een onmogelijke formatie (begin maar eens te spelen met de coalitiechecker zonder VVD), of ze zullen zichzelf later alsnog ongeloofwaardig tonen als ze op hangende pootjes aanschuiven bij formateur Rutte.

  • Volgende reactie op #4.3
  • Vorige reactie op #4.3
#4.11 lmgikke - Reactie op #4.3

Tuurlijk laat D66 Rutte niet vallen. Dat was een verkiezingsbelofte van D66.

Laat iedereen vrij, maar niemand vallen.

https://ibb.co/WF7GGPP

  • Vorige reactie op #4.3
#5 majava

@cerridwen, #3 -was even vergeten op Beantwoorden te klikken

80% van de Nederlandse gezinnen heeft geen schulden. Meer dan de helft van de Nederlanders woont in een koophuis.

Werk jij bij een bank of zo? Hoe krijg je die 2 zinnen achter elkaar?! Meer dan 500 miljard schuld aan alleen maar hypotheken.

Rutte is helemaal niet dat manneke dat voor stabiliteit zorgde, zelfs al deed ‘ie dat wel. Hij had de mazzel dat de crises van de afgelopen 10 jaar gesneden koek zijn voor rechtse politiek. En met crises bedoel ik dingen die zich plotseling aandienden. Migrantencrisis? Lekker streng doen en flink “opvang in de regio” roepen. Financiele crisis? Hand op de knip en zwaaien met het huishoudboekje. Werkt voor elke rechtse zak die geen drol verstand van economie heeft. Terreurdreiging? De surveillance-staat. Afpakken die privacy want “je hebt toch niets te verbergen?”

En al die dingen die langzaam naar de klote gaan, dat zijn in de ogen van de VVD geen crises. Klimaat & energievraagstuk, volkshuisvesting, arbeidersrechten en rechten in het algemeen, verschuiving belastingdruk naar werkenden en noem maar op. Dat zijn dingen waar je Rutte niet mee moet lastig vallen. Dat vereist visie in plaats van rechtse slogans, al is kernenergie natuurlijk wel weer een gouden greep. En het is erger dan dat. Het zijn niet alleen de zaken waar de VVD niets mee doet, maar juist de zaken waar de VVD en Rutte tegenovergesteld handelen en zo die situaties alleen maar verergeren. Langzaam. Zo langzaam dat je eigenlijk niet meer weet wie er verantwoordelijk was voor die bende. Ik weet het nog wel.

Er is genoeg dat nog wel goed gaat, maar is dat dan de verdienste van Rutte? Ik denk het niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5.1 Cerridwen - Reactie op #5

Werk jij bij een bank of zo? Hoe krijg je die 2 zinnen achter elkaar?! Meer dan 500 miljard schuld aan alleen maar hypotheken.

Daar staan natuurlijk de bezittingen tegenover, zouden er nog veel huizen onder water staan denk je? Ik neem aan dat de ‘1 op de 5’ die Karin in het stuk noemt klopt. Waarom daar verontwaardigd over gaan doen?

En over de rest: rechtse politiek is vervelend inderdaad. Maar ja, veel kiezers stemmen nu eenmaal op rechtse partijen, dus dat de kiezers krijgen waar ze op gestemd hebben is dan niet zo vreemd, en juist dat kan je Rutte dan ook niet verwijten.

Over de rol van Rutte, ik denk dat je de potentie voor chaos in de Nederlandse politiek onderschat. Een voorbeeld van de preventieparadox, Rutte heeft stabiliteit gebracht zodat we de potentie voor ontsporing niet hebben ervaren. Neem nou de migrantencrisis. Ja Rutte is rechts en gebruikt af en toe strenge taal en er is restrictief beleid. Maar juist tijdens de migrantencrisis heeft zijn kabinet altijd pal gestaan voor het opvangen van vluchtelingen die in Nederland een asielaanvraag deden, ondanks de rechtse agitatie tegen asielzoekerscentra. In Nederland zijn vluchtelingen niet op straat terecht gekomen, werden de grenzen niet gesloten, werd verzet tegen asielzoekerscentra veroordeeld. Daardoor is ook na de vluchtelingencrisis de brede steun voor de opvang van asielzoekers in Nederland blijven bestaan. Sinds Rutte vanaf 2012 door het midden regeert houdt hij op dit soort cruciale moment de rechterflank van de VVD in bedwang. Ik zie ook liever linkser beleid, maar tel ook mijn zegeningen op dit punt.

