Rubio opvolger van Romney

Foto: copyright ok. Gecheckt 15-03-2022
,

In de Florida is de Republikeinse conventie in volle gang. Vandaag spreekt presidentskandidaat Romney, en hij wordt aangekondigd door rijzende ster Marco Rubio. Wie is deze selfmade Latino en maakt hij kans Romney’s opvolger te worden?

Het is goed mogelijk dat Amerika op zes november 2012 het tijdperk Romney in gaat. Hij kan dan de 45e president van de Verenigde Staten worden en zijn stempel gaan drukken op de politieke besluitvorming. Ondertussen is zijn opvolger zich al aan het warmlopen. Als Senator namens de staat Florida is Marco Rubio hard aan de weg aan het timmeren. De zoon van Cubaanse immigranten is dé rijzende ster binnen de Republikeinse Partij en het ziet er naar uit Rubio over vier jaar een serieuze kandidaat is voor het presidentschap.

Naast Paul Ryan toonden de Amerikaanse media opmerkelijk veel interesse in Rubio in de aanloop naar de bekendmaking van de Republikeinse running mate. Uit een peiling van CNN kwam naar voren dat 28% van de Republikeinen Rubio graag aan de zijde van Romney had gezien in de Republikeinse campagne. Romney koos echter voor Ryan en daarmee voor ervaring. Geen ramp voor Rubio. Sterker nog, dit is alleen maar voordelig voor de Senator.

Marco Rubio kan zich nu richten op zijn werk in Washington. Rubio is minder ervaren dan Ryan en zal de komende vier jaar gebruiken om ervaring op te doen, zijn politieke profiel uit te bouwen en zijn netwerk in Washington en het bedrijfsleven uit te breiden. De voormalig Speaker of the Florida House legt zo het fundament voor zijn presidentiële campagne in 2016.

Bovendien loopt het imago van Rubio geen averij op als gevolg van de presidentsrace. De campagne is keihard en de aanvallen op Romney ongekend. Elke misstap wordt breeduit verslagen en kan diepe littekens achterlaten, ook bij de running mate. Voor een opkomend landelijk politicus kan het zelfs einde oefening zijn waar het gaat om toekomstige presidentiële aspiraties.

American Dream

De Republikeinse Partij snakt naar een voorman met de bagage en achtergrond van Rubio, die, getuige de CNN peiling, ook nog eens populair is onder de achterban. The American Dream in een nieuw jasje. Grotendeels opgegroeid in Miami als zoon van Cubaanse immigranten is Rubio trots deel uit te maken van de Spaanstalige gemeenschap. In zijn boek ‘An American Son’ laat Rubio geen mogelijkheid onbenut om te onderstrepen hoe hij een product is van zijn Cubaanse achtergrond en dat familie essentieel is voor zijn politieke carrière. Af en toe leest het wat ongemakkelijk als uit het niets een anekdote over zijn familie of de spijtbetuiging dat hij niet meer tijd met zijn gezin kan doorbrengen tussen zijn politieke memoires verschijnt. Het is onderdeel van zijn campagne om de Latijns-Amerikaanse bevolking te mobiliseren voor de Republikeinse Partij, de nadruk te leggen op family values. 

De Latijns Amerikaanse bevolking is bezig aan een opmars, en familie is zeer belangrijk binnen deze snelst groeiende kiezersbevolking in Amerika. Met een ongekende ambitie beklimmen Latino’s de maatschappelijke ladder. Meer en meer Latijns-Amerikanen volgen hoger onderwijs. In 2011 overschreed het aantal Latino’s tussen 18 en 24 dat hoger onderwijs volgt de twee miljoen, inmiddels zijn ze goed voor 16,5% van alle studenten. Een diploma in hoger onderwijs verbetert de kansen op betere banen en hogere inkomens. Het is de sleutel tot de Amerikaanse middenklasse waar een grote meerderheid van de Latino-bevolking nu nog tot de working class behoort. Met het maken van een volgende stap verandert het kiesgedrag ook. Het aantal Republikeinse stemmers onder deze bevolkingsgroep zal toenemen.

In de werkende klasse is men sterker afhankelijk van de overheid dan in de middenklasse, bijvoorbeeld waar het gaat om sociale zekerheid en gezondheidszorg. In lijn met het Democratische gedachtegoed is een grote rol van de overheid gewenst. In de middenklasse is men echter minder afhankelijk van de overheid en kan de overtuiging dat de overheid zijn afstand moet houden overheersen. Vanuit de gedachte dat de overheid een zo minimale rol moet innemen in het dagelijks leven wordt de neiging om Republikeins te stemmen sterker. Dit gevoel moet Rubio exploiteren om de Latino bevolking te mobiliseren.

Zijn politieke retoriek zal zich toespitsen op zijn verhaal als self made Latino die de overheid nimmer nodig heeft gehad om zich te kunnen ontplooien tot de succesvol Amerikaan die hij is geworden. Het verhaal dat nadrukkelijk naar voren komt in zijn boek. Waarbij zijn familie zijn steun en toeverlaat is geweest. Precies datgene wat de Latino gemeenschap wil horen.

De Republikeinse conventie is in volle gang. Vandaag spreekt Rubio zijn partijgenoten toe. Hij kondigt Mitt Romney aan, prime time en het mooiste moment om te spreken voor een niet-presidentiële kandidaat. Obama greep dit moment in 2004 om geschiedenis te schrijven en zichzelf neer te zetten als de volgende president namens de Democratische Partij. Aan Rubio om hetzelfde te doen, zichzelf neerzetten als een toekomstig Republikeins president.

Foto: Flickr / Gage Skidmore

Reacties (2)

#1 Hal Incandenza

Uhmm, het is óf, óf. Of Romney wordt president en dan is Rubio in ieder geval geen kandidaat in 2016. Of Romney wordt geen president en dan wordt Rubio eventueel de kandidaat (R) in 2016.

Uhhmm, de middle class stemt volgens Pew trouwens voor Obama tov Romney (50-42). Onder latino’s van minimaal de tweede generatie geniet Obama nog steeds 65% steun.

Rubio had inderdaad nooit de overheid nodig, behalve dan misschien dat zijn hele carriere zich bij die overheid heeft afgespeeld? Nou ja, tussen januari 2009 en mei 2009 (toen ie aankondigde de Senaat in te willen) heeft hij het geprobeerd als eenpitter (jurist)…

  • Volgende discussie
#2 jeanclaude

Sinds we hebben gezien dat Obama precies hetzelfde doet als Bush jr maakt het mij niets meer uit wie er VS president wordt.
Vice presidenten komen alleen aan bod als de president wordt vermoord.
Sinds die zich alleen in tanks, gecamoufleerd als auto, verplaatsen, is dat niet eenvoudig meer.

  • Vorige discussie