RIAA eist $1.650.000.000.000 dollar van AllofMP3

AllOfMp3.comDe Amerikaanse RIAA eist 1,65 biljoen dollar van de Russische mp3 webwinkel AllofMP3. De RIAA komt aan dit belachelijk hoge bedrag omdat zij de, voor de Amerikaanse wet, maximale schadevergoeding van $150.000 dollar per nummer vraagt. Gezien het feit dat AllofMP3 al 11 miljoen mp3?s verkocht heeft tikt dit lekker aan.

Het enige probleem is echter dat AllofMP3 binnen de Russische grenzen werkt en ook geld afdraagt aan het Russische equivalent van de RIAA genaamd ROMS. De RIAA erkent echter deze organisatie niet en heeft dus een rechtszaak gestart in New York.

Het lijkt mij onzinnig om in Amerika een bedrijf aan te klagen dat in een ander land werkt en daar geen wetten overtreed, maar je weet maar nooit.

Nog even ter illustratie van de belachelijke hoogte van deze aanklacht: het bnp van rusland was in 2005 $755.437.000.000

 1. 2

  Absurd, dit laat wederom zien dat Amerika werkelijk overal de touwtjes in handen wil hebben. Ik vraag me af of ze daadwerkelijk vervolgd kunnen worden daar Amerikaanse wetten gewoon nog steeds alleen op Amerika van toepassing zijn.

 2. 3

  Het spitst zich volgens mij toe op het .com domein. Dat valt onder amerikaanse wetten.

  Dat maakt het misschien zelfs nog een groter probleem. Dat als je een site hebt – ergens – en de inhoud ervan bevalt de Amerikanen niet ze hem kunnen blokkeren (als je een .com domein hebt).

 3. 4

  NOBODY expects the Spanish Inquisition! Our chief weapon is surprise… surprise and fear… fear and surprise…. Our two weapons are fear and surprise… and ruthless efficiency…. Our *three* weapons are fear, surprise, and ruthless efficiency… and an almost fanatical devotion to the Pope…. Our *four*…no… *Amongst* our weapons…. Amongst our weaponry… are such elements as fear, surprise….

 4. 6

  Zoals al gemeld gaat dit veel verder dan dit alleen. De entertainment industrie is zo machtig geworden dat ze het aan de WTO onderhandelingen heeft gekoppeld.

  Ik heb dit allemaal al een tijdje op webwereld.nl gevolgd (niet de beste website, maar de commentaren zijn meestal “onbedoeld grappig”), en de macht van deze entertainment industrie is te groot. En in tegenstelling tot andere grote machtige industrieën (bijv. de farmacie) is men er ook nog eens heel openlijk mee. En men komt er mee weg!

  Er is trouwens ook al door een VVD’er een wetsvoorstel gemaakt dat in Europa je strafbaar maakt als jij perongeluk (c) beschermt materiaal koopt! Ja, dus als jij je centjes eerlijk uitgeeft aan een CDtje en later blijk je zelf belazerd te zijn met een kopie, dan kan JIJ de gevangenis is en de rest van je leven je salaris afstaan aan de entertainment industrie.

  Zoiezo zijn de straffen buiten proportioneel. Ik denk dat ik binnenkort maar wat vrouwen ga verkrachten, wat mensen vermoorden… De uiteindelijk 12 jaar of zo die je daar voor krijgt is niets bij je de rest van je leven op straat sturen de pure armoede in omdat de entertainment industrie zichzelf verder moest verrijken.

 5. 7

  Mooie site met goede prijsen. Geen wonder dat het goed loopt. Klinkt alsof iemand bang is geworden voor de concurentie.

  Voor wat betreft het aantal verkochte nummers. Dit waren allemaal amerikaanse nummers?

  Betalen russische winkels wel aan de RIAA of ook aan de ROM?

 6. 10

  Dit is ook een van de redenen voor het schrijven van mijn gastbijdrage van afgelopen week hier op GC: “Het doel heiligt de Oudejaarsloterijen“.

  Die entertainment industrie heeft nu een enorme macht, maar dat is alleen vanwege de consument. Als je een enorme groep consumenten gaat verenigen dan kan je als consument die macht afpakken. Bijvoorbeeld wat je op SellaBand.com kan doen. Het is mogelijk om veel meer waarde voor je geld te krijgen, maar dat heb ik in de comments van mijn gastbijdrage al beschreven. Het ultieme doel is denk ik om met een hele grote groep de rechten te kopen en het vervolgens gratis ter beschikking te stellen aan iedereen. Verspreiding kan de consumenten community zelf verzorgen via P2P. Op die manier betaal je maar een heel klein bedrag per persoon per album, film, eBoek, game, softwarepakket, onderzoeksproject, enz. Een beetje zoals het nu al illegaal gaat, maar dan is het volledig legaal en beter verzorgd. Dit kan allemaal al, we moeten het alleen even doen.

 7. 11

  Ik ben toch benieuwd hoe het met die WTO-besprekingen gaat. Dit puntje lijkt me een mineure hobbel tegenover zaken als nationalisering en de overheidsbemoeienis in zake energiebronnen.