#5.2 Hans Custers - Reactie op #5.1

Als ik het goed begrijp is de verdienste van Rutte dat hij de Nederlandse economie niet om zeep heeft geholpen (in een periode van wereldwijde groei, tot de pandemie uitbrak) en dat de boel hier niet is ontspoortd. Dan leg je de lat wel nogal laag.

  • Volgende reactie op #5.1
#5.3 lmgikke - Reactie op #5.1

“Daar staan natuurlijk de bezittingen tegenover, zouden er nog veel huizen onder water staan denk je? Ik neem aan dat de ‘1 op de 5’ die Karin in het stuk noemt klopt. Waarom daar verontwaardigd over gaan doen?”

Lol, 1 op de 5….. tja dat is ook alleen maar omdat de huizenprijzen weer lekker in een grote bubbel zitten. De reële waarde van de hoop stenen met een dak staat niet in verhouding voor wat de gek er tegenwoordig voor geeft.

Dat moet wel in stand gehouden worden, en zal dus ook verdedigd worden zoals mensen zoals jij nu doet. Want de harde realiteit is, dat zonder de subsidie die we hypotheekrente aftrek noemen, er miljoenen Nederlanders een probleem krijgen met hun schuld afbetaling.

  • Vorige reactie op #5.1
#6 Rigo Reus

Ik knip en plak dit ook maar, zonder verder veel staatsrechtelijke kennis van dit specifieke terrein te hebben, dus of het buiten ministers ook voor een premier geldt:

Het vertrouwen in een demissionaire minister kan worden opgezegd en dan moet zo’n minister per direct opstappen (overkwam Hirsch Ballin en Van Thijn in 1994)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 beugwant - Reactie op #6

Een premier is een eerste minister. Waarmee hij -zeker in dit geval- dan ook het eerste weg mag.

#7 Janos

Goede timing dit stukje :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Emile M

Hij heeft het weer overleefd. Het oog van de naald was een even goed passende titel van dit stuk geweest. Hamvraag wordt nu: Hoe reageert Pieter Omtzigt en blijft hij loyaal aan de nu onvermijdelijke coalitie?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Test

Nou dat is dan duidelijk: Rutte zoekt het maar uit met de lafbekken van CDA, D66 en CU die hem niet wilden laten vallen. Alle andere partijen gaan nu natuurlijk niet aan de formatietafel zitten. Formatie zal wel lang duren omdat CDA hard to get gaat spelen.

Sigrid Kaags slogan ‘nieuw leiderschap’ kan de prullebak in, Wopke Hoekstra steekt nog een mes in de rug van Omzigt en Seegers mag zich afvragen of hij hier wel integer handelt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9.1 majava - Reactie op #9

Ik vraag me af hoe al die D66’ers tegen dit aan kijken. Er lopen in en rond Sargasso genoeg fans van die partij immers. Want leuk hoor, die harde woorden naar Rutte toe in een debatje. Dat zal ‘m leren… En bovendien, Ollongren blijkt gewoon (ook) uit VVD hout gesneden. Rutte vergeet dat dus snel zodra ‘ie weer in die nieuwe oude coalitie kan zitten. Net als Kaag, Seegers en Hoekstra. Allemaal houden ze oog op de bal.

D66 is het oude CDA. Die profileerden zich als middenpartij, hadden geen scherpe randjes, zoals met VVD en dus kon je niet echt een hekel aan ze hebben. ‘Meelopers’ was het ergste dat je ze kon verwijten. Vanaf zo’n beetje het tijdperk Bleker werd het CDA een plattelandsversie van VVD en D66 neemt nu de plek in van het CDA. Er is niets links aan D66, zoals goed opgemerkt was door PvdA in de informatiegesprekken.

Iemand die op mijn vraag in de eerste zin wil reageren?

#9.2 Lethe - Reactie op #9.1

Ja, hoor. Ik ga wel bloot. GvD
“Stem met je hart en niet met je verstand.” Had ik gewoon weer moeten volgen.
Alleen wist mijn hart geen goed plekje te vinden.
Maar mijn verstand liet het duidelijk ook afweten. Spijt, dekt de lading niet.

  • Volgende reactie op #9.1
#9.3 majava - Reactie op #9.2

Dank! Ik ga verder geen captain hindsight spelen, dus gvd ik met je mee, ipv zeggen dat ik het zogenaamd al zag aankomen.

#9.4 Bismarck - Reactie op #9.3

Naja, men is er hier toch echt voor gewaarschuwd

#9.5 majava - Reactie op #9.4

ja dat weet ik wel, en ik zei het zelf ook maar je weet het nooit zeker. En tot op gisteren had ik nog altijd de hoop dat ze de juiste beslissingen zouden nemen. Sterker nog, ik blijf het houden voor de komende dagen. Het kan nog altijd, er is niet 1,2,3 een nieuw kabinet Rutte IV, of surrogaat-Rutte I.

Het is wat ik heb bij de PvdA, die ik vroeger wel hoog had zitten. Die zijn nu af en ze hebben in de tussentijd voldoende laten zien wat wel weer aanspreekt en enthousiast maakt, maar het vertrouwen is weg en de argwaan blijft. Dat verdwijnt niet zomaar. Misschien is dat ook wel omdat de PvdA mij niet kon verleiden met 4 jaar een stukje macht delen en een leuke hoge post in een kabinet, met uitzicht op commissariaatjes en baantjes in het gehele Nederlands bedrijfsleven, want laten we wel wezen, wie heeft er nu geen D66-knieën als het erop aankomt…

#9.6 beugwant - Reactie op #9.1

Wie dit keer D66 heeft gestemd in de hoop eens van Rutte af te zijn, zal zich nu net zo belubberd voelen als de prépensionado’s die indertijd PVV stemden.

  • Vorige reactie op #9.1
#10 Test

Zou best kunnen dat ze binnen de VVD als een razende gaan kijken of ze de vacature van premier kunnen invullen mocht Rutte toch sneuvelen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10.1 Cheradenine Zakalwe - Reactie op #10

Dat veronderstelt enige introspectie en zelfreflecterend vermogen binnen de VVD. Dat lukt partijen met een ‘we rule this country’-mentaliteit niet. Een electorale afstraffing is het enige wat helpt.

#10.2 Test - Reactie op #10.1

Die verkiezingen zullen er nu nog niet (weer) komen omdat dan PVV en FVD hard zullen groeien. Vermoedelijk wordt de duivelse keuze voor de VVD: of heel veel inleveren om CDA en D66 binnenboord te houden zodat Rutte nog maximaal 2 jaar door kan tot aan de Provinciale Staten verkiezingen of Rutte exit en dan met een VVD premier van buiten de kamer verder. Het zal wel doorrommelen worden.

#11 beugwant

De Speld wist deze dag al vóór het einde ervan in één zin samen te vatten: https://speld.nl/2021/04/01/rutte-vergeten-dat-ik-dit-excuus-al-eerder-heb-gebruikt/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Cheradenine Zakalwe

Zo, die Kaag is ook hard door de mand gevallen. Sta je dan, met je ‘nieuw leiderschap’. Heb je de kans om de daad bij het woord te voegen, laat je de architect van de oude bestuurscultuur gewoon zitten. Ben je gewoon medeschuldig aan het blijven bestaan daarvan. Mag je lekker weer met de CU in een coalitie gaan zitten. Goed bezig man.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Janos

Ik ben heel benieuwd. Ik zie twee dominante analyses: 1) Rutte heeft het weer geflikt, de huidige coalitie gaat door, maar ook 2) Dit is het einde van Rutte, hij mag zijn demissionaire kabinet blijven leiden tot er een nieuw komt, maar dat gaat niet met hem zijn, volstrekt onmogelijk nadat de hele kamer minus VVD motie heeft aangenomen waarin keihard staat dat hij de boel belazert.

Verdelende is dat je bij optie 2 toch afhankelijk bent van rechte ruggegraten bij mensen… ik hoop dat iedereen genoeg popcorn heeft gehamsterd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13.1 Hans Custers - Reactie op #13

Het zou toch wel eens optie 2 kunnen worden, lijkt me. Voor een nieuw kabinet is Rutte helemaal overgeleverd aan de huidige coalitiepartners, want een andere coalitie is voor hem onmogelijk. En dus heeft hij helemaal geen onderhandelingspositie meer. En binnen het CDA zal de Omtzigt-vleugel niet heel enthousiast zijn over meedoen in een nieuw kabinet Rutte. En of ze daar nou zin hebben in alweer een chaotisch partijcongres vraag ik me ook af.

Wie weet krijgt Rutte de komende dagen via via een telefoontje met het bericht dat hij beter de eer aan zichzelf kan houden.

  • Volgende reactie op #13
#13.2 Frank789 - Reactie op #13

Er is al druk vanuit de jongeren:

De jongerenorganisaties van D66, CDA en ChristenUnie vinden dat hun moederpartij niet aan de formatiegesprekken moet beginnen zolang de VVD Rutte als partijleider heeft.

https://nos.nl/artikel/2375127-jongeren-d66-cda-en-christenunie-zien-regeren-met-rutte-niet-meer-zitten.html

  • Vorige reactie op #13
#14 Hans Custers

Paasgedicht van de Dichter des Vaderlands:

Oh Rutte — door te blijven heeft u ons verlaten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Test

Nou dat was het dan: Segers trekt de stekker uit Rutte IV:

https://www.nu.nl/politiek/6125699/christenunie-sluit-kabinetsformatie-met-rutte-als-premier-uit-te-veel-gebeurd.html

Wel slim om dit na een dag beraad te doen zodat hij nu de held kan spelen. Gevolg: een eindeloze kabinetsformatie (Belgische toestanden) of een minderheidskabinet VVD-D66 dat waarschijnlijk weinig verandering kan brengen op belangrijke thema’s zoals klimaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15.1 Test - Reactie op #15

Op Twitter is de naam Edith Schippers nu trending. De vrouw die de gezondheidszorg kapot heeft bezuinigt. Dat wordt hem dus ook niet. Ik las ook de suggestie Rita Verdonk … Misschien dat Hans Wiegel wel wil, die zit ook maar wat graag in TV shows. :-))

#15.2 Emile M - Reactie op #15.1

En de vrouw die Wilders niet wilde uitsluiten. Daarom is haar naam noemen al een strategische zet om een ‘Dan-maar-liever-Rutte-gevoel’ op te roepen.

#16 Test

Rutte krijgt steeds meer trekjes van een leider die te lang aan de macht is en niet ziet dat zijn tijd voorbij is. Herinner Lubbers 1994. Of in het buitenland Thatcher 1990, Kohl 1998, Trump 2020 en Merkel. Het kwalijke is dat Rutte nu allemaal marionetten om zich verzameld heeft zodat er geen goede opvolger is klaar gestoomd. Misschien dat D66 dan toch maar moet eisen dat Kaag premier gaat worden wil er sprake zijn van een samenwerking.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